Inlägg

Inlägg som thu har skrivit i forumet
Av thu
Skrivet av Oegat:

Hur många atomer i bredd är vi nere på då? Känns som att det borde plana ut snart.

En kiselatom är 210 pm bred. Transistorerna är väl 21-24nm breda eller nåt sånt i der8auers mätning.

Av thu
Skrivet av SayZk:

Men wikichip har en sida om 7nm som demonstrerar densitet för samsung och tsmc brevid intels påstådda densitet för 10nm

Så, 91.2MTr*1.8*1.7= nånstans runt 275Miljoner transistorer per kvadratmillimeter för TSMC 3nm vs. 100M för Intel 10nm.
Nån som sett nåt estimat på Intel 7mm?

Av thu
Skrivet av anon301768:

Är dock svårt att få någon bra jämförelse eftersom de var från olika källor och med olika kablar och via olika ingångar i förstärkaren, körde med USB, XLR och RCA kablar.

Den enklaste missen att göra är väl att det är så svårt att få samma ljudnivå på alla källor, det krävs inte så mycket skillnad innan vi automatiskt tycker att den som låter lite högre låter bäst. Därför loudness war fungerat.

Skrivet av anon301768:

Helt klart bästa ljudet var från SACD skivan men vinyl var inte långt efter och sist var helt klart streaming ljudet från dator och där var de svårt att höra skillnad från Tidal eller FLAC som var rippad från CD utgåvan.

Lustigt nog är det CD-utgåvan som har högst dynamik och sen är SACD/Vinyl ungefär likvärdiga varandra, beroende på utgåvor. Detta får mig att misstänka att testet kanske färgades av att ljudnivån diffat. Eller så kanske ni föredrar det mer komprimerade ljudet, jag vet att jag gör det ibland.

Av thu
Skrivet av Leffe_B:

Ja, loudness war är korrekt. Tyvärr ligger loudness på skivan och går inte att laga med nivåutjämning. Man har helt enkelt komprimerat ljudet så att allt hörs lika mycket.

Jag brukar alltid titta lite på dynamic range database efter vilka masters som har bra dynamik. Var det inte Metallica som släppte det värsta någonsin i denna aspekt, och folk rippade någon låt från guitar hero för att få bättre ljud?

Poängen är inte att laga gammal musik, utan att förhindra att loudness war fortsätter eftersom själva vinsten I att hårdkomprimera musiken försvinner.

Metallicas Death Metallic-album, med 3db dynamik.. men sorterar du efter average DR så ser du att de hamnar först på sida två, finns en hel hög med värre album Jag tror det mycket är därför folk gillar vinyl istället för andra medium, de mastras oftast med högre dynamik.

DR database är dock väldigt begränsad i sin information där allt trycks ihop till ett enda värde. Kan tipsa om Ljudtekniska Sällskapets Mastering Visualizer, MasVis: https://www.lts.a.se/lts/masvis

Finns en animerad gif på wikipedia som jämför tre utgåvor av samma zz-top-skiva:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Masvis-zz...

För varje remaster sjunker crest factor, normalized average spectrum visar att de ändrat klangfärgen genom att lyfta mellanregister och diskante något, ovanför ~2-3kHz, och 2000-mastern verkar ha nån EQ:ad dipp runt 7-9kHz. Allpassed crest factor antyder att de lagt på nån kompression i det området också.
Sen i bit histogram syns det tydligt att 2000-mastern är komprimerad, och att den som gjorde 2008-mastern borde portförbjudas från att mastra musik någonsin igen eftersom vi träffar klippunkterna lika ofta som vi träffar nollan..

Finns en öppensåsad python-variant att hitta nånstans också om du föredrar det.

Av thu
Skrivet av Barsk66:

Ett annat modernt påfund är ju vad som väl kallas volume war

Loudness war är väl den gängse termen? Annars är det väl lite åtgärder på gång mot det, Tidal och Spotify snackade om nivåutjämning för några år sen för att komma bort från loudness war. Vet inte vad det blivit av det då jag inte använder produkterna, men jag misstänker nästan att de schabblat bort det hela.

Mycket medhåll på posten. Vet inte om det blivit bättring, men tidigare var det helt omöjligt att se vilken utgåva av en skiva som fanns tillgänglig på spotify. Det skulle ju vara ett bra steg i rätt riktning annars.

