Inlägg

Inlägg som EvonS har skrivit i forumet
Av EvonS

Eftersom jag kommer från Kirunatrakterna och bor i Jokkmokk idag så lägger ja min röst på nånngonstans mellan Övik o Ume. Någonstans där börjar väl resten av Sverige ner till..tja Gävle.. sen är vi utomlands

Av EvonS

RX 6800 Temps, Kylpasta, Washermod.

Tyckte jag hade lite höga temperaturer på mitt RX 6800 (Bytt mot ett 3070 av bättre sorten, Adjö Nvidia och inte på återseende pga erat konstanta fuleri, senast mot HUB).

Nåja, vad göra. Hade Junctiontemp uppemot 90 under max belastning oklockat och 95-96 när jag körde +15% power och klockat. Ok, det är temperaturer som ska va ok då junction temp gränsen är 110c, men jag var inte nöjd.
Kortet sitter i och för sig i ett Mini-itx Chassi. Lian Li TU 150 som kanske inte är den rymligaste lådan man kan ha. Dock relativt hyfsad kylning i min.

Forskade lite och Toms Hardware menade att det inte var någon ide att byta till pasta då AMD ändå gjort så bra jobb. Men i relativt färskt minne från förra året med min 5700 XT som jag moddade så tänkte jag att nog ska det kunna bli bättre!

Sagt o gjort. Ut med kortet, skruv isär härligheten.
Dessa kort har Hitachis thermal pads och den gick självfallet sönder när jag tog isär kortet. Var lite pyssel o få bort allt men kemiskt ren aceton och rakblad gjorde susen. Tog även bort alla pads från minnena mm för att byta ut till egna som jag vet är av bra sort.
Satte på efter lite tvekan TG Kryonaut på kärnan och plockade ihop kortet igen.

Dags för test. Resultaten blev sämre! Nu var jag uppemot 96c maxbelastat. Testade flera vändor och samma resultat. Hmmmm...
Ok, tror faktiskt kylaren inte får riktig kontakt med kärnan. Framförallt nu när jag satt pasta. Satte ändå hyfsat av smörjan som jag bredde ut så det såg ut som ett nylagt flygfält.

Isär med kortet för andra gången. Javisst. Ser klart o tydligt att den inte har ordentlig kontakt. Uppenbarligen samma sak som med 5700XT. Gräva i lådorna men hittar inga passande tunna plastbrickor. Ögonen föll på plastfodralet till min Ryxen 5600x processor. Studerade plasten, verkade vara av hyfsad kvalite, tunn, flexibel och hållbar nog. Fram med sax och en tunn stjärnmejsel ungefär av samma tjocklek som skruvarna till GPU "spännaren" lr va sjutton de nu heter.
Klippte kanterna från GPU plast asken och saxade till 4st fyrkanter. Använde mejseln för att trycka hål igenom var och en mot en tom snusdosa (så brickan fick stöd samt att mejseln kunde gå igenom (Även locket på dosan). Saxade sen mästerligt till 4 små runda brickor.
Funderade lite över att det kanske är aningen tunt (plastbrickorna jag använde till 5700xt var en dutt tjockare).

Satte dit kortet på kylaren med nya pads och ny pasta. Skruvade de yttre skruvarna runt cpu på plats tills det tog emot men inte mer (Inte skruvarna som spänner GPUn mot blocket). Satte mina mästerligt tillverkade plastbrickor dit sen skruva dit "spännaren". Skruva korsvis (som hjulbultar till bil) lite åt gången tills det tar emot lite. Detta så pastan sprider sig jämnt. Sen dra åt korsvis.. Akta så man inte drar sönder gängor lr nå sånt roligt. Nu skruva alla andra skruvar på plats sist dra åt korsvis skruvarna runt GPUn.
Plocka ihop resten sen. Kan va lite småroligt o pilla på plats kontakterna till fläktarna samt grafikkortets belysning. (När man tar loss dessa kontakter bör stor försiktighet iaktas så man inte råkar slita loss kabeln från moderkortet alternativt dra loss hela sockeln o allt där kontakten sitter. Kan va bra o pilla tålmodigt här.

Ok kortet ihopplockat och washermod a la 5700xt gjord på den.. O javisstja! Höll på glömma. Använde inte Kryonaut nu andra gången då jag tycker den kanske var lite för lättflytande för detta. Så jag satte på Gelid Solutions Extreme istället (också riktigt bra kylpasta, lite trögare i konsistensen).

