Inlägg

Inlägg som Gurriish har skrivit i forumet
Av Gurriish

Det har nu gått några år sedan första utbildningstillfällena via Academy och verkar fortfarande hålla på med sina intensivprogram. Har vi någon mer information om hur denna utbildning står sig på arbetsmarknaden? Man får ju ett garanterat jobb via Academic Work direkt efter avslutad anställning och man är bunden till att arbeta 12 månader hos dem som konsult för att "betala av utbildningen" som de värderar till 150.000 kr. Efter att ha konsultat hos dem i 12 månader anses man ha betalat av utbildningen. Har läst lite på någon tråd om detta på flashback att folk fått information om alla möjliga löner mellan 27-35k i månaden som ingångslön (beror säkert på vilken utbildning och arbetsplats) vilket låter ganska bra.

Har vi några på Sweclockers som gått utbildningen eller känner någon som gått den? Den verkar ju relativt bra för att vara så pass intensiv?

Av Gurriish
Skrivet av smkr:

Jag läser till systemutvecklare just nu. Det jag kan säga är att om man gillar progrmmering så så kommer man troligen trivas bra. Utbildningen omfattar dock även andra delar i utvecklingen av systemet, allt från kravinsammling till leverans av system.
Är man osäker på om man gillar programmering så bör man ta reda på det först. Lämpligt kan ju då vara att gå en kurs i exempelvis Programmering 1, som oftast är ett av antagningskraven för utbildningen.

Några viktiga saker under utbildningen enligt mina erfarenheter:
Du bör tycka det är kul med programmering. (gör det så mycket lättare och roligare)
Ta eget ansvar för din utbildning. (gör alla uppgifter och be eventuellt om svårare om det finns tid)
Undvik inte att gå på lektionerna bara för att det inte tas närvaro, ansträng dig nu så blir det bättre när du är färdig.

Vad du jobbar med nu spelar ingen roll, så länge du är behörig till utbildningen och du är intresserad av den så kör!
Det värsta som kan hända är att du hoppar av utbildningen med erfarenheten att det inte var något för dig.

Hej!

Vilken systemutvecklar YH-utbildning går du? Har du en länk? Tack!

Av Gurriish
Skrivet av Napoleongl:

Du kan inte lassa in någon/några matte/programmeringskurser och ta en master till istället för en ny kandidat? Om du är bekväm i universitetsvärlden kan ju en kandidat gå lite långsamt (beror jäääättemycket på ämne, jag vet...)

Skickades från m.sweclockers.com

Jag vill egentligen behöva plugga så lite som möjligt och komma ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt haha... Så en master är inget alternativ för mig, var väldigt skoltrött när jag studerade sista åren på min förra utbildning och känner att arbetslivet passar mig bättre än studielivet. Men är ändå villig att kompromissa lite här för att eventuellt lära mig något nytt

Skrivet av Molotov:

Vissa människor tappar glöden pga jobb som ibte känns att man gör nått.
Jag menar stillasittande jobb.
Jobbar med kroppen mer än med hjärnan.
Känner några som blivit idrottslärare, gyminstruktörer, industriarbetare, bonde och djurhållning som bytt från stillasittande jobb.

Skickades från m.sweclockers.com

Har inga problem med stillasittande jobb faktiskt, det är främst så jag vill jobba (med hjärnan). Men givetvis varierar det mycket från person till person vad man föredrar.

Skrivet av kissekotten4:

Hur ser du på arbetsplats och resor?
Viktigt att komma ihåg vart man vill vara också, speciellt i ett förhållande. Mycket inom IT är ju väldigt flexibelt, t.ex. är ju Östersund populärt nu, men vissa inriktningar blir mer låsta till storstäderna.

Vill helt försöka undvika resor, har vänner som reser nästan varje/varannan vecka till Norge och andra delar av Sverige. Med tanke på min familjesituation med småbarn ser jag inte det som optimalt för relationens skull. Vill helst hålla mig till Stockholm och det finns ju en hel del företag här... Gäller att hitta rätt tjänst antar jag som inte kräver konstant resande.

