Inlägg

Inlägg som kaffeofikaelika har skrivit i forumet
Av kaffeofikaelika

16 gb är för lite idag för gaming. Det blir flaskhals i flera spel. Minne är dessutom väldigt billigt. Det finns enligt mig noll anledning, även i en riktig budgetburk, att inte ha 32 gb RAM.

Av kaffeofikaelika

Jag vill varmt rekommendera Valheim. Det är inte bara ett av de bästa co-op-spelen jag spelat utan det är faktiskt ett av de bästa spelen överhuvudtaget jag spelat. Det finns väldigt få spel som slår mysigheten i Valheim.

Jag hade också rekommenderat att man hyr en server på t.ex. gportal för en billig peng så att man kan ha en gemensam värld att komma och gå i som man vill. Då måste inte båda vara inloggade samtidigt alltid. Vill man inte ha det så går det såklart utmärkt att spela utan hyrd server också.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Mahkizmo:

Har inte sett serien ännu då jag inte prenumererar på den streamingtjänsten ännu.

Men bara lite off-topic.

Jag som inte spelat Fallout sedan Fallout 2, är det något jag missat eller måste spela innan jag börjar kolla på serien?

Du slutade när spelserien peakeade (hittills) så var inte ledsen för det !

Av kaffeofikaelika
Skrivet av huttala:

Skulle säga att det är betydligt mindre gore än i spelen iaf. Så om du tycker spelen är OK lär du tycka serien är det likaså.

Jag är mindre känslig för sånt som är tydlig spelgrafik och mer känslig för mer realistiska scener. Game of Thrones var bitvis för mkt gore för mig t.ex.

Av kaffeofikaelika

Är det mycket gore? Jag orkar inte se sånt men är annars ett stort Fallout-fan.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av dagas:

Förstår att folk vill ha kameror för allt man hört folk gör när de hyr AirBNB. Allt från sälja droger till bedriva bordellverksamhet i ställen de hyrt. Eller bara ha sönder saker för de festar eller nått.

Själv skulle jag inte lita på att hyra ut något till främlingar. Och ska jag bo annanstans än hemma eller släktingar sparar jag ihop till ett ordentligt hotell där någon städar. Förstår inte poängen att bo annanstans om man måste städa själv. Då bor man lika gärna hemma. Men bevisligen är det folk som använder det. Men hörde att det blivit mindre populärt senaste åren då priserna närmar sig hotell samtidigt som ägarna som hyr ut kräver mer av gästerna och erbjuder sämre och billigare saker.

Det som var bra i början (utomlands, i Sverige har det aldrig varit bra), var att för samma pris som ett hotellrum kunde du istället få en hel lägenhet eller ett mindre hus med parkeringsplats och annat. Det fanns också unika (faktiskt roliga!) ställen att bo på.

Idag är värdet man får mycket mycket mindre än i början. Det är därför det är mindre populärt.

Av kaffeofikaelika

Steams kontroll är bästa tycker jag.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Zyzlite:

Glöm inte heller att tänka på rörelsesensorer för larm osv

Finns många rörelsesensorer som fungerar i hem med katter t.ex.
Känsligheten går att lösa.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Xeonist:

Men vad är det för problem du vill lösa?

Flytta målstolparna kallas detta. Försök svara istället på vad jag skrev.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av orig_rejser:

Vad menar du att inget av det var sant? Det är saker som jag använder.
Lägga mottagare i lista som man betalar till gör man själv, inte på nordea kanske (använder nordea, seb och swedbank så rör ihop det ibland). Det är inte en spärr-lista men kräver handpåläggning. (kan vara Swedbank)
Visst, ändra gränsen på överföring får man ringa ett samtal.
Krypto går inte vad jag vet att begränsa.
Skrev att kort går att begränsa utomlands, både internet och fysiskt. I telefon-appen eller på hemsidan.

Du verkade säga emot mig men om du bara uttryckt dig otydligt och egentligen håller med så missuppfattade jag bara.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Loke6074:

<Uppladdad bildlänk>

Så här står det i brevet som jag mottog innan jag ringde dom för att fråga om jag kan få se videon, vilket jag inte får.
Det finns alltså en film på när JAG ska göra en skada på någon annans bil. Men jag får inte se den.

Sannolikt är det en Tesla eller annan bil med kameraövervakning som det gäller.

Fråga om de är säkra på att det är du på filmen. Om de säger att de är det så anmäl dom till integritetsskyddsmyndigheten IMY. Kameraövervakningen är sannolikt olaglig (oklart rättsläget än så länge, europeiska processer pågår) men deras hantering av personuppgifter i videon alltså bild av dig är definitivt inte laglig. Det finns inget i kundrelationen som kräver lagring av videon.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av orig_rejser:

Nordea har på sin Faq bland annat:
"Det finns en gräns för hur stora överföringar och betalningar du kan göra sammanlagt per dag. Gränsen är individuell och om du går över din gräns får du ett felmeddelande när du försöker göra din överföring. Du kan ändra beloppsgränsen genom att ringa Kundservice på 0771-22 44 88."
Vitlistning verkar dock inte finnas.
Begränsa till utlandet generellt finns någonstans, fast enklaste inställningen är såklart på kortet. Det är ju lätt att stänga både för internet-handel och utomlands.
Det gäller ju de flesta banker. Däremot kan man ju lägga in en mottagar-lista med betrodda mottagare så då kan man få upp dom när man gör betalningar. Swedbank t.ex. har att man måste lägga in ett nytt konto i en lista så där är ju lite liknande. Hårdare granskning (eller på företags-delen är det så)

Så ingenting av det du sa var sant och inget av det jag frågade efter kan man göra själv.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Xeonist:

Allt det där går ju att göra. Jag gör det där med mig själv, genom gränser på summor som man kan Swisha, genom att låsa olika kort till olika geografiska zoner, det går att begränsa så att man inte kan lägga till nya betalningsmottagare hur som helst, osv. osv.

