Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som MrToasterable har skrivit i forumet
Av MrToasterable

Tack för tipsen! Lutar just nu mot https://www.inet.se/produkt/2222738/aoc-27-q27g2s-ips-qhd-165...
27'' är det jag behöver för mina behov och skrivbordsstorlek

Av MrToasterable

Första 1440p skärmen

Hej, är på jakt efter en ny gamingskärm men har fastnat i en djungel av olika alternativ och choice-paralysis följt av det så är helt nollad på vad jag ska ha. Kollat en del Youtube recensioner men känns som att de prioriterar så himla olika på vilken som är bra/dålig. Samsung Odyssey G5 är jag inte intresserad av då jag uppfattat den som strulig med färger om man har otur.
Tar emot alla förslag men är mer specifikt ute efter 27'' och 144hz, högre än så prioriterar jag ej då jag tänker behålla den långsiktigt.
Spelar allt möjligt men här följer några exempel: Squad, Dota 2, Baldurs Gate 3, Escape from Tarkov, CS, Red Dead Redemption 2.

GPU: RX 7900 XTX
CPU: 7800X3D

Budget: Flexibel men runt 3 000 - 4 000kr.

Av MrToasterable
Skrivet av norrby89:

Okej ingen riser, kan dock vara värt att sätta fast pci-e på 3.0 eller 4.0.

Kan helt klart vara värt att testa med en annan gpu, har själv en äldre gpu som inte kräver extra kraft från nätagget liggandes hemma för just detta.

Skulle det vara dålig psu så kan det vara som så att problemet först uppstår när gpun är inkopplad, är ändå största lasten i datorn, runt 3 gånger högre effektkrav på gpun jämfört med cpun.

Men tror att prova med en annan gpu för att utesluta moderkort och eventuellt nätagg kan helt klart vara ett bra nästa steg i felsökningen.

Ja jag tror att det får bli nästa steg så får man se därefter

Av MrToasterable
Skrivet av macbang:

Är inte nätaggregatetlite svagt för 6900XT ??

Fick den tanken också men min uppfattning är att även om det potentiellt skulle vara för klent så borde det ändå fungera att starta upp med då grafikkortet inte börjar suga rejält med ström när det inte är i load

Av MrToasterable
Skrivet av norrby89:

Vad är det för chassi? Råkar inte vara en pci-e riser som grafikkortet sitter? I sånt fall plocka bort den och sätt i grafikkortet direkt i moderkortet och sedan in i bios och ändra till pci-e 3.0 så borde det funka med risern.

Kan även vara minnet som strular, prova med en sticka i slot ett (närmast cpun) om det fungerar då så gå in i bios och aktivera expo och spara sen borde det fungera med båda stickorna i slot 2 och 4.

Fungerar inget av det så kan det va en bra ide att länka allt som köpts, kan vara sån enkel sak som arr minnet inte är med i moderkortets qvl lista och helt enkelt inte är kompatibelt, borde finnas diagnostik leds på moderkortet som indikerar vart den fastnar (kolla manualen till moderkortet för vart dom sitter och hur du ska tyda dom)

Bifogar delarna längst ner -GPU
Jag såg inget avvikande med PCIe porten när vi höll på o greja

Såg i BIOS att båda stickorna var ''aktiva'' i sina slottar, 2 och 4.

Såg en liten lampa på moderkortet men reagerade inte så mycket på den då vi fastslog att det felade på något sätt via grafikkortet. Kanske kan vara värt att prova med ett annat gammalt grafikkort och se om man får samma problem?
Tänker att om samma problem kvarstår med 2 olika kort så är moderkortet trasigt? Alternativt om det funkar med ett annat grafikkort så är GPUn defekt?

Edit: Men om det är fel på nätagget borde väl datorn fungera från moderkortsporten ändå när GPUn är ikopplad?

Av MrToasterable
Skrivet av Aeig:

Har ni testat olika PCI-E portar?
Vad har du för nätagg?
Hur många kablar ansluter du från nätagget till GPU?
Vilken modell av 6900XT har du?
Vad menar du med "bootar inte", startar fläktarna, lyser några LED på moderkortet?

Mvh

Hej, jag som hjälpt honom att bygga ihop den.

Vi har enbart testat en PCIe port
Nätagget är ett Corsair CV650 650W Dual EPS
2st 8pin kablar är anslutna till GPUn
Sapphire 6900 XT Nitro
Samtliga fläktar och lampor går igång när datorn startar men skärmen visar ''no signal'' från både GPU porten och från moderkortet. Men tog vi bort GPUn så får vi bild från moderkorts porten och kunde då flasha BIOS och installera windows som vanligt. Vi testade flera gånger med/utan GPU och får samma resultat.

Av MrToasterable

Baldurs Grind 3

Av MrToasterable

Jag själv byggde ihop denna för 1månad sedan och är sjukt nöjd. Jag nyttjade dock röda laget fullt ut, men slänger upp den ifall du skulle öppna ögonen för det alternativt egna justeringar.

Mycket ljus och RGB då P12:an i mig fortfarande lever kvar, lycka till!

Av MrToasterable
Av MrToasterable

Tips trådlöst gaming headset ~2000kr

Söker tips på trådlösa gaming headset runt 2000kr prisklassen. Det jag har nu är ett gammalt skräp headset så allt är egentligen en förbättring.

