Inlägg

Inlägg som jessej har skrivit i forumet
Av jessej

@Orkajobba: Bilden funkar inte men ser den bara en av tre diskar så kan det mycket väl vara anledningen till problemet.
Är det inte disken som håller MBR eller som håller Windowsinstallationen så kan det mycket väl ge sådana symptom. Kolla kablage, portar mm (speciellt om två av diskarna är seriekopplade på en strömkabel exempelvis).

Av jessej

Har för mig att symptomet du upplever är just att den inte hittar schysst MBR (det som står först på disken som berättar vart den skall titta efter windows för att starta mm).
Jag gissar att burken hittar disken, annars hade du nog haft felmeddelande om att den inte hittar nån disk. Titta dock gärna i BIOS så den hittar disken korrekt (BIOS är moderkortsgrejjen du referrerar till, brukar stå "press F2 to enter BIOS" eller liknande när du startar, varierar beroende på typ av BIOS).

repair-disk som ni redan är inne på är nog bra väg att gå.
Hittar den ingen "windows-installation" så låter det oroväckande, risk att den tappat partitionstabell eller korrupt filsystem eller liknande. Skulle vara intressant om du hade någon form av live-skiva som kunde starta ett alternativt OS från USB-sticka eller liknande och se om det hittar reda på filer på disken.

Windows installationsskiva kan oxå vara av intresse då den i installationsfasen berättar vilka diskar med vilka partitioner den hittar (informativt), men var försiktigt då du lätt kan blåsa en eventuell disk där om du går vidare.

Av jessej
Skrivet av ZaInT:

Jag kan inte komma ihåg när jag senast såg ett så urbota korkat sätt att presentera statistik på.

Vem fan bryr sig om den sammanlagda tiden diskarna körts totalt? Vad har det för relevans hur länge diskarna körts SAMMANLAGT?
Och hur räknar de ut det, har de kört varje disk i ungefär 93 dagar?
Ett underlag på 197 diskar vs. flera tusen av de andra modellerna känns också väldigt oseriöst.
"Den här vägen är farlig för det senaste året har det körts flera miljoner km/h här och de tre hundra tusen bilarna har kört flera ljusår!"

Mja, skulle precis som i inlägget ovan vilja påstå att det är ett bra sätt att presentera statistik på.

  • Man bryr sig om hur länge diskarna körs då man vill veta genomsnittslivslängden på diskarna innan dom kan beräknas fela. Om en disktyp har dåliga komponenter och felar efter halva tiden jfn annan disk så är det klart relevant information.

  • Det kan räknas ut på många sätt men dels utifrån hur länge disken varit igång (disksubsystem håller disken kontstant snurrande av en del anledningar) och då kan dels disksubsystemet berätta hur länge disken var aktiv. Även diskarna innehåller viss statistik.

  • Ett underlag på 197 disk vs flera tusen ger bättre statistisk grund för enheten med flera tusen diskar, men ett snitt på 197 diskar kan fortfarande vara av intresse. Det är nog av den anledningen dom anger hur många diskar statistiken baseras på.

och för att bemöta:
"Den här vägen är farlig för det senaste året har det körts flera miljoner km/h här och de tre hundra tusen bilarna har kört flera ljusår!"

Ponera att vi har två vägsträckor på 10km var och det passerar 10,000 bilar varje dag. Alltså körs det 100,000km per vägsträcka och dag.
Vägsträcka 1 har 10 olyckor per dag (10,000km/10 olyckor=1000km per olycka) och vägsträcka 2 har 100 olyckor per dag (10,000km/100 olyckor = 100km per olycka). Personligen skulle jag föredra att köra på vägsträckan som har 1000km i snitt mellan olyckorna då den statistiskt sett är betydligt säkrare. Det ger oxå information till trafikverket eller liknande att man kanske skall se över varför det sker betydligt mer olyckor på den ena sträckan än den andra, och vad som kan göras för att göra den sträckan säkrare.
Genom att räkna olyckor per "körd km" har man fortfarande jämförbara siffror även om den ena sträckan plötsligt körs av betydligt fler bilar.
...
så personligen tycker jag inte det är så urbota korkat sätt att presentera statistik på, men jag är idel öra att höra hur du hade velat ha den istället.

