Artiklar

Artiklar skrivna av Kr^PacMan
27

AMD förbereder snabb moderkortskrets

Trots att AMD har en av de snabbaste integrerade styrkretsarna på marknaden är det snabbare kretsar på gång. AMD:s krets 780G har fått mycket beröm för god prestanda trots ett integrerat grafikkort speciellt på HTPC-marknaden. I dagarna har det läckt bilder på den kommande styrkretsen 790GX som är ännu snabbare.

94

Klonernas återkomst

I slutet av 90-talet släppte Apple licenser till andra tillverkare att producera datorer med MacOS precis som IBM gjorde i början av 80-talet. Trots att Mac-klonerna blev en hit togs licenserna bort av Apple efter ett litet slag och klonerna dog ut. Trots att Apple inte har licensierat ut tillverkandet av Apple-datorer har en klon tillverkats av tillverkaren Psystar.

12

Ny styrkrets från Nvidia med stöd för DDR3

Trots att priserna på DDR3-minne har prissänkts och nu ligger på relativt human nivå är det fortfarande mycket dyrare än DDR2-minne som varit väldigt billigt ett bra tag nu. Men DDR3 kommer förr eller senare ersätta DDR2 vilket Nvidia insett. En ny styrkrets som går under arbetsnamnet MCP7A-U ligger i mainstream-segmentet och stödjer DDR3.

92

Ultrasnabb LCD-panel från NEC

LCD TFT-monitorer har många fördelar jämfört med tidigare CRT-monitorer men de är inte utan nackdelar. Bland annat har de en uppdateringsfrekvens om 60 Hz medan en CRT stödjer upp till 160 Hz eller till och med 180 Hz. Tillverkaren NEC har nyligen lanserat en LCD-modul som har en uppdateringsfrekvens om 120 Hz.

45

Dustin Digital Expo

Vi svenskar är inte överösta med datormässor, men om man letar runt lite finns det ett par som är sevärda. Återförsäljaren Dustin anordnade i förra veckan sin mässa Digital Expo där ett relativt stort antal tillverkare var på plats och visade upp nya och heta produkter. SweClockers var självklart på plats!

39

Rampage Formula nytt entusiastkort från Asus

Asus har i dagarna lanserat ett nytt moderkort för entusiastmarknaden. Namnet lyder Rampage Formula och det bygger på Intels relativt nylanserade styrkrets X48. Förutom stor kylning och ett dotterkort för ljudet har moderkortet även en extern LCD-display för att visa bland annat POST-information.

63

Så gör du om en dator till en NAS-server

Linux- eller Unix-baserade operativsystem för ett särskilt syfte blir allt vanligare när entusiasten skall sätta upp en router, brandvägg eller NAS-server. Det är ofta inte speciellt svårt och kräver inga förkunskaper, bara litet intresse. Vi skall idag visa hur man gör om en dator till en NAS-server.

68

MTV-dator från HP snart i butiker

För en tid sedan höll tillverkaren HP en tävling i samarbete med MTV. Det gällde för ungdomar världen över att designa en bärbar dator och nyligen presenterades vinnaren i denna tävling. Totalt deltog över 8 500 ungdomar mellan 16 och 24 år från 112 länder.

36

Wippies – en ny trådlös community

Att jobba trådlöst och att ha tillgång till Internet vart man än är är allt viktigare för den svenska befolkningen. Trådlösa 3G-abonnemang är mycket populärt men det finns andra sätt att få tillgång till Internet på resande fot.

29

Intels nya strömsnåla processor heter Atom

Redan i mitten på förra året rapporterade vi om Intels kommande strömsnåla plattformar. Mycket har hänt sedan dess, och idag introducerar halvledarjätten processorserien Atom för riktigt energisnåla applikationer.

15

Digilive satsar på designad NAS

Nätverkslagring blir mer poulärt och samtidigt är behovet av att strömma media till TV-apparaten via spelkonsoller och HTPC-maskiner större än någonsin. Detta har tillverkaren Digilive snappat upp och lanserar nu en NAS-enhet för vardagsrummet.

32

DFI är tidigt ute med X48-moderkort

DFI är kända för att vänta ett tag efter att en tillverkare har lanserat en styrkrets med att introducera moderkort som bygger på kretsen. Men med Intels X48-styrkrets är den lilla tillverkaren tidigt ute med en egen modell som bygger på den ännu olanserade styrkretsen.

30

Stor bredbildsmonitor från Belinea

Tillverkaren Belinea har idag släppt en ny stor monitor i sin Oline-serie. Storleken är 26 tum vilket är den största monitorn som tyskbaserade Belinea någonsin producerat. Inte helt oväntat hittar vi även en HDMI-ingång.

59

AMD välkomnar Geforce 9600 med prissänkning

Idag lanserar Nvidia ett grafikkort i den helt nya Geforce 9-serien, nämligen 9600 GT. Siktet är inställt på Radeon HD 3800-serien, och för att möta den uppdaterade konkurrenten sänker AMD priserna.

20

Två nya bildskärmar från Asus med HDMI

Tillverkaren Asus har idag lanserat två nya monitorer med HDMI-gränssnitt. Modellerna heter MK241H samt MK221H/S och har bland annat en inbyggd webbkamera och högtalare. Storlekarna är 22 respektive 24 tum.

74

Italienare slår världsrekord i 3DMark

Ännu en gång har världsrekordet i 3DMark slagits. Det ökända Team Italy med överklockaren "giorgioprimo" slog nyss världsrekordet i 3DMark06 samt 3DMark05 med samma datorsystem.

57

Två bärbara för spelentusiaster

Under de tre senaste åren har bärbara datorer verkligen fått sitt definitiva genomslag. Redan nu säljs det fler bärbara datorer än stationära och en dator har nästan blivit ett naturligt tillbehör till mobiltelefonen. Vi skall idag titta närmare på två datorer som riktar sig till spelentusiaster som kräver datorer med bra mobilitet men samtidigt god spelprestanda.

12

Asus visar upp Nvidia 790i-moderkort

På en pressvisning i Taiwan har tillverkaren Asus visat upp två stycken moderkort som är konstruerade för arbetsstationer. De lyxiga moderkorten bygger på de ännu olanserade Nvidia 790i och Intel X48.

66

AMD lockar kunder med egen mjukvara

För att göra reklam för sin Live!-teknik har AMD i dagarna släppt en kombinerad webbläsare och mediauppspelare som bara fungerar på AMD-baserade datorer. Programmet heter Live Explorer och är i skrivande stund en tidig förhandsversion.

25

Dell och Alienware får exklusiva SSD-hårddiskar från Samsung

Samsung tillkännagav ungefär för en vecka sedan att de har börjat massproducera en ny generation SSD-hårddiskar med riktigt god prestanda. Idag har det kommit fram att samtliga av dessa hårddiskar kommer att gå till Dell och dotterbolaget Alienware.