Inlägg

Inlägg som Nasso har skrivit i forumet
Av Nasso

Hemma och på jobbet är det 34" ultrawide som gäller. Tycker det är perfekta storleken för jobb/programmering. När jag väl använt det i ett par år nu så hade jag haft svårt att gå över till något annat. Ultrawide och bra fönsterhantering > flera skärmar.

På laptop föredrar jag så smått som möjligt. 13" är perfekt. Jag använder inte laptopens skärm jätteofta, men när jag gör det vill jag att den ska vara portabel/mobil.Använder docka/usb-c till skärmen både hemma och på jobbet. En 17" laptop eller liknande hade bara varit skrymmande, tungt och drygt när jag använder datorn "mobilt", tex på konferensen, i tåget eller i en soffa.

Av Nasso

Klickade hem 16GB RAM till och en nya processorkylare, det var dags för vattenkylning/AIO.

Tänkte köpa grafikkort på black friday men dök inte upp något intressant... Ska nog avvakta lite.

Av Nasso

För mig handlar det mest om funktioner. Om två generationer tillbaka erbjuda det jag vill ha/behöver så känns det rimligt. Oftas kan nästan en flaggskepps-modell som är två generationer äldre vara bättre än en "basmodell" av årgång 2023.

Jag tittar på att köra iphone istället för android denna omgången (det är dags för byte snart). Där är inget än senaste generationen aktuell för det är bara den som har usb-c...

Av Nasso
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Microsoft har testat innan bör nämnas.

Till exempel i första meningen i artikeln som här?

Varken läst eller ens öppnat artikeln innan du kommenterar den? 😂

Av Nasso
Skrivet av cyklonen:

Nej, eftersom jag avskyr "mörkt läge". Ljus text på mörk bakgrund är oerhört mycket svårare att läsa. För mig är det helt obegripligt varför nån vill ha det, men jag antar att det är en trend och många hoppar på för att det "ska vara så".

Eller så kanske, bara kanske, är det så att folk gillar det mer?

För mig är det rätt naturligt. Du har en stor bakgrund med text i förgrunden. Vilken känns trevligast för ögonen; att lysa upp HELA bakgrunden, eller att lysa upp det man läser, bokstäverna? Jag tycker det är trevligare att jobba med. Har haft mörk bakgrund och ljus text i terminaler, programmerings-editorer osv så länge jag kan minnas. Det är väl näst intill standard i terminaler och väldigt väldigt populärt i IDEer? Det bara webben som "kommit i kapp" de senaste åren.

Av Nasso

Det blev ett nytt secretlab skrivbord, höj-och-sänkbart. Haft ögonen på det ett tag.

Grafikkort står på önskelistan med, men får se lite hur det blir med det...

Av Nasso

WHAT A TIME TO BE ALIVE!

Av Nasso
Skrivet av tonii:

Det är inte ett krav men beroende på vilken mjukvara som används så kan det ge en rejäl skjuts i prestanda vid exportering av videos. Om det inte gör något att det tar längre tid att exportera så behöver du en cpu med en gpu del. För intel gäller det alla modeller som slutar på F (t.ex. 13400F) och för AMD är det processorer som slutar på G i 5000-serien (5600G t.ex) medans i 7000-serien så har alla en gpu del vad jag kan läsa mig till. Viktigast är ändå att man inte snålar på mängden ram när då det även med snabba nvme-diskar blir segt om datorn måste swappa mot lagringsmedia när man redigerar.

Ok. Gott. Är det något speciellt man letar efter bland grafikkorten? De ska ha stöd för någon speciell typ av hårdvarudekoding eller något sånt? Hade man kommit långt om man tex köpte ett begagnat gtx 970?

Av Nasso
Skrivet av tonii:

Det finns nog inte mycket du kan göra för att så gammal hårdvara kommer fungera bättre för 4k-redigering. DDR3 som sitter i den burken är dessutom relativt dyrt idag jämfört med DDR4 och DDR5 för nyaste plattformen. Jag skulle leta en begagnad dator med en AMD 5700(X)/5800(X), Intel 12700/13600 med 32GB RAM med något nvidia-kort i (brukar ha bättre stöd för hårdvaruaccelerering). Det kommer inte bli en monstermaskin men det kommer fungera för att redigera i 4k. sen köpa till någon snabb 1-2TB nvme-disk där projekten ligger tillfälligt för redigering.

Ja, jag tror du har rätt.

Jag vet inte om de skulle vara så sugna på begagnat...

Är ett dedikerat grafikkort ett krav för sånt här?

