Inlägg

Inlägg som sniglom har skrivit i forumet
Av sniglom

Vad jag sett ur videor ser det väldigt orange teal ut. Ger en billig, generisk och trött look.

Av sniglom

Jag kör benchmarks för att kolla temperaturer, stabilitet och se att komponenterna presterar som de borde. Om jag överklockar har jag benchmarks som referens för att se hur systemet skalar.

Förr i tiden benchade jag system av ren nyfikenhet, nu upplever jag internet så fullt med information om alla möjliga hårdvarukombinationer att det knappt behövs. Finns folk som sitter och dokumenterar alla möjliga retro-kombinatoner, så det är inte bara ny hårdvara som täcks bättre.

Av sniglom
Skrivet av Sveklockarn:

Skyrim kom alltså ut 2011, vilket innebär att motorn utvecklades under slutet av 2000-talet. Det är inte direkt nyligen, och det har nog hänt lite grejer sedan dess, inte minst med Bethesdas ekonomiska resurser.

Om jag säger Fallout 76, vad säger du då?

"Many reviewers noted a large number of bugs and glitches present in Fallout 76, affecting numerous aspects of the game, as well as stability, performance and graphical issues."

"The numerous negative reviews from critics led Forbes to describe the release of Fallout 76 as a "historically bad launch""

"According to IGN, "The rich wasteland map of Fallout 76 is wasted on a mess of bugs, conflicting ideas, and monotony.""

Av sniglom
Skrivet av Leffe_B:

Istället för transmission borde de köra AC asynkron eller synkronmotor drift istället för DC som jag antar de flesta har. Med AC och en VFD krets kan du få fullt moment vid alla varvtal. Överlägset all form av transmission.

Angående motoreffekter kan man på elmotorer plocka ut en mycket högre effekt momentant. Hade man gjort en bra design så snålar man inte på lindningarnas isolering, och sätter även in PT100 element i lindningen som man stryper hur hårt man styr ut motorn när det blir för varmt. Grundproblemet är att det är dålig och för billig design när rätt teknik finns till en lite högre kostnad.

Fullt moment vid alla varvtal är föga hjälpsamt om momentet inte är tillräckligt. Dessutom är fullt moment på alla varvtal kontraproduktivt för ett effektbegränsat fordon. Bästa hade varit att överdimensionera motorn och effektbegränsa till 250w över det aktuella varvtalsspannet, vilket hade inneburit en avtagande vridkurva, men det kostar pengar.

Mig veterligen plockar elsparkarna ut mycket högre effekt momentant, men att ta sig upp för en längre backe är inte en momentan last. Segway G30 som är en ganska vanlig modell, har nästan dubbla effekten momentant om jag minns rätt.

Hur man än vänder och vrider på det, så är en av elscooterns akilleshälar att det hamnar för lite vridmoment på bakhjulet för brantare backar. Det hade gått att få betydligt mer vridmoment i 10-15km/h och fortfarande hålla sig inom 250w vid 20km/h, antingen genom en transmission eller överdimensionerad och effektbegränsad motor.

Av sniglom
Skrivet av jeffan97:

Att ha en växellåda är en usel ide men att ha en reduktionsväxel kan funka men hellre mer effekt då reduktionsväxling sänker effektiviteten.

Givetvis sänker en transmission effektiviteten, men med tanke på att elscootrarna är effektbegränsade till 250w och inte kan ta sig upp för brantare backar är det en helt okej kompromiss. Räckvidden är sällan ett problem och effektivitetsförlust går att kompensera med större batterier.

Av sniglom

Problemet med 250w är inte motoreffekten utan att elfordonen saknar växellåda. Det tar alltså tvärstopp i en brantare backe, även om det går utmärkt att hålla god hastighet på plan väg.

Om lösningen är att ändra lagstiftningen eller att ha CVT-låda på elscooter låter jag vara osagt.

Av sniglom
Skrivet av walkir:

Jag har en Nebula Capsule II som funkar fint i upp till 80".

Den klarar dock enbart 720p och Android TV lämnar en hel del att önska. Kör med extern ChromeCast och får betydligt bättre bild på Netflix den vägen. Ljudet i sig är riktigt bra!

Sedan är ett bra kamerastativ nära nog ett måste, då mjukvaran bara kan justera bilden vertikalt.

Om du kan få Nebula Capsule II för ~3500:- så är den prisvärd, annars hade jag kollat vidare efter annat.

Tack för tipset, ser intressant ut, 720p borde räcka fint för det jag ska göra.
Tyvärr ser nypriset ut att vara närmre 6500kr enligt prisjakt, lite i högsta laget.
För 3500kr hade det absolut varit ett alternativ.

Av sniglom
Skrivet av Laxpudding:

Problemet med små och portabla projektorer har ofta varit att de personer som undrar om modellerna väldigt ofta har haft alldeles för hög förväntan på produkterna. Med de kraven har du ställer placerar du dig däremot på den nivå där en liten projektor faktiskt fungerar bra och där det mesta också levererar efter önskemål.

