Inlägg

Inlägg som Daz har skrivit i forumet
Av Daz

Hur får du till slumpmässigheten idag? Vad är det som ska undersökas via URLen? Att den fungerar?

Av Daz

En sak som inte ska underskattas är också att välja något som du, då jag antar att du kommer ansvar för all support, känner dig bekväm med så att det blir enklare att felsöka. När jag och frun konverterade hennes föräldrar till Apple blev våra liv oerhört mycket enklare eftersom det är vad vi använder i vardagen. Är du således förtjust i Apple för tillfället och gillar facetime så skulle jag rekommendera att använda plattformen som har det.

Använder facetime flera gånger i veckan för att låta dottern kommunicera med både mina och fruns föräldrar. Fungerar klockrent för oss och då är den tekniska kompetens hos särskilt mina svärisar inte superhög. Att facetime i mångt och mycket ser ut som ett telefonsamtal (det ringer, tryck på grön) och är integrerat som standard har varit oss till stort nöje.

Nackdel är väl att de som tidigare androidanvändare kan komma att känna sig vilse i systemet till en början så det kan nog bli några supportsamtal.

Av Daz

Oroväckande bra med tanke på att det kändes som att jag bara chansade

Av Daz
Skrivet av PointMan:

Ska de dela på ett abonnemang?

Eller ännu mer relevant, FÅR de dela på ett abonnemang.

Om det bara är 40m, behöver kabeln ens grävas ner? Har du koll på vad, om något, som finns i marken redan?

Av Daz

Barnkläder, lära gå vagn, eventuellt en torktumlare. Riktigt teknikfattigt lär det bli i varje fall.

Av Daz
Skrivet av Napoleongl:

Utan att ha testat allt för noga (har en polare som alltid använder den när vi ska ses för han är kroniskt sen), så låter det som att Glympse är det du söker.

Glympse såg väldigt bekvämt ut alltså, synd att det lutar sig mot Privacy Shield och har amerikanska servrar bara. Kan bli tufft i relation till GDPR efter Schrems II. Då det verkar röra sig om ett barn som går på gymnasiet går det såklart att komma runt med samtycke dock. Gäller bara att inte utföra någon form av "tvingande" förslag när det läggs fram.

Av Daz

Drog till med ett HD7970 när jag började spela Battlefield 3, ungefär samtidigt som 3dje DLCn kom om jag inte missminner mig. Det fick hålla hela vägen till mitt nuvarande 3080 som köptes för att kunna spela bl.a. No Mans Sky efter att jag köpte det på en steamrea.

Om man bortser från grafikkort har det dock i perioder varit RAM som varit begränsande för mig så när det begav sig köpte jag 32GB för nya datorn och uppgraderade sedan till 64. Detta då spelet Kerbal Space Program käkar RAM-minne till frukost, lunch, middag och gärna två-tre mellanmål också när man börjar modda det. 32 räckte men i väntan på KSP2 och när det kom en bra deal på nån swecrea förra året så kändes 64 ändå mer framtidssäkert.

Av Daz

Mycket förstående till problemet och då särskilt situationen som uppstår när eleverna får tillgång till nätverksskrivare...

Vår lösning är att det finns datorer som eleverna kan logga in på nära skrivaren och de datorerna är de enda som går att skriva ut ifrån då de har en annan policy på sig. Eleverna kan enkelt nå sina dokument och liknande eftersom dessa ligger i molnet och vi får översikt över eleverna som skriver ut.

Jobbar just nu på att få in Papercut eller liknande lösning så att elever kan skriva ut via kod och bara ett visst antal kopior per tidsperiod.

Av Daz

Runt 70-75WPM verkar det som, misstänker att man är snabbare om man tränar upp det hela genom att skriva mycket och/eller värma upp sig en del. Har hittills aldrig haft problem med att jag skriver för långsamt så tänker mig att det nog räcker som det är.

Lite sugen på att testa med mina blåa brytare på jobbet dock för att se om det blir snabbare eller bara känns bättre att använda dem. Skriver med bruna nu när jag är hemma.

Av Daz

EZPZ

Av Daz

Svårt ju! Riktigt missnöjd med att jag missade gameboy frågan.

Av Daz

Förbättra powershellscript, gruppering av attribut baserat på annat attribut

Vet faktiskt inte vad jag skulle skriva som rubrik vilket känns väldigt typiskt för det här problemet då kännedom om korrekta söktermer troligen skulle lösa det.

Jag håller på att skriva ett litet script som konsumerar en excelfil innehållandes ärendeidn och personnummer (cids), samt en del annat som är irrelevant för sammanhanget. Personnumren finns i ett av två fält, men aldrig i båda, och ett personnummer kan vara kopplat till flera ärendeidn men inte tvärtom. Jag vill få ut objekt som har ett personnummer och alla ärendeidn kopplade till det, samt en del ad-fält som hämtas utifrån personnumret.

Ett snuttifierat exempel är enligt nedan.

Exempeldata (i csv för att göra det enklare för forumet) jag använder är:

id,cid1,cid2 1,12, 2,,12 3,13,

Vad jag vill få ut är

cid,ids,namn 12,1-2,Nisse 13,3,Ulla

Jag får det att funka med följande, där ad-grejerna är utkommenterade eftersom jag inte har ad-koppling med denna dator

Import-Module ImportExcel $in = Import-Excel .\test.xlsx | Select-Object id,@{label="cid";e={($_.cid1+$_.cid2)}} $uniquecids = $in | Select-Object -ExpandProperty cid -Unique $out = @() foreach ($cid in $uniquecids) { #$user = get-aduser ... bla bla sökning baserat på cid $out += [PSCustomObject]@{ cid = $cid ids = ($in | Where-Object cid -eq $cid | Select-Object -ExpandProperty id) -join "-" #To get excel to not show System.Object #namn = $user.givenname } } return $out

Detta går fint att exportera till excel (vilket är syftet) men det känns som att det borde finnas ett finare sätt att komma åt ärendeids. Det är alltså specifikt

ids = ($in | Where-Object cid -eq $cid | Select-Object -ExpandProperty id) -join "-"

jag tänker mig borde gå att göra bättre. Jag har petat runt lite med Group-Object och försökt exportera som hashtable med tanken att jag t.ex. skulle kunna få fram alla ids kopplade till ett visst cid med t.ex.

$hash = $in | Group-Object cid -ashashtable

och sedan göra något i stil med

ids = $hash[$cid]

men får verkligen inte till det.

För mina syften så fungerar alltså redan allting men jag är specifikt ute efter en förbättring då jag misstänker att det går att göra bättre

Av Daz
Skrivet av mats42:

powershells inbyggda get-help är ett bra hjälpmedel

Kombinerat med Get-Member så är man nära nog i mål allt som oftast

Av Daz
Skrivet av Xenofonus:

Hej,

Finns så klart massa gratisresurser men jag tyckte den här boken var super när jag ville komma igång med Powershell, varje kapitel ska gå att ta sig igenom på runt en timme.

powershell in a month of lunches

Även jag vill rekommendera den här boken. Läste kapitlen på luncherna på jobbet och gjorde sedan övningarna hemma på kvällen. Mängden tid jag sparat på de kunskaper den boken gav mig är större än jag någonsin kunde tro, trots att jag i princip bara knappar inte några ad-kommandon då och då. Har byggt en egen liten modul med kanske 20 funktioner som av min närmaste kollega betraktas som nära nog magi sett till tidsbesparningarna av att slippa knappa runt i ett GUI för varje liten grej.

Har köpt nästa bok i serien nu, några år senare, i hopp om att kunna frigöra ännu mer tid för annat framöver.

Av Daz

Här gissades det friskt vill jag lova

Av Daz

Windows terminal och, än så länge, powershell 5.1 men har 7an installerad också.

Varit lite sugen på att lägga in WSL2 för en linuxtprompt men jobbet har ingen support för det så…

Av Daz

Hade varit intressant att höra hur inrego tänker kring Windows 11 och kravet på moderna cpuer. En snabb titt på deras hemsida innehöll många processorer som är för gamla för nya Windows.

Av Daz

Yes!

Av Daz

Kör samma i kombination med https://www.engelsons.se/3705-herrboxer-3-pack, cirka 50/50 beroende på hur det känns.

Av Daz

Vi har en Samsung Jet 75 idag som vi varit nöjda med. Vår "vanliga" dammsugare överhettade häromdagen så detta var ju perfekt, om det nu verkligen är på riktigt. Tycker det låter lite för bra