Prioriterar lång batteritid, kommer användas enbart till datorn. Sekundärt hade en bra mikrofon varit bra, då jag pratar mycket i Discord/in-game och vill inte låta som att jag sitter i en plåtburk. Aldrig haft trådlöst till datorn innan så är det något speciellt att tänka på så kom med det. Undviker helst massa HUB:ar

Spelar mycket Squad, CS, etc, spel där bra ljud är guld.

Av MrToasterable

Kör MSI B650 Gaming Plus Wifi till mitt 7800X3D, funkar bra.

https://www.inet.se/produkt/1904128/msi-b650-gaming-plus-wifi

Av MrToasterable
Skrivet av mrnez:

Sorry, dålig koll på tråden, försöker bara hitta något du missat. Haha. Kasta skräpet och kom till Intel/nVidia.. Du är välkommen!

Hahah, alla tips är bra tips!
Detta va ju bytet från Intel/Nvidia😅
Ska inte låta detta färga mig alltför mycket, det testet jag hann göra ingame var brutalt positivt;)
Är känd att alltid ha otur med nya grejer så jag e tyvärr van🤷‍♂️

Av MrToasterable
Skrivet av mrnez:

Nu tänker jag komma med ytterligare ett kanske korkat tips: har du plockat av eventuell plast som sitter för pastan på kylaren?

Sen för övrigt applicerar jag alltid ny pasta när jag lyft en kylare. Säkert inte kritiskt men Kan ju vara en bidragande faktor om det blir en massa bubblor och sånt..

Du är den 3e som frågat det, ja den är borta😅
Bytte kylpasta varje gång jag lyfte, tack för tipsen

Av MrToasterable
Skrivet av Keffmode:

Nätagget är känt för att ha missljud, så där har du svaret på det i alla fall. RMe är den modell som har detta problemet.

7800X3D går svalt för det mesta, men dock spikar den upp i temperatur rätt fort ibland. En pure rock kanske är lite i underkant i mitt tycke, men borde funka, särskilt i ett sånt luftigt chassi. En större kylare med mer massa skulle hjälpa här, just när det spikar i temperatur som det gör. Tänk också på att du kan ha en rätt platt fläktkurva på cpukylaren för att slippa att den rusar upp, om du vet att kylaren klarar av spikarna.

Kliar mig lite på huvudet med angående temperaturerna på min då alla kärnor ligger runt 35, CCD runt 45, men det läses av som typ 50-55, och kylaren går efter package temp. Ska testa att lägga om pastan på kylaren och se om det blir något bättre.

https://i.imgur.com/IuWWCVz.png

Sätt balanserad eller energisparläge på i windows energi-alternativ om du har den på högsta prestanda, eller ladda ner ryzen master och sätt igång eco mode. Det hjälper rätt rejält. Kolla även undervolting-guider om det är intressant, då du kan få ner strömförbrukningen rejält och ändå i princip behålla all prestanda.

Med grafikkortet så kan du testa dra ner powerlimit eller låsa FPSen i spel för att minska spoltjutet.

Ja, funderade på att ändra energiläge men eftersom den va så extremt hög även om jag själv också kunde tycka kylaren inte skulle vara helt optimal så tänkte safea med allt o lämna in, nu när GPU/PSU ändå ska in. Nu är den redan inlämnad, men tack för tipsen

Av MrToasterable
Skrivet av mrnez:

Har du satt fläkten på rätt header på moderkortet? Tänker om du råkat sätta den på fel så kanske kylaren inte justerar sig efter temperaturen på CPU:n. Vore ju trist om det var en sån sak som orsakade allt jobb med ärenden osv..

Ja den sitter rätt, justerade fläktkurvan och den anpassade sig därefter när jag testade i load

Av MrToasterable

Skapat ett returärende hos Inet nu så blir att lämna in åbäket...

Av MrToasterable
Skrivet av ja6051058:

Har du provat olika software för att läsa temperaturerna? Det låter ju sjukt märkligt så tänker om software läser av fel?
Skicka tillbaka annars, definitivt.

Testat MSI Afterburner och Core Temp

Vet inte om felet är på min sida nu eller vad det är... Men får nog testa reklamation på den med antar jag

Av MrToasterable

Uppdarerade BIOS till senaste versionen, ingen skillnad. Men som ni kan se längst ner i vänstra hörnet så säger den 45c... Blir galen🙃

Av MrToasterable

Tog isär och satte tillbaka CPU kylaren en 3e gång nu med samma resultat...

Av MrToasterable
Skrivet av ja6051058:

Gällande CPU så måste det vara något som inte stämmer där när du installerar kylaren. Till min vetskap ska 7800x3d gå förhållandevis svalt, framförallt i idle. Montera av den och lusläs manualen och kika så att du inte missat något eller att något inte sitter fast ordentligt.

Kika så att fläktar sitter åt rätt håll också, det är väll standard med intag fram och sen skjuter cpu kylar fläkten samt baksidan av chassits fläkt ut varmluften. Lycka till! Strular GPU så hade jag returnerat den, likaså PSU. Det är inga billiga grejer du köpt och nog ska man kunna förvänta sig ett trivsamt användande.

Följde bequiets egna instruktions video på youtube, båda gångerna, vad jag vet kan jag inte göra något annorlunda vid monteringen... Skumt

Lär bli retur på GPU/PSU då förhoppningvis, och att de nya inte har samma problem. Hoppas CPU:n löser sig bara..