Av Nasso

Uppgraderingsråd, stationär för surf, excel osv men även 4K video-redigering

Jag byggde ihop en dator till mina föräldrar för cirka 10 år sedan.
Inköpslistan ser ut så här:

De har nu skaffat en actionkamera och vill kunna redigera lite video. Det går inget vidare. Bara uppspelning av högupplöst video går inte bra och videoredigeringsprogrammet är inte användbart.

Man kanske hade kunnat uppgradera mängden minne, eller köpa till ett dedikerat grafikkort. Men är det lönt? Bättre att bara byta ut alla grejerna istället?

Han frågade mig vad jag tyckte om denna: https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/stat...

Jag tror det är där budgeten ligger ungefär. Han är ok med att spendera 8-9k men får gärna bara billigare.

Men det går kanske att bygga något bättre istället? Jag har inga problem att skruva ihop datorn själv, men det var många år sen jag hade bra koll på komponenter.

Chassi har han ju. SSD kan man ju alltid formatera och använda som en extra-disk. Är det värt att behålla en 10 år gammal PSU?

Någon som kan sätta ihop ett trevligt litet "uppgraderingspaket" för ändamålet, eller har andra råd att ge?

Behöver de en dedikerad GPU? De spelar inga spel, men han är lite utav en flygnörd...så microsoft flightsim är något man kanske skulle kunna locka honom med, antingen redan nu eller i framtiden genom ett köp av en GPU.

Av Nasso

Tror det här är en kalkylerad strategi av apple.

Allt detta pratet om hur mycket RAM man behöver. Diskussionen kommer igång, folk tänker till.

"Hmm. Jag visste ju att 8GB inte räckte. Men jag tänkte köpa 16GB. Många säger ju att inte det heller räcker. Jag kanske borde ha minst 24GB?"

Big brain move.

Skämtsamt, givitvis...men samtidigt så är jag själv där just nu... Innan hade jag inte alls tänkt köpa mer än 16GB men nu överväger jag det rätt starkt...

Av Nasso

Förstår inte syftet.

Har någon fått ut något av någon av de "riktiga" svaren, som finns här. Vad har ni fått ut av det?

För att det över huvud taget skulle vara intressant så skulle det behövas detaljer, IMO. Att spontant skriva något sånt känns väldigt olämpligt dock. Att bara droppa lite titlar och några siffror? Vem får ut något av det?

Av Nasso
Skrivet av Fatmajk:

skaffa en konsol så slipper du vänta

Så gjorde jag

Sitter på en ryzen 3600 och ett gtx 1070. Man kommer väldigt långt med det, men vissa typer av spel känner man kanske att det inte räcker.

Och så har jag en sprillans ny (eller ja, förra black friday) trevlig 4K tv i vardagsrummet.

Jag visste att starfield var ett spel jag ville spela i glorious 4k. Jag visste även att gta 6 var på väg.

Tror jag la 5000kr på en xbox series x. Tycker jag fick enormt mycket för pengarna. Jag hade fått bara ett mediokert grafikkort för de pengarna till min dator.

Så nu har jag en "mellanbra" dator som funkar ypperligt när jag spelar baldurs gate 3, rocket league, battlefield etc och en xbox med en 65" 4k tv för att spela starfield, gta, forza horizon, microsoft flight sim etc.

Man behöver inte välja sida i konsol vs pc kriget, spela för bägge sidorna.

Game pass är riktigt grymt med. Speciellt för någon som mig som spelar rätt sporadiskt på xboxen.

Av Nasso
Skrivet av Saagaa:

Usch att spela som flera olika karaktärer var nog det jag ogillade mest med GTA5. Vill ha en karaktär att följa och tjäna pengar med.

Njae, håller bara delvis med.

Jag gillade det skarp, ur ett uppdragsperspektiv.

Jag spelade nyligen igenom GTA 5 igen och förundrades över hur bra uppdragen är. De känns aldrig som "chores". I vissa spel av denna typen (watchdogs tex) så känns uppdragen oftast repetitiva.

Flera karaktärer och heists gjorde att det var en enorm variation. Både mellan olika typer av uppdrag, berättelser men även inom de lite större uppdragen, där man tex kan köra lite helikopter med en karaktär, byta till en annan som ligger på någon kulle med en sniper och sen till en som smyger runt bland fienden, i ett och samma uppdrag.

Jag tyckte det var ett genialt upplägg.

Men, nackdelen blev ju helt klart "character progression", som att uppgradera bilar, vapen, köpa fastigheter osv. Vissa fastigheter var låsta till vissa karaktärer, och det var inte alls tydligt vem som kunde köpa vad, i alla fall, förrens man var framme vid fastigheten. Jag orkade inte heller hålla på med uppgraderingar av vapen eller levla up skyttet i shooting range. Ska jag hålla på med det där tre gånger? Hade det varit en karaktär hade jag definitivt pysslat mer med sånt.

