Inlägg

Inlägg som DavidtheDoom har skrivit i forumet
Av DavidtheDoom
Skrivet av DavidtheDoom:

Behövs ju lite mer info men du kan inte dra av skatt matchande underskottat på annat än kapitalvinster. Så har du inte massa kapitalvinster så blir det svårt att få ner skatten.

Skrivet av MrIzze:

Det stämmer väl ändå inte? 30% av underskottet av kapital dras väl rakt av på summan skatt som ska betalas? Betald ränta räknas ju till exempel som underskott av kapital.

EDIT: Vilket borde betyda att jag får en skattereduktion för underskott av kapital på ~56000*0,3=16800. Som jag ju är långt ifrån.

Ja, jo, jag tänkte fel, självklart är det så.
Däremot säger du att du bara jobbade två månader, hur många kronor total skatt blir det som svenska staten hämtar hem från dig? Du kan inte få pengar från staten, bara minska skatten som betalas in till "noll".

Av DavidtheDoom
Skrivet av cherson:

Hej!

Jag vore tacksam för byggförslag på en jävligt snabb arbetshäst som ska kunna ro i land ganska tung matematisk programmering. Grafik är i princip helt ointressant men det är positivt om man kan kolla Youtube utan problem. Har kommit fram till att jag bör prioritera CPU, minne och hastighet på SSD. Tänker mig

CPU: i7 eller i9 med 20-tal kärnor.
RAM: 128 GB
SSD: 1 TB räcker, hastigheter 10 000+
Grafik: Så lågt pris som möjligt men kompatibelt med moderkort.
Moderkort: Vet ej/Dålig koll
Kylning: Dålig koll, men maskinen ska kunna jobba hårt i ett dygn (om möjligt) utan risk för överhettning.
Chassi: Vet ej/Dålig koll

Byggnation via inet ska ingå i priset. Kommer jag undan med 25k?

Stort tack!

Skulle tro att arbetslastens typ är av största vikt här. Inte säkert att fler kärnor hjälper om det ändå är beroenden i koden. (Dvs du återanvänder utfall och svar från tidigare beräkningar). Kör du massa svep och plottar monte carlo-tester så är såklart många kärnor bra men undra om inte lite GPGPU-beräkningar är bättre då...

Av DavidtheDoom
Skrivet av MrIzze:

Jag har ett underskott av kapital på 56 635 men får endast en skattereduktion för underskott av kapital på 4320. Jag jobbade bara 2 månader i Sverige under 2023, kan det påverka? Det finns "utrymme" för en större reduktion innan jag hamnar på 0 så jag förstår inte riktigt varför det har blivit såhär. Någon med lite expertis på området som kan förklara?

Behövs ju lite mer info men du kan inte dra av skatt matchande underskottat på annat än kapitalvinster. Så har du inte massa kapitalvinster så blir det svårt att få ner skatten.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Peterrrrr:

Gjorde en uppdatering av Bios och nu bootar inte datorn till Windows, Windows är installerat på en M2 SSD, hur/vad ska jag göra för att få den att boota in i Windows igen?

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

"Sata mode selection" Från RST till AHCI.
Du startar systemet i RAID-mode men diskarna är inte satta i RAID.

Iof verkar du ha en PCIe-SSD då är det skitsamma men stäng av RAID om du inte använder det.

Gå till boot-sidan på moderkortet och forcera din OS-disks boot-partition.

Av DavidtheDoom
Skrivet av favouredhawk:

Oj, den var svår, jag vet inte hur höga krav man kan ställa. Halverad tid på rendering och transkodning?

Ryzen 9 5950X är nog det vettigaste då förutsatt din rendering + transcoding inte är avhängt på någon annan komponent i systemet än rå CPU-multicore prestanda.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jonathanknet:

Hej.

Köpte en cykel hos cykelkraft.
Jag gick glatt in på hemsidan och valde en cykel. Tittade sedan på deras storleksguide för den cykeln o valde den som passade mig. Sedan gick jag till kassan o valde hemleverans och inväntade leveransen.

Leveransen kom och jag packade upp cykeln o slängde kartongen. Sedan så märkte jag att det är något som inte riktigt stämmer. Cykeln verkar vara riktigt stor. Jag går in igen på hemsidan o visst det bör ju stämma.. Jag går därefter in på tillverkarens hemsida o ser att deras storleksguide skiljer sig från den hos cykelkraft.
Jag mejlar dom o får till svars att dom ska titta på det.
Sedan ändras det på hemsidan o visst har dom haft fel rekommendationer för storlekarna..
Jag berättar att jag vill reklamera och antingen byta eller häva köpet. Problemet är att jag har slängt kartongen.
Dom vill att jag ska köpa en ny kartong (dom har kartonger som dom säljer) eller lämna in den i butik.
Jag har försökt förklara för dom att jag inte har möjlighet att lämna den i butik och frågade om det var möjligt att dom skickar en kartong med hemleverans o sedan bokar en upphämtning men det går tydligen inte. Inte heller går det att dom plockar upp den.