Av jessej

Hm, kan vara något stök i installationsprogrammet men oroväckande att tangentbordet slocknar (gissar num/caps-knapparna och inte något LED-lull lull).

Utifrån alla konstigheter:
* Testa boota en linux live skiva/sticka och se om du kan köra OS under en tid utan störningar (fast utan disk/windowsinstallationen).
* Överväg testa ny disk för att verkligen inte ha beroenden till nuvarande systemfiler eller liknande
* Överväg lämna in till något ställe som kan göra kvalificerad felsökning (alltid lättare att "uppleva")

Av jessej

@harjagmaja: jodå, ovanligt men har förekommit. Bra sätt att gömma sig och "även klara ominstallation". Tror dock mer på något sammanträffande.

Det som är lite skumt med alltihop är att bios-problem inte bör orsaka "disk repair" i windows, likaväl som diskproblem inte bör orsaka bios-problem.

Testa se om du kan flasha biosen med nyare version från en sticka eller liknande och se om det hjälper. Kan ju trots allt även var bara en bugg i den bios-version du kör (du kan ju kolla lite changeloggar och så oxå) och att det visar sig först nu när du börjat vara där inne och peta...

1) Flasha bios med nyare version
2) boota sticka och kika om disken ser schysst ut.

1 & 2 behöver inte nödvändigtvis vara i den ordningen, du kan börja med steg 2 oxå.
Utifrån detta kan du fortsätta med att exempelvis checka disken om filsystem/inodstabeller mm ser schysst ut samt ev badblock-scanna. Bör visa om det är något fysiskt/logiskt problem med disk/fs. Sen kör du även en antivirus-scanning från bootmediat, ex trend housecall eller liknande för att se om det är något sådant som stökar.

Har du inte löst det efter det har du sannolikt iaf tillräckligt med info för att kunna dra slutsatser om vad som faktiskt händer och vad du kan göra åt det, ex. repair OS, reinstall eller blåsa/byta disken helt.

Av jessej

@harjagmaja: svårt att säga utifrån detta men känns spontant som havererad disk/filsystem eller malware av något slag.
Virus utifrån ikonerna och att något stök m. BIOS, disk/filsystem utifrån att det verkar slagit mot systemfiler på ett destruktivt sätt.

Får du igång den så scanna disken efter fel, samt efter virus och se vad den säger.
Är du mer tekniskt lagd kan du alltid dra upp den på bootsticka eller liknande och försöka se vad som hänt.
Är du bekväm, ring en vän eller installera om. Beroende på OS så kan du oxå testa "repair/install" som kan vara snällare mot befintligt data.

Av jessej

Svar (inte gissningar/antaganden):
* Du har en 60GB disk.
* Har den tidigare rapporterat mer så är det fel.
* Du kan (bör) formatera den till NTFS eller annat "modernt" filsystem, skippa *FAT dialogen. Inget bekymmer med extern disk.

Av jessej

Läste initiala inlägget en gång till nu och såg att du låtit dem rengöra, bra.
Det kan vara grafikkortet som du är inne på, har en kusin som hade liknande bekymmer och då var grafikkortet boven i dramat. Bör dock vara ovanligt.

Låter även som att det skulle kunna vara överhettning som slår till, men det bör ha visats i stresstesten förutsatt att du inte kör mjukvaruklockning? då kan dynamisk voltage spöka till det i vissa scenarion som visas i spel exempelvis men inte stresstester. Det fick jag vackert uppleva med The Division.

Som någon tidigare nämnt så analysera blåskärmen och se vad den klagar på.
Kom oxå ihåg att en blåskärm inte är hela världen, shit happens som det heter. Är det mer frekvent förekommande så är det dock en annan historia.

