Inlägg

Inlägg som twk har skrivit i forumet
Av twk
Skrivet av wasted:

Inte riktigt min grej, smakar mer frukt och bär än öl. 😀 Ett par klunkar av den räcker för mig.

Av twk

En väns släkting, lite långsökt jag vet, driver Morgondagens bryggeri. Jag har fått några öl, bland annat denna. Namnet fick de dock inte ha på Systembolaget. Vet inte vad den heter där.

https://i.imgur.com/Ui3yzIQ.jpg

Av twk
Skrivet av cyklonen:

Jag tycker att ordet "säkerhet" är fel i sammanhanget. Att filerna ligger okrypterade är ju inget som gör din mobil osäker, eller att det innebär en säkerhetsrisk.

Håller med! Ändrade rubriken

Av twk
Skrivet av twit:

Det är gissningsvis en ekonomisk kalkyl. Filerna behöver vara läsbara på en uppsjö enheter med olika OS, telefoner, datorer, läsplattor, mediaspelare etc. Mellan att hitta ett säkrare system som inte orsakar kompatibilitetsproblem och sjutusen samtal till kundtjänsten varje dag, eller ett mindre säkert system som kräver mindre underhåll men där man räknar med ett visst svinn i form av kopiering så blir det senare antagligen billigare.

Förstår ditt resonemang och det är säkert så det är.

Jag undrar dock vad rättighetsinnehavarna skulle säga om de visste hur enkelt det var att kopiera deras böcker via streamingtjänsten. För det är ju inte streamingtjänstens böcker som kopieras, det är förlagens böcker.

Av twk
Skrivet av twit:

Fullt rimligt att inte lägga något större krut på sådana kopieringsskydd. Den som vill och har lite koll kommer alltid kunna skapa sig en kopia av boken, det är tillräckligt att försvåra såpass för gemene man att de allra flesta inte gör det.

Ja, företagen kanske resonerar så. Jag blev i alla fall riktigt förvånad.

Utan att egentligen kunna något om kopieringsskydd, vore det inte enkelt att skydda filerna på något sätt, så att de endast kan öppnas i appen?

Av twk

Dåligt kopieringsskydd hos bok- och ljudbokstjänst

Hej!

Under pandemin har jag provat ett par olika streamingtjänster för böcker och ljudböcker. Jag har kört dem i app på min androidtelefon och mest lyssnat på ljudböcker.

Min androidtelefon är rootad, vilket innebär att jag har åtkomst till hela filsystemet på telefonen. Av ren nyfikenhet ville jag kika på hur böckerna och ljudböckerna lagrades lokalt på telefonen.

Jag öppnade den filhanterare jag använder på telefonen, sökte på appens namn, hittade appens mapp och kikade där i. Där fanns en mapp som heter filer, eller motsvarande, och där låg ljudböcker som mp4-filer och e-böcker som epub-filer.

Men visst är de krypterade på något sätt så att de endast kan öppnas med streamingtjänstens app? Nix!

Jag provade att öppna filerna med min lokala ljuspelar-app samt ebok-app. Det fungerade utan problem!

Det enda som inte stämde var att filerna inte hette titeln på boken. I övrigt var det hela böcker och ljudböcker. Helt galet!

Jag provade att i appen börja läsa en bok och vips så låg den i mappen som en epub. Samma sak om jag i appen "laddade ner" en ljudbok, då dök den upp där som en mp4.

Riktigt dålig säkerhet/kopieringsskydd! Det enda som krävs är en rootad androidtelefon. Vad tänker ni om detta?

Obs! Jag har inte kopierat några av filerna, utan endast konstaterat att de finns i mappen och att de går att öppna. Jag uppmuntrar inte till piratkopiering, därav att jag har utelämnat vilken tjänst/app det handlar om. Jag är endast intresserad av att diskutera säkerheten/kopieringsskyddet.

Av twk
Skrivet av Snn:

Hej,

Kommer snart flytta till ett hem där fiber är indraget i ett kopplingsskåp som i sin tur har kopplingar med ethernetuttag i varje rum i hemmet. Jag är novis när det kommer till nätverk och frågar härmed efter tips från er med expertis.

Jag har hittills tänkt att införskaffa en trådbunden router som jag installerar i kopplingsskåpet med anslutning till varje uttag i kopplingspanelen. Att lösa trådlös anslutning i hemmet har jag i åtanke att införskaffa en accesspunkt som ansluter till något av ethernetuttagen som är mest centrerat i hemmet.

Jag lyckas dock inte hitta många trådbundna routrar för hemmabruk, de flesta i marknaden har inbyggd wifi.

Borde jag helt slopa min idé ovan och istället trycka in en vanlig wifi-router i kopplingsplinten som sänder trådlöst nätverk i för hela hemmet? Jag kommer ej kunna ha utfällda antenner vilket inte kommer få plats i kopplingsskåpet.

Hemmet är inte extremt stort utan landar kring ca 115 kvm.

Övrigt så kommer 802.11ax standard så det är förberett för framtida produkter.

Edit: Klarar alla ethernetkopplingar POE som standard. M.a.o. kan jag vara säker att mina ethernetuttag i hemmet kan försörja ström till en Accesspunkt?

Tack på förhand.

Jag har liknande setup hemma. Jag hade tänkt att köpa någon avancerad trådbunden router, men det slutade med att jag använder wifi-routern jag fick från Telia. Jag har slagit av wifi på den och kör med en AP från Unifi. APn har jag placerat på vinden, då jag enkelt kunde dra upp nätverkskabel dit.

Av twk
Skrivet av Mindfighter:

Livslängden på en dator är ca 5 års drift... Absolut att saker (även AIO-kylare) kan hålla längre, men räkna inte med att någon komponent håller efter ca 5 års drift.