In med kortet i datorn och hosta igång allt.
Resultatet då? Det blev bättre, ja mycket bättre t o m.
Junctiontemp sjönk till att pendla mellan 78-80c full load oklockat och klockat som ovan pendlar den mellan 88-90c.
Så en drop på omkring 7-8c från original.

Nu är det inte sagt att alla kort får sådan temperatursänkning. Beror självfallet också på om burken står ute i minus 30 eller inomhus i varmaste rummet där man har 28c. Men generellt bör det väl ge en ganska bra temperatursänkning. Det skiljer sig också mellan olika kort hur bra kontakt kylaren har osv osv. För min del var resultatet riktigt bra dock.
AMD har hursomhelst skruvat ihop kortet väldigt bra och det är helt ok med Hitachis thermal pad.

Ok.. nu lite disclaimers. Ska någon som läser detta ge sig på att pilla med kortet och kanske försöka sig på detta så tar jag ingen som helst ansvar för det. Man gör det på egen risk och har man fingrar gjorda för stora bultar så bör man inte ens röra kortet. Även om man är den där överpillriga typen.. bättre då skaffa en stor låda lego.

Av EvonS

Facebook är det största kontrollbolaget av alla. De spårar näst intill allt du gör. Vill ha full kontroll över vad du gör o får göra. Riktigt obehagligt och farligt företag.

Av EvonS

Geforce Now medlemskap 1år.

Köpte ett grafikkort och fick nyckel för 1års medlemskap Geforce Now med köpet från Inet.

Säljer nyckeln för 200.- (Ett halvår kostar 299.- att köpa)

Skickar nyckeln via meddelande till köpare.
Swish som gäller.

"Spelkupong - GeForce Now Medlemskap
1. Installera ditt kvalificerade grafikkort.

2. Uppdatera eller installera den senaste versionen av GeForce Experience (version 3.18 eller senare).

3. Öppna och logga in på GeForce Experience.

4. Gå till den nedrullningsbara kontomenyn längst upp till höger och välj ”LÖS IN”.

5. Ange erbjudandekoden från ditt kvalificerande inköp.

6. Följ resten av anvisningarna på skärmen för att aktivera kampanjen.

7. När du är har löst in koden går du till geforcenow.com/download och laddar ner GeForce NOW-appen till din enhet för att börja spela."

Läs hela annonsen här

Av EvonS
Skrivet av bobbeyblade:

Ja och Linus spekulerade lite i om de levererar wafers direkt till dem med en liten större vinstmarginal.

AMD har ju två nya generationer konsoler att förse med krestar, dessutom CPU som de också köpt kapacitet för,
tror de kan ju ha varit modesta i sina analyser av hur många de behövde tillverka för PC?

AMD hade faktiskt inte räknat med att Nvidia inte kan leverera. De hade satt sin förväntade försäljning ganska lågt. Och som nämnts, det tar några månader från start till mål att få upp volymerna. Så, kommer det inte mer kort nu senast slutet januari så då ska de ha en rejäl skrapa. Men det tar inte bort kritiken mot dem. De har misskött sig med prissättningen precis som Nvidia.

Av EvonS
Skrivet av WDac:

lite så ja uppfattar de också.

jag är absolut inget fanboy, då hade jag inte ägt några Intel och Nvidia produkter, men håller ändå en tunna skit på AMD å när AMD har grejer som är bättre så har jag inte problem med att "byta märke". gissa om jag blev besviken på Bulldozer, så jag köpte en Intel i7 2600K istället. men hade ett AMD Radion 5870 om jag minns rätt vid den tidpunkten. BF3 var spelet vi köpte HW för då.