Av jessej

Rörande pastan;
Den kan mycket väl vara ledande. Ser man på en av de mer populära (Arctic) så marknadsförs den med att den innehåller Silver vilket i sig är bättre på att leda än exempelvis guld (därav att tyngre förstärkare inte har guldplätterade kontakter exempelvis).

När ni applicerar pastan på proppen så brukar rekommendationen vara i stil med en droppe i storleken av en fingernagel, inte mer. Det sprider sig tillräckligt när man fäster kylaren. Har ni fått på MB så känns det som att det var betydligt mer än så som ni kletade på.

För att ta bort pasta själv så brukar exempelvis tops +T-röd användas. Det lämnar inga rester. Låt sedan allt torka upp bra innan ni slår på något.

Min rekommendation i det här fallet är dock att betala 300:- och låt Alina fixa det.
Tre anledningar:
* 300:- är inte speciellt mycket pengar i förhållande till en nyinköpt burk.
* Har ni redan lyckas ni få kylpasta på moderkortet är är det tyvärr oxå en anledning att inte försöka fixa det själv.
* Alina kommer känna mer ansvar att felsökningen och åtgärden är korrekt om ni betalar dem att hantera problemet. Om det INTE hjälper så kommer ni ha betydligt bättre dialog med Alina att åtgärda problemet om DOM tog bort kylpastan än om NI gjorde det.

Lycka till!

Av jessej

Har fortfarande svårt att tro att det är faktiskt coil whine du hör i lurarna.

Testa ryck ur lurarna och lägg örat mot burken och lyssna.
Om det är en stationär så öppna gärna chassit och lyssna om du hör.
Även, ökar det om du stressar burken? (testa benchmarka den exempelvis. coil whine brukar öka när komponenterna blir varma som vid tyngre last).

Om du enbart hör ljudet i lurarna, testa byt ut dom mot ett par iphone-hörlurar eller något annat för att utesluta om det är luren i sig eller ej som orsakar ljudet.

Av jessej

Jag kastar in en helt annan vinkling.
Är du säker på att det är coil whine?

Om du hör det INNE i headsetet så lär det vara headsetet om det verkligen är coil whine.
Säkerställ dock att sladden till headset'et inte ligger nära bildskärmskabel, tangentbordskabel*, strömkabel eller annan kabel som kan medföra störningar i ljudet.
Testa olika portar (om 3,5mm testa ljudkortet eller "front-port" om du har sådan. Om USB testa olika portar gärna på olika sidor på burken). Sträckt kabel ut från datorn och så långt från eventuella påverkande källor som möjligt.

*förstår att det kan låta lite konstigt med tangentbordskabel men ser man mitt K95 som har 2xUSB3 som dessutom kan ladda enheter så har jag märkt att den kabeln klart påverkar ljudet om hörlurssladden ligger intill...

Av jessej

@Hulle: För mig så är det klart värt det. Ska dock tillägga att Vives egna desktop buggar rätt mycket för mig (tror det är att jag har två till skärmar varav ena är en Wacom Cintiq som stökar till det lite extra), men hade nog tyckt Virtual Desktop var värt det ändå. Det kostar för lite och ger klart mer flexibilitet och möjligheter. Skönt att ha en "semi-VR-plats" att gå till mellan spelen.

Av jessej

@Sheytan: hade klart kunnat önska sig bättre upplösning. Inte kunnat jämföra med Rift men efter lite googling så ser problemet ut att vara kvar.

Av jessej

Sennheiser pc 636d.
Kostar mer än angivet men har nyligen sett sådana till riktigt trevlig penning här på sweclockers marknad (och nej, jag har ingen aning om vem som säljer dem så jag är inte jäv i frågan).
Jag kör sådana själv och är klart nöjd med dem. Sitter bra, öppna kåpor bra mic och framför allt så kan Sennheiser göra lurar. Erkänt bra PC-spel lurar.

