Inlägg

Inlägg som Parabellum har skrivit i forumet
Av Parabellum

LGA2011 - Thermalright Silver Arrow, behövs backplate?

Hej! Jag köpte det nyaste från min signatur 24-26 december, dvs cpu, ram, och moderkort - Asus P9X79 WS. Kylaren jag köpt är Thermalright Silver Arrow, som tyvärr inte medföljde monteringskit för nya sockeln 2011. Jag väntar fortfarande på adapterskruvar som håller fast "ramen" där kylaren är fast i en skruvanordning. Men, här blir jag osäker, för hålen i moderkortet för backplate'n är blockerad nån millimeter av Lotes-socketen. Det finns en slags backplate redan färdigmonterad, men endast en platta. Kommer moderkortet knäckas av ett kilo som hänger dessutom? Tack!

PS: kom på att ROG-korten har något som kallas för X-socket. Vad jag fattat enl bilderna är det "socketen" som är fast, medans ¤-formade ramen runt går att plocka bort för att reveala (jag är trött, ursäkta ) hålen genom kortet. hmmm....

Av Parabellum

Obsidian 800D/700D var snyggt! Men inte resten av Corsairs chassin tycker jag.

Lian Li For The Win säger jag. Fractal Design R3 hade jag köpt istället då det är svenskt. COrsair är sååå jävla .... överpopulärt och har övermånga fanboys. Fractal Design behöver fler köpare, så att deras plastdörr kan bli aluminium till slut!

Av Parabellum
Skrivet av ComeradJenko:

Hej!

Nu har jag tagit bilder och laddat upp de på ImageShack, Jag tog ett par bilder samt några riktigt nära så du kan se hur deras skruv med mutter samt gummiisolering på skruven ser ut, notera att jag även har kvar skyddsplasten kvar på fönstret.

Den är som plasten man får med mobiler eller andra produkter man river av.

http://img849.imageshack.us/img849/5985/20120109183657.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/8236/20120109183632.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/441/20120109183714.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/508/20120109183552.jpg
http://img513.imageshack.us/img513/1076/20120109183607.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/691/20120109183818.jpg

Corsair har skruv ---> gummiring ---> plastglaset ---> mutter ---> skyddsplasten man kan rycka av om man orkar.

Hoppas det hjälper!

Tjena! tack för bilderna!

Vad jag såg är det en mutter först (insidan), som sitter på en skruv. Mellan skruven och akrylglaset sitter en gummiring. Men vad finns bakom glaset? Hur fortsätter skruven. Den är ju inte borrad genom sidoplåten då detta inte syns. Har skruvens "huvud" x lötts fast i sidoplåtens insida?

Men jag tror att det lutar mot tejpen, då sådant verkar hålla flera kilo. Får ta mig till nån byggaffär och kolla upp den där 3M 4010 dubbelhäftande industritejp... Åter igen - har någon det exakta produktnumret? Helst tillverkarens? Tack!

Av Parabellum

Scotch 4010... 3M's hemsidor är jävligt illa, det står inte produktnummer.
Vad har den för nummer?
Hur många kg tål den? Hur mkt väger en akrylskiva egentligen? (ca 55x55cm)
Var finns den o få tag på?

Tack!

Av Parabellum

OK, jag har nu läst runt om gudstejper och industrilim ...

Det får bli tejpen alltså! Men vilken "serie" ska det vara?
http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/3M_Industrial/Tap...

Av Parabellum

Varför inte en sån här??? http://www2.fz-juelich.de/jsc//CompServ/graphics/BGL_2.large....

Dold text
Av Parabellum
Skrivet av _vanilla:

Självklart är det fastlimmat på insidan av plåten?

Nitarna man ser på bilden är nog fastskruvade i plåten som är nedsänkt på något sätt.

Lättast är nog fortfarande att limma!

Men limm verkar ändå kännas lite klent. Kanske är fönstret fastspänt på nåt sätt? Förstår fortf inte skruvarna på insidan: http://www.theitwares.com/images/Corsair_800D_4.jpg

Av Parabellum

E-ATX är längre endast på bredden, vilket i ditt fall kommer täcka kabelhålen. Eftersom de flesta E-ATX korten riktade mot "vanliga" konsumenter brukar det endast handla om några centimeter. Det innebär inga fler eller ändrade ATX-skruvhål i moderkortsplåten!

Av Parabellum

Sidopanelsfönster utan skruvar/nitar på utsidan??

Hej! Ni som har en Corsair Obsidian 800D vet säkert vad jag snackar om. Sidopanelen har nämligen ett akrylfönster som inte är fastnitad i plåten, elller hur? Alltså, inga "pluppar" syns utanpå - hur i h*vete sitter akrylen fast utan att det syns? Kanske ni kan länka till bra bilder som visar detta, eller varför inte fota själv?