Skrivet av KAD:

De flesta områden har ju någon form av specialiserat IT-stöd. Om du inte nödvändigtvis vill byta bana helt, leta upp några större organisationer som levererar, anpassar eller förvaltar system inom områden där du har erfarenhet. Om du pluggat ekonomi är ERP ett uppenbart område till exempel. Som arbetsmarknaden ser ut just nu kan det vara möjligt att landa ett icke-tekniskt IT-jobb med bara arbetslivserfarenhet från andra områden.

Om du nu är intresserad av att plugga till systemvetare, ta kontakt med en studievägledare så att du får svart på vitt vad som krävs för att få ut en examen.

Ja det stämmer, just nu jobbar jag i en organisation med över 30.000 medarbetare och givetvis finns det olika enheter och avdelningar även hos oss. Jag är dock väldigt osäker på hur jag skulle få in foten hos de som förvaltar våra system... Har pluggat Företagsekonomi A och B.

Skrivet av kissekotten4:

Du kan även få mer CSN-stöd för en ny utbildning, speciellt om du har stöd från studievägledare.

Tack till er båda för tipset gällande kontakt med studie- och yrkesvägledare. Har faktiskt kollegor som arbetar som det på min arbetsplats så det är ett jättebra tips att stämma av med dem!

Av Gurriish
Skrivet av anon159643:

Money, money, money... Hur ska du finansiera studierna? För CSN har begränsad tid då de ger bidrag och lån. Det är detta som är det stora problemet för många. Sedan det går att få jobb utan studier om man bara har något att visa upp.
Systemvetenskap är en flummig utbildning inom det "humanistiska området" så jag ser det inte som nödvändigtvis att sabla om, mer som att ta en annan väg.

Tack för svaret, jag är gift och har gemensam ekonomi med frugan och vi har sparat en del pengar så den ekonomiska biten bör inte vara något hinder. Jag har dessutom ett antal veckor med CSN kvar om jag ändå skulle vilja ta det lånet.
Men frågan är också om det finns några lärorika/bra distanskurser som man skulle kunna börja med, som en mjukstart, för att se om det är något för mig. Om jag studerar på distans skulle jag t.ex. kunna fortsätta arbeta med det jag gör nu.
Systemvetenskap var ett exempel, har några bekanta som studerat det och de arbetar med saker som är vitt skilt från mitt nuvarande arbetsområde.

Skrivet av anon131444:

Vad han sa...

Samtidigt vill jag även uppmuntra till att söka jobb du tror kan vara lärorika och som inte är befästa med att uppfylla ett visst certifikat för att få jobba. Jag förstår studier, varför de i vissa fall är nödvändiga för ett speciellt yrke, och andra förstår jag inte alls varför det finns högskoleutbildningar för. Skolan är dessutom inte gjord för att alla skall lyckas och bygger på en stenålders vision, varför många flunkar. Många av dem som gör det är förstås ämnade att göra det på grund av bristfälliga val, andra gör det för att de inte har kapaciteten att linjera sig efter systemet. Den sistnämnda tenderar att klara sig förvånansvärt bra i livet!

Utöver att man studerar så brukar man även låsa in sig inom ett fält, vilket inte direkt möjliggör sökvidden. Argument jag har hört är "jo, du utökar ju sökvidden eftersom du kan göra allt annat man inte är utbildad för samt det man är utbildad för". Ja det låter logiskt samtidigt som det inte går ihop med verkligheten. Det är erfarenheten som landar dig de jobb som inte kräver specifika utbildningar.

Så mitt råd - bygg erfarenhet innan du sätter dig på ritbordet igen. Ditt liv försvinner i ändlösa studier och du kanske ändå inte kommer gilla det du gör senare.

Säger jag som:

Inte klarade gymnasiet med fullständiga betyg.
Läste upp betyg jag blev hånad för av lärarna (Matte/eng) till MVH A/B/C på Komvux, bara för att äga dem några år senare.
Inte jobbar något alls med inriktning till min gymnasieutbildning.

/ Rätt så framgångsrik jävel

Tack til dig med för svaret!

Du har många poänger i det du skriver. Självklart är det inte alltid nödvändigt med studier, jag känner flera som t.ex. är självlärda (vissa har gått kortare YH-utbildningar) och fått in en fot som junior på något företag och sedan klättrat ganska snabbt i karriären. Men de har ofta haft ett fritidsintresse inom programmering och som jag förstått det varit väldigt duktiga på det de gör.
Nästan alltid är erfarenhet > utbildning, men i mitt fall har jag ingen erfarenhet eller kunskap inom området så jag är osäker på hur jag ens skulle få in en fot till att börja med. Det är därför jag tänker att en väg in kan vara att lära sig lite från början, genom diverse enklare kurser. Samtidigt som jag lär mig grunderna så skulle jag också få en tydligare bild om det ens är något för mig eller inte tänker jag.

Men jag håller i övrigt med dig i mycket av det du skriver, studier är inte alltid den bästa vägen och långt ifrån alltid något som passar alla. Men i mitt eget fall är jag som sagt osäker på hur jag ska bygga erfarenhet från det området som jag är intresserad av om jag inte har någon som helst förkunskap (varken genom att vara självlärd, erfarenhetsmässigt eller studier)...?

Av Gurriish

Sadla om? Tips, idéer, kloka råd osv. välkomnas!

OBS! Skrev först denna tråden på ett annat internetforum men insåg att mina bästa chanser att få seriösa och bra svar troligtvis är här på SweClockers så jag repostar den här
______________________________________________
Hej!

Jag är en man som är under 30 år idag och har en master inom ett samhällsvetenskapligt ämnesområde och har arbetat inom det i ca. 3-4 år nu (2 olika tjänster hittills).
På senare tid har jag börjat tröttna på mina arbetsuppgifter och har skannat av lite på andra positioner på marknaden som skulle kunna vara roligare och visst har jag sett några enstaka som hade varit intressant att arbeta med men samtidigt känner jag att jag troligtvis hade tröttnat ganska snabbt på dem med. Mitt intresse för de frågorna jag studerat på universitetet i 5 år har sinat totalt och jag känner att glöden inte riktigt finns där. I grund och botten har jag också väldigt, väldigt mycket kontakt med människor, medborgare, brukare eller vad man nu vill kalla dem varje dag och det i sig är tröttsamt ibland.

Jag har alltid varit intresserad av datorer och har haft tankar på att plugga diverse kurser i flera år (tänkte också studera IT-kurser parallellt med mina övriga studier men det hade blivit för mkt så skippade det). Nu är jag föräldraledig och har haft en del tid att fundera på detta igen och jag tror att jag verkligen vill sadla om. Givetvis är det fortfarande en ganska läskig tanke eftersom man studerat ett ämne så länge och nu ska byta helt efter att man har arbetat i ett antal år. Men samtidig känner jag att jag är ung och det är viktigt att hitta något man faktiskt trivs gott med de kommande 40 åren till pensionen...
Som person funkar jag så att jag måste få en spark i arslet för att komma igång med något och när jag är igång går jag oftast all in. Det är också därför jag funderar på att börja studera igen, eller åtminstone börja med någon grundläggande kurs på distans för att få en uppfattning om ämnet. Jag har alltså sådan självinsikt att jag vet att jag inte är en sån som kan sitta hemma och helt plötsligt börja lära mig koda på egen hand eftersom jag inte har den disciplinen, därför behöver jag deadlines, krav (tentor, uppgifter osv.) för att jag ska komma igång.