fanboy är väl lite mer att man inte kan ta kritik om "egna" produkten o gärna "kritiserar" andra hotande produkter lite extra. Man blir förbannad o gafflar skit om recencenter som kritiserar ens produkt i reviews och även om kritiken är generellt positiv så blir de förbannade på ev kritik som finns inbakad i recensionen.
Finns i denna tråd bra exempel på såna som skriker att ex Hardware unboxed är AMD biased och AMD köpta. Finns ingen grund för det men de har haft något kritiskt om Nvidiaprodukt.
Det är o vara fanboy. Att föredra en produkt pga att det tilltalar en på grund olika orsaker har inget med fanboy o göra så länge man ser nyktert på det hela och kan tycka fel är fel o rätt är rätt.
Ex föredrar jag AMD nu men hade inga problem o använda, berömma etc Nvidiaprodukter. Skriver Hade efterfsom jag fick frispel pga det Nvidia gjorde nu. Är ju inte första gången de gör nåt liknande. Tidigare i år var de också i blåsväder då de försökte trycka till en mindre recensent... Så detta gjorde att jag nu bannlyste Nvidia för evigt från mina datorer (Ja jag har ett 3070 men den är utbytt till 6800 inom 2 dagar). Med för evigt menar jag verkligen det. Propparna brann som nämnts fullständigt.
Hoppas på att Intel kommer med vettiga saker så jag får valmöjligheter ifall AMDs kort inte håller måtten i framtiden.
Och jag kommer fortsätta tycka Nvidia har bra produkter men att bolaget i sig är värre än spya i botten på en tunna med skit i.

Av EvonS
Skrivet av kettlebell:

Jag har aldrig heller förstått det där med fanboys, eller jo kanske om det är fjortisar som väljer fotbollslag tills de växer upp, men oftast är det rätt många vuxna som håller på sådär till och med när det gäller teknikprylar som enbart ska handla om bra produkt till förmånligt pris osv.

Sen det där med att hellre köpa AMD för att man är sur på Nvidia eller så, jag menar hmm mjo ok, Men är AMD verkligen bättre själva. Det är bara två företag som gör allt för pengar utan skrupler i slutändan. Det finns bara två konkurrenter här.. fast finns det verkligen nån konkurrens, på riktigt? Jag fick just reda på att Nvidia's CEO är släkt med AMD's CEO. Han är tydligen hennes farbror. Eh..

Handlar helt enkelt om att markera höger eller vänster.. intet annat. Nvidia har extremfulat nu i flera år o det räcker för mig. Punkt. Varför kasta pengar åt det hållet då när det andra företaget fular lite mindre.. .. menar inte att andra är perfekt heller . .men jag röstar med mina pengar lite iallafall hur jag vill de ska betee sig.. kan ta lite sämre kort från företag b för att inte stötta de som är de största banditerna nu

Av EvonS
Skrivet av bobbeyblade:

Folk säger hela tiden att de inte är fanboys sen hittar de på skäl att tycka att Nvidia har rätt.

Nvidia känner flåset i nacken...

Jag är AMD fanboy själv men har inte köpt något nytt kort sedan Hedenhös, sitter på ett bättre begagnat 290 i väntan på mitt 6800 som kommer i veckan. Roligt nog beror det på ett Nvidia kort som hette GeForce 6800xt 😂 jävla ångpanna till kort, värmde hela lägenheten med det...

Att vara fanboy av ett företag som är ute efter dina pengar är idiotiskt.. men sen håller jag med på ett annat sätt.. köper hellre amd pga de beter sig bra mycket bättre mot konsumenter o konkurrenter...

Av EvonS
Skrivet av superegg:

Visst hela utspelet är lite felgjort, men jag förstår dom ändå då dom är stolta över ray tracing, och vill att man ska fokusera på det.

Visst.. lite felgjort lite...... Stolta över sin raytracing. Det handlar om att de vill göra pengar på det, så mycket det bara går. Helst ännu mer. O självklart vill de att man fokuserar på det.. inte bara det.. fokuserar på Nvidia.. Inte bara lite.. utan helt.. Helst att man inte ens nämner andra.... O nämner man så endast i negativa ordalag. Och de är beredda att betala för det om det behövs.. räcker inte det så är de beredda att hota.... och hade de kunnat så hade gärna även använt våld om det hade varit gångbart.

Av EvonS
Skrivet av parenek4:

Tjena
Ett 6800 msi referens kort här, dock i Stockholm. Hur hade du tänkt dig byte?

Vi skickar varandra korten spårbart samma dag Byter uppgifter via meddelanden osv..
Skicka pm till mig så diskuterar vi.