Det jag håller på och planera är en genomgripande modifikation av mitt Lian-Li chassi. SKa kontakta Lian Li's OEM-avdelning och se om de kan skicka hit delar som jag behöver. För att bli klar med den listan måste jag bl a lista ut hur akrylfönstret sitter fast i sidoplåten. Detsamma gäller annat skoj som sitter fast på insidan av sidoplåten, men som inte har någon nit på andra sidan.

Lian Li har vissa lådor vars sidopaneler har stödramar i tjock aluminium längs kanterna så inte plåten sladdrar så mkt (vi som har aluminiumchassin vet hur irriterande det är - tycker iaf jag...). Iallafall, ett chassi som jag verkligen skulle behöva för att sno delar ifrån är PC-B70. Men den finns inte i Sverige så... men kanske någon här på SweClockers äger en sådan? Då är frågan: Hur är "stödskenorna/ramarna" fastsatta på insidan av sidopanelen UTAN att det syns utanpå????

Här är några bilder:
Corsair Obsidian 800D, sidopanel utsidan - http://www.xtremeshack.com/immagine/i98665_800d-6.png (ser ni några popnitar likt andra chassin? tex http://imageshack.us/f/155/img0015wf4.jpg/ )

Corsair Obsidian 800D, insidan - http://www.theitwares.com/images/Corsair_800D_4.jpg (bästa bilden jag hittade. Är akrylfönstret inte fastnitad enlgit bilden? Varför syns det då inte alls på utsidan??)

Ursäkta okunnigheten om detta nu vore något självklart. Jag har precis gett mig in i detta och jag har lovat mig själv att mitt bygge ska vara klart innan domedagen (dvs i december)
Tack för hjälpen!

Av Parabellum
Skrivet av Balint:

Tvekar mella detta och Lian Li PC-V2120B, ungefär samma pris och de rymmer lika många hårddiskar. Nåt som talar för Lian Li i jämförelse?

Jag har ett Lian-Li chassi, och det kommer stå under mitt bord så länge som det går. Lian Li gör de bästa, stilrenaste, smartste och lyxigaste lådorna, no doubt!

Lian Li har ett antal fulltower-lådor med olika funktioner på insidan. Chassit jag har, PC-A71F är i princip samma som PC-A70F utom framdörren. Sen finns det PC-A77, PC-P80 och PC-Z70 som har hela fronten täckt med 5,25-tums platser, vilket innebär att hårddiskarna kommer placeras på sidan istället. PC-V2120 är en helt annan kategori - Större, lyxigare och mer funktioner än den liknande PC-A71f.

Lian Li är bättre när det gäller vanlig luftkylning, och CM Cosmos eller Obsidian för den delen riktar sig mer mot vattenkylning. Bara för att Cosmos II är större, tyngre och populärare innebär det inte att den slår Lian Li. Vad jag sett har Cosmos mycket plastpaneler och skit, vilket jag avskyr. Den är stor, vilket är mäktigt - men verkligen inte praktisk då den sannolikt inte får plats under ett vanligt skrivbord (!).

Designen är jag inte heller ett fan av. Jag som faller för stora och stilrena monoliter med så få detaljer som möjligt på utsidan, tycker tillochmed att HAF_X är snyggare. Om jag ska sammanfatta det hela anser jag att Cosmos II är extremt överhypat i rampljuset att t.ex bättre(?) tillverkare som LianLi hamnar i skymundan. Priset är också alldeles för högt. Lian Li V2120 är klart bättre!

Av Parabellum

Ska du köra med vattenkylning är Obsidian bäst. Haf-x är mer till för luftkylning.
Själv kör jag med Lian Li - det allra lyxigaste och elegantaste på marknaden. Lite dyrt visst, men absolut värt det!

Av Parabellum
Skrivet av kraxxxe:

Detta kanske är en rent av löjlig idé från mitt håll men vore det inte ganska ball att trycka in 64gb och köra en RamDisk på 32gb? Har ingen som helst kunskap om hur RamDiskar fungerar, eller om det ens är möjligt att utföra som jag beskrivit det. En tanke?

Jag funderade på att skaffa 64 gig på direkten. Men efter allt jag läst är t o m 32gb overkill. Men det låter bättre än 16gb och det är inte så mycket dyrare heller.

Det blir förmodligen fyra 8gb-minnen, då kan jag fylla på sen när det krävs - om det krävs

Av Parabellum

Så vad jag förstått går det lika bra att använda endast 4 moduler i quad. Tur att jag är tvungen att stoppa dem i samtliga 1:or då kylaren täcker B2 och D2 (de närmast processorn) - för det är väl inte så smart att stoppa samtliga fyra moduler i tvåorna (alltså inte det andra.. xD)?

