Permalänk
Medlem

Varför låser datorn sig?

Jag köpte en Acer Nitro 5 17" 16GB 1TB RTX 3070 144H i december. Efter kort tid så hände följande. Jag var ute på internet via Google Chrome. Plötsligt låser skärmen sig. När jag rör på musen förblir pilen på samma plats på skärmen. Jag försökte komma ur detta genom att trycka på Control-Alt-Delete. Fungerade inte. Provade ett antal gånger. Lät då datorn stå och efter en stund stängde datorn ner utan att jag hade rört den och startade om. Därefter kunde jag logga in och datorn fungerade som den skulle. Ibland tog det upp till några timmar innan datorn stänge ner så det var olika hela tiden. Detta hände ett flertal gånger så därför ringde jag firman där jag köpt datorn. De trodde att det kunde vara fel i Win 10 home eller i ett minne. Jag ominstallerade Win 10 men felet kom tillbaka. Det är alltså ett fel som kommer och går och är inte där hela tiden. Jag kontaktade firman som då tog tillbaka datorn. Då jag i övrigt tyckte om den med den stora skärmen på 17" så tänkte jag att om jag köper en likadan så måste risken att där är något fel på dator nr. två så liten att det är försumbart. När posten kom med dator nr två fick de ta ettan i retur. Då var jag säker på att det var en ny dator och inte den gamla som kom i retur. Efter några dagar så uppstod exakt samma fel på tvåan som på ettan. Bilden frös och det gick inte att stänga ner datorn. Nu kan jag tillägga att batteriet i denna dator är fast monterat därför kunde jag inte göra som jag kunde i min gamla laptop, ta bort batteriet så att datorn stänger ner. Finns det någon här som haft motsvarande problem med en dator eller som kan ge någon rimlig förklaring på problemet. Skall nu sända tvåan i retur och funderar på vilken dator jag skall prova härnäst. Jag spelar inte spel så denna dator skulle bara vara en snabb dator med ssd disk och de nya USB uttagen som är snabbare än de gamla vid överföring av filer och foto. Finns det någon som kan ge tips om en 17" av annat fabrikat i motsvarande prisklass 17k eller billigare.

Permalänk
Avstängd

Jag tycker det låter som ett värmeproblem.
Om du inte spelar på datorn så kanske det är overkill med ett 3070. Kanske kan du hitta något med bättre prestanda men sämre GPU, tyvärr ingen bra ide vad du ska välja i den storleken.
Jag kör själv en Lenovo men då mycket mindre skärm och den funkar bra men då är det helt hemska priser om du ska upp i den storleken som du vill ha. Jag använder min endast till kontorsarbete i jobbet.

Hittade denna som är liknande.
https://www.dustin.se/product/5011257660/thinkbook-16p-g2

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Oj vad jobbigt att läsa utan radbryt eller annan segmentering av texten.Risk att folk inte läser (och därmed svarar) utifrån detta.

I alla fall - att datorn hänger sig kan bero på ungefär vad som helst.
Det kan vara minne, värme, buggar, registervärden osv.

I och med att det är en ny bärbar och det har inträffat på båda maskinerna (trots ominstallation av OS) så skulle jag gissa att det är något annat som ställer till det, exempelvis USB-enheter som inte riktigt lirar, buggar i drivrutiner eller liknande.

Enkla åtgärder: Ominstallation med RENT OS (ingen Acer-image. Tillverkarna brukar skicka med egen mjukvara som kan stöka).
Kör Windows Update hela vägen och lägg sedan på speciella drivrutiner/fw som kan behövas (exempelvis uppgradera bios).
Kör burken med enbart ström inkopplad, ingen mus eller liknande. Se om problemet återkommer (eller om den bara gör det om någon speciell enhet är inkopplad).

Bästa vägen:
Förhoppnigsvis har systemet hunnit logga något som kan hjälpa dig ringa in problemet, och då ligger det sannolikt i Event Viewern.
Använd Youtube-videos (och google) till hjälp för att förstå och tolka felkoder. Ser man exempelvis att något flaggar rött och ger ifrån sig en felkod så är det ofta fler på internet som råkat ut för samma utmaning.
https://www.youtube.com/watch?v=rqB9HrmoiRI

Permalänk
Medlem

Hej Stefflo

Tack för ditt svar. Jag tyckte att där var för litet avstånd mellan bordet och laptopens undersida så därför satte jag gummifötter i varje hörn som lyfte upp den 2 cm extra. Fläktarna i datorn var inställda på auto, så för det mesta snurrade de två fläktarna mellan 1800 och 2000 varv. Ibland ökade farten till c:a 2500 utan att jag gjorde något som borde föranlett detta. Temperaturen visade i mitt tycke stora variationer emellanåt. Från 42 grader till 72 grader på kort tid. Så du kanske är inne på rätt spår att det är ett värmeproblem. Datorn som du nämnde tittade jag på och skulle jag tänka mig att gå ner till 16" så verkar den vara ett bra val.

Permalänk
Medlem

Hej Jessej

Tack för svaret. Jag körde alla win 10 uppdateringarna som fanns. Datorn skall sändas tillbaka så jag kommer att se mig om för någon annan. I övrigt så ligger många av dina ideer i svaret till mig på en nivå som en gubbe på 80+ inte klarar av. Hade jag haft något barnbarn så hade han eller hon kanske förstått det lättare och kunnat hjälpa mig.
Håller fullständigt med dig om att det är jobbigt att läsa utan något radbryt.
Många år sedan jag var inne på forumet.
Funderar också på att kanske i stället köpa en stationär dator och skruva fast under bordet i en hållare som är speciellt konstruerad för detta ändamål. Då blir skärmstorleken inte avgörande för val av dator.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Använd gärna "Citera Flera"-knappen för att svara på flera inlägg samtidigt.
Det är på tok för mycket oformaterad text

Permalänk
Medlem

Jag får ont i ögonen av din oformaterade text, vänligen gör avgränsningar där lämpligt.

Värmen/fläkt kan vara ett problem, men inte nödvändigtvis vad som ställer till det för dig.
En fläkt kan snurra 0-90000000000000000000000* varv per minut. Hur mycket den snurrar spelar ingen roll.Snurren kostar energi och avger antagligen ljudnivå, men påverkar inte útöver den eventuella kyleffekt som den avger. Detta är individuelt.

Om det är en laptop du har som du inte modifierat så tror jag inte det spelar någn roll hur mycket du "lyfter hörnet" eller ett annat. En laptop (eoler annat förbyggd enhet) är byggd för att tåla riktigt risiga förhållanden som "minimum" just för att slippa klagomål. Dvs, man föredrar att säga att en CPU klara 3Ghz istf 5Ghz just för att man inte vet omständigheterna.

Min gissning är att burken fungerar som den skall, men att det är något annat som triggar att den bråkar. Strömspik, drivrutin, annan enhet, osv... event log är antagligen bästa vägen för tillfället. Hittar du någon indikation där?