Inlägg

Inlägg som Doskii har skrivit i forumet
Av Doskii
Skrivet av Factorial112:

obegripligt att folk luras in i mining...
att investera pengar i tex. Bitcoin förstår jag mycket väl, men enligt WhatToMine ger ett 3090Ti ca 3$ i vinst per 24h (kortet med bäst hashrate)

förutom att ha datorn igång hela tiden (& inte använda den), elpriser samt inköp av gpu... verkar idiotiskt för mig i Sverige i a f
möjligen med stulen hårdvara och gratis el

För privat personer kan jag bara tänka mig att man kanske vill använda det för att värme upp rummet datorn är i under vintern. Gratis värme typ, om man redan äger grafikkortet för andra syfte ändå, om inte lite störande (måste stänga av den för spel, kan leda till ostabil dator, massa oljud av fläktarna).

Av Doskii

2018: 1680x1050 eller 1920x1200

2022: 1920x1200

Kör med ett riktig dålig kontors-grade skärm som jag fick gratis ur universitetets soptunna och har vilja köpa en ny skärm på väldigt länge. Problemet för mig har alltid varit att ingen skärm följer mina krav, men det verkar äntligen ändras med den nya QD-OLED skärmen från Alienware. Får nog vänta minst en generation dock för att undvika första generation problem (plus tillgångar). Sen är jag lite osäkert på pixel struktur problemet då jag programmerar en hel del.

Av Doskii

Själv skulle jag nog säga att insidan inte är fint nog för att det ska vara värd att modda sidopanelen xD

Av Doskii
Skrivet av magjoh:

De spel som kommer köras på datorn är nog mest Fortnite, Fifa, Nhl, minecraft, Forza 5.....sen vet jag att han vill kunna spela BnG Drive....eller vad det nu heter. På Lenovon så funderar jag på om man kan hitta en bättre (begagnad) processor att uppdatera med vid tillfälle om det blir en flaskhals, dock vet jag inte vilka som är bättre som passar i datorn där.

Vill ju gärna hjälpa honom med att hitta något bra för hans pengar som han samlat ihop, men samtdigt så vill jag att den ska stämma överens med hans bild av en "gamingdator" så som han tänker sig den.

Uppskattar all hjälp och synpunkter jag har fått här hittills och gillar verkligen den förståelse ni alla här visar en okunnig som mig.

Mvh Magnus

Du skulle kunna uppgradera processorn litegrann men bara en generation tror jag (hade lite svårt att hitta exakta modellen på moderkortet så utgår från socket). Men hittar man nån billig i5-7600K eller kanske t.om. 7700K eller så kan det vara värd det. GTX 1070 är trots allt fortfarande ganska kompetent.

FIFA, NHL är jag osäker på hur krävande de är men har för mig Forza 5 är lite tyngre. Kollar man på systemkraven borde båda datorerna klara det utan problem dock. Sen Minecraft, Fortnite, Overwatch, Rocket League, BeamNG och spel i den kalibern brukade jag köra på min gamla dator (Nvidia GTX 570, AMD Phenom II 4x 965 BE, 6GB RAM) som nu är 11 år gammal och den brukade klara av det utan problem så det kommer flytta på bra på dessa Visst alla dessa spel har blivit mer krävande med tiden, men datorerna du har tagit fram än så länge slår min förra dator ganska hård såklart Med t.ex. en 1070 i Lenovo datorn plus en CPU uppgradering så borde man klara sig rätt bra ändå.

Och såklart vi har förståelse , jag har bra minns från min första gaming dator. Farsan gjorde sitt bästa att välja ut en bra dator för de lilla fickpengarna jag hade (plus dubbla som han sponsrade). Jag var fortfarande väldigt osäker om komponenterna vid den tiden men valde snyggaste chassi iaf

Av Doskii
Skrivet av magjoh:

Jakten fortsätter här fortfarande då sonen inte ville ha den vita datorn som skaran här tycker är prisvärd, han gillade inte caset. Har dock hittat andra alternativ åt honom och undrar om det kan vara något.

Jag vill tipsa om en annons på Blocket: Lenovo Gamingdator https://www.blocket.se/annons/ostergotland/lenovo_gamingdator...

Som jag förstår det, bra grafikkort men sämre processor. Dugligt för en tioårings första gamingdator?

https://www.facebook.com/marketplace/item/1012552666040566/

Denna gillar han med mycket led belysning. Sämre grafikkort men bättre processor, eller?

Mvh Magnus

Det två är ganska svåra, den från Lenovo har en ganska klen CPU (relativt till den andra datorn) och den med ljus har en klen GPU (relativt till den första datorn). Sen behöver man betala extra om man vill ha 16GB RAM på den med ljus och då är pris skillnaden plötsligt 700kr. Om man bortser från priset skulle jag nog föredra datorn med LED då en flaskhalsande processor är jobbigare än en GPU. Oavsett kan SSD:n bli ett problem på båda. Man får plats med högst 1 större spel (eller 0 om vi snackar Call of Duty) eller ett par smalare och att ha spel/program på en HDD försämrar upplevelsen brutalt. Men det är kanske okej för en första dator, tvekar han kommer ha ett stort bibliotek

Vilka typer av spel ler han spela förresten? Om vi snackar Fortnite, Minecraft, Roblocks, CS, PUBG, Overwatch (jag vet helt ärligt inte vad 10 åriga spelar xD) krävs det inte så mycket och då skulle båda dessa datorer fungera fint.

Av Doskii

Jobbigt, jag spelar alltid in samtal jag har med företag och myndigheter för att vad som sägs inte alltid hållas. De kan sen tvinga mig in i ett muntligt kontrakt varav jag inte får kopian. Sen är det riktigt trevligt för att kunna lyssna tillbaka på information jag har fått när jag inte minns. De spelar ju in alla mina samtal utan att säga om det, så varför skulle jag inte få göra samma sak? Det är dessutom helt lagligt i Sverige ju.

Av Doskii

Nya uppdateringen har förbättrat upplevelsen så sjukt mycket. Får också mycket bättre prestanda, speciellt vad gäller stutter. Däremot är recoil på vissa vapen en aning högt nu och kameran i first-person i helikoptrar är buggat (för högt upp). Spelet borde ha släppts så som den är nu istället för att ha rushad inför julhandeln.

Av Doskii

Discord och Facebook Messenger är nog de enda som jag använder aktivt. Sen har jag väl konto på många fler än så men de används sällan till aldrig.

Av Doskii

Men det finns ju väldigt många appar som är (oftast) väldigt simpla och fungerar än idag fläckfritt, trots att de är utvecklade till så låg som Android 2.2. Varför skulle dessa appar försvinna från sökresultat? Känns bara dumt. Ta bort dem från huvudsidan eller trycka ner dem litegrann i sökresultaten men det måste ju gå att hitta dem.

Av Doskii
Skrivet av DeadMeat1234:

Vänsterhänt, men att kasta en boll, racketsport eller använda en mus är högerarmens domän och har så alltid varit då vänster arm är totalt okoordinerad.

Är du säkert du är vänsterhänt i så fall?

Av Doskii

Nedladdning är det enda tyvärr. Hade 250Mbit/s ett tag hemma (gick från 50 vid den tiden) och märkte verkligen ingen som helst skillnad utöver snabbare nedladdningar. Hur ofta laddar man egentligen ner blir då frågan, att vänta ett par minuter från tid till tid spelar ingen stor roll tycker jag. På jobbet har vi nu 600Mbit/s och även det är helt omärkbar (dock användbart då ingen ler strupa varandras internet på kontoret).

Viktig skillnad att tänka på är förresten skillnaden mellan hastighet och bandbredd:

Hastigheten märker du i b.la. surfing och spel, också kallad för latency. Det bestämmer hur fort en hemsida börjar ladda och hur responsiv upplevelsen blir. Det har man ganska liten kontroll över utöver sin egen hemutrustning, t.ex. kabelbunden är snabbare än WiFi och vissa gamla routers kanske är en aning segare. Ibland kan man även byta DNS server som xallrons sa, fast det ger oftast sämre hastighet i min erfarenhet. Att byta internet hastighet, och även troligtvis leverantör, kommer ha 0 påverka på hastigheten.