Citat:

Spotify HiFi will deliver music in CD-quality, lossless audio format to your device and Spotify Connect-enabled speakers, which means fans will be able to experience more depth and clarity while enjoying their favorite tracks.

Jag läser detta som att det ska funka i vanliga klienten också och inte enbart prylar med massa spotify connect-jox?

Av thu
Skrivet av fragande:

Det verkar dock inte vara speciellt höga beviskrav på konsumenter, så är det inte uppenbart handhavandefel såsom synliga skador eller liknande gissar jag att det inte ska vara omöjligt att reklamera även efter sexmånadersperioden om man är beredd att bråka lite.

Är inte så överdrivet sugen på att sitta och jiddra fram och tillbaka medans jag saknar GPU till datorn

Skrivet av Elfsberg:

Mods, skjut han, vi har en miner här!

Yes, mitt 670 är vida känt som det fräsigaste i minerväg, det står på egen hand för en tredjedel av bitcoins hashrate och är kopplat direkt in i vattenkraftverket härintill!

Av thu
Skrivet av Elfsberg:

Varför vill du göra ingreppet på en splitterny produkt? Den har knappast legat på en hylla och dammar länge.

Kan dra ett svar på denna också eftersom jag letat reda på tråden just för att få svar på ursprungsfrågan. Jag räknar med att använda hårdvara bra mkt längre än garantiperioden, och prioriterar att det är tyst och svalt. Gick från Intel 3570k till Ryzen 3700x för 1½ år sen, och har nu ett 3080 TUF inkommande som ska ersätta mitt tidigare GTX670 DCII.

Jag har datorn igång i stort sett 24/7, så det lär enbart köras i silent mode och undervoltat för att minska slitage, men då jag sett att minnena går lite varmare på TUF än diverse andra modeller så funderade jag på att köpa thermal pads med kvadratmeterpris motsvarande en lgh i centrala stockholm ( https://www.inet.se/produkt/5320405/alphacool-eisschicht-17w-... ) för att förbättra ytterligare. Fallerar dock på garantin nu, så det blir nog snäppet billigare pads om tre år istället.

3570k och 670 blir uppgradering till föräldrarnas dator för att ersätta en Athlon64 & passivt kylt ATI-kort, och lär få göra ytterligare 10 års tjänst

Av thu
Skrivet av eriksson850:

Hahaha, rgb hjälper till att bryta fysikens lagar.

Poängen är nog att du slipper bryta mot fysikens lagar om du kan skicka ut energin som strålning (ljus) genom ett fönster istället, då värmer den inte rummet

Av thu
Skrivet av Orisons:

Kan ju inte vara juridiskt vattentätt att gå in och ändra detta i efterhand på en existerande produkt?

Det är det inte, Sony sålde PS3 med möjligheten att köra Linux som OS. Många köpte för att ha som billiga beräkningsmaskiner, universitet byggde kluster av dem osv. Sen spärrade Sony den möjligheten med en firmware uppdatering.

https://www.slashgear.com/sony-settles-with-ps3-owners-over-l...

Av thu

I juni nångång landade jag på 3333MT/s CL14 med mina 4st 2666MTs CL19 Kingston KSM26ED8/16ME ECC, högre frekvens gav bitflips lika fort oavsett om jag krämade på med 0.05V högre spänning och oavsett timings.

Nu inför ett anländande 3080 passade jag på att uppdatera till senaste bios med AGESA 1.2.0.0, och nu hamnar samma gräns vid 3600MT/s istället. Efter att ha bootat med CL20 satte jag CL16, och med lite höjd spänning har jag samma prestanda i factorio (-0,5%) som tidigare efter en veckas jobb med timings. Hade jag verkligen inte förväntat mig av ett tidigt exemplar av Ryzen 3700x. Håller på och tightar till timings nu, får se vad det landar på i slutändan.

