Inlägg

Inlägg som Parabellum har skrivit i forumet
Av Parabellum

Jag håller också på att bygga om ett Lian Li chassi. Närmare bestämt ett PC-A71F hightower.
Kan rekommendera dig att köpa en stomme iaf, så kan du bygga sidopaneler/framluckor osv senare. Att bygga ett chassi från grunden torde vara nästintill omöjligt utan en fabrik till hands

edit: såg att du tänkte köpa fler grejer än det där. Moderkortsplåt går väl ändå också att tillverka själv när man ändå är i farten? Det är väl bara och ta en stadig skiva alu/stål och borra hål på rätt ställen. Sen hur man fixar skruvgängor och sånt vettefan..

Av Parabellum

Viktiga frågor om nätaggskabeln!

Hej!

Mitt nuvarande nätagg köpte jag för ett år sedan efter att mitt förra gick sönder. AXP 630w - budgetskräp i know, så därför ska jag köpa ett nytt. Måste va' förbered vettu'

Jag har läst runt väldigt mycket om nätagg så jag måste nog själv erkänna att jag har blivit något utav ett proffs
Något väldigt intressant var OEM-tillverkarna, som jag hittade en massa information om! Men whatever nu till saken:

Något som kanske är självklart för vissa, men som inte står så mycket om är strömkabeln bl a. Funderar nämligen på att beställa från utlandet då det är mkt billigare där. Vissa länder har ju som bekant helt andra väggkontakter och volt... Då kommer frågorna:

- Kan man använda en slags adapter som gör att det passar svenska 230v (från amerikas 120v)
- Har det någon negativ effekt om man kopplar strömkabeln till en eldosa som i sin tur är kopplad till väggutagget?
- Är det nödvändigt att ha en dosa på kabeln som funkar som en slags "mur" för kortslutning osv.?
- Hur många watt klarar ett vägguttag, går det t.ex att koppla in en 1500-wattare?
- Om det är två platser på en och samma uttag - går det att koppla in något annat i den andra lediga uttaget?
- Negativa effekter på att använda en förlängningskabel? (PSU<-kabel-><-kabel->UTTAG)
- Är det skillnad på feta kablar och stora uttag likt dem på Silverstone Strider än vanliga kablar?
- Ska man rycka loss kabeln från väggen eller nätagget när man inte använder datorn på länge?

tack för uppmärksamheten!

/parabellum!

Av Parabellum

Det där med 3.0 har jag missat! Innebär det alltså att detta moderkort klarar PCIe gen3.0-grafikkort i quad-sli konfig?

Tänkte även stoppa in ett extra PCIe kort, förmodligen ett ljudkort. Den drar 1x så jag antar att den "får plats" så att säga. I framtiden kanske även ett SSD-kort!

Såhär tänkte jag populera expansionsplatserna:
(samtliga är PCI Express 16x)
Slot 1 (blå) - Grafikkort, förmodligen Geforce Kepler
(tomrum)
Slot 2 (svart) -
Slot 3 (vit) - Ljudkort eller liknande
Slot 4 (blå) - Grafikkort, förmodligen Geforce Kepler
Slot 5 (vit) - upptas av grafikkortet
Slot 6 (svart) -

Av Parabellum

Skulle jag köpt Asus Rampage IV istället? (PCI-e 8x/16x)

Hejsan!

Jag har väntat hela året på efterföljaren av socket 1366. Äntligen kom det ut i november så jag köpte hela packet (cpu, ram, mobo) för en fyrsiffrig summa dagen efter julafton. Köpte även en kylare, dock utan monteringsprylar till nya sockeln, så jag har inte kunnat sätta in delarna än. Men det hör inte till det tråden ska handla om!

Vad jag skaffade är följande: Intlel Core i7 3930K, G.Skill 2x4GB, och slutligen moderkortet: Asus P9X79 WS (workstation).
När jag valde moderkort var det och Rampage IV Extreme som det stod emellan. Prisskillnaden var omkr. 500 spänn så jag valde det första. Samma kvalitet, exakt likadan layout, bättre kylning, och snyggare helt enkelt. Den lilla och tillsynes högljudda plastfläkten över x79-chippet var lite utav en dealbreaker - och att ta bort kylsystemet är inget jag pallar med.
Jag gjorde lite efterforskningar för skojs skull och hittade en viktig egenskap som ROG-kortet hade, men inte WS. Visst finns det lite mer krimskrams på det första, tex volt-grejer, fler knappar, lite extra tillbehör mm. Den markanta skillnaden mellan korten var inte synligt, utan den var lite undangömd i specifikationerna.

Hur som helst, jag tänkte köra en tvåvägs SLI-konfiguration när Nvidias GTX600-serie kommer ut. Rampage-kortet kan köra två grafikkort med 16x bandbredd i vardera medans Workstation endast klarar 8x per kanal. Nu till frågan: Är det en stor skillnad mellan 16x vs. 8x? Om jag skaffar 690-kortet med dubbla GPU i en Quad-SLI, är skillnaden större då? Rampage IV har ju fått jävligt bra betyg och ses som det allra bästa X79 moderkortet i nuläget. Men bortsett från krimskramset och tillbehören: Vad är skillnaden mellan det och mitt Workstation? Planerar också att överklocka processorn, vilket jag försått går lika bra med båda korten. Eller har jag fel?

Är tacksam för svar!
F.ö min första post, och fler kommer det bli!

/Parabellum