Inlägg

Inlägg som Emil Hansson har skrivit i forumet
Av Emil Hansson

@fosilen: Det är sällsynt men kan hända. Generellt sett så ska ingenting hända. Du har ett relativt modernt nätaggregat som förvisso är en budgetvariant men det har 80+ certifiering och bör hålla i väldigt många år framöver.

Med ditt system kommer du dessutom ligga långt under maxbelastning.

Av Emil Hansson

Det gick nyligen en liknande på Tradera för 40 500 kronor. Den var dock utrustad med en 10-Core processor.

Så 35-40 000 kronor skulle jag säga

Av Emil Hansson
Skrivet av fosilen:

master cooler r5-500-acab-b1 500w 80plus 230v EU står det på agget! tack för alla svar ovan!

Då ska det inte vara några problem

Av Emil Hansson

Jag tycker absolut du ska satsa på en dator med IPS-panel. 4 GB primärminne är absolut inget att rekommendera i dagsläget.

Jag hade satsat på Lenovo Ideapad S340 då Intel processorn är riktigt energieffektiv och kommer att täcka dina behov utan problem.

Av Emil Hansson

500 Watt är tillräckligt för din dator med ett RX 5700 XT förutsatt att nätaggregatet är av hyfsad kvalitet.

Vad är det för nätaggregat du har idag? Tillverkare och modell.

Av Emil Hansson

@Hakuchi: För att det är extremt lämpligt att bara dra igång och börja grilla?

Av Emil Hansson

Förutsatt att du inte kommer att syssla med extrem överklockning eller köra flera grafikkort hade du med fördel kunnat valt ett B450 moderkort och sparat drygt 1000 kronor som du sedan kunnat lägga på ett betydligt snabbare grafikkort (RTX 2070, Radeon RX 5700 eller 5700 XT)

Detta hade gett betydligt bättre spelprestanda som du ser i grafen nedan.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/19217?key=0c2158c3d6...

Av Emil Hansson
Skrivet av joi93:

Skulle ju inte skada om man fick reda på om jämförelsen är Surface laptop med AMD eller Intel cpu då batteritiden (och prestandan) mellan dem skiljer ganska mycket.

Surface Laptop 3 är varianten med Intel Core i5-1035G7 som vi testade i Januari.

Skrivet av dpom86:

Över lag ett trevligt test
Bara lite konfunderad över varför ni testar batteritid med energisparfunktioner avslagna??
Detta är väl ett laptop test, inte ett cpu test?
Som laptop köpare är jag totalt ointresserad av vad batteritiden är med energibesparingar avslagna... det enda som spelar roll är faktiska praktiska siffror för produkten.

Det är främst för att få ett någorlunda normaliserat resultat utan några fula knep från tillverkarna för att förlänga batteritiden. Visst är vissa energisparfunktioner bra medans andra kanske är mer tveksamma.

Det känns inte helt rättvist att jämföra två snarlika datorer där den ena åstadkommer bättre batteritid genom att tumma rejält på bildkvaliteten och sänka ljusstyrkan till 50 nits. Bara som ett exempel

Sedan utvecklas och uppdateras dessa energisparfunktioner vilket skulle kunna innebära att resultaten blir väldigt missvisande med tiden.

Av Emil Hansson

@nordeman556: Ja tyvärr.

Av Emil Hansson

@Yoshman:

Skrivet av Yoshman:

Ändå förvånande vad som drar >10 W i idle, borde ju inte vara CPU-delen då dessa är extremt effektiva på att power-gate:a delar som inte används.

Blir riktigt spännande att se U-modellerna av Ryzen 4000-serien, där har det hänt lite mer när det kommer till strömsparfunktioner. Har en 14" Dell Latitude 7400 som jobbdator, den rapporterar endast 3,5 W i vila. Det gör saken ännu märkligare, RAM borde inte skilja så mycket på den punkten, är samma typ av SSD (M.2 SSD:er), ungefär samma storlek på skärm (och är en 1920x1080). <4 W vs 10-11 W är rätt stor skillnad!

Det är svårt att svara på exakt vad som ger den förbrukningen vid vila. Just CPU brukar inte vara boven utan det kan handla om potentiellt strömläckage från diverse komponenter och ju fler komponenter inuti datorn desto högre potential att strömläckage uppstår någonstans.

Vi gjorde däremot lite mer tester angående strömförbrukningen i idle och noterade att om vi inaktiverar Geforce RTX 2060 landar strömförbrukningen i idle på runt 30 W. Aktiverar vi återigen Geforce-kortet sjunker förbrukningen till 11-12 W. Vad det beror på är svårt att säga utan vidare utredning men det känns som att den inbyggda grafikdelen har något att göra med problemet.

Skrivet av Yoshman:

50 dB ljudnivå var ju inte så roligt. Inte så att du kan köra ett snabbskott och jämföra ljudnivå i Blender, dels med CPU-rendering (som i princip enbart belastar CPU) och dels med GPU-rendering (som i princip bara belastar GPU). När jag testade föregångaren med Ryzen 3750H och GTX1660Ti var det märkligt nog CPU-fläkten som väsnades mest.

Efter ett flertal rundor CPU-rendering i Blender mäter vi en maximal ljudnivå på 39,7 dBA. Under dom första två renderingarna stannade fläktarna i sitt lägsta varvtal vilket visar 36 dBA på mätaren.

Vid GPU-rendering varvar fläktarna snabbt upp till högsta nivå och mätaren visar 50,2 dBA under större delen av renderingen.

Skrivet av Yoshman:

Latitude 7400 uppmättes till 37 dB av Notebookcheck, någonstans där går i alla fall min smärtgräns för något man sitter dagligen och jobbar med. För spel kan man "lösa" problemet med lurar, så där är 50 dB "OK", men det är ju en rejäl show-stopper på en arbetsmaskin man primärt köper för att lasta CPU hårt (att köpa en CPU med 8 kärnor känns rätt meningslöst om man primärt ska surfa och kolla film).

Generellt sett tillåter tillverkare högre fläkthastigheter på just spelorienterade modeller med hörlurar eller headset i åtanke då man sällan sitter och spelar utan ljud.

På arbetsstationer eller datorer med mer fokus på foto- eller videoredigering samt annat skapande som fortfarande kräver högpresterande hårdvara har man ofta ett större fokus på att hålla ljudnivåerna nere.

Skrivet av Yoshman:

Det markerade låter ju som en designmiss från ASUS sida.

Det stämmer att tangenterna i mitten av tangentbordet kan bli varma och i våra tester når G- och H tangenterna ca 43 °C medans WASD-tangenterna håller sig runt 37-38 °C. Varmt men inte obehagligt varmt.

Skrivet av Snubb1:

Jag blev intresserad av silent-läget och undrar vad det innebär och hur det aktiveras?
Är silent-läget styrt via hårdvara eller mjukvara?
Trevligt att äntligen se en AMD laptop med högre skärmupplösning än 1080p.
Batteritiden var helt okej vilket även prestandan var.
Väntar på att u-serien testas då jag avskyr fläktljud.
Jag uppskattade att även iGPU testades.

Silent läget kan aktiveras via den inbyggda ROG-programvaran från Asus. Det finns en dedikerat tangent med Republic of Gamers-Logotypen som kan användas för att starta programmet och där går att att välja mellan ett flertal prestanda-lägen. Iom tidsbegränsningar hade vi inte möjlighet att gå djupare in på programvaran och dess funktioner.