Det är med anledning av detta jag söker mig till er, som har kunskap, för diverse råd... Vad bör jag tänka på? Vilka inriktningar är mer aktuella på arbetsmarknaden? Jag har ganska kass kunskap överlag. Men jag har en föreställning om att jag hellre jobbar med backend än frontend då jag inbillar mig att jag tror det är mer spännande att lära sig att utveckla bakomliggande mekanismerna, systemen osv. än att utveckla det som användarna ser. Vilka kodningsspråk skulle ni rekommendera att man börjar satsa på till en början? Har ni tips på kortare grundläggande kurser på distans (eller i Stockholmsområdet) som ni skulle kunna tips om? Kanske har ni gått en sådan kurs eller liknande och tyckte att den var bra?

Tycker ni att jag ska ta en kandidatexamen eller bör jag fokusera på att lära mig vissa efterfrågade kompetenser på arbetsmarknaden istället? Går det att få jobb utan en examen? Jag tänker att jag har ju så mycket högskolepoäng så jag TROR (???) att jag kan få ut en kandidatexamen inom t.ex. systemvetenskap genom att läsaSystemvetenskap I/A, II/B och III/C alltså totalt 90 HP Systemvetenskap sedan kompletterar jag resterande 90 HP med övriga studier jag har sedan tidigare (vissa ämnen kräver att man har läst även vissa andra kurser utöver 90 HP inom kärnämnet, osäker på vad som gäller i olika IT-utbildningar).

Är extremt tacksam för all vägledning och hjälp jag kan få!

Tack på förhand.

Av Gurriish
Skrivet av Ragnarok:

@Gurriish har du ställt in rätt Hz på skärmen i Windows 10 ? Så att den inte står på 30hz eller så.

Hej!

Om du syftar på refresh rate i NVIDIA Control Panel så är den på 144Hz...

Av Gurriish
Skrivet av jocke92:

Hur många blåskärmar har du fått? Känns som hårdvarufel

Har hittills endast fått en blåskärm.

Skrivet av Ashtani:

Minnena kan du ju testa att ta och köra en sticka i taget för att se om en av dem är dåliga. Visserligen kan ju båda vara det fast det är inte så vanligt av egen erfarenhet i jobbet.

Brukar ta ur en sticka och köra minnestest på en i taget.

Hmm.. Får kanske prova det.

Skrivet av Tenglund:

har precis haft ungefär samma problem själv, och skapade en tråd tidigare idag.
Testa att köra windows minneskontroll, och medans programmet startar så trycker man F1 för settings, där väljer du typ "full scan" eller något sådant, så tar den riiiiktigt lång tid men den går igenom mera saker. jag hade trasigt RAM btw, gav massor av konstiga fel.

Är det denna minneskontroll du tänker på? https://www.cnet.com/how-to/test-your-ram-with-windows-memory...

Jag gjorde en sådan för typ 2 timmar sedan, visade att allt var normalt. Dock tryckte jag aldrig på F1 och gjorde en fullscan. Utan lät det köra på själv och det tog ca. 15-20 min.

Av Gurriish

Nej jag har ett original windows, installerat med bootable kit från windows egen sida. Formaterade ett USB-minne och använde för att installera windows.

Jag börjar bli lite smått desperat just nu, ingenting flyter på ordentligt. När till och med Rocket League känns som riktigt dåligt flyt trots att jag stängt av typ alla inställningar och ändrat från "quality" till "performance" på samtliga inställningar börjar ju tålamodet att gå mot sitt slut...

Finns det någon som kan ha en lösning på detta...?

Av Gurriish
Skrivet av often:

Har du prövat att avinstallera grafikdrivrutinerna, starta om datorn och sedan installera om grafikdrivrutinen, denna gång utan att bocka i HD audio-drivrutinen.
Har för mig jag fick strula litegrann med drivisarna för att gå från ~1000 på dpc latency ändå ner till ~20.

Skickades från m.sweclockers.com

Provat detta, utan resultat...

Av Gurriish
Skrivet av often:

Så länge staplarna är gröna så är det bra. Finns ett annat program som också kollar latency. Dpc latency: http://www.thesycon.de/dpclat/dpclat.exe
Om allt är grönt enligt bägge de programmen så borde du inte ha dåligt flyt i något spel.