En traditionell CPU-kylare håller längre 😉

Av twk
Av twk

Riktigt dåligt av Apple!

Deras argument håller inte heller, tycker jag. Apple menar att de spel som kan spelas genom streaming inte är granskade av Apple och de därför inte kan tillåta en app för spelstreaming.

Det går dock bra att erbjuda appar där du kan streama film, serier, musik, ljudböcker med mera, utan att Apple behöver granska innehållet i det som streamas.

Av twk
Skrivet av JonasT:

Hade också verkligen velat ha en IOS-version! Men det är väl bara att sitta ner i båten och vänta...

Är det Apple som förhindrar detta, någon som vet?

Av twk
Skrivet av OptiMizer:

500/500 från telia, får ut runt 620/620 enligt bredbandskollen. Mycket nöjd med hastigheten, dock går priset upp i vinter då rabatten går ut. Kan få 1gbit men det är inte värt kostnaden

Ett tips är att ringa Telia när uppsägningstid och rabatt går ut, brukar vara lätt att få bra rabatt på nytt igen!

Av twk
Skrivet av bärplockaren:

Är man fortfarande tvungen att köpa ett Stadia kit med Chromecast ultra, eller är de möjligt att uppdatera en befintlig Chromecast ultra om man har en för att få Stadia att funka?

Befintlig CC Ultra fungerar, däremot behöver du en Stadia-handkontroll är spela med.

Av twk
Skrivet av wootz91:

Hur spelar du spel via Chromecast utan fördröjning?

Någon form av latens finns alltid, så klart. Från det att du tycker på knappen till dess att spelet reagerar att det visas på skärmen.

Jag spelar Stadia främst på Chromecast Ultra kopplad till TVn. Den är ansluten med ethernet, har fiber i huset. När jag spelar kör jag med Stadias handkontroll, som är kopplad till wifi. Det fungerar toppen! Jag har spelat första hundra timmar och klarat ut flera spel, bland annat RDR2 och Metro Exodus. Just nu är det Bordelands 3 jag kör.

Den fördröjning som finns är inte märkbar för min del. Om jag inte hade vetat att det var streaming och någon hade sagt att jag körde på en lokal konsol hade jag trott dem.

Precis som andra skriver är det enklare att spela än någonsin, aldrig några patchar eller uppdateringar att vänta på.

Av twk
Skrivet av Lasrod:

Jag är seriöst intresserad av att höra hur bra Sekiro fungerar på Stadia. I det spelet är det ju extremt viktigt att ha låg latens så att man kan reagera snabbt mot fiendernas rörelser. Min känsla är att det inte fungerar vidare bra som en streamad titel.

Mortal Kombat 11 finns på Stadia och ska enligt uppgift fungera bra. Jag spelar andra spel med Chromecast och handkontroll och störs inte av någon latens.

Av twk

Det låter som att du gör det onödigt avancerat, kostsamt samt större risk att fel uppstår. Varför behöver du tex kunna plugga i och ur belysningen?

Av twk

Någon mer än jag som känner sig mätt på Far Cry? Det känns bara som mer av samma

Av twk

Är du säker på att detta blir ett problem? Kommer banken att avsluta lånet och kräva tillbaka hela summan för att en medlåntagare har gått bort?

Mer rimligt är att lånet fortsätter att löpa på som innan

Av twk

Jag kan inte så mycket om detta, men jag har hört att det finns luftvärmepumpar med en utomhusdel och två inomhusdelar. Det skulle kunna vara en lämplig lösning, med en inomhusdel för vardera våningsplan. En snabb googling gav dessa som exempel: https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/typ/flera-inne...

Av twk
Skrivet av JohanFlodqvist:

Det jag inte förstår är varför jag ska ta hela smällen om det är så att kortet har slutat fungera efter det att jag sålt det. Jag skickade iväg ett fullt fungerande kort som jag använt dagligen i 6 månader utan några som helst problem. Om kortet nu skulle vara trasigt som du påstår så har ju det hänt efter det att jag skickade iväg kortet, varför ska jag då ge tillbaka alla pengar till dig och sen få tillbaka ett trasigt kort som jag inte ver hur varken du eller posten har behandlat? Då tar jag hela smällen för ett fel som jag påstår inte kan vara mitt.

Om kortet å andra sidan fungerar, så är det först jag som skicka tillbaka pengarna till dig i förskott tycker du, sen ska jag behöva lägga tid på att kolla om kortet verkligen fungerar fortfarande för att sen lägga tid på att få kortet sålt igen.

I båda de här alternativet så är jag den stora förloraren och det enda jag har gjort är att jag har sålt ett fungerande kort, som jag åkte iväg och köpte antistatpåsar till för att försäkra mig om att det inte skulle gå sönder i frakten, eftersom du även säger att det inte finns några fraktskador så låter det som att frakten hur som helst inte varit problemet. Men det är då konstigt att kortet helt plötsligt inte funkar.

Sen skulle jag hur som helst önska att du startar en tråd här på forumet där du berättar vilka problem du haft med kortet, när de uppstår, vilka felmeddelanden du får osv för att se om det går att komma till bukt med problemet. Det känns som ett rimligt första steg i att lösa detta.

Jag är mån om att lösa det här, men jag vill inte ta hela smällen om det är så att kortet har gått sönder någon gång efter det lämnat min ägo, det känns helt enkelt inte rättvist.

Om vi vänder på steken, har du några bevis för att det fungerade när du skickade? Gjorde du några benchmarks eller liknande strax innan försäljningen som du kan visa?

Det är en bra tumregel, att göra några olika benchmarks innan försäljning.