För den som inte uppdaterat BIOS men klockar sina minnen kan det helt klart vara värt en uppdatering

Av thu

Jisses vilka svar.. FRA och totalövervakning har inget med bredbandskollen att göra.
Istället går det att läsa deras integritetspolicy, där det står:

Citat:

Utlämnande

Internetstiftelsen kan komma att dela ditt mätresultat och de personuppgifter som samlats in vid mätningen med din bredbandsoperatör (internetleverantör). Utlämnandet sker med den lagliga grunden berättigat intresse, för att bredbandsoperatören ska kunna utveckla och förbättra de tjänster som den tillhandahåller dig.

Så, eftersom du har accepterat avtalet genom att använda tjänsten så kan ISP:n hämta ut datan från bredbandskollen för att förbättra service, vilket det är frågan om då du vänder dig till dem för hastighetsproblem.

edit: Och här är datan de samlar in: http://www.bredbandskollen.se/om/avtalsvillkor/

Av thu
Skrivet av Alternative:

Har läst att flera är emot just pga att hosten skulle strula och därför blir man utan internet vid exempel felsökning.
Men när Proxmox är uppsatt, är den mjukvaran verkligen ostabilare än pfsense direkt på hårdvara?

Det är att introducera ett extra lager, och är inte lagret 100% stabilt, vilket det inte kan vara, så är det ju automatiskt instabilare. Det går väl inte att komma runt att det är en extra felkälla. Sen är det väl inte överdrivet mkt extra instabilitet, men det är ju ytterligare nåt som ska patchas osv.

Av thu
Skrivet av xSean145:

Jag fick för mig att dom ökade priserna var en konsekvens på att USA har infört ökade skatter på en del komponenter från kina?

Kan dra en liten snabbinfo om tullarna, hela svaret inte riktat till dig, så inte menat att skriva dig på näsan om det är saker du redan vet

Trump införde handelstullar på lite allt möjligt. Dessa betalas av importörerna av varor till USA, och i nästa led av konsumenterna. De ökar således bara priserna i USA på saker som tillverkas i andra länder än USA (eller länder/regioner undantagna tullarna). Poängen med sådana tullar är vanligtvis att göra det lättare för inhemsk industri att konkurrera och därmed ge den en bättre chans att utvecklas till nåt konkurrenskraftigt, varefter tullarna eventuellt kan tas bort igen. Är USA-tillverkat plötsligt 10% billigare istället för 10% dyrare så köper fler USA-tillverkat, när USA är ikapp och kanske 25% billigare så kan tullar tas bort och de inhemska produkterna är fortfarande 5% billigare. Eventuellt bara för att saker slipper fraktas jorden runt.
Kan vara nödvändigt i exempelvis afrikanska länder för att bygga upp inhemskt jordbruk, och inte konkurreras ut av europeiska bönder med stats- och EU-stöd. Blir ganska poänglöst på saker som grafikkort, mig veterligen så finns det ingen tillverkare som har planer på att bygga fabriker för att tillverka grafikkort i USA. Det blir extra poänglöst när GPUerna designas av amerikanska bolag som Nvidia och AMD och mycket av vinsterna går till USA ändå. Det kan även slå slå väldigt snett, som när flera företag fick slå igen eftersom stål helt plötsligt blev så dyrt i USA.

En annan anledning för ett stort land som USA att införa tullar kan också vara att man vill förstöra för industrin i ett annat land för att utöva påtryckningar. Är motparten starka, som i fallet Kina, så kan de göra samma sak tillbaka och då har vi ett handelskrig. Kina spelade detta spel väl, att de exempelvis satte hårda tullar på att köpa sojabönor från USA drabbade bönder i USA rätt hårt, och de valdes som måltavla delvis för att de till stor grad röstat Trump.
I fallet grafikkort och liknande är det åter igen rätt poänglöst, de har inte direkt problem att hitta köpare av det som tillverkas, och eftersom tillverkningsvolymerna inte påverkas så påverkas inte direkt priserna för oss som inte är inblandade i det handelskriget.