Ja, min förhoppning är att det ska duga till mina enkla önskemål. Men det hade varit skönt att veta om det finns några modeller som är bättre eller om man ska undvika något.

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Viewsonic M1 har jag hört talas om men idk. Nebula laser 3? Samsungs free-nånting? Beror på budget och vad man är ute efter tbh. Man får ingen "bra" bild men duglig kanske.

Ja, det svåra är att veta vilken modell man ska ta. Vill undvika de värsta bottennappen. Budget är några tusenlappar, beror så klart på vad man får för pengarna också.

Vad du länkat är en SEO-bastard som lever på kickback från att folk klickar på affiliate-länkar.
Jag letar efter någon som testat produkter (inte läst specifikationer) och har en god rekommendation.

Av sniglom

Finns det någon okej miniprojektor?

Disclaimer: Jag förstår att en miniprojektor inte kan konkurrera med en fullstor proj eller TV.

Skulle vilja projicera mot sovrumstaket ibland, en TV eller fullstor projektor är inte aktuellt.

Finns det någon mini-modell som är bra för vad det är?
Dvs, tillräcklig för att slötitta något på 40-50" i ett mörklagt rum.

Av sniglom
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag har ett väldigt vagt minne att macbook runt år 2003 som många studenter köpte gick på runt 16 000kr. Med tanke på inflation och annat så idag 20år senare inte 25 000kr extremt mycket. Skillnaden är dock att dessa studenter idag kan få bra superbilliga alternativ som också klarar av att driva Word, Excel, Powerpoint och webbläsaren chrome.

Vill minnas att 2004 kostade en iBook 12" runt 10k med studentrabatter.

Kollar man archive.org för 2003 är priset 10.295kr, vilket blev 9266kr efter studentrabatt. 2003-modellerna hade dock bara 128MB minne, så man behövde köpa till åtminstone 256MB och gärna 512MB, vilket fick priset att landa på 10k.
https://web.archive.org/web/20031008184019/http://store.apple...

Men visst, ville man ha en pro-modell i större storlek, så kostade den säkert 16k. Men det var inte sådana maskiner som var vanligast när jag pluggade på högskolan, de mindre var populära för de var lätta att släpa runt hela dagen lång.

Av sniglom
Skrivet av Triton242:

Inte en dag försent. Härligt att det äntligen kommer.

Själv saknar jag en lösning mer likt hur Apple byggde den gamla Mac Pro 2010.
Krävs tyvärr en standard för chassi, nätdel, moderkort och annat för att få ihop det.

Av sniglom
Skrivet av Enviro:

Haha, vi har gnällt en hel del om det internt också. Helt sjukt att företag presenterar produkter med unika features utan att faktiskt visa upp nyheterna ordentligt. Computex-crew ska besöka MSI senare i veckan, så då kommer det finnas bilder.

Gamers Nexus har postat video som visar baksidan. Baksidan visas 15 sekunder in i videon.
Redigerade mitt första inlägg och la in en skärmdump.

Skrivet av Enviro:

Men jag gissar att det ser ut som Gigabytes lösning som presenterades tidigare i år, det vill säga att kontakterna kort och gott sitter på andra sidan.

Ja, ser ut som kontakterna inte flyttats runt utan bara bytt sida. Möjligtvis fläktkontakterna, de ser inte ut att sitta någon mitt på kortet, utan endast längs med ytterkant.

Av sniglom

Inget foto på baksidan?

EDIT: Gamers Nexus hade video på hur kontakterna sitter.

https://i.imgur.com/fCWVpvN.png

Av sniglom

Logitech ERGO K860. Har två stycken för jag är så nöjd.

Ergonomiskt trådlöst tangentbord som kan växla mellan 3 olika enheter.
Kan växla mellan Windows/Linux-layout och Mac-layout för super/alt-tangenterna.

Ansluts antingen via logitechs unified dongle eller blåtand.
Drivs med två AAA-batterier, batteritiden är 1-2 år för mig.

https://www.kjell.com/globalassets/productimages/764748_62671_6....

Av sniglom
Skrivet av Joakim Ågren:

Ni som kör med iPhones de senaste åren varför gör ni det?

Det korta svaret: bättre helhetsupplevelse.

Det långa svaret:
Personlig preferens av operativsystem.
Gillar den välfungerande integrationen med andra Apple-produkter.

Min upplevelse är att:
Andrahandsvärdet är högre.
Stöldskydd & spårning fungerar bättre och är mer pålitligt.
Hårdvaran supportas över längre tid.
Bättre helhetsintryck när samma bolag gör hårdvara, operativsystem och basapplikationer.
Hög lägstanivå, det är sällan hårdvara, drivrutiner, funktioner är riktigt kass.

Skrivet av Joakim Ågren:

Skulle ni kunna tänka er ett byte? Om inte varför då?

