Inlägg

Inlägg som Fulci har skrivit i forumet
Av Fulci
Skrivet av Dinkefing:

Ett garante du kommer använda i minst 20 år eller kanske tills du dör medan ett grafikkort för 15 papp använder du högst 4 år och tappar oerhört snabbt i värde.

Du måste skämta!

Ett 1080 Ti man köpte för 3,5 år sedan kostade väl runt 8-9000kr. Det kan man sälja idag för kanske 4000 kr (tittade snabbt på marknaden), strax under halva priset. Tumregeln för nybilar är att priset halverats efter 3 år. Rätt så liknande värdeminskning, bara det att bilen har man kanske förlorat 150 000 kr i värde på.

Av Fulci
Skrivet av edvinnn:

Microsoft har berättat att om man köper via Microsoft Store med sitt Microsoft-konto kommer man att kunna spela det på Xbox också när det lanseras på plattformen. Så är inte fallet om man köper på Steam.

Om man bara vill ha det på PC är Steam en mycket bättre tjänst för att ladda ner och hantera spel. Detta trots att Steam lämnar en del att önska i vissa avseenden. Microsoft Store är i många avseenden rätt så dålig. De gjorde till och med gjorde ett eget interface för att handla spel över MS Store. Det är Xbox appen (beta) som är ett skal ovanpå MS Store.

Xbox appen verkar installera ett par telemetri-tjänster som spanar på allt du spelar även om det inte är på MS Store eller Xbox. Jag fick aldrig någon fråga om detta vid installation, men ändå lista den upp alla spel jag kört som inte har ett jota med MS Store att göra. Jag avinstallerade Xbox appen sen.

Av Fulci
Skrivet av LastNinjas:

Hade tänkt att kliva på ett vanligt 3080 då jag sitter med ett vanligt 1080 idag, köpte det nytt för 6300 :-

Tror ni att man kan få ett vanligt 3080 för c.a 8000 - 8500? eller kommer man få sikta på 10k+ ?

Om det är det senare så hoppar jag nog denna generation också.

Om ryktena stämmer kommer 3080 och 3090/3080 Ti använda varianter av samma "stora" krets GA102. Det kan innebära att 3080 kan bli dyrare relativt tidigare generation där 2080 använde mindre TU104 och 2080 Ti använde stora TU102. Fast väldigt mycket beror nog på konkurrens och Nvidias egna prissättning.

Av Fulci

Dykt upp några förhandstittar, finns säkert fler
https://www.eurogamer.net/articles/2020-07-30-microsoft-fligh...
https://arstechnica.com/gaming/2020/07/ms-flight-simulator-ou...

Även flera på youtube också, t.ex. IGN
https://www.youtube.com/watch?v=ATahhemFbH0
IGN har också en realtidsflygning från San Fransisco till Las Vegas
https://www.youtube.com/watch?v=mAz_eSDoWqY

Uppe på Steam nu också, samma releasedag.
https://store.steampowered.com/app/1250410/Microsoft_Flight_S...

Av Fulci
Skrivet av krigelkorren:

Precis, då kanske publishers och onlinebutiker borde ta sig ett snack och komma överens om ett format som fungerar och är gångbart på samtliga system istället.
Just för att minimera sådana onödiga utgifter eftersom det ändå är en och samma plattform som de utvecklar för i grunden...
-Eller vänta nu? Det finns ju redan en framgångsrik butiksplattform som gör allt detta: GOG.com -och de har gjort detta framgångsrikt sedan 2007 någon gång typ...

Om alla släppte sina spel + Uppdateringar + DLC i samma gångbara format och utan en massa proprietära lösningar och Denuvo-skräp inblandat (som ändå måste underhållas för att spelen ens skall gå att starta upp) då försvinner ju alla de problemen och utgifterna!
Vilken genialisk idé! Att bara hålla sig till en standard! Fantastiskt!

Nu står "spelet" till att försöka få utvecklare/publishers/distributörer att inse detta.
Kommer vi att lyckas med det? 99% på att vi har noll chans att övertala dem för dem att göra det enda rätta då de aldrig lyckats göra rätt tidigare, och att de, som du säger inte vill investera någonting i att ta marknaden framåt, de vill hellre ha pengar bara för att... Precis samma kortsynta resonemang som tagit oss till läget där vi är idag och även gjort Steam till "enda" plattformen.

Om vi däremot hade lyckats få dem att lyssna på vad som vore bäst för PC-marknaden och kunderna, då hade vi troligtvis haft en marknad där vi inte behöver skämmas längre för vart vi inhandlar våra spel.
Vi hade då kunnat kan gå vidare med konstruktiva diskussioner om möjligheter istället för att försöka stöpa om PC-gaming till någon slags konsol-marknad där endast en butik kan användas.

Tyvärr verkar det vara ren idioti som premieras på dagens PC-spelmarknad.

