Inlägg

Inlägg som leadc4ge har skrivit i forumet
Av leadc4ge
Skrivet av KGB91:

@FL3JM: Jag tycker den är jättebra minus det och Gsync. Men jag kan leva utan båda så länge det är inom garantitiden.

Jag sade det tidigare i tråden men jag tycker det är en poäng att returnera till återförsäljare och tala om varför om problemen inte löses. Jag är inte säker att tillverkaren annars bryr sig så mycket om inte statistiken säger att massor av skärmar returneras

Av leadc4ge

Finns en tråd till om just odyssey G9 (startad av mig) där diverse fel och problem beskrivs i detalj från ett flertal som fått tag i denna modell. Tipset från mig är returnera på ångerrätt eller öppet köp.

Jag tycker det är mycket troligt att det kommer gå att köpa även denna skärm senare när samsung fått ordning på sina problem. Och får de inte ordning på problemen vill du väl ändå inte ha skärmen gissar jag.

Av leadc4ge
Skrivet av JBergelin:

helt otroligt fick hem skärmen ifrån elgiganten nu precis 10 cm glipa mellan panel o skärm ..... trots extra kvalitetkontroll... färdig med denna jäkla skiten nu köper lgn

Trist alltså!! Kan du möjligen ta ett foto innan du returnerar den. Jag är lite nyfiken på hur det ser ut

Av leadc4ge
Skrivet av HiZeY:

Okej då förstår ja lite mer

Men Tror du det kommer fixas av samsung eller är det lika bra att göra återköp ? För gillar skärmen starkt annars..

Jag gissar att det kommer lösa sig, för jag kan inte se framför mig att Samsung inte har fått detta att fungera när de utvecklat skärmen. Men om det inte är löst innan min öppet-köp tid går ut så lämnar jag tillbaka iaf. För mycket pengar för att vara lite missnöjd.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har samsung sverige publicerat på sin hemsida att man behöver uppgradera till ett kommande grafikkort för att kunna köra adaptiv synk men om det inte är så att DSC-implementationen i 20xx-serien är felaktig på något sätt så borde det vara en kommande grafikdrivrutin som avses. Men eventuellt pekar det på att Samsung ändå inte kan lösa problemet med nuvarande generation grafikkort.

Av leadc4ge
Skrivet av HiZeY:

Provat nu, och giffen flimrade lite, ingenting ja störde mig på eftersom det var ytterst lite. Provade även pendulum demot och där flimrade det bara när jag låg under 60fps. Så fort ja hade under 60fps flimrade det så verkar vara under 60 fps så flimmrar det. Vet inte om det beror på att spannet är 60-240hz ?

Ok toppen tack för du testade.

Om du drar black equalizer till 20 (mitt föredragna läge) så flimrar den GIFen ännu mindre / inte alls och du får som bonus ännu mörkare mörkt på bekostnad av typ black crush.

Gsyncen på G9a flimrar för att VA-panelen som används generellt blir ljusare ju längre tid mellan en refresh. Dvs om uppdateringsfrekvensen skiftar vilt (som det ju gör när vi pratar freesync) så kommer man uppleva att skärmen flimrar. Så varför flimrar det i pendulum demo? Det har litegrann att göra med att freesync range är 60-120hz, därför att under 60 hz kommer skärmens frekvens att dubblas eller tripplas för att försöka hålla sig inom freesync range. (AMD fungerar lite annorlunda men ändå typ samma sak). Dvs om grafikkortet skickar ut 25 bilder per sekund kommer funktionen LFC kicka in och trippla bilduppdateringen till 75hz. På så sätt befinner du dig alltid i freesync range. Teoretiskt. Så om grafikkortet skickar ut 61 bilder per sekund kommer bilden upplevas ljusare än om grafikkortet skickar ut 59 bilder per sekund eftersom LFC dubblar frekvensen och skickar 118 bilder per sekund till skärmen.Men det finns även ngn teori som flyter runt på nätet om att LFC inte riktigt fungerar som det ska vilket då även skulle kunna bidra till detta flimret.

Hur löser vi det då? Bortsett från om Samsung via firmware implementerar någon form av bättre logik för att dynamiskt justera brightness vid olika frekvenser så finns det iaf två övriga sätt att försöka motverka freesync-flimmer. Det ena sättet är att använda custom resolution utility (CRU) och sänka den nedre freesyn-limiten för att undvika att LFC kickar in i onödan/ för tidigt. Det borde i vårt fall med denna skärm kunna hjälpa i situationer där man oftar ligger och pendlar runt 60 bilder per sekund t ex. Men jag får inte CRU att fungera tyvärr så no luck with that. Det andra sättet bygger på att istället höja den lägre freesync-limiten till t ex 90 hz. Därmed skulle skärmen alltid jobba i högre frekvenser även om grafikkortet bara mäktar med 30 bilder per sekund t ex. Men för att kunna göra det måste nVidia/samsung först lösa så att man kan använda adaptiv sync i 240hz så att freesync rangen därmed blir 90-240hz (och även att CRU funkar förståss).

Av leadc4ge
Skrivet av HiZeY:

Har fått min skärm idag. Men inte märkt av nått som felar. Ramen sitter fast, inge bleed eller nått sånt. Inte märkt av flimmer heller så den verkar funka bra än så länge ? Har ett 1080ti nu, så funkar bara med 120hz.

Det är great ju! Har du lust testa lite mer?