Av EvonS
Skrivet av kettlebell:

Jag håller med dig om det mesta, men jag tror inte det kommer vara så många som håller tillbaka köp osv. Alltså hade situationen idag sett annorlunda ut och det funnits ordentligt med konkurrens hade jag självklart förväntat mig det. Tro mig, jag vill att ditt scenario ska vara sann och att det ska lära dem en läxa men jag ser bara inte hur tillräckligt många ska avbeställa sina kort för att det ska kännas för dem. Jag hade själv lätt hellre köpt ett 6800 nu till exempel, men istället har jag suttit här i kö och väntat tre månader på ett 3080 medan jag har ett reserv kort (gtx 770) i burken. Jag kommer hålla hårt i den köplatsen jag har nu, jag har inget val. Hade hellre köpt ett 6800 nu direkt framför ett 3080 om jag fått möjligheten dock.

Har Linus sagt det där? Då är han bättre i mina ögon nu. Ska kolla hans senaste video där han ger sin respons till det hela isåfall.

Jag tappade humöret såpass på Nvidia att jag ska göra mig av med mitt 3070 och jag kan backa bakåt i prestanda till typ 5700xt lr nåt som jag haft innan. Tänker inte ta in en Nvidiaprodukt i burken framöver.. Får väl bli AMD och får hoppas de håller sig någorlunda i skinnet.. och hoppas Intel lyckas med sina kort så vi tillslut kanske får lite skymt av konkurrens.

Av EvonS
Skrivet av kettlebell:

Jag vet inte om det stämmer helt och hållet. Då syftar jag på det du menar med att stämpeln på företaget blir svår att tvätta bort. Eller snarare, det spelar nog ingen roll menar jag. Var det inte lite såhär det började med spel recensioner med förr. Först började några tidningar här och där ge 10/10 till spel som majoriteten ratade och sedan började smått fler och fler göra så, tills plötsligt fanns det bara 10/10 till nästan alla AAA spel. Cyberpunk nu till exempel, kollar man på metacritic är det 90/100 och i stort sett bara 10/10 av critics, medan user score är nere vid 5/10 nånstans.

Ett annat exempel är ju EA, som är ökända för dålig service och buggiga spel ihop med giriga dlc/microtransactions, men ändå säljer deras spel väldigt bra. Alltså, jag tror faktiskt att Nvidia kan göra vad de vill i stort sett utan några konsekvenser, just för att en dålig stämpel aldrig verkat ha negativ påverkan för försäljningen vad jag vet. Sen i det här fallet är det ju mycket värre, då det inte finns nån konkurrent att gå till, det är ju bara Nvidia man kan köpa kort av och dessutom är det köer. AMD är ju obefintliga. Så Nvidia kan göra vad de vill och folk kommer köpa alla deras kort ändå, de har inget val.

Är ganska säker Nvidia tappade en del kunder med detta. Inte massvis, men en del ändå. Tror många håller tillbaka med köp o inväntar på att amd har tillgängligt fler kort. En del kanske helt struntar i o uppgradera denna generation.
Även om det inte är många här i Sverige så finns det länder som är konsumenterna är "hårdare" gentemot företag som beter sig illa. Är inte första gången Nvidia försöker pressa o "hota" reviewers. Inte länge sen de gjorde en liknande, inte lika monumental kanske, fadäs.
De har bevisat att de tänker försöka tvinga sin åsikt på reviewers och detta lär inte vara sista gången.. bara en i raden av många försök. Nu trampade de på en rejäl mina dock.
Ursäkten kommer hjälpa lite men de tappar kunder oavsett. Och den lilla goodwill de kan ha haft är fullständigt bortblåst nu. Är ev die hard fanboys som fortfarande har grönt glitter i sin mustasch. Men håller fullständigt med Linus mfl att är man fanboy av ett företag är man en idiot.

Av EvonS
Skrivet av THB:

Som vanligt så görs det en hönsfabrik av en fjäderatom.
Nvidia tycker att HU borde visa upp Raytracing mer, men då HU tyvärr lutar väldigt mycket mot AMD så sätter de sig på tvären som trotsiga småbarn.

Helt naturligt att Nvidia då slopar att skicka ut sina FE kort till dom.

Ja jisses. Här kan vi snacka om frånvaro från verkligheten. Har du ens följt vad som hänt eller är du så grönögd?

Av EvonS
Skrivet av Alphahanne:

De gör uppenbarligen en pudel. Att de inte förstod att det skulle bli publikt övergår dock mitt förstånd. Detta borde de ha lärt sig av kontroversen kring GPP. Marknadsavdelningen på Nvidia är klart och tydligt inte så kunniga i marknadsföring, annars hade detta aldrig hänt.

De visste mycket väl att det blir publikt. Hävdar de efteråt annat så ljuger de sig blå... heh..blå...

Av EvonS
Skrivet av cyklonen:

Ok, då är det en mjukvarugrej. I hårdvara är det ingen skillnad.

Men ändå, 3090 är ändå mycket mer av ett Titan-kort än ett spelkort, just pga minnesmängden.

Det är precis som JayzTwoCents säger.. det är ett spelkort och inte ett Titan kort. Ett mkt kraftigt sådant ja men ett spelkort. De vill att ev Titananvändare flyttar uppåt till Quadro.
Varför döpa det annars till G E F O R C E .... och Plocka bort Titanspecifika saker från kortet?.. Sen kan man köpa deras ljugargument om man vill eller inte.. (Enbart marknadsföringssnack för att få oss att köpa ett dyrare kort som de gör mkt större marginaler på).

Av EvonS
Skrivet av nihilist71:

2 frågor:

  1. Tycker du det scenario du målar upp är dåligt, önskvärt eller ställer du dig neutral?

  2. Dom BEHÖVER naturligtvis inte dessa nämnda kanaler, men varför tror du dom bemödar sig att kontakta HU och motivera sitt beslut på det sätt dom gjort?

Svaret är inte direkt riktat mot detta inlägg utan vidareutveckling av resonemanget.

De skulle inte bemöda sig om de inte "behöver" dessa kanaler. Problemet är att de inte förstår om det bara skulle finnas Nvidiastyrda kanaler är att de skulle tappa extremt mkt mer i anseende, det skulle poppa upp massor av nya "icke styrda" kanaler som svampar i en kantarellskog och folk skulla vända sig till dem.

De här kanalerna har genererat och generarar stora summor till företagens produkter som testas där, om testet är generellt positivt i utslag. Är det negativt i sitt utslag så får det företaget att förbättra sin produkt och skyddar oss konsumenter från att köpa en kass produkt.

Företag, som exempelvis Nvidia behöver få sig en rejäl känga.. av oss konsumenter! Det får dem att bromsa in på vägen de befinner sig på. Där de anser sig kunna göra vad de vill och styra helt vad vi "vill och ska ha". Endast det som skadar deras plånbok får dem att ändra på sig.
De kommer säkert komma men nån slags ursäkt nu men det kommer inte ändra deras beteende och hur de tänker sig att växa mer, ta över mer osv.... Endast ett hårt svar från konsumenter kan ändra på det.

Av EvonS
Skrivet av Pettson88:

Det är väl ändå nVidia själva som avgör sin produktsegmentering och inte förståsigpåare? Kallar de något ett Titan-kort är det ett Titan-kort. Sen att det inte är likvärdigt Titan-kort från tidigare generationer bör givetvis tydligt belysas, men det förändrar inte hur de valt att segmentera sina produkter.

Självklart avgör de själva men det betyder inte att det inte är fritt o kritisera dem för det eller?.. Eller ha åsikter, anse att de gärna suger ut mer o mer, att de "hotar" reviewers etc... eller är det förbjudet för att det är Nvidia?

Av EvonS

Borde ju finnas nån som vill spela ex cyber med extra fluff

Av EvonS
Skrivet av CubaCola:

Om det nu är så att Nvidia gör något här, ska man då tolka det som att alla som fortfarande får kort av Nvidia (Sweclockers tex) dansar efter Nvidias pipa?
Eller vad är det du insuinerar?

Nej. Men att risken är stor att det går ditåt. Är precis det Linus säger. Problemet blir de nyare, små tubarna.. Är du kritisk till Nvidiaprodukt. Tjoff ut i kylen av Nvidia o kanalen går omkull.. vad blir resultatet.. sådär lite extrapositiva Nvidiareviews.
Det här Är ett "meddelande", ja täckt hot från Nvidia till reviewers att rätta sig in i leden eller annars.

Av EvonS

Ja jisses. Jag blev så förbannad att mitt 3070 åkte på försäljning direkt. Ja även av orsaker som det står i annonsen men det kunde ja förlika mig med men detta fick propparna att gå fullständigt! Ja skiter blankt i ifall de är bättre o har bättre raytracing o större rövhål än nån annan. Deras produkter kommer inte in i min dator längre! Ja kan leva med sämre om ja behöver!
Ett avskyvärt företag! Kan acceptera viss nivå men nu gick de för långt!