Av Parabellum
Skrivet av ggustavsson:

OK jo då blir det quad, högre hastigheter ger inte mycket, man kan mäta det men inte direkt märka det, och snabba 8Gb stickor är ganska dyrt.
Mängden minne är det viktigaste, dvs om man kan utnyttja mängden, före hastighet.

Eftersom priset på minnen ligger runt 40-60 spänn per gigabyte så spelar det väl ingen roll vilken kapacitet det är.

Fyra stycken 8GB moduler:
[X] [_] [X] [_] ____cpu____ [_] [X] [_] [X]

..eller alla platser med 4GB:
[X] [X] [X] [X] ____cpu____ [X] [X] [X] [X]

Båda har samma totala kapacitet - 32GB
fördelar respektive nackdelar med följande uppsättningar?
TACK!

Av Parabellum
Skrivet av ggustavsson:

Sätta minnen bara ytterst verkar dumt, är lixom ingen menig knappt med att skaffa 2011 system då, borde betyda att du inte kan köra med full minnesbandbredd då, blir bara dual channel istället för quad.
Men vanliga normalhöga stickor borde ju få plats, är lika bra prestanda i dom som dom med hög kylfläns,
Jag skulle om möjligt köra med färre stickor (4) men mer Gb per sticka, dock om det är 1333, 1600 eller högre är mindre intressant, över 1600 är inget jag skulle fundera på iallafall

Inte ytterst, utan plats 2 och 4. Då är det väl fortf quad channel trots att man bara använder 4st minnen. Blir inte minnen ganska varma om man överklockar frekvensen och trixar med volt/latens-grejerna? Low-profile kyler väl knappast nånting alls? Det är ju bara en kåpa - inga kylflänsar eller heatpipes. Corsair Dominator och Kingston HyperX T1 verkar ha de bästa stock-coolingen iaf.
Varför inte högre frekvenser? Det är väl ändå viktigare än kapaciteten, som nästan alltid är tillräcklig om man kör minst 2st (4x4gb=8gb).

Av Parabellum

Framtidens processorer.... tvåsiffrigt antal kärnor, säkert mindre och svalare, och moderkorten kanske stödjer fler CPU-er. Eller så går utvecklingen så fort att en processor räcker... läskiga tankar då man precis köpt delar för flera tusen spänn, och nu får man lite tankar om att mina delar...äh fuck it! Ska man tänka sådär kan man lika gärna vänta livet ut tills man kan teleportera sig in i döden eller nåt...

Av Parabellum

DDR3 Quadchannel 32GB - 4x8gb eller 8x4gb?

Hej! Jag har köpt G.Skill Ripjaws X 2x4gb för en väldigt billig peng, och detta var som en tillfällig lösning. Dumt nu i efterhand då jag inte kunnat sätta in delarna än (inköp 24/25 dec) - detta pga monteringsproblem med kylaren! :/

Då mitt moderkort stöder max 64 gig på totalt åtta platser (!), finns det flera alternativ hur man ska populera dem. Eftersom minnen är skrämmande billiga just nu funderar jag på att köpa 32gb totalt - visst lite overkill men som sagt, varför inte? Antingen kör jag med åtta st 4gb-moduler, eller fyra stycken 8giggare.

8x4GB
- Kylflänsar får endast plats på de yttersta stickorna.
+/- Fullt "populerade" bra/dåligt eller spelar ingen roll?
+/- Mindre kapacitet per modul, bra eller dåligt?

4x8GB
+ Om man sätter in dem ytterst får det plats med höga kylflänsar.
+/- Negativt med fyra lediga platser?

Nu har jag en till fråga här: Är det tillräckligt med 1600MHz, eller funkar det med 1333/1066 som alla server/valueram-minnena har? Klarar X79/LGA2011 av minnesfrekvenser över 1866MHz? Då är det väl lika bra att skaffa minnen med 2133MHz när prisskillnaden inte är så stor. Eller?

Av Parabellum
Skrivet av evgaftw:

Ja alltså, alla sex pcie platserna ser ut att ha stöd för pcie 3.0. Se självklart till att populera de svarta och blåa för att få åtm x8 bandbredd i 4-vägs SLI. Vita (som är oftast till för ljudkort och dyl.) ger dig endast x4 och kan döda lite av prestandan.