För att gå in lite på det politiska så finns det väl en poäng i tullar i att skydda inhemsk industri, de behåller jobb i USA, så då tullarna avskaffades i slutet på 1900-talet så flyttades mycket tillverkningsindustri till ex. Mexico och Asien. Tanken är då typ att man ska ta de ökade vinsterna från att tillverkningen blir billigare i låglöneländer, och investera i invånarna så dessa kan sköta mer kvalificerade jobb istället. Bilmontörerna får bli programmerare eller nåt istället. Detta har väl till viss grad skett, USA är ett väldigt framstående land inom IT, men det blev mycket skattesänkningar och dylikt istället, så vinsterna går till bolagen och deras ägare istället. Ett annat problem är att jobben flyttas geografiskt inom landet, det blir inte så många stora IT-bolag ute på vischan eller i de stora industristäderna. Folk här går från $25-30 i timmen till att jobba för svältlöner på Walmart och liknande.
Trump var fenomenal på rikta ilskan dessa personer känner mot den elit som till stor del orsakat problemen (till stor del ekonomisk liberalism, men då bortser vi från att de konservativa varit hemskt ovilliga att spendera på den egna befolkningen, sjukvård annat bra exempel där) , tyvärr också mot de utomlands som gagnats av förändringarna (blir mkt xenofobi och rasism mot de från dessa länder som bor i USA) och i nån sorts förvirrad låt-oss-backa-tillbaka-till-hur-det-var-tanke slår de även mot den sociala liberalismen (genom minskad acceptans av sexuella minoriteter, att de föreslår att kvinnor som får missfall ska kunna sättas i fängelse osv).
För att återgå till tullarna så slår de fortfarande rätt snett, ett grafikkort har ett visst pris oavsett inkomst, och "kostar mer" för nån som lever på marginalen än för nån mer bemedlad som kanske kan köpa med vad som blir över på en månadslön. Det blir lite av en regressiv skatt.
Trump påstod att det var Kina som betalade för tullarna, vilket såklart inte är fallet. Jag lyckades aldrig riktigt bli på det klara med om han medvetet ljög för att lura sina (potentiella) väljare eller om han inte förstår hur tullar fungerar.

Av thu

BTW, jag kan rekommendera att köra två pfsense-VMs i HA, då går det att patcha dem en åt gången utan att anslutningar bryts.

Av thu
Skrivet av CymbalCrasher:

Det problemet finns dock för all nätverkshårdvara. Skadar inte att ha en gammal router liggandes.

Skrivet av rpha:

Det är korrekt, det är nåt man får leva med. Kvalitet/upptid beror på hårdvara/hypervisor/management.
För mig har det hjälpt då jag inför varje uppdatering av en VMs OS kan ta en snapshot och rulla tillbaka om något går fel.

I mitt fall är det mer en fråga om att det alltid är lite labbande på gång, där en rollback inte är önskvärd, utan snarare att lösa problemet och fortsätta framåt

Av thu
Skrivet av F@|)€r/\/:

Det jag funderar på med servern är att hur klara sig en tex 4-6TB HDD om 8 pers vill kolla på olika filmer på samma gång?

Med 80Mbps, dvs 10MB/s för 4K-material så landar du runt 80MB/s för 8 pers. Detta orkar en solo hårddisk med. Finns ingen anledning att köra SSD för videomaterial, enkla sequential reads.

Skrivet av F@|)€r/\/:

Hjälper RAID1 eller dyl, är ju inte kul heller om hela biblioteket dör mittiallt?

Nån form av redundans är väl alltid önskvärt så inte allt ligger nere tills nån har tid att titta på det och sen vänta på ny hårdvara?

Skrivet av F@|)€r/\/:

Är intel OPTANE eller liknande nånting jag kan använda?

Onödigt dyrt och strömkrävande om du inte har nåt specifikt ändamål som kräver låg latency eller power loss protection.

Skrivet av F@|)€r/\/:

Funderar om transcoding är att föredra ifall man har mycket 4K material som ju är helt onödigt att skicka över Wifi till en 32" TV, intel iGPU borde ju fixa detta som ingenting.

Alltså inte max kvalitet som eftersträvas utan funktion och lättanvändhet.

Väldigt smidigt med transcoding, har du inte inkluderade subs till allt material och lägger till dessa i nåt format som klienten inte klarar att hantera själv så blir det genast transcoding. Största problemet med transcoding är att det äter grafikminne, speciellt om källmaterialet är 4K. Jellyfin klarar inte att hantera flera GPUer utan knepiga workarounds med flera VMs, så måste dimensionera grafikkort för hur mkt transcoding du förväntas göra. Snabb guide här:

https://www.elpamsoft.com/?p=Plex-Hardware-Transcoding

Av thu

Största nackdelen jag erfarit har varit att om något strular med hosten så pfsense inte går igång så blir det genast lite bökigare att googla felmeddelanden o liknande.

