Ny som pluggat YH - Hur går det nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av smkr:

Jag läser till systemutvecklare just nu. Det jag kan säga är att om man gillar progrmmering så så kommer man troligen trivas bra. Utbildningen omfattar dock även andra delar i utvecklingen av systemet, allt från kravinsammling till leverans av system.
Är man osäker på om man gillar programmering så bör man ta reda på det först. Lämpligt kan ju då vara att gå en kurs i exempelvis Programmering 1, som oftast är ett av antagningskraven för utbildningen.

Några viktiga saker under utbildningen enligt mina erfarenheter:
Du bör tycka det är kul med programmering. (gör det så mycket lättare och roligare)
Ta eget ansvar för din utbildning. (gör alla uppgifter och be eventuellt om svårare om det finns tid)
Undvik inte att gå på lektionerna bara för att det inte tas närvaro, ansträng dig nu så blir det bättre när du är färdig.

Vad du jobbar med nu spelar ingen roll, så länge du är behörig till utbildningen och du är intresserad av den så kör!
Det värsta som kan hända är att du hoppar av utbildningen med erfarenheten att det inte var något för dig.

Hej!

Vilken systemutvecklar YH-utbildning går du? Har du en länk? Tack!

Permalänk
Skrivet av jOnÄTÄn:

Jag gick YH fast för något annat där man lärde sig automation (programmera PLC, robotar och lite underhåll). Fick sommarjobb på stället där jag praktiserade och är kvar där. Har inte aktivt valt att hitta annat men jag tycker jag fick en bra grund.
Tror alla i klassen hade jobb innan år två var slut.

Hej är jätte intresserad av detta arbete skulle du kunna berätta lite mer om hur jobbet går till vart du pluggade och hur länge
språkkunskaper? lön?

Permalänk
Skrivet av jockerss123:

Hej är jätte intresserad av detta arbete skulle du kunna berätta lite mer om hur jobbet går till vart du pluggade och hur länge
språkkunskaper? lön?

Lön skulle säga från runt 28 000kr till i princip vilket systemutvecklarjobb som helst. Ofta lite lägre lön än t.ex. webbutvecklare. Språkkunskaper så svenska och såklart kunna läsa engelska. Prata engelska är bra, men branschen ligger generellt långt efter andra IT jobb när det gäller detta. Vad man gör så är det en otroligt bred och stor variation. Det kan vara allt från att i ett rita bilder i ett HMI inteface, programmera PLC /styr datorer, arbeta mer med linan. Till att jobba med större mängd data och lite kraftfullare datorer.
Så det finns en stor variation och man kan göra det mesta som att utveckla program och webbsidor. Men väldigt ofta är det man utvecklar något eget för en kund. Det blir inte alls samma sak som att t.ex. jobba på ett megastort bolag och diskutera implementation om en funktion.

De som passar för jobbet är skulle jag säga en stereotypisk datanörd på både ont och gott och det är inte lika socialt krävande som andra IT jobb. För man pratar ofta med tekniker och inte helt vanligt folk.

Min åsikt om jobbet, ja jag vet inte. Gräset är grönare på andra sidan heter det. Ren webbutveckling är det som jag upplever som säkrast idag, men det kräver lite annan kunskap. Och är man mer insnöad på hårdvara så kanske det är bättra att jobba med det man är intresserad av.

Jag själv tror inte så mycket på generella råd folk ger som ska passa alla, då alla har olika förutsättningar. Vissa säger att de gick en 12veckors snabbutbildning inom något och blev superduktiga, det kan mycket väl vara sant. Men det beror främst på att de själva hade lätt för att lära sig.

*edit*
Jag vet flera som har gått en 2 årg YH för att jobba med det. Där de som tjänar bäst är egenföretagare som fakturerar mer än 2 miljoner per år i rena tjänster så det nästan inte finns några utgifter att tala på bortsett från lön och enklare datorutrustning. - De lägger mindre pengar än en gamer på sweclockers på datorutrustning, tack varje att de slipper 50% av kostnaden som är ren skatt.
Detsamma gäller nog de flesta IT jobb, men dessa som drar in dessa summor har en otroligt bra socialkompetens emot kunder förutom att vara duktiga.

*edit2*
Jobbet kan vara bredd när man ska inhämta information. och man kan få jobba med otroligt mycket. Det är inte så att all information är serverat på ett silverfat åt en. Och man kanske får information i en pdf fil och funderar hur ska jag snabbast få in denna, köra ett orc program kanske?

Permalänk
Medlem
Skrivet av jockerss123:

Hej är jätte intresserad av detta arbete skulle du kunna berätta lite mer om hur jobbet går till vart du pluggade och hur länge
språkkunskaper? lön?

Såg att du inte fått svar. Jag har jobbat som automationsingenjör i ca 10 år nu. Jag läste en KY-utbildning.

Jobbet är väldigt varierat. Ens kund är ofta en fabrik, en avdelning som tillverkar, monterar eller packar något, ofta alla dessa moment.

Antingen jobbar du som konstruktör på en fabri så jobbar du som konsult och blir uthyrd, antingen i kortare projekt på kanske ett halvår eller mer stationerad, i princip löpande.

Du får ett uppdrag som är att lösa en sorts problem och ofta behöver du intervjua slutanvändaren och lokala tekniska experter för att få tillräcklig input. Därefter beskriver du hur du tänkt lösa det, vad det kostar i hårdvara och tid. Du får ett OK och börja förfina din lösning på pappret, sedan programmering och test och därefter installation, utbilda användaren och sedan lite fix av barnsjukdomar.

Ungefär så. Finns varianter. Tex mer underhållsinriktat med mer felsökning och förbättring av befintliga system.

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.