Av Emil Hansson
Skrivet av sKRUVARN:

Fortfarande lite orolig för strömföbrukning. I gaming-laptop-kategorin så spelar det ju mindre roll, och absolut prestanda och effektiviteten under last ser riktigt bra ut! Men kollar man på notebookchecks test så skriver dom:

"Idling on desktop will consume anywhere between 30 W and 37 W to be far higher than initially anticipated. Even when on Power Saver at the lowest possible brightness setting with the integrated GPU active, consumption would be 30.8 W on average compared to just 17.6 W or 11.2 W on the larger Zephyrus M or Dell G7 17 7590, respectively. "

Man får väl hoppas att det delvis är Asus fel här, för detta har ju varit ett av AMDs större problem med deras mobila chip, att dom helt enkelt drar för mycket under lätt använding och i idle. För jag tror att rätt många som använder laptops pendlar mellan 0 och 40% last större delen av dagen. Jag hoppas nu när fler tester trillar in att vi får se någon model åt ultrabookhållet som faktiskt klarar en en arbetsdag utan att behöva ladda.

Vårt exemplar har inte samma "problem" utan förbrukar mellan 11-12 W i idle på skrivbordet.

Av Emil Hansson

@frambogir: Du kan få det för 600kr inkl frakt

Av Emil Hansson

@frambogir: 149kr via Postnord

Av Emil Hansson
Skrivet av simonw:

- Asus ROG Strix B360-I Gaming - 1000kr
- Noctua NH-L9i 300kr

Båda för 1000kr+frakt?

Vi kör på det. Skickar PM

Av Emil Hansson
Skrivet av Blueboy:

Köper cpu

Skickar PM

Av Emil Hansson
Skrivet av Bullkalas:

Jag tar gärna RAM + frakt

Dom är dina! PM

Av Emil Hansson

Uppdaterar inlägget så snabbt jag kan allt eftersom delarna blir sålda.

Av Emil Hansson
Skrivet av Hugkl:

Kan ta ssd:n för utsatt pris + frakt😊

Tyvärr såld redan!

Av Emil Hansson

Fractal Design Node 202 inkl originalkartong

Då det var svalt intresse för datorn i sin helhet testar jag sälja den i delar istället.
Fasta priset.

- Intel Core i5 8400 - 800kr SÅLD
- Asus ROG Strix B360-I Gaming - 1000kr SÅLD
- Noctua NH-L9i 300kr SÅLD
- Corsair LPX 16 GB DDR4 3000 Mhz (2x8GB) 500kr SÅLD
- Fractal Design Node 202 - 600kr
- Corsair SF600 V2 (80+ Platinum) - 600kr SÅLD
- AMD Radeon RX 5700XT - 3200kr SÅLD
- Western Digital Blue SN550 512GB (M.2 NVME PCI-E SSD) - 500kr SÅLD

Har originalkartong tillsammans med alla tillbehör till samtliga komponenter.

Köparen står för ev fraktkostnad.

Läs hela annonsen här

Av Emil Hansson
Skrivet av danwi:

Med risk för att försöka få liv i en gammal ”död” tråd, så köpte jag precis Generation Zero så här i sjukdomstider. Har kanske plöjt ned dryga 5 timmar i det, och tycker hittills att det är mycket underhållande. Det blir också lite av en bonus om man under skolåldern fick göra valet pop/synth eller hårdrock (det var så enkelt för oss som växte upp på 80-talet); givetvis springer jag omkring i en skinnpaj nu.

Jag läste lite gamla recensioner och tycker det fick lite väl oförtjänt dålig kritik. Visst är det inget actionspel ala Doom utan innehåller mycket mer smygmoment, men vem blir inte glad när man hittar ”gamla bettan”?!?

Är jag helt ensam om att spela detta nu?

Har fortfarande inte fått tummen ur och börja spela. Trots att jag köpte det vid launch. Spelade Betan dock och det var riktigt roligt som första timmar åtminstone. Sedan blev det lite repetitivt att loota exempelvis hus då alla hus innehöll samma saker etc..

Kanske ser annorlunda ut nu. Verkar som att dom fortsatt jobba hårt på spelet även efter release.