Vad tar GOG för andel, ligger de på 30%? GOG har haft en del problem finansiellt, vilket kan bero på att det är få "stora" spel som släpps där och de inte får affären att kunna dra in tillräckligt med pengar. Nyheten nedan är från 2019 visserligen, men det visar att det inte bara är guld och rosor med att driva en digital affär för spel.
https://wccftech.com/gog-financial-trouble/

Att få stora publishers att sluta med DRM är nog svårt, krävs nog lite generationsskifte i ledning och annat först. En bit på vägen är att vissa nu börjar patcha bort Denuvo efter att ha haft det i början, som t.ex. Bethesda. Små framsteg i alla fall.

Av Fulci
Skrivet av krigelkorren:

Det är väl jag som kund som skall avgöra vilken plattform som jag vill köpa mina spel hos? Inte bli tvingad att köpa något spel hos en butiksplattform bara för att de köpt till sig rättigheterna. Spelen borde publiceras på flera olika butiksplattformar samtidigt, precis som hur den fysiska marknaden en gång fungerade. Sedan väljer jag vart jag vill handla.

Ironin är total och nu är det på något sätt vi konsumenter som skall betala priset för det.
Det är vad jag tycker är extremt fel i grund och botten.

Att supporta flera olika plattformar för en och samma hårdvara (Windows PC) kostar pengar om du undrar varför inte publishers släpper det på alla plattformar.

Spelbolagen vill ha så mycket pengar som möjligt med så lite utgifter som möjligt. Om Epic nu ger dem 88% och den plattformen tar över mer och mer av marknaden kommer alla släppa sina spel där och inte alls på något annat ställe. I slutändan blir det Epic som blir monopol istället för Steam.

Av Fulci
Skrivet av nejdå:

@Fulci: läst att steam tar 30% av vinsten på spel sålda genom deras platform.
Jag använde lite felaktiga ord, eller ialla fall ord som kan tolkas på flera sätt.
Detta var vad jag menade med att Steam sätter priset, detta har jag svårt att tänka mig är bra för dem som spelar spel eller gör spelen. Bara steam vinner väl på den % av vinsten.

Steam hade väl sänkt avgiften en del, men det finns en del förbehåll angående hur mycket det sålt och så vidare. Personligen tror jag Steam har kanske lite svårare att sänka avgiften, speciellt för indiespel då de har en rätt komplex struktur (eller man kanske ska säga "bloated"). Steam borde kanske erbjuda en slags "Steam light" där man får större del men också ett mer barskrapat backend.

Sen är inte bara Steam som tar 30%. Apple, Microsoft, Google och Sony tar ut samma avgift. Dessa fyra har betydligt mer slutna marknader än Steam och en klar monopolsituation. Det gör det lite ironiskt när ett företag som Ubisoft klagar högljutt på det när det gäller Steam, men sen samtidigt betalar till Sony och Microsoft utan att säga ett ljud om att det är samma avgift på konsolerna. Antar att det ger lite PR samtidigt som man inte biter handen som föder en i andra ändan.

Av Fulci
Skrivet av Don_Tool:

Nej jag har gått åt andra hållet. Jag kör Pimax Artisan med vidare display

Simspel har ju fördelen av att inte behöva room scale. Man kan välja efter det om man inte är intresserad av andra typer av spel. Jag kommer nog skaffa VR lite senare. Just nu är det GPU uppgradering som står först i kön. : )

Av Fulci
Skrivet av Don_Tool:

Kommer bli underbart detta och med nyinköpt VR-headset som jag spänt väntar på att få använda ihop med denna simulator så allt kan bara bli bättre nu

HP Reverb G2? Satt och spana på det en del.

Av Fulci
Skrivet av Yoshman:

Att Exynos har värmeproblem kan ha att göra med att Samsungs ARM-design inte kan tävla med Cortex A serien i perf/W. Exynos 990 kommer bli den sista där Samsung kör på sin egen mikroarkitektur.

Kan också vara så att Samsungs 7LPP har (eller i alla fall hade) fundamentala problem, problem som i så fall inte verkar finnas i 8LPP (vilket är processen det ryktas Nvidia ska delvis använda, man ska också köra någon TSMC 7 nm). För TSMC är deras N7P bättre än N7, för Samsung verkar 7LPP snarare sämre än deras 8LPP när det kommer till energieffektivitet.

Siffror från AnandTech testning av lite olika ARM-systemkretsar på TSMC och Samsungs process.
...

Det är bara bra om Samsung får ordning och kan konkurrera med TSMC. Intressant läsning.

Av Fulci
Skrivet av Yoshman:

Är det verkligen AMD som är Intel primära problem? Vad är det AMD egentligen gjort? Man har skapa en CPU som i praktiken matchar Intels 5 år gamma mikroarkitektur, för att nå dit behövdes en full nods ledning och att Zen2 består av väsentligt många fler transistorer än Skylake.

Man säljer mer än Intel i flera segment, det är ett problem för Intel oavsett arkitekturer, noder och hur bra eller dåliga du anser de är.
https://www.sweclockers.com/nyhet/29914-amds-processorer-domi...

Av Fulci
Skrivet av Yoshman:

Att priserna på nyare noder riktigt börja dra iväg skvallrar bl.a. enhetspriserna hos Qualcomms Snapdragon kretsar om. Backar vi ett par år kostade systemkretsarna (som hållits relativt stabilt runt ~100 mm² ) för telefonerna ~$50. Snapdragon 865 ska tydligen kosta ~$150 i större volymer och första SN på TSMC 5 nm kan komma gå lös på ~$250 (men som med allt icke-lanserat, det är spekulation och kan visa sig vara fel).