Ibland är det ju tråkigt att börja leta fel, men om du ändå vill testa lite så kör igång pendulum demot och testa med påslagen adaptive sync/freesync/gsync. Om du har ett nvidia kort kan du ju ställa in i kontrollpanelen att en indikator ska synas när adaptiv synk är påslaget så man kan vara lite mer säker på när det är aktiverat. jag tycker det vore grymt bra och även intressant om det inte brightness-flimrar för dig men det verkar vara ett universellt problem so far. I 120hz funkar skärmen i övrigt bra för mig (och andra vad jag kan se)

Testa gärna även hur skärmen beter sig när du kikar på den gif'en som jag länkar till ovan som får hela skärmen att flimra. Jag hoppas på att du fått en nyare revision som inte flimrar

Av leadc4ge
Skrivet av HiZeY:

Nej, Den kommer imorgon. Har du kvar kartongen ? Tänkte om du kunde kolla efter nått nummer eller nått så man kan jämföra om det är samma modell.

Absolut, vi jämför lite imorgon

Av leadc4ge
Skrivet av HiZeY:

Fått min skickad idag. Någon som har koll på om det är nya versioner eller om det är likadana som innan med allt strul?

Fått din skärm idag? Nyfiken på om du fått en annan revision eller om det finns något som tyder på mer quality checks osv

Av leadc4ge

Såg precis detta meddelande på samsungs produktsida nu:

*För att kunna aktivera 5120x1440@240hz i Adaptive Sync-läget måste du uppgradera till ett nytt grafikkort som kommer att lanseras inom kort. Till dess rekommenderas inställningen 5120x1440@120Hz i Adaptive Sync-läget.

https://www.samsung.com/se/monitors/odyssey-g9/

Speechless...

Av leadc4ge
Skrivet av rewoX:

Står via Geforce Experience: "8 new G-SYNC Compatible monitors are supported, delivering a baseline Variable Refresh Rate (VRR) experience that makes your gaming smoother, clearer, and more enojoyable."

Samsungs odyssey G9 och G7 32" bl a, men tyvärr är det ingen skillnad alls. Fortfarande ingen adaptiv synk i 240hz osv :-/

Av leadc4ge
Skrivet av FL3JM:

Uppdaterade till senaste drivrutinen nu, skärmen är numera listad som kompatibel i NVIDIA's lista:
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors...
Version "452.06 or newer".

Provade pendulum och valde Simulate 60 fps uppe till vänster, bakgrunden flimrade rejält fortfarande...
Kör man med HDR går det fortfarande inte välja G-Sync i pendulum-demot.
Blir nog till att kontakta Inet och Samsung...

EDIT: Provade Grim Dawn nu som tidigare flimrat en hel del men nu var det inget flimmer alls. Så det känns ju rätt bra. Ska prova fler spel. (Körde ej med HDR då det ser förjävligt ut i Grim Dawn.)
EDIT 2: Provade Metro Exodus nu med både HDR och G-sync, redan vid introfilmen var det megaflimmer. Provade stänga av HDR, då var det inget flimmer längre. Hmm....

oh shiny Här ska testas....

Edit: I korthet så är det enda som förändrats med 452.06 att skärmen numera indikeras som g-sync compatible i nvidias kontrollpanel. Min korta testning visar att samma problem kvarstår när man kör skärmen i 240hz:

1. Adaptiv synk fungerar inte (no workaround)
2. skärmen är inte hdcp-certifierad (no workaround)
3. Samma flimmer som förut på vissa .gif'ar, t ex denna: https://ksr-ugc.imgix.net/assets/029/605/180/2c8ef349a4e074a4... (variable brightness är off. workaround: problemet försvinner nästan helt om man kör black equalizer på 20)
4. GPU-skalning fungerar inte. Inga custom resolutions går att skapa, och endast endast 4 st udda upplösningar tillgängliga. (workaround: display scaling fungerar, men medför andra olägenheter)
5: skärmen går inte igång förrän windows startats upp (minor issue)

I 120hz funkar skärmen som den ska med följande undantag: Adaptiv synk flimrar vid låga uppdateringsfrekvenser. Ovan nämnda gif får hela skärmen att flimra (oavsett freesync på/av mm mm). Ingen 10bit.

Någon annan som kan verifiera ovanstående med 452.06?

Av leadc4ge

Jag har försökt nå samsung support hela morgonen för att se om man kan tänkas få någon update på 240hz problematiken, men det är stört omöjligt. Ingen svarar på telefon, chatt eller email.

'Jag tänker att det vore bra om fler av oss om har denna skärm och därmed upplever problem med 240hz, adaptiv synk, hdcp certifeiring, felaktig gpu-skalning, UEFI-problem, freesync-, gif- och black equalizer flimmer, mm hör av sig till Samsung och klagar lite. Skärmen är dyr och Samsung kommunicerar ju ingenting kring ev lösningar eller det omryktade säljstoppet. Personligen kommer jag skicka tillbaka skärmen innan öppet köp tiden går ut om det inte blir bättre.

Samsung support telefon: 0771-72 67 86
Samsung live chat: https://www.samsung.com/se/support/livechat/
Samsung messenger: https://m.me/SamsungSverige
Samsung mail: https://samsung-webform.sprinklr.com/?token=eyJhbGciOiJSUzI1N... (me de hänvisar bara till telefonsupporten)

Edit: fick tag i supporten efter ett par timmar (lol) i telefonkö. Enligt supporten är det här inte ett problem som de i supporten känner till på något sätt. De har heller ingen information om varför skärmen inte går att köpa någonstans, eller om florerande rykