Inlägg

Inlägg som EvonS har skrivit i forumet
Av EvonS
Skrivet av Robeliboban:

Speciallösningar kommer allt mer ta över mining marknaden även utanför bitcoin, men har svårt att tro 3080/3090 kort köps för mining även om man tar second hand sälj in i beräkningen.

Största problemet har varit "pappers releaserna", det är företagens som tillverkat för lite som ger liv i scalpers för att få ut produkter före eller nära rivalerna. Amd/Nvidia/Intel, Xboxsx/Ps5, Vr-headsets. Allt är deras fel.

Rejäla Captchas borde bli krav på releaserna om det inte finns tillräckligt av produkten, finns nog många enkla lösningar.

Saken är nog att Nvidia säljer GPU paketen som är avsedda för Aib till tillverkare av Kryptokort istället.

Av EvonS

Tillgången blir god då nästa generation som inte går att köpa lanseras.......

Av EvonS

Lyssnat lite runt på tuben och det finns ett par som säger sig ha uppgifter att Nvidia skeppar iväg dryga hälften av sina 3080 gpu rakt till tillverkare av kryptokort. De tjänar bra på dem och håller uppe priserna på konsumentmarknaden.

Av EvonS
Skrivet av Olle P:

Vad var det egentligen som hände i går?
Frågan verkar vara mer relevant än man kan tro vid en snabb anblick...
1. AMDs NDA gällande recensioner av partnerkort upphörde. Detta är solklart. Nu är det fritt fram, men inget tvång, att publicera recensionerna.
2. AMDs förbud att sälja partnerkort upphörde. Innebär att de olika AIB får släppa sina kort på marknaden, inte att de måste.

AIB har alltså sedan i går möjlighet att själva avgöra när och var de vill släppa sina kort, i viss mån även i vilka kvantiteter.
Då kvarstår frågan:
Vilka AIB valde att officiellt börja sälja sina produkter i Sverige/EU i går?

Ja exakt. Finns inte en uppgift nånstans om att Aib ska ösa marknaden med sina kort 25e. Endast att det är öppet för dem nu att visa sitt och informera om när de ska sälja dem. Men som sagt, jordens undergång för många tydligen. Tror det finns mycket annat att oroa sig för istället, ex ett virus som verkar härja fritt i världen, uppenbart maktövertagande från superelitister som vill göra om världen oavsett vad vi tycker eller inte i USA, EU är redan i deras händer. Massa krig o elände lite överallt, Kinas uppenbara stormaktsambitioner, strävan efter lebensraum, koncentrationsläger, raslagar etc etc (mkt likt socialismen i Nazityskland).
Så.. ta det lugnt.. måste ni ha ett kort så leta rätt på nåt som funkar ett tag framöver tills tillgången blir bättre. (Köp inte scalperkort, för då rättfärdigar ni deras existens och det kommer bara öka i framtiden isåfall).

Av EvonS
Skrivet av Wallman_91:

Det här är så fruktansvärt illa, av både Nvidia och AMD. Men i detta fallet så är jag mer besviken på AMD. De hade alla möjligheter att göra en bättre launch än sin konkurrent men verkar ha misslyckats på alla plan. Jag förstår att AMD har väldigt många produkter på 7nm så jag antar att det är svårt att få fram tillräckligt många, men det är bedrövligt att inte ens få in några kort på lansering.

Köper jag nya dator delar i år så blir det begagnat. Priserna är så otroligt höga. Sjukt.

Ja det är trist. Problemet här är att AMD hade räknat med att Nvidia kommer sälja massor av 3080 och att de själva inte kommer sälja så mkt. Men Nvidia har haft problem med 1, de underskattade efterfrågan grovt, 2: Tillverkningen av chip, 3: Miners suger åt sig stora delar av 3080 korten enl rykten. Så det tillverkades helt klart för lite chip. Gpu som finns i korten idag har tillverkats ett antal månader sedan, så det tar en tid innan man börjar få upp volymerna. En annan sak som spelar in som också ställt till det är att efterfrågan är sjukt hög. Lockdown har gjort att folk köper hårdvara som aldrig förr. Inte bara datorhårdavara utan allt möjligt. Byggvaror etc etc råder det brist på överallt i Europa t ex.. Folk är hemma och då behöver man nåt och pyssla med. En tredje sak är att logistikkedjorna fungerar sämre och är under stenhård belastning.
Men håller med.. skitlanseringar från båda håll.
Och uppenbarligen har man prioriterat USA och Asien högre än Europa från båda håll.

Av EvonS
Skrivet av HolyFather:

Sen kommentar men BRA att AMD kommer med konkurrens på GPU-området i vettig tid innan NVidia kommer med nästa gen! Mycket efterlängtat, och inte bara av mig tror jag

Hade inte viruset kommit så hade det blivit ny rigg på stört. :'(

Det var efterlängtat. Men nu när man ser de verkliga priserna så är det skitsamma. Rent löjligt...
Vinnare denna generation överlägset är konsollerna och tja med det antar ja väl AMD med RDNA2.....

Här har Nvidia o AMD bränt ett gyllene tillfälle att se till att gaming pc marknaden/användarantalet växer.

Av EvonS
Skrivet av SCORPIUS:

Ditt "fipplande o forskande" är vad? Hur fick du freesync att funka?

Nvidia control panel.
Enable Gsync, Enable for full screen mode, välj display, Enable settings for display model, Visar att den inte är validated as G-sync compatible men funkar ändå...... Skärmmenyn Freesync utimate engine och Displayport version 1.2. Det fungerar inte via HDMI. Kan ha lite flickering i kanterna i spelmenyerna men i övrigt flyter det bra.

Detta gäller nu min skärm Samsung C791.

Av EvonS

Minireview: Gigabyte Aorus RTX 3070 Master 8G. Inga bilder tyvärr.

Börjar med o säga att jag försökte greppa ett 6800 lr 6800Xt men icke icke. Var i behov dessutom av ett kort nu med hyfsad prestanda åtminstone. Inte beredd o lägga ut en smärre förmögenhet på kortet. Hade en max budget på 8k och 6800XT hade suttit som smäck där. Men men.. fick nöja mig med ett nedköp. Så letade bland de få 3070 som fanns o få fatt i o fastnade för Gigabyte Aorus Master 3070. Ok.. kan säga direkt att kortet kostar på tok för mycket för att vara 3070 med 8gig så den infon är överstökad. Men.. köpet blev av över att jag blev förbannad på AMD för deras kassa launch på 6800 och var less på att knappa F5.

Nåja. Kortet då? Imponerande faktiskt rent estetiskt och storleksmässigt. Förbaskat tjockt kort för o va övre mellanklassare. 3 slots i prinicip. En stund efter jag beställt det, dagen innan jag fick kortet gick ett ljus upp för mig. Jag sitter med ett Lian Li Tu 150 mini itx chassi och där ryms max 3 slot kort och då kan man inte ha fläktar i botten (vilket jag har, 2st 120mm slim 15mm tjocka noctua.
Nåja, tillverkade lite högre fötter till chassit, satte fläktarna undertill utanpå med fläktfilter monterade på dem så det fungerar utan att det ser tokigt ut.

Hur ska jag beskriva kortet? Det är stort ja. inte toklångt, fick in det i chassit utan problem (mini itx som nämnts tidigare). Väger en del så det tyder på mycket kylarmaterial. Den har 2x8pin, inte som övriga gigabyte med 6+8.
Det är överklockat från start och powerlimit är 111%, alltså ganska högt.
Den har även en liten display på kortet som kan ställas in o visa lite allt möjligt såsom temp, gpu clock, fps, fläkthastighet mm mm. Går även sätta egen gif där lr sånt därt svammel.
Snyggt kort faktiskt i lådan måste jag säga. Massa lysande saker men smakfullt ändå. Bra jobb där Gigabyte.
Trippelfläkt som överlappar varandra och centerfläkten roterar motsatt håll jämfört med de yttre.

Nåja.. det viktiga då. Presterar den och går den och klocka?
Faktsikt ja!
Lite snabbt sådär så drog jag core voltage max och power limit max i msi afterburner 4.6.3 Beta 2. Sen lite lätt testande av vad den klarar.
Core gick fint o dra upp +200 från redan överklockat läge till 2010 Mhz och minnena +1100 Mhz i msi afterburner.
Går högre också och kikat runt lite på nätet att vissa nått riktigt högt, bortåt 2200, men dessa är klockorna jag låter kortet tuffa på i för att vara helt säker och inte vara nära gränsen.
Ljudnivån är hela tiden väldigt låg (som sagt ett mini itx chassi, lätt kylmoddat).
Temperaturerna är sjukt bra. Ligger strax över 60 i spel med min klock o max powerlimit ej undervoltat.

Är den värd pengarna? Nej inte till det priset det har 7.500 ca.. Men har man pengarna o vill ha ett toppkort i 3070 klassen som är snyggt, har bra funktioner och går att klämma mer ur så varför inte. Visst, den har bara 8Gb men det är ändå ett 2560x kort egentligen så det räcker. Som sagt, jag hade inte köpt kortet hade jag inte varit förbannad på AMD för tillfället :D.. (3080 hade jag kunnat tänka mig helt klart men de ligger nånstans kring 2021 o få fatt i så......... Men bland 3070s är det här bland det bästa som finns.

Bjuder bara på 3dmark resultat: 14.798 Grafik. Total:13.029
Kört tillsammans med Ryzen 5600x på Precision boost +200, 2x16gb Gskill 3600 mhz 16-16-16-35, WD Black sn850 systemdisk.
Testat lite i spel med max fluff och 3440x. Flyter på bra i Red dead 2 t ex.

En liten notis.. Sitter på en Samsung C34F791 3440x1440 skärm, freesync. Och fick först panik när jag inte fick Gsync och fungera tillsammans med den. SKIT! har jag "panikköpt" ett kort som inte fungerar med skärmen! Och skärmen vill jag ha kvar för den är underbar. Nå, efter lite fipplande o forskande så fick jag det och fungera .

Btw.. är någon sugen på ett sånt här och sitter på ett 6800, 6800XT lr 3080 så kan jag byta med pengar emellan ;)..

Av EvonS

Rackarns trevlig grejs Tumme upp till AMD.

Av EvonS

Sapphire Pulse Vega 56/64 Samsung HBM2

Har ett bra ex av Vega 56 med dubbla bios. Ena är original 56 och andra Vega 64 bios. Kört med 64 bios ett halvår ungefär.
Samsung minnen som går en bit över 1100. Har själv dock kört på 1100, bara testat högre upp "hur det ser ut" :).
Undervolta kortet, klocka minnena o kortet ligger ovanför 1080 i prestanda.
Obs! 64 bioset gör att ett av displayports inte fungerar (funkar med 56 bioset) men det finns 2 fungerande displayports.

Fast pris fraktfritt (Jag står för frakten). Inget budande..

Läs hela annonsen här

Av EvonS
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hur mycket prestanda handlar det om, 1 fps eller 25?

Hittar du några får du gärna länka, vore kul och informativt och kan leda till att jag än mer vill ha ett 6800 xt än 3080...detaljen att man kan få tag i dem spelar givetvis in lite

Tja.. du har en snubbe här som har en bra review 2020 på en vega 64. Vi vet Vega 64 var sämre än GTX 1080 när den kom ut. Idag sopar Vega 64 mattan med GTX 1080. Slår 1080 Ti flertalet ggr och slåss tom med 2070 super i vissa titlar 4K.
Så nog är det fine wine. Helt ok kort än idag.
Har en Vega 56 med 64 bios, undervoltad och klockad. Den är rackarns snabb. Spöar garanterat GTX 1080 och tror jag hakar på 1080Ti också med den.

https://overclock-then-game.com/index.php/benchmarks/21-vega-...

Av EvonS
Skrivet av Aka_The_Barf:

Finns det ingen som kollar upp sånt här? kanske vore något för sweclockers eftersom i grund och botten är det något vi alla tror och inte vet. kan ju lika gärna vara den nya uppdateringen av spelet som ökar prestandan med 10-20 fps och inte den nya drivrutinen som släpptes förra veckan?
Små avdelningar med lite resurser kan göra underverk

Vi vet att vega ökade från att vara en bit efter 1080 till att komma ikapp... 5700 har ökat relativt gentemot motsvarande rtx..

Av EvonS
Skrivet av Aka_The_Barf:

Tror detta med amds drivrutiner och få massiv prestanda boost om flera månader bara är en seglivad myt. Var förr i tiden det var så...för alla kort, kanske AMD var värre.
Alla tillverkare lider av barnsjukdommar men för AMD låter det nästan som de gör det med flit.
Bättre drivrutiner kan ge bättre prestanda men jag tror att skillnaden idag inte är så stor.
Oavsett så är det inget bra att ens kort blir bättre med tiden än att få max prestanda vid släpp.

Varför AMDs drivers ökat prestandan beror nog på att de har så mycket mindre storlek på sin avdelning där de pular drivrutiner. Nvidia har så mycket mer resurser o få till drivers till släpp medans AMD reparerar sig hela vägen till bra drivers. Har varit så hela tiden och gissar att det fortfarande delvis är så eftersom de inte har nära ens samma resurser som Nvidia o fixa tipptopp från start. Sen är de på många sätt på nya marker med sin hårdvara så det tar tid o få det optimerat.
Så jag tror som många andra att vi ser närmsta halvåret prestandaökning på 6800korten.

Av EvonS
Skrivet av Alphahanne:

I viss mån kan jag tycka man bara har sig själv att skylla om man kastar sig på och köper något "osett" och sedan känner sig missnöjd eller lurad. Personligen har jag hittills alltid väntat på utförliga tester, sedan väntat ett tag till för att saker och ting ska stabilisera sig. Nu denna gång hade jag faktiskt tänkt försöka köpa redan vid release men när jag såg vilken hetsjakt det var innan släppet så kände jag nä, jag väntar.

När jag köpte nytt senast så väntade jag ett par månader. Det hade kommit ett par drivrutinsuppdateringar och till och med några nya tester med jämförelse mot releasetest. Ur min synvinkel borde alla göra så. Aldrig förstått den där hetsen att man måste ha så fort det bara går. Det finns liksom inget tvång att vara först, det tvånget lägger man bara på sig själv i sådana fall.

Helt riktigt. Man får skylla sig själv lite. Ang hetsen så göder bolagen det så mkt det går. Ryktessajter agerar nyttiga idioter och det är igång. Men det arbetas stenhårt från bolagens sida att Hajpa upp hetsen i nivåer ovan månen.
Dock kommer denna metod slå tillbaka med tiden. Är precis som med allmänmedia av idag.. ingen tror på dem längre då de ljugit och hetsat några ggr för mycket.

Av EvonS
Skrivet av UndaC:

Rent realistiskt så kan detta bara stoppas om tillräckligt många uttrycker sitt ogillande. Det vill säga offentlig kritik från redaktörer, arga kunder, osv.

Till en viss grad ja men de hittar nya vägar. Det som behövs är att de åker dit så det stänker om det i ex EU/USA marknadsdomstol. Då lär de dra åt sig öronen. För det är i allra högsta grad kännbart för det handlar ofta om böter i mångmiljardklassen.

Många klagar till rätt instanser inom EU så deras grå byråkrater börjar nysta i det.

Av EvonS

Btw. kul at swec pratar om det jag o många andra gafflat om för många döva öron.. Går inte de där ävla banditerna o dra inför t ex Eu domstol? så de åker på en x antal miljarders kyss o kanske lär sig o vara lite mer "ärliga"?.... går det o lobba för.. så det hamnar i EU domstolen och undersöks ordentligt? Tycker Nvidia framförallt men lika så AMD borde klappas till rejält med böter som känns i deras benmärg så aktieägarna drar öronen åt sig.. Är helt sjukt så de höjer sina marginaler hela tiden, pressar partnertillverkare till att sänka sina.. pressar återförsäljare mm.. ljuger och har sig.. /%)(=(& Ljuger rakt av eg.. de borde fkn klämmas åt rejält där det känns.. deras plånbok!

Av EvonS
Skrivet av Goedendag:

Nån form av skala med priser och utmärkelser kan ju vara en lösning.

Exempel
https://i.imgur.com/NP0dZRX.gif

Bra ide! Man börjar köra reviews, Mainstream gamer cards. Ja engelsk titel för att locka utrikiska tittare/läsare och de också får en ide.. börjar köra likadant. Det skulle sätta press på Nvidia/AMD/Intel.
Och så väljer man 2560x 3440x 4k och sen prisklasser som ligger VETTIGT till för medals för att fixa de upplösningarna.. Vara riktigt restriktiv. Lovar ni skulle få nyfikna frågor på vad hur när varför och få kanske tom GN mfl o haka p trenden...
Strålande ide och sätta ekonomin på hårdvaran i första fokus tillsammans med vad de klarar av och ge betyg efter det!

Kom igen Swec! Det här är vad som behövs! och sen orka stå emot de där baskade biljonärernas lockrop o försök till mutor!

Mainstream lämnar också utrymme för bolagen att kasta ut sina sjuka onödiga extrema kort till överpriser så blir de lite glada iallafall..
Som fps gräns kan man ha 60 resp 144?.. vet inte.. Men ruskigt bra ide o spåna på.

Edit.. som det är idag är det rent av knäppt att idiotiskt prissatta kort får guld som vääääldigt få har råd med eller är villiga o slänga ut pengar för.. det tillfredställer möjligtvis narcissisterna som vill ha ett 9090 xtx super ultra o sätta i sin sign för att visa hur "bra de är"!

Av EvonS
Skrivet av Drasteroid:

Tror ni att burken i min sign, kan klara av 1080P @ 60 Fps med allt på Ultra?

GTX 1080 + 6700K + 32GB

Nej. körde nyss vega 64 som var undervoltat klockat.. snäppet bättre än 1080 i prestanda med 5600x.. och.. det sög i nya spel... iofs 3440x wide skärm men ändå.. så köpade mig ett 3070 för att mitt kära vega inte fixade biffen längre. (och cyber77.. aldrig den fixat det.)

Av EvonS
Skrivet av Överklockad_gasklocka:

Lustigt att de jämställer 6800XT med 3070 och 2080S.

Håller med.. jo köpte ett 3070 trots jag ville ha 6000 serie.. Men är sjukt dålig jämförelse. 6800xt borde jämföras minst med 3080 o gissningsvis i ren rasteration performance är den ikapp 3090 i spel våren 2021.

Av EvonS
Skrivet av Lussarn:

Hela anledningen till att jag slet ut F5 när 3080 släpptes, och lyckades knipa ett. Gött att det fortfarande finns studios som sätter PC i första rummet.

Kan nog med största sannolikhet säga att det är optimerat mot lådorna i första hand. Ytterst få spel som kommer, kommer inte va optimerat mot lådorna i första hand. Men grejen med de nya lådorna är att det i princip funkar rakt av mot pc också med väldigt lite ändringar. Så du kan kallt räkna med att i framtiden så är spelen bättre optimerade gentemot Rx6000 än Ampere.. från början.
Ja jag sitter på ett 3070 och säger detta. Är inte fanboy åt nåt håll, o skulle jag va det så hejar jag mer på AMD så vi återfår riktig konkurrens.