Sen har man bandbredd, vilket är vad du pratar om. Det är hur många Mbit/s man kan ladda ner någonting. För små mängder data så som hemsidor, streams, spel och appar så finns det inga stora vinster efter ca 30Mbit/s. Högre bandbredd hjälper bara för stora filer, t.ex. nedladdning av spel eller större mängder folk som är ansluten samtidigt.

Så som svar på din fråga: "Gör byte 100 -> 250 Mbps skillnad för surfande?"... Nej

Av Doskii

Min dröm tangentbord skulle nog vara ett mekaniskt tangentbord (blå/brun) med liknande funktionalitet som min Logitech G510 som jag har haft i över 12 år nu. Jag har älskad den här tangentbordet p.g.a. skärmen, macro-knapporna och media knapparna.

https://i.imgur.com/b4sKHXm.jpg

- Skärmen. Den visar allt man vill se så som CPU/GPU användning/frekvens/temperatur/osv, nätverksanvändning, FPS (innan fraps blev övergiven) och t.om. tidtagarur och media information. Även vissa äldre spel visade sin K/D och andra stats på skärmen. Allt genom att bara kolla ner lite snabbt på tangentborder. Mjukvara stödet har minskat genom åren då inga nya tangentbord med monochrome skärm har tillverkats på minst 10 år, men program som Afterburner stödjer det än idag. Man skulle tro att ett sekundär skärm skulle kunna ersätta det men det går verkligen inte. Att kunna glänsa ner när som helst oavsett vad man gör för att få veta allt man kan tänka sig är väldigt användbart.

https://i.imgur.com/pH7FSa1.jpg

- Macro-knappar. Underbart till att styra allt från belysningen till högtalare inställningarna. I spel använder jag dem till kommando i min Minecraft server (som kräver många kommando man lätt glömmer bort), att skicka fördefinierade meddelande i Overwatch, störande röst meddelande i Age of Empires och mer. Sen använder jag dem till att ändra mellan headsetet och högtalaren (båda ljus och mikrofon) samt att spegla mina fram-högtalare till mina suround-högtalare för ett mer fyllig ljud. Och så används de till genvägar som miniräknare och väl använda mappar. Men för att det här krävs många macro-knappar. Flesta tangentbord nu för tiden har tyvärr bara ett par enkla, inte de 18x3 per program/spel som G510 hade.

- Media-knappar. Att ha play/pause/next/previous knappar samt ett hjul för att ändra volymen är underbart. Det går att använda de som FN knappar, men fysiska knappar är alltid trevligast.

Tyvärr så är mitt tangentbord som sagt 12 år gammal och har haft sina bästa dagar. Mellanslaget känns väldigt lös och låter, vissa av tangenterna fastnar lite pga. friktion, det är tyvärr bara rubber-dome och mjukvaran är övergivet av Logitech, precis som alla program med stöd för skärmen. Så min dröm tangentbord innehåller kanske inte lika mycket "nyskapande kreativitet" men istället en "passion" för tangentbord med tillagd funktionalitet. Plus, ett tangentbord med alla tre krav finns inte längre tillgängligt idag (så vidare jag vet). Inga tangentbord som säljs idag har skärmar längre och inga tangentbord har så många fysiska macro-knappar. Så jag kan drömma om att tillverkarna nån dag skulle börja skapa funktionella tangentbord igen.

Jag skulle däremot vilja trycka mig själv utanför min "comfort zone" och testa på nånting nytt, jag vill utforska den mekaniska världen, och jag får då kanske acceptera att mina önskemål inte blir uppfyllda. Dessa minimaliska mekaniska tangentbord är ändå rätt sexiga måste jag erkänna. Jag har bara alltid haft svårt att släppa min trogna slitna vän. Ett gratis fint mekaniskt tangentbord skulle göra övergången ganska mycket lättare dock xD

Av Doskii

Bor ensam och förbrukar ca 1000-1500kr per månad på mat tror jag (inkl. toalett papper m.m.). Dock ett par år sen när jag fortfarande pluggade och hade brist på pengar så brukade jag kunna få ner det till 500kr per månad (dock så tror jag priserna på matvaror har ökat rejält senaste par åren så det hjälper).