Adapter för 7,1 ljud om du vill, jag använder inte min speciellt mycket men möjligheten finns där och för rätt spel så är det riktigt intressant.

Kan du tänka dig begagnat så tycker jag definitivt att du skall titta närmare på dem.

Av jessej

Fick själv min Vive i början av förra veckan så har "lekt" i ca en vecka nu. Håller med om i princip allt i trådskaparens post. Har dock kört med "riktiga" lurar till och upplevelsen är grym! Man försvinner verkligen i både tid och rum.

Lägger till några saker;

Vill slå ett slag för VirtualDesktop - var lite kritisk till det innan jag köpte det men riktigt trevligt att kunna köra Desktopen "svävande på 100m duk ute i rymden", att kunna interagera med pc'n vanligt trots att man är i Viven samt att kunna köra 360 videos på bra vis (inkl ladda ner dem från youtube). Av någon anledning tycker jag dock att youtube-videos blir matta i färgen samt att man snabbt märker av att dom inte håller 90Hz.

Vill man snabbt "dema" viven för någon så kör The Blue, gärna val-klippet. Utöver att det är en riktigt schysst upplevelse så behöver man inga kontrollers.

Sist men inte minst, Elite Dangerous - grymt! Dom har dessutom gjort att man bara tittar åt vissa håll för att vissa "menyer" i spelet skall öppnas. För er som spelat Elite så har man exempelvis uppdragsmenyn till vänster i rymdskeppet, tittar man ditåt så glider den menyn fram. Om det är åt det här hållet premiumspelen går så är det verkligen en intressant framtid vi går mot!
(behöver dock fixa riktiga kontroller bara för att maxa känslan, dyr hobby det här

Av jessej

Kommer osökt att tänka på: Southpark - Season 15 episode 1
Kyle klickar Accept på Apples EULA och har då godkänt att Apple får använda honom för projektet HumancentiPad.

https://lh4.googleusercontent.com/-uLZwgbuyhzo/VIyxkDl3f1I/AAAAA...

Hela avsnittet går ut på att det kan stå vad som helst men folk bara godkänner.

"Did you read the license agreement?"
"-Yes"
"which part?"
"I Agree"

Av jessej

@ronnylov: Tror dom slutade skicka med kylare iom skylake, fick inte med nån till min i6700k iaf.

Av jessej

För referens - kör själv ett 600w BeQuiet PSU och driver i6700k (klockad till 4.8GHz) tillsammans med 16GB 3GHz DDR4 samt ett 980Ti i ett lyftkylt ljuddämpat chassi. Det är en rätt tung pjäs som drivs med "bara 600w".

Tror du är helt rätt ute med tankarna krint 350-400w.

Av jessej

BeQuiet tillverkar bra PSU'er och har en schysst sida som räknar ut hur många watt du behöver och kommer sedan med rekommendationer från det egna sortimentet.

http://www.bequiet.com/en/psucalculator

Min gissning är att du klarar dig bra kring en 500-600W.

(Tips är att generellt tror folk man behöver mer kraftfullt agg än man faktiskt gör, det är först när man kommer upp på SLI mm som dom riktigt tunga aggen är nödvändiga)

Av jessej

Litet trick du kan testa om du inte vill sälja vidare är att skaffa svankstödskudde (eller provisoriskt 1,5l pet-flaska som substitut).

Att sälja vidare - skicka ut en annons, allt säljs till rätt pris och om du bara haft den i två veckor bör du fortfarande kunna få rätt bra för stolen oxå.

Att köpa för 1500 - man får vad man betalar för. Gissar att i ditt fall är det nog dels hållning och dels långa sessioner som ligger till grund för problemet. Kolla vad en gamingstol kostar begagnad (sweclockers marknad, blocket osv). Gissar att du kan komma undan med 1500 och då har du en stol som hindrar dig från att sitta snett med ryggen mm. dxracer, akracing osv.