Jag har hört att det ska gå att trycka dit ett PCIe x1 ljudkort i PCIe x16 platsen. Tänk dock inte för mycket på ljudkortet då du inte kommer att märka så stor skillnad (om du inte är så kräsen på att få bästa ljudet eller har en 10k ljudanläggning) och då moderkortet redan har ett bra sådant integrerat. Lägg mer fokus på grafikkort(en) och dess avstånd/utrymme mellan varandra. Vem vet hur kepler kommer att se ut, kanske köper du en eller två 3-slot kort...

SSD är också ett bra alternativ men bra sådana som utnyttjar pcie porten exempelvis ocz revodrive, är oftast hutlöst dyra och i de flesta fall det räcker det med "vanliga" som kopplas via sata och ström kabel direkt till moderkortet.

Enligt moderkortsmanualen och asus hemsida står det att tvåvägs-SLI skall använda de blåa. Perfekt då det finns tre platser till godo för ev. aftermarket kylare på första grafikkortet. Det andra kortet har ju också ett par centimeter till innan nätagget!

Jag satsar hellre på quad-sli än fyrvägs då det kostar en förmögenhet! Grafikkorten kostar mest och gör mest för prestandan, så jag har verkligen betalat det allra minsta för det jag har nu... (ehehh egentligen inte, men vafan - jag har väntat hela året på 2011:an, så jag förtjänade verkligen att gotta mig bland lite high-end prylar.

Tack för tipset! Jag avvaktar med ljudkort och ser om det inbyggda funkar. Tänkte också köpa nätverkskort men eftersom moderkortet verkar ha ganska bra gigabitlan-portar skippar jag det. En revodrive vore nåt, men med absolut lägsta kapacitet - att punga ut 30 lax för ett pci-kort känns väldigt... läskigt.

Av Parabellum
Skrivet av Murer:

Det skall inte vara några som helst problem med förlängningskablar och eldosor (antar att du menar grenuttag). Om du hanterar väldigt känsliga data och liknande som du absolut inte kan bli av med så är väl en UPS att rekommendera. Kortslutningsskydd finns ju i form av säkringar och eventuellt jordfelsbrytare i hemmet redan så det behöver du inte oroa dig för.

Det finns adaptrar från amerikanska kontakter till vår kontakt. De omvandlar dock inte spänningen utan det hanterar nätaggregatet. De flesta switchade nätaggregat klarar ett brett spann av spänningar. Skillnader mellan tjocklekar spelar nog ingen större roll då jag antar att nätaggregaten är designade att inte leverera mer ström än vad deras kablar klarar av.

Flera lediga platser på nätaggregatet brukar innebära att man kan koppla strömkabeln till skärmen via datorns nätaggregat.

Hoppas att svaret duger även om jag hoppade lite mellan dina frågor. Får jag fråga varför herrn funderar så mycket på något så trivialt som strömförsörjning?

Tack! Grenuttag var ordet ja!

UPS brukar väl sitta fast i kabeln om det är riktiga kraftverk - vilket jag planerar och köpa. Förmodligen från EU-länderna som har samma vägguttag som Sverige. Då mitt rum endast har två uttag på fel sida dessutom, har jag ett runt grenuttag (4st uttag) med extra lång sladd. I den har jag kopplat ett vanligt avlångt grenuttag med röd av/på-knapp. Där i sin tur har jag ännu ett grenuttag med endast tre platser kopplat - där kopplar jag in mitt nätagg. Allt det där ska jag kasta då jag blivit lite smått paranoid gälande säkerheten för datorns hjärta. Kanske man får kontakta en elektriker som fixar ett nytt uttag där jag kan koppla agget direkt, och i den andra kopplar jag ett grenuttag där resten av datorns alla delar får ström.

Jag har använt extreme.outervision's psu-calculator vilket jag hört ska vara rätt så pålitligt. Och resultatet landade på ca 1100-1200w. Vet ej om det endast var watten som komponenterna sammanlagt drar eller om det var själva nätaggets effekt man behöver. Då förmodar jag att de räknat med överskottsenergin bortom 80+ och kanske även buffert på typ 100w ifallatt.

Av Parabellum
Skrivet av traeskapa:

MSI Hells Angeles Extreme MC Edition med kylflänsar som liknar avgasrör och annat häftigt. Levereras även i en läderväst istället för kartong.

Hahaha! Fan det skulle man vilja se!
Själv tycker jag designen är helt okej. Det helsvarta temat passar in i vilket system som helst. Guldpatronerna är knappt synliga när du kopplar in grafikkorten. Kanske man ser en liten glimt av något guldigt, och guld gillar jag! Speciellt kapacitorerna på ASRocks nya Extreme-kort! Gigabyte är dock en annan femma. Grönt var snyggt, men kylflänsarna (som inte kyler så värst bra va? ) äcklas jag av!