Så nu sitter vi fast här o jag vet inte hur jag ska gå tillväga. Det var dumt av mig o slänga kartongen men samtidigt ligger grundfelet i att dom hade helt fel storlekar på hemsidan. Vet inte hur jag ska gå tillväga härifrån.

Jäkligt olyckligt att du slängde kartongen.

Gå till en cykelbutik i närområdet och be om att få köpa en cykelkartong och returnera.
Du har rätt att reklamera och få kostnader betalda pga ÅFs felaktiga information, det inkluderar eventuell cykelkartong du behöver köpa för att returnera cykeln (skulle jag tro).

Just att du kastar emballaget omgående innan kontroll kan nog anses falla på dig men allt som allt så snackar vi ju på sin höjd någon hundralapp för en kartong.

Av DavidtheDoom

Jag fick besked tidigare idag, 324 kr tillbaka! Riktigt nöjd med det faktiskt.

Av DavidtheDoom

Inte för mig! "unexpected error" i messenger appen.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Steffe:

Så ni är båda tjejer? 😉 Dömer inte eller lägger nåt egentligt värde i det, men David känns inte så kvinnligt 😁

Själv verkar jag också få vänta lite, men frun fick i morse, lite kvarskatt, men åtminstone bara fyrsiffrigt 🤪

Tredje siffran av de fyra sista (eller näst sista siffran i personnumret) anger kön, udda = man, jämnt = kvinna

Av DavidtheDoom
Skrivet av ILTotoRiina:

Hej,

Har en vän som har köpt en båt som har DIYar mycket på, allt från motorrum till ljudsystem.

Han har en ide om att han vill kunna styra båten med en handkontroll så att han inte behöver sitta vid ratten när han är ute och tuggar runt och behöver göra små ändringar i kursen.

Han är mer hårdvaruorienterad och jag har tagit på mig mjukvarudelen och allt imellan löser vi ihop.

Min första tanke är Arduino som mikrocontroller.

Har inte bestämt mig för RF eller bluetooth för handkontrollen.

Behöver också klura ut hur vi ska koppla upp oss till styrsystemet utan att ta över det helt. Ett elektriskt ställdon t.ex hade gjort så att styrningen enbart görs via kontrollen vilket vi inte vill utan att man seamlessly ska kunna hoppa mellan ratt och handkontroll.

Kommer att fylla på med progress här när det händer något, just nu är projektet i planering/utforskningsstadiet.

Har någon tips/ideer/pointers så mottags det gärna

Jag skulle tro att det absolut viktigaste är att hantera signalbortfall och felaktiga inputs. Tänk hur en radiostyrd bil reagerar när gaspådrag getts men signalen försvunnit som kommer från kontrollern.

Steg ett är nog att kolla hur nuvarande styrning sköts.

Av DavidtheDoom
Skrivet av omxz24:

Nu är jag inte mycket för sannolikhet inom matematik, men skulle vara spännande att få fram sannolikhet att det stämmer på 10 personer under 5 års tid

Men ja, det stämmer definitivt det du säger

Det korta svaret är att det ur statistiksynpunkt inte går att dra någon slutsats ur ett sånt litet dataset.

Av DavidtheDoom

Jag tror ärligt att Skatteverket begrundar sitt underlag för att skicka ut på något värde, men vet inte om det är personnummer, känns mest som att det är något som vandrar runt. Med den logiken borde jag och tjejen fått nästan/nära samtidigt (båda har 3 som sista) och det har nog aldrig varit fallet.

Skrivet av omxz24:

Har inför varje deklaration haft en grupp på facebook med ungefär 10 personer där det stämt överrens varje år. Detta år verkar det dock ha gått ifrån det, då jag fick mitt beslut precis nu, med slutsiffran 6.

Senaste 5 åren har det alltid varit baserat på det, om inte slumpen av någon anledning orsakat detta, vilket vore ännu konstigare.

Ah, du har fått erfara praktiskt att anekdotisk bevisning inte är någon bevisning! 😁

Av DavidtheDoom
Skrivet av sweisdapro:

+1
Vi har inte blivit uppdaterade om TS har kontaktat sitt försäkringsbolag utan att gå via (de potentiella) scam-kanalerna för att få info om eventuella ärenden.
Jag har personligen inte varit i denna sits, utan som sagt bara haft smidiga försäkringsärenden med min bil (en parkeringsolycka, och en bärgning pga halt underlag), men hade absolut satt hårt mot hårt att de ska påvisa att det är min bil.

Dessutom är det inte någon självrisk vad jag vet om du har halvförsäkring eller högre om du inte ska laga din bil

Skrivet av Alphahanne:

Det är detta som jag också tycker låter märkligt. Jag minns när jag i ett lite ouppmärksamt tillfälle backade ut från parkering och in i en bil som precis körde förbi. Jag behövde inte betala något till försäkringsbolaget även om jag var vållande. Det blev för mig billigare att själv reparera skadorna på min bil än vad självrisken skulle kostat, så behövde inte nyttja försäkringen för det heller.

Om man enbart har trafikförsäkring kanske man måste betala något, jag vet ärligt talat inte då jag aldrig haft enbart trafik.

Skrivet av norrby89:

Stämmer då verkligen inte, sure kan nog variera beroende på vad man har för avtal men som standard är det mer eller mindre alltid självrisk på trafikförsäkringen oavsett om man har hel eller halv.

Har själv betalat den självrisken två gånger för min privata bil och en gång för min förmånsbil som jag hade (inte bil men lyktstolpe som blev lite trött efter en olycka och behövde ligga ner och vila lite)

Skrivet av sweisdapro:

Men har du då lämnat in din bil till verkstad?
Jag lämnade alltså inte in min bil (blev bara någon repa, och hade inte intressa att betala för att få det fixat på en 20 år gammal bil) och då kostade det mig inget

Använder man sig av trafikförsäkringen för att laga annan parts skada som du är vållande till så utgår självrisken för trafikförsäkringen. Det varierar men är allt mellan 0-5000kr beroende på företag och omfattning. 0 - 1000 kr är det vanligaste intervallet.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Loke6074:

Update: Blev uppringd från något mobilnummer, från en som säger sig komma från Trygg-Hansa. Vi hade en diskussion om att jag vill ha bevis vilket jag fick efter mycket om och men. Men vet inte om det är på min bil, eller vem det är som går in genom dörren.
Jag ger upp. Kommer det en faktura så betalar jag dom 1000:- har sagt upp mina försäkringar hos Trygghansa på allt .

Med andra ord, du kan idag skapa en film eller bild i AI och sen hävda att någon annan gjorde skadan.

Har du ringt in till Trygg-hansa och bekräftat att de har ett ärende med dig involverad?
Har du ett ärendenummer?

Rent krasst så bör Trygg-hansa ringa upp från växel även om det inte är omöjligt att det kommer från ett mobilnummer.

Slutligen, om du inte känner till personen som finns i bilen på plagg så är det väl troligen någon annan persons bil som råkar var vit? Borde vara tämligen lätt för bolaget att bevisa att det är din bil och utan denna information så hade jag allt skjutit hela ärendet.

Av DavidtheDoom
Skrivet av breakman:

Verkade inte hålla i sig särskilt länge, ser ut att vara öppet nu. Ser iaf inget meddelande om att det är inaktiverat.

Fortfarande inaktiverad både i appen och på hemsidan för mig.

Av DavidtheDoom
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej,

Snart är det deklaration. Jag skulle gissa att det finns många som har köpt saker som de har i hemmet som de endast använder i jobbet, likaså diverse teknisk utrustning, kurser, abonnemang på programvaror som t.ex. Adobe m.m

Hade man varit en egenföretagare så är Adobe programvaror knappast någon konstighet att dra av om man jobbar som frontend utvecklare, men om man är anställd så blir det en helt annan sits. Och det hela blir mer flummigt, som varför köper ej arbetsgivaren Adobe etc?

Min fråga är finns det någon chans att på något sätt dra av något eller är man helt körd?

För min egen del köper jag en hel del prylar för att laborera hemma, jag varken vill eller får laborera med kunders prylar. Enda sätt att göra det är att köpa själv.. Men det känns lite självklart att det är kört att dra av.

Jag är typ hundra på att det är kört att dra av något, däremot kan du alltid ringa skatteverket, de är en av de få myndigheter som är riktigt duktiga på att svara på frågor, även de av komplex karaktär.

Av DavidtheDoom
Skrivet av mrE1:

Okej ser det. Alltid skönt när scammers åker ditt

Finns ju inget som garanterar att kontot förblir inaktiverat...

Av DavidtheDoom

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1710537-rad-ang-nekad-...

Kontot är idag inaktiverat på Tradera. Får se om det håller i sig eller ej....

Av DavidtheDoom
Skrivet av mrE1:

Va bra att du får återbetalning tyvärr så ser det inte ut som att säljaren är avstängd när jag går in.

Senaste omdömet för 23 min sedan. Har de informerat att de kommer stänga av honom?

Under fliken "Omdömen" så finns det en liten text:
Kontot har avaktiverats av Tradera. Vad innebär detta?

Av DavidtheDoom

Jag instämmer med @undac, ser för dåliga ut i mobil, mycket dött utrymme under bild, obalanserat element.

Jag kör standard-standard på min mobil.

På desktop så ser det ut som ett reklamelement så jag ser aldrig nyheterna i halv-size.