Av thu
Skrivet av dagas:

Köpte 3070 för 7190kr i höstas och tyckte det vae dyrt. Nu tar inet 8k och går inte ens boka modellen.

Jag hade verkligen inte förväntat mig att 3070 skulle bli dyrare än ursprungliga priset på ett 3080 i mellanklassen.

Av thu

Ljudabsorbenter är för att förändra hur olika frekvenser reflekteras (och därmed ringer kvar) i rummet, inte för att dämpa hur mycket ljud som går till grannarna. Visserligen ger minskad reflektion i rummet mindre ljud som träffar väggarna och därmed mindre ljud som går till grannar, men det är väldigt trögt att få väggar att vibrera genom att vibrera luften och därmed ganska liten vinst av att minska luftvibrationerna. Dessutom kompenserar man lätt undermedvetet de minskade reflektionerna med att öka volymen istället.
Iaf, för att dämpa detta så måste du börja bygga innerväggar/golv/tak vars kontaktytor med ordinarie väggar/golv/tak är dämpade med gummi o liknande.

Däremot sprids lågfrekventa vibrationer väldigt bra genom solida föremål, så om ex. subwoofer står i ett hörn och får väggar och golv att vibrera så kan de vibrationerna sprida sig lätt till ytor i andra lägenheter som då genererar ljud där då de vibrerar.
Du kan testa att dämpa ordentligt under högtalarna med gummi; sorbotan eller neopren eller nåt sånt. Hårdheten bör anpassas till vikten på högtalaren. Det bör gå att isolera ytterligare genom att köra flera omgångar med en skiva i mellan, dvs. högtalare | gummi | skiva | gummi | skiva | gummi | golv.
Oklart hur mkt skillnad detta gör för grannarna dock, ett par rejäla hörlurar är nog en snabbare och bättre lösning för alla inblandade. Tristare ljud dock.

Av thu
Skrivet av laukan82:

Tänkte köra TrueNas i en VM på Proxmox, kör passthrough på LSI kort med båda Nas poolerna, sedan Nextcloud på Jail bara för att få funktionaliteten.

Kör linux som vm-host med KVM/Qemu och TrueNAS virtualiserat med passhtrough av ett par kontrollerkort & GPU för transcoding. Jag går väl att bolla med, men proxmox-specifika saker har jag ingen koll på.

Skrivet av sʍǝɔןoɔʞǝɹs:

Väldigt nyfiken på er som hoppat på 12 "tåget" om någon av er kör någon lagring med ZSTD komprimering och vad ni ser för siffror, era intryck etc.

Har ett par vm:s på ZFS-mirrors med lz4, som backas till en RAID-Z2 med ZSTD, alla ashift=12(4KB).

Typ av VM / volblocksize / compressratio lz4 / zstd-19
ngingx-proxy 64K 2.14x 2.88x
pfsense 16K 1.87x 2.13x
wireguard 64K 2.20x 3.09x
win2016 DC 64K 1.83x 2.52x
syslog 128K 9.01x 16.80x
factorio-vm 32K 1.36x 1.55x
mailbox 128K 1.30x 1.76x
steam-data 64K 1.60x 1.94x

Hemkatalog på min workstation där jag kör zstd-3 för att ungefärligt matcha lz4 i hastighet, men bättre komprimering:
recordsize: 1M zstd-3: 1.36x zstd-19 1.39x

Det är väldigt tungt att komprimera med ZSTD-19, så på min workstation behövde jag byta till en vettigare scheduler för att inte ljud/video skulle börja skippa då jag tryckte på med mkt data. I TrueNAS har jag inte direkt märkt nån skillnad mot att köra gzip-9, men TrueNAS har bara tillgång till 6 av 12 kärnor där, så VMs som körs på andra kärnor påverkas inte så mkt. För den som har det tightare med kapacitet eller kör VMs i TrueNAS så är det kanske vettigare med något svagare komprimering. De sista stegen gör inte så mkt skillnad i diskåtgång, men mkt i prestanda.