Ja, det kommer inte bli billigare om Intel börjar lägga större produktion hos TSMC och det börjar bli trångt om kapacitet. Då går priserna upp ytterligare. Det ryktas att Nvidia valt Samsung 8nm just för att få ner priserna. Men samtidigt är Samsungs process inte lika bra som TSMC 7nm. Se bara på Samsungs egna Exynos som haft en del värmeproblem.

Av Fulci

Efter att ha haft mitt Ducky One 2 i ungefär 2,5 år så började mellanslag bråka genom att lossna från stabilisatorerna. Greppet var för svagt, så mellanslagstangenten lyfter i motsatta sidan anslaget är och det blev svårt skriva mellanslag.

Lösningen var enkel genom ett vanligt tips. Ta loss och sätt en kort bit tejp ovanför de två hålen där stabilisatorn fäster i tangenten (de två yttre fästena). Det räckte för att göra det tätare när man trycker ner och fäster tangenten. Nu fungerar mellanslag som vanligt igen.

Av Fulci

Dagens drama; Lewis Hamilton postade en länk till en antivaccinationsvideo med konspirationsteorier om Bill Gates på sin Instragram. Där var all hans goodwill borta på ett ögonblick.

https://metro.co.uk/2020/07/27/lewis-hamilton-shares-anti-vax...

Av Fulci
Skrivet av Mindfighter:

Var väl en del taskiga jämförelser med Microsofts högdetaljerade flygplatser, som snarast är att jämföra med någon dyrare köpe-flygplats, men snyggt är det! Ska bli sköj att pröva!

Jo, precis, man får ha lite distans till det. Microsoft Flight Simulator är inte heller perfekt, det går att hitta grafiska problem även i deras egna trailers. Men då är det på detaljnivå, som t.ex. broar och trafik. Bara acceptera att det trots allt är ett stort steg framåt för simulatormarknaden.

Av Fulci

En jämförelse mellan ett par flygplatser i X-plane 11 och Flight Simulator. Inte helt rättvist förstås, X-plane är 4-5 år gammalt och har väl inte tillgång till en jättedatabas med kartdata.

X-Plane 11 vs. FS2020

PS. den franska flygplatsen LFLJ Courchevel i verkligheten
https://www.youtube.com/watch?v=ISbZGQGoxzk

Av Fulci

En del har fått lore-boken The World of Cyberpunk 2077 nu.
https://www.amazon.co.uk/World-Cyberpunk-2077-Marcin-Batylda/...

https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/hxa9u0/my_loc...

https://i.redd.it/ean7ft8yfvc51.jpg

Här är ett uppslag med illustration över The Pacifica från boken.
https://i.redd.it/eldn6z8cwzc51.png

Av Fulci
Skrivet av HappySatan:

Här resonerar jag att det är ett nödvändigt ont för att bryta Steams semimonopol. Fortsätter EGS med exklusiva titlar även när målet är nått kommer även jag att ansluta till belackarna, men än ser jag det som legitimt.

Vem bedömer "när målet är nått"? Låter helt omöjligt att avgöra enligt mig och låter som en arbiträr gränssättning.

Enligt mig är Steam redan nu långt från något slags "semimonopol" (hur man nu definierar det?). Flera av de största företagen säljer inte ens spel (eller delvis) på Steam längre. Ubisoft, Bethesda, Epic Games, Microsoft. EA förde nyligen över sin katalog dit efter att länge inte haft sina spel där. Jag gissar att det beror på att Origin kanske har det lite kämpigt på PC-marknaden. Microsoft säljer en del spel, men alla nya är Microsoft Store exklusiva till att börja med.

EGS kommer fortsätta med exklusiva titlar, de kommer aldrig sluta med det. Bara acceptera att det är så.

Av Fulci
Skrivet av nejdå:

Låter bra !
vill ju inte att Steam ska ha monopol och kan sätta priser i ett vakuum inte bra för nån förutom Steam

Å andra sidan vill jag inte ha offline spel som jag måste ha internet för att spela

Steam sätter inga priser, det gör de som säljer spelen där.

Offlinespel som kopplar upp till internet beror på utgivaren av spelet. Om vi pratar om Steam så finns det många spel som inte ens behöver Steam efter det är nedladdat. Exempel; jag har inte Steam igång, men kan starta och spela Stellaris offline utan Steamklienten.

Av Fulci

Såg Terminator: Dark Fate nyss. Den var rejält risig. Känns som att de överansträngt sig för att göra något nytt, men ändå blev det samma fast sämre på i princip alla sätt. Det fanns ett par aktionsekvenser som var bra, men alla andra var som att fysikens lagar inte existerade (i och för sig vanligt Hollywood-fenomen). Precis som med två andra franchiser, Predator och Alien, är de två första filmerna bra, resten är varierande nivå av dåliga. Jag är lite svag för Predator 2, tycker den är helt ok.