Så allt det där går redan att fixa.

Problemet är inte tekniskt, problemet är socialt.
Problemet är att du i princip omyndigförklarar människor, och det är ingen lätt diskussion att ta.

Alla som har varit i dom här situationerna med gode män och liknande vet också att det finns en förtroende-aspekt.

Den här äldre personen som ni ska omyndigförklara har 2 barn, eller 6 barnbarn, som inte kommer överens. Vem ska bestämma vilka konton man kan föra över pengar till osv. osv.

Du vet, den verkliga världen, utanför Sundbyberg.

Det du sysslar med är ju bara godhetssignalering.

Och sen när ni har genomfört dom där begränsningarna så som du vill att dom ska se ut, så kommer vi börja se artiklar om konflikter som grundar sig i det jag tar upp, och till slut ”Stina 79 dog i Marocko eftersom hon inte kom åt sina pengar pg.a bankernas nya hårdare krav..”

Jag har Nordea med personkonto. Kan du beskriva för mig hur jag själv gör följande:
Begränsa överföringar till andra konton till 5000 kr per dag förutom de jag har vitlistat.
Begränsa överföringar till utländska konton förutom de jag har vitlistat.
Begränsa köp av kryptovalutor.
Begränsa allt utom köp/överföring till min vitlista.
Svartlista ett specifikt konto eller företag.

Vi kan börja där så när du har betat av listan har jag ett par till.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av varget:

Detta är ända lösningen, förr fanns det enorma kortbedrägerier. Men media skrev inte så mycket om dem för att på det stora hela så ersatte bankerna kunderna. Nu har bankerna tolkat det som att de har relativt lite ansvar om en transaktion är signerad med BankID. Det behövs lagändring för att de ska tvingas ta ansvar. Vilket kommer göra det svårare för oss kunder är jag helt säker på. Vi hör ju även från uppdrag granskning om hur de anpassat sig till bankerna gränser på när spärrar och kontroller kickar in. Samt hur de använder målvakters konton och lurar folk att prata med banken och ljuga rakt ut om vad de överför pengar för.

Det är tekniskt triviellt att implementera inställningar för exakt när, hur och var man kan överföra pengar. Man kan ha en mycket restriktiv "default" och sen kan man klicka på "avancerat", få godkänna ett användaravtal och därefter kunna i detalj ställa in antal och storlek på transaktioner som är tillåtna utan varning, lockouts, olika whitelist/blacklist av länder, företag etc.

I det stora hela, där miljarderna i vinst bara sprutar ut kvartal efter kvartal, så hade utvecklingskostnaden för en sådan funktion varit obetydlig. Kaffepengar.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Xeonist:

Nej det hade du inte.

Det du säger är att om du hade haft framgången så hade du skaffat dig kompetensen, och i verkligheten så måste du skaffa dig kompetensen för att nå framgången.

Det finns massa bra uttryck för det du gör, ”monday morning quarterbacking..” är ett…

Lägg energin på nåt annat än att simpa för bankerna. De löser inte problemet därför de behöver inte lösa problemet. Lösningen är att med lagstiftning tvinga banken att lösa problemet. Då kommer det fixas snabbt.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Xeonist:

Vad är din lösning då?

Hade jag varit en bank och gjort vinst på fem miljarder per kvartal så hade jag haft en lösning.

Av kaffeofikaelika

Det finns exempel på bedragare som ringt upp äldre och med AI imiterat ett av deras barns röst och bett om pengar. Att man pratar om "handhavandefel" och att systemet fungerar är löjligt. Om systemet kräver att nån 80+ ska genomskåda en sådan bluff så är systemet trasigt. Det är inte svårare än så.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av Curik:

Trist med Tesla tycker jag. Trevligaste bilen jag ägt men deras service är verkligen skitdålig. Bestred en faktura de skickade (på ett garantiärende) och då sa de att min bestridan var ogiltig då jag inte pratat med deras "legal department" först. Förklarade hur konsumentverket ser på det och då sa tjejen att hon skiter i vad konsumentverket säger.

Känns som det där klassiska ingenjörsföretaget som korrumperats av ekonomer, byråkrati och jakt på marginaler.

Kulturen på Tesla verkar vara att man så långt det är möjligt på olika sätt försöker runda lagar och regler. Jag hade inte köpt en bil av ett sådant företag.

Av kaffeofikaelika
Skrivet av GLaDER:

Men, nej, det är som att säga att: "Många vill inte betala för regntäta hus.".

Ingen byggfirma skulle åta sig att bygga en fastighet som inte lever upp till någon form av rimlig lägstanivå? (Väl? VÄL?!)

Jag jobbar också inom IT och jag slåss för sånt här varje dag. (Senast innan lunch idag.) Det ligger på dig och mig att säkerställa att beställarna förstår att man inte bara kan skippa HTTPS eller att det är orimligt att ha en platt nätverksstruktur i hela kommunen. Visst, det kan hända att kunden går till en annan firma isf, men någon form av yrkesstolthet får man väl ändå ha?

När det gäller hantverkare så är dom skyldiga att ge kunden råd på ett sätt som är rimligt och resurseffektivt. Om kunden ber om att få bygga ett trädäck men sen ändrar sig och vill skippa plankorna och istället bygga i papier-mache då kan inte hantverkaren bara säga ok och fortsätta. Dom är skyldiga att säga stopp. Så borde det vara inom IT också kan jag tycka.

Av kaffeofikaelika

Bagdad Bob.