Av Doskii

Jag brukade alltid uppgradera till den nyaste Windows så fort den kom ut (förutom w8), men den här omgången har jag bara inte känd mig för det. Jag vet inte riktigt varför.

Av Doskii

Har två skärmar (24"1200p, 24"1080p) hemma men använder den andra bara när jag jobbar hemifrån. Annars är den nästan alltid avstängd.

På jobbet har jag 3 skärmar (24"1200p, 27"1440p@144Hz, 24"1080p). Den vänstra för terminalen och dokument, den högra till webbläsaren och den i mitten för editors, chat, mail, ftp och allt annat.

Av Doskii

Bara så att ni vet. Om man hotar att lämna ifall man inte får en riktig IP gratis av Bahnhof, så bara får man den utan ytligare frågor. Surt att det behövs dock.

Av Doskii

Använder min 3b till hemautomation, VPN och web server :3

Har även en RP1 liggande nånstans men den används inte numera.

Av Doskii

Min nuvarande setup:

Kör allt via min Raspberry Pi 3b (all mjukvara går genom Docker)
- Conbee II USB för Zigbee enheter
- Deconz för att ta emot och sätta upp nya Zigbee enheter med conbee
- Home Assistant som då är mitten av hela systemet där allting styrs, använder då även medföljande app
- Node Red för att automatisera saker i ett code-block stil. Den hämtar data och styr enheter genom en anslutning till Home Assistant

Själva enheterna:
- Xiaomi Aqara temperatur/luftfuktighet, rörelse och dörr sensorer
- IKEA Trådfri belysning, strömbrytare, rullgardin och en rörelsesensor (avråder IKEAs rörelsesensorer, de är dåligt)
- Lidl RGB-light-strip, eluttag
- Google Nest Mini och Lenovo Smart Clock Essential för musik/podcasts och som extra sätt att styra belysning (Google Home är kopplad till Home Assistant).

Kan rekommendera köpa IKEAs E27 lampa med strömbrytare kit, då betalar man 100kr för att få båda. Då lampan kostar 80kr i sig får man en 20kr strömbrytare med :3 Lampan är däremot inte varm/kall/färg justerbar (den är dimbar) men om du är okej med det så är det ett ganska bra deal för att snabbt fylla massa rum med strömbrytare och belysning. I mitt kontor/man-cave som jag bygger kommer jag vilja ha RGB men har inte bestämd mig hur jag vill göra belysningen där än.

Automatiseringen är för det mesta baserat på solens position över/under horizonten (home assistant håller koll på det) och rörelsesensorer. Alla rum har ett par läge som off/auto/low/medium/high som man styr med appen eller strömbrytaren. Dock så går de flesta strömbrytare bara mellan auto/high med vanliga klick och till off om man håller ner av knappen. Sen skickar home assistant appen vidare mobilens väckarklocka och batteri status så att laddaren stängs av vid 80% och att lamporna i sovrummet går långsamt på en kvart innan väckarklockan går, samt att rullgardinen öppnas en minut innan.

Efter jag säger god natt till Google Assistant (som även sätter på mobil-laddaren) sätts även huset till night-mode som gör att rörelsesensorer tänder det absolut minsta mängd ljus som är bra för när man måste gå på toaletten kl 3 på natten. T.ex. bara 1 av 3 lamporna i taklampan i hallen går på och bara på 1% med varm ljus och light-stripen i sovrummet blir röd på 10%.

Sen loggar jag temperatur och lite annat för permanent lagring i MySQL via ett PHP script som sitter i crontab som hämtar data från Home Assistant via den inbyggda REST-API varje 3 timmar.

Av Doskii

En 10 år gammal Samsung LCD och en ännu äldre (men mycket dyrare) Panasonic plasma TV. Använder dem inte dock ^^. Kanske det blir nån stor OLED i min framtida kontor/media-rum, får se.

Av Doskii

Har tre stycken, en som har en Windows installation, en som har en Ubuntu live usb och en som just nu har crucial ssd kloningsmjukvara tror jag (används ibland till memtest och andra verktyg, det varierar). Har inte använd dem mycket senaste par år men har åtminstone använd dem. Traditionellt datalagring/överföring har däremot varit många år sen man använde.