Skickades från m.sweclockers.com

Enligt DPC Latency är allt gult: https://imgur.com/a/Qj8Dd

Av Gurriish

@often: Har haft på det ett tag nu, dock inte spelat något samtidigt. Jag försöker kolla i flikarna "Drivers"/"CPUs"/"Processes" men jag har ingen aning hur jag ska tolka siffrorna där då jag inte är bekant med termerna ISR count/DPS count/Highest execution (ms)/Total executon (ms) osv...

Så det blir jättesvårt att veta när något är "avvikande" eller "normalt" så att säga.. :/

Av Gurriish

@often: Hej often!

Laddade ner latencymon och fick följande resultat: https://imgur.com/tX05GJ3

Så det ser ut som att allt funkar som det ska där?

Av Gurriish
Skrivet av Landmark90:

@Gurriish
Troligen är inte detta problemet, men kolla gärna så att du har kopplat kablarna från skärmarna till grafikkortet och inte till moderkortet.

Kolla även gärna med t.ex. HWMonitor vad ditt grafikkort/processor har för temperaturer när du spelar.

Hej!

Båda mina skärmar är kopplade till grafikkortet, en med HDMI och en med DVI (tror det heter DVI?).

Har provat att kolla tempen med HWINFO och då ligger jag mellan 50-60 grader, vanligtvis runt 55 vilket jag tror är ganska normalt, eller?

Av Gurriish

Hmm lite konstigt, jag gick nu in i BIOS och då var XMP helt plötsligt avstängt. Antar att det beror på att jag uppdaterade BIOS...?

Men när jag försökte ändra i X.M.P så kan jag välja antingen "Disabled" eller "Profile #1", väljer jag Profile #1 får jag upp följande ruta: https://imgur.com/a/Mn90M

Då jag inte riktigt fattar det där så tog jag "No", enda jag vet är att jag inte har vattenkylning...

Av Gurriish
Skrivet av lastninja:

Kan se flera olika anledningar till att detta sker.

Pga Spectre/Meltdown härvan så har många datorer börjat bete sig illa, ungefär så som du beskriver. Det beror bl.a. på defekta patchar o liknande. Prova kör windows update, starta om o se om det blir bättre.

Windows 10 har i mitt tycke haft en ganska mardrömslik historik när det kommer till prestanda och stabilitet. Har själv haft svårt att få det funka perfekt på många datorer. Blir i princip aldrig helt nöjd som jag blev med Win7 (under den perioden när det funkade som bäst), innan MS hittade olika sätt få Windows att gå slött igen trots SSD.
Jag rekomenderar att ta upp Task Manager (trycka CTRL+SHIFT+ESCAPE) o gå igenom processes o performance tabbarna. Checka där diskanvändning, cpu-användning o ledigt ramminne, o ta reda på vilket program som äter dessa resurser.
Det känns som att det kan vara nått som ligger o tuggar konstant i bakgrunden, men det är lite det jag själv klagar över med Win10. Att man kan få den känslan titt som tätt.

Kolla att du kör 64-bit windows.

Det kan även vara hårdvarustrul - tex ramminnes problem.
WHEA problemen med vissa NUCar är ett sådant, där voltregulatorerna får sig en strömchock varje gång man startar datorn. En del av problemet blir just inledningsvis så som du beskriver. Att datorn uppför sig illa o trögar ner sig sporadiskt o det är snabbt övergående.
Har du hög kvalite på strömmen i din bostad? Jordat uttag?

Självklart kan det ju även vara en drivrutin som beter sig illa, o ja, det finns flera andra anledningar med att det kan bli så här.

Tack för ditt inlägg lastninja.

Jag har kollat mina processer och performance och ingenting tar speciellt mycket, förutom chrome när jag har på det (beroende på antal flikar käkar crome 10-20% av minnet). Men vanligtvis brukar jag till och med stänga av chrome helt när jag ska spela utan någon märkvärd skillnad. I performance ser graferna ganska bra ut, någon enstaka peak då och då, men ganska sällan. Men jag håller med dig överlag att det faktiskt känns som att det ändå är något som ligger i bakgrunden och tuggar...