Men med det sagt; karaktärerna i gta 5 var tre helt separata karaktärer från helt olika bakgrunder.

Har läst rykten om att gta 6 kommer att vara en "bonnie och clyde"-historia. Med det hade det kunnat bli det bästa av två världar.

De är ett par och kan göra alla uppdrag tillsammans. De kan ha delad ekonomi. Ett alternativ är att man väljer en av dem som sin karaktär och den andra blir en sekundär karaktär när du spelar. Den kanske är "getaway drivern" när du rånar en butik, och liknande. Kanske går det att byta till den under uppdrag ändå, men bara under uppdrag.

Har ju självklart ingen aning, men tror att det går att få till det på ett bra sätt både för bra uppdrag och trevlig progression om det blir lite lite "bonnie and clyde"-style.

Av Nasso

Äldre grafikkort. 1080. Ouch, right in the feels för mig och mitt 1070, haha.
Jag kan fortfarande köra det mesta med mitt 1070. "Allt" i 1080p skulle jag säga. Mycket i 3440x1440, om jag sänker inställningarna lite och accepterar lite lägre frame rate. Det är en arbetshäst.

Av Nasso

ARM känns mer och mer lockande, för mig iaf...

Av Nasso
Skrivet av Dubadai:

Alltså, håller med. Däremot med MagSafe så vet jag inte när jag kopplade in telefonen senast.

Det finns ju inget att koppla in den till?

Förstår att det känns dumt att inte köpa versionen med USB-C, men det är nog mest applicerbart på tillbehör som man kanske är med benägen att koppla in.

Det är mest convenience för mig. Om jag reser i jobbet, ska iväg på konferens, jobba på annan ort, åker tåg, etc etc, då vill jag ha en laddade och en sladda som kan ladda min telefon, mina hörlurar, min laptop, min ipad osv. One sladd to rule them all. När allt annat jag använder kör usb-c är jag rätt osugen på att köpa en ny pryl som använder något helt annat...

Trådlös laddning har jag inte kommit igång med/börjat använda i någon utsträckning, är nöjd och bekväm med en usb-c snabbladdare bara, och vet inte vad jag skulle behöva för externa tillbehör till min telefon, som inte är trådlöst.

Av Nasso
Skrivet av dlq84:

Tror det blev nåt fel när du skrev, borde ha varit "har inte blivit tvingade av EU att bättra sig än".

Snarare "inte hunnit uppdatera sedan EU tvingade dem att börja gå över".

Det lär komma. Det tar väl lite tid att designa om och uppdatera alla sina produkter. De vill väl säkert inte BARA byta ut laddningsporten utan kanske passa på att designa om prylarna med. Vem vet, vi kanske får en usb-c kontakt som inte sitter på undersidan av musen, till exempel.

Av Nasso

Hoho. De har väl inte hunnit med att uppdatera dem. Jobbigt läge.

Jag sneglar lite på att skaffa en iphone. På väg att ändra min jobb-setup till macbook och airpods, så en iphone hade känt som ett naturligt komplement.

Iphone 15 är dock schvin-dyr och det är den enda som har usb-c. Jag vill inte köpa en telefon som inte har usb-c 2023...

Av Nasso
Skrivet av NightFred:

Tänker också att det är den svenska kronan som är svag mot dollarkursen. Men dessa Pro och Max är inte riktade till individen utan till företag men ändå en lite väl häftig prislapp. Man kanske får ner priset om man köper större antal.

Tänker också att Air modellen är för oss vanliga men att Pro och Max är mer företags inriktade men kan ändå tycka att det är väldigt saltade priser. Oftast tillkommer en hel del licenser utöver.
Men på sikt så faller dessa modeller ner i pris och misstänker att en del av dessa specifikationer också hamnar i Air modellerna vilket är trevligt för den gemene personen. Men då till ett mer komfortabelt pris.

Absolut. Apple silicone processorerna har gjort mycket för air modellerna. För ett par generationer sedan var macbook airs typ en ipad i laptop-formfaktor. Riktigt riktigt slöa. Nu är de riktigt vassa.

Personligen hade jag nog hellre sett en lansering av macbook airs med M3 processorer än denna lanseringen av macbook pros. Men det är väl naturligt att de släpper "värstingarna" först. Så händer brukar det gå till på många ställen, gpuer, processorer. Även cykelkomponenter. Där kommer det nya fancy till de dyra drivlinorna först, sen så kommer det längre och längre ner i "prisklasserna" med tiden.