Nej, för mig ser jag inga fördelar med att byta, förutom ett lägre inköpspris. Men då jag behåller mina telefoner 4-5 år, är jag inte särskilt priskänslig.

Skrivet av Joakim Ågren:

Vad tror ni om framtiden för Android?

Jag tror Android har en god framtid. Android är väletablerat, äger budgetsegmentet och gör sig helt okej inom premiumsegmentet med. De har google i ryggen och google är garanterat redo att spendera pengar för att tjäna mer pengar (och användardata).

Skrivet av Joakim Ågren:

Har nån mer än jag gjort liknande observationer hos de unga?

Jag upplever att iPhone är populärare än Android bland tonåringar. Men om det är en statistisk sanning eller om det handlar om vilka ungdomar jag råkar stöta på låter jag vara osagt. Kan mycket väl se att när dessa ungdomar är några år äldre och ska betala själva så blir det Android.

Av sniglom

Steam deck är inte för alla, men jag tror man får en bättre upplevelse om man väljer spel efter enhet, istället för att försöka använda den som en mobil ersättare till den stationära speldatorn.

Tänker att det är som med mobiltelefon, de flesta av oss har nog prövat något mobilspel som varit småkul. Gissningsvis var det ett spel som fungerade väl med en liten touchskärm.

Jag har även en Nintendo Switch, på den har jag märkt att jag spelar andra spel i dockat läge än i handhållet. Med en ordentlig handkontroll och en stor tv fungerar vissa spel betydligt bättre, vilket gör att jag väljer annat till handhållet.

Skrivet av Sveklockarn:

Jag har för det första aldrig gillat handkontroll, och har ändå försökt spela åtskilliga spel genom åren med handkontroll. Den senaste jag köpte var nog en trådad Xbox 360-kontroller som jag använde några timmar innan jag packade ner den för gott. Det går absolut att lära sig, men mus och tangentbord är så mycket bättre.

Jag väljer spel som fungerar lika bra eller bättre med handkontroll. Alternativt spel som fungerar utmärkt med trackpad, t ex klassiska peka-klicka-spel.

Skrivet av Sveklockarn:

Skärmen är nästa grej. Jag spelar inte ens på mobilen, har gjort några försök på större mobiler/plattor, och även om spelet kan vara kul så klarar jag inte att köra på så liten skärm. Den 17,3" IPS (som visserligen var väldigt bra i sig) jag hade på min gaminglaptop kändes konstant för liten att spela på trots ivrigt mixtrande med UI-skalor och annat för att minska akvariekänslan.

Jag väljer spel som inte är plottriga och gärna turbaserade, så den mindre skärmen inte stör upplevelsen.

Skrivet av Sveklockarn:

Jag kan förstå handhelds för spelande till någon som har svårt att allokera tid till spelande med någon förutsägbarhet, eller för någon som vill slå ihjäl lite tid under någon form av pendling, men att byta PC-upplevelsen mot en glorifierad Game&Watch känns obegripligt i övrigt för min del.

Varför byta? Vissa spel gör sig bättre i sängen/soffan än i datorstolen, trots den mindre skärmen. Jag behöver inte 27" och 165Hz för att spela Broken Sword eller Slay the Spire.

Skrivet av Sveklockarn:

Typ som att dra ner upplösning och detaljnivå till minimum och spela med handkontroll, nej tack.

Jag har också svårt att förstå dem som spelar AAA-spel gjorda för tangentbord och mus på en liten skärm.

Här är ett par exempel på spel jag tycker fungerar bra, då de fungerar väl med liten skärm, joysticks och lägre prestanda.
Art of Rally
Broken Sword
Brutal Orchestra
Into the Breach
Slay the Spire
Stardew Valley
Thumper
Vampire Survivors

Av sniglom

Det är inte samma typ av användare eller incitament 2003 som 2023.
Instegströskeln för att bygga/installera datorer har blivit lägre.
Windows går i riktningen att slutanvändaren ska röra allt mindre.
Vinsten av överklockning & moddande har blivit betydligt lägre.
Väldigt mycket specialprodukter vi tidigare byggde åt oss själva finns nu att köpa färdiga.
Utvecklingstakten av hårdvara har minskat, samtidigt som entusiastprylar kostar mer.

Min uppfattning är att vi ser resultatet av en större men mindre kapabel användarbas.
Denna användarbas kommersialiseras hårdare än förr och de har mindre att erbjuda varandra.

Av sniglom

Kommer ganska långt med följande två:
"Jag använder inte Windows."
"Jag använder inte Android."
Kvarstående problem brukar vara få och lättlösta.

Av sniglom

Det beror helt på värdet jag får ut av kortet. Så länge mitt gamla kort tuffar på hyggligt till spelen jag spelar och beräkningarna jag utför så är det inte aktuellt att köpa ett nytt kort för 10k eller mer.

Av sniglom

Nej, ska jag äta onyttigt ska det hålla betydligt högre kvalitet.