Ja, jag har 64-bit windows.

Gällande hårdvarustrul så tänker jag att när jag fick bluescreen stod det "Stoppkod: MEMORY MANAGEMENT" vilket får mig att tänka att det kan vara något med RAM:en som strular... Men har ingen aning om vad. Det enda jag ändrat gällande RAM är att jag satt på XMP i bios.

Har ingen aning om det är hög kvalité på strömmen i min lägenhet faktiskt. Men har inte upplevt något strul med den under dessa år.

Av Gurriish

@anon99339: Tack för svaret! Jag har dock redan Magician och enligt den har jag senaste firmware versionen

Av Gurriish

@HelQ: Hej igen!

Jag har nu installerat nästan allt. Hittade hur man gör för att uppdatera bios med en USB-sticka och .CAP-filen. Däremot är jag inte säker på hur jag ska göra för att installera SSD uppdateringen du länkade där? Det är sista steget innan jag följt hela din guide

Edit: Gjorde även en benchmark via "Samsung Magician" för att testa min SSD och fick följande resultat: https://imgur.com/clk7GgC

Osäker på hur det ska tolkas, segt eller snabbt?

Av Gurriish

@HelQ: Hej!

Tack för ett snabbt svar. Ska försöka göra det du skrivit genast, men ser att jag redan laddat ned den första filen. Dock vet jag inte hur jag installerar det? Det är en .CAP-fil som jag inte har någon aning om vad jag ska göra med? Kan inte öppna den på vanligt sätt.

Gällande Nvidia driversen är den du länkar 390.65, de jag har är 390.77 - ska jag installera de du länkade ändå?

Av Gurriish

Helt ny dator för 20k men laggar ändå..?

Hej!

För mindre än en månad sedan köpte jag en helt ny dator från inet, de monterade och skickade dem till mig på en pall. Jag köpte windows 10 från kinguin och installerade det. Men jag har haft små lagg sedan jag fick datorn, även i windows/chrome så "laddar" muspekaren väldigt ofta utan anledning (blå cirkel som snurrar).
I PUBG (jag vet att spelet är riktigt kasst optimerat), Rocket League och i CS:GO har jag också smålagg. Det är inte att det fryser fast utan snarare att det inte flyter helt 100. Jag har laddat ner senaste versionen av geforce experience osv.. Provat använda autofixer men inget verkar hjälpa riktigt och idag när jag körde PUBG kraschade datorn helt och jag fick ngn sorts blue screen som det stod "Stoppkod: MEMORY MANAGEMENT" på...

Så jag tänker att jag vill vända mig till er först för att få råd kring vad jag kan göra eller om jag missat något vanlig drivrutin..? För just nu känns det jävligt surt och jag funderar på att eventuellt höra av mig till inet för att se vad som de säger...

Tack på förhand!

Edit: Min dator: http://www.inet.se/kundvagn/visa/11300383/

Av Gurriish

Laggar 1-2 sekunder efter att ha tabbat in i spel. Helt ny dator.

Hej!

Jag beställde en ny dator från inet som de byggde ihop och fick hem den igår.

Specs är följande:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/11300383/

Windows köpte jag från Kinguin och har installerat det, även installerat senaste Geforce Experience drivrutinerna.

Men när jag spelar CS:GO/Rocket League/PUBG och tabbar ut och sedan tabbar in i spelet igen så fryser allt i ca. 1-2 sekunder innan det funkar igen. Det må inte vara något enormt problem men det är ändå ganska irriterande med tanke på att datorn är ny och jag har aldrig haft detta problem innan. Jag försökte googla lite och någon snackade om att stänga av V-sync, vilket jag givetvis har gjort, men det löser inte mitt problem...

Så provar skapa en ny tråd här och se om någon känner igen problemet?

Edit: Ungefär två sekunder efter att jag skrev detta inlägg kom jag på vad problemet var... Problemet var att jag inte hade på windowed-mode i de spelen jag spelade. :facepalm: