Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som K0mplext har skrivit i forumet
Av K0mplext

Produkt: MSI Optix MAG341CQ
Länk: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingskarm/msi-optix-mag3...
Kategori: Datorskärmar (34", 100Hz, 1440p, välvd)
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4966038
Pris: 3495kr

Av K0mplext
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Köpte mig en https://www.netonnet.se/art/dator/natverk/router/tp-link-arch... på black friday
Har också haft AC56u & 66 samt ett par technicolor varianter och varit ganska besviken pga mycket strul
C9 har fungerat klockrent i vår ~90kvm lägenhet med många enheter uppkopplade samtidigt.
Angående väggfäste tror jag det följde med någon adapter.

Tack för inputen!

Skrivet av kaput:

Gissningsvis för att TP-Link åtminstone för några år sedan var ett ganska nytt och oetablerat märke på den svenska marknaden, men jag kan ju bara spekulera. C7-modellen är några år gammal nu också, har nog haft min i 3-4 år vid det här laget

Hårdvaran är rätt likartad mellan olika routers, det sitter ungefär samma SOCs och andra grejer i dem, oavsett vilket märke man köper. Den stora skillnaden tycker jag ligger i mjukvaran, men kör man OpenWRT behöver man ju inte alls fundera på den saken.

OpenWRT är ett alternativt Linuxbaserat operativsystem/firmware för konsumentrouters (och en del annat också om man nu vill krångla till det). Det ger vanliga konsumentrouters features man annars bara hittar i proffsgrejor, och generellt skulle jag säga att det också är mycket stabilare. Ibland får man till och med ut bättre prestanda med det. Gissningsvis ligger det väldigt många fler utvecklingstimmar bakom det än ungefär vilken officiell firmware till vilken router som helst.

Att använda det är inte svårare än att använda originalfirmwaren. Ofta enklare faktiskt, då OpenWRTs webinterface LuCI är väldigt bra och välorganiserat. Det finns som sagt i allmänhet mycket fler features, och i och det blir det ju förstås också mer i menyer osv. Originalkonfigurationen är dock bra, är man inte en avancerad användare behöver man typ inte pilla på nåt man inte känner igen. Det krävs inte mer konfiguration än med originalfirmwaren för att få igång det.

Att installera det görs oftast på samma sätt som man installerar en uppdatering av originalfirmwaren. Man går in via webinterfacet, letar upp uppdateringssidan, och väljer OpenWRT-imagen man laddat hem istället för en officiell uppdateringsimage. Det brukar vara väldigt smärtfritt. Man bör dock kolla den hårdvaruspecifika sidan i OpenWRT-wikin innan man ger sig på det, det kan finnas fällor.

Tusen tack för ditt utförliga svar. Då har jag lite bättre koll. Jag får se vad det landar i i slutändan. Känner att jag har lite mer kött på benen nu i alla fall!

Av K0mplext

@Aka_The_Barf & @mrqaffe:

Tack för svaren! Jag tror möjligen att ni är inne på lite mer avancerad användning än jag.
Min lägenhet är 47kvm och hallen där routern ska sitta är centrerad, vilket innebär att det längsta avståndet som är möjligt mellan router och mobila enheter är ca 6 meter. Den stationära datorn är kopplad med kabel.

Denna snubblade jag över när jag satt och letade runt, men den är nog tyvärr lite för ful och stor för att ha på väggen i lägenhetens mest centrala rum...

Skrivet av kaput:

TP-Link Archer C7 är billig, har god prestanda för sitt pris, är nästan löjligt stabil med OpenWRT, och kan väggmonteras mha "nyckelhål" på undersidan.

Den enda egentliga nackdelen är väl egentligen att den är ful som stryk, men det antar jag är en smaksak. Jag har löst det genom att ha min uppsatt på väggen bakom en dörr som alltid står öppen. Originalfirmwaren är väl inte superlustig heller, men det första man gör är likförbannat att dunka på OpenWRT, så spela roll typ

Tack för ett bra tips! Jag tycker inte att den ser alldeles för dum ut, åtminstone inte i jämförelse med t.ex. Nighthawk R7000 Men hur är det möjligt att denna router ligger så långt under i pris med nästan precis samma prestanda som routrar i prisklasserna 1100-1500kr? Finns det ingen annan draw-back?

OpenWRT märker jag att det är många som pratar om. Jag har aldrig varit i kontakt med detta förrän nu när jag började leta router på nätet. Vad innebär det och hur mycket kunskaper krävs det för att använda? På vilket sätt förbättrar det routern? Jag har läst lite på nätet men det är lite för mycket nätverkstekniska termer för att jag ska få ett grepp om det.

Stort tack för hjälpen!

Av K0mplext
Skrivet av anon265474:

Vad sägs om en accesspunkt från Ubiquiti kombinerat med en vettig router? Kör själv en AP AC PRO köpt begagnad här på marknaden för strax under tusenlappen.

https://i.imgur.com/CZlZ3hl.jpg
EDIT: La till bild

Tack för tipser, men jag tror att denna AP + en router som klarar 1gb skulle kunna springa ifrån min budget.

Skrivet av reverend benny:

Jag kör själv Netgear WAC510 hemma(AP eller ROuter om man vill), dock med en separat router (icke wifi).

Om du absolut vet med dig att du inte behöver den 4 portars switch som många routrar har likt den ac66 du beställde innan så räcker kanske en wac510.

Vågar nog inte chansa på bara en ethernet-utgång. Tack i alla fall!

Skrivet av mrqaffe:

Linksys WRT serien går att hänga upp och åtminstone den minsta kostar under 1500 kr.

Tack för tipset, jag kikar lite närmre på denna serie imorn.

Skrivet av Aka_The_Barf:

har en RT-AC87U och den sitter på väggen.

Tyvärr hittar jag inte denna för mindre än ca 1800kr, annars förmodligen ett mycket bra val av router!

Tack för ert engagemang!

Av K0mplext

Router som går att väggmontera

Hej!

Jag letar efter en router till min lägenhet (50kvm) som går att montera på väggen, är stabil och klarar 8-900mbit/s via kabel - trådlöst kan jag nöja mig med ~4-500mbit/s. Priset ska helst ligga runt 1000-lappen och får inte överstiga 1500kr.

Jag beställde först en Asus RT-AC66U eftersom att den enligt specifikationerna på Asus hemsida (längst ner) skulle vara väggmonterbar. Det verkar dock som att denna modell bytts ut mot en nyare modell (RT-AC66U B1) som dels är större/tyngre och dels inte har stöd för väggmontering.

Är det någon som har några bra tips/erfarenheter?

Stort tack på förhand!

Av K0mplext
Skrivet av versions:

Kan inte mer än att dela mina erfarenheter egentligen. Det jag kan säga är att de två sakerna som stoppar mig från att helt gå över till de trådlösa även när jag har möjlighet att använda de andra är att mikrofonen är sämre ocb lörarna är slutna vilket jag tycker känns konstigt när man pratar i mikrofonen och man hör inget som händer utanför hörlurarna.

Jag är ingen expert på ljud direkt men i mina öron låter X2 och Cloud Flight ganska likvärdiga, men X2 har bredare soundstage tror jag att det heter, Cloud Flight känns närmare. Trådlöst är fantastiskt på hörlurar, att slippa ha sladdar som sitter fast mot huvudet är skönt och att bara kunna vandra iväg när man vill är så mycket bättre.

Skickades från m.sweclockers.com

Det blir ju lite missvisande att gå in i en tråd och skriva "Ljud och mikrofon jämförs med Philips X2 och Samson Meteor" när din enda källa är vad du själv "tycker". Att du sedan säger att du inte är någon expert på ljud när du blir ifrågasatt gör ju inte saken bättre precis. Philips Fidelio x2 kostar 2000kr+ och HyperX Cloud Flight finns på MediaMarkt för 999kr, jag har mycket svårt att tänka mig att de går att jämföra ljudmässigt.

OnT:
Jag har nyss köpt SteelSeries Arctis 7 och efter att ha konfigurerat enligt lite googlande är jag mycket nöjd med dem. Microfonen fungerar utmärkt och ljudet är vad man kan förvänta sig ungefär. Lång batteritid och extremt skönt med trådlöst. Jag fick dem dock till vrakpris, inte säkert att man tycker de är värda sitt fullpris (ca 1500).

Av K0mplext

Årets click-bait rubrik på denna tråden...

Av K0mplext

Grymt!
Tusen tack för detta. Ser fram emot kurs 2

En liten korrigering i kapitel 1:
"Desto fler programtyper som man vill kunna skapa, desto mer plats kommer installationen ta på din hårddisk. Vi kommer att skapa program i C# för Windows och behöver då bara välja alternativet ”.Net desktop development”."

Ju [...] desto, är det korrekta sättet att skriva detta.

Av K0mplext
Skrivet av Dunder:

Vad beror detta på? Drar de automatiskt pengar när gratisperioden tar slut, och de hoppas att folk glömmer bort det?

Vart kommer koden ifrån?

Det står "Kan förnyas 12 månader innan det löper ut." så det verkar inte vara något automatiskt iaf.

Av K0mplext
Skrivet av King Grub:

https://support.microsoft.com/en-us/help/20530/windows-10-rea... Det där gäller alla slags licenser nuförtiden. Bara man kopplar licensen till sitt Microsoftkonto.

Som sagt, det fungerar inte med OEM-licenser. Jag testade två olika licenser i samband med att jag köpte nya datordelar och sålde mina gamla till några bekanta. Fungerade inte på någon av våra datorer. Detta var i december månad, så om inget har förändrats senaste månaden så fungerar det fortfarande inte.

OEM-licensen knyts till det första moderkortet som den aktiveras på och kan sedan inte knytas till något annat moderkort oavsett tillvägagångssätt.

Av K0mplext
Skrivet av Arcec:

@bobani:

1. Skapa ett Windows konto där du binder din Windows licens till. När du sedan installerar ny hårdvara loggar du bara in och aktiverar licensen därifrån.

2. Windows uppdaterar automatiskt MCT med den senaste versionen.

Detta fungerar inte för OEM-licenser. Har själv lärt mig den hårda vägen.

Av K0mplext
Skrivet av sweisdapro:

priserna på grafikkort fluktuerar enormt mycket idag, det kostade troligtvis inte 3990 när jag skrev det inlägget. "prisvärt" är extremt svårt att definiera då det både väger in vad man vill ha ut rent prestandamässigt och vad man är beredd att betala för det. Jag tyckte t.ex att mitt 1080 Ti för 6500 var prisvärt begagnat.
Var köpte du ditt kort förresten, enligt prisjakt har det som lägst varit nere på 4995kr?

Priserna går upp och ner, absolut, men det ändrar inte vad som är prisvärt. Har man t.ex. ett 970 sedan tidigare är det inte "prisvärt" att byta till ett 1070 med tanke på de skyhöga priserna.
Jag köpte mitt 1080 på Kompletts Single's Day rea. 1000kr rabatt när man handlade för över 5000.

Av K0mplext

Hur fasen kan man lägga 4000:- på ett 1060? Köpte mitt 1080 för 4400:- och det var typ precis så att det var prisvärt...

Av K0mplext

@Stampee:

>2018
>ingen SSD
>...
>no profit

Av K0mplext

Kan inte förstå varför man skulle ta ett 1070/1070ti när man kan få ett 1080 för samma pris:

https://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s348289409&o=produkt_p...

Av K0mplext
Skrivet av D-ryd:

@stimpen:

Du kanske haft flyt och fått tag i Samsung B-die versionen (4.31), övriga 5.x versioner ska vara Hynix och är lite sämre på att överklocka med Ryzen.

Skrivet av stimpen:

Ah det förklarar nog saken och jag har haft flyt, kollade kretsarna och de är just ver 4.31.

Se där, gissar på att jag inte har haft samma tur, men det är ändå skönt med en förklaring
God fortsättning!

Av K0mplext
Skrivet av stimpen:

Testat lite nu. Aktiverade DOCP och nu körs minnena i 3200mhz 1.35v. Funkar hittills bra och Warships har ej hängt sig, men kan kräva lite mer test för att vara 100. Ska kolla videon och om ProcODT.

Kör bios version 3401 som kom nu i december, du har sett att den kommit?

Mina minnen är modell: CMK16GX4M2B3200C16

Härligt! Yes, jag flashade BIOS för typ 2 veckor sedan så jag har samma.
Haha, då har vi exakt samma minnen, moderkort och BIOS-version
Du menar alltså att du kan köra 3200MHz utan att behöva höja voltage över 1.35v eller sätta ProcODT? Grymt i så fall!

PS. Tror du behöver uppdatera din signatur!

Av K0mplext
Skrivet av Leptosoma:

Hej allihopa,

detta är mitt första besök på forumet så är någonting tokigt ber jag om ursäkt för det.

Mitt problem är att min C: går upp till 100% disc usage efter exakt 11 minuter. Efter det slutar datorn att svara och det enda som går att påverka är musen som rör sig på skärmen. När jag tittar i aktivitetshanteraren hittar jag inget konstigt, CPU ligger på 2-3 % och RAM på 21%. På C: används 41 Gb och det är 184 Gb ledigt. Det enda som man kan göra för att komma ur läget är att rycka strömmen och starta om datorn.
Problemet startade för ca 2 veckor sedan efter att jag körde Windows upgrade till senaste versionen. Jag har installerat om Windows med en ren installation men det blev ingen skillnad. Jag har suttit med Microsofts support i en timme utan att de kunde komma på en lösning. Jag har googlat och försökt med en massa saker men hittills har ingenting hjälpt. Jag har tittat i loggen men ser inget som jag tycker är konstigt.
Jag var först övertygad om att det var ett mjukvaruproblem eftersom det sker efter exakt 11 minuter, känns som en timer av något slag, men jag är inte säker. Har kört tester på C: men hittar inget fel.

Har ni förslag på vad jag ska göra så är jag er evigt tacksam.

Datorn är en VOX i7 köpt på Inet och inget är utbytt efter köp.
Operativsystem: Microsoft Windows 10 och senaste drivrutinerna
Processor: Intel Core i7 3770K 3.50 GHz
Moderkort: MSI Z77MA-S01 (MS-7756)
Minne: 2x 8 GB DDR3 666 MHz
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 660
Hårddisk C: Samsung SSD 840 EVO 250 Gb
Hårddisk D: Toshiba DT01ACA200
DVD/CD: TSScorp CDDVDW SH-224DB

Hade exakt samma fel.
Lösningen fann jag här:
http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-3267507/fix-100-disc-usa...

Av K0mplext
Skrivet av stimpen:

Ah tack för info!

Ah perfekt ska kolla i ez mode. Men varför ska ProcODT ändrad manuellt? Jepp kör senast bios uppdaterade innan jag installera den.

Vad skumt du ej kunnat köra i 3200. Jag har kört mina i 3200mhz och bekräftat i cpuid-z fast endast på 1.2v. Bootar, installerat Windows och kört en hel del warships fast det krashat emellanåt.

Ska kolla DOCP och resten och se vad det blir för resultat.

Jaa, fråga mig inte varför jag inte får det att funka i 3200MHz. Jag har testat det mesta.

Ta en titt på denna filmen som är riktigt bra vad gäller RAM-överklockning:
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k

Av K0mplext
Skrivet av Jopp<3:

Nej inga problem alls.
Testade felsäkert läge för att se om jag kunde få en felrapport men icke.

Kolla alltid Event Viewer, mycket möjligt att det dyker upp någon information där. Win+R skriv eventvwr och enter, kolla loggar under Windows Logs för Applications och System. Du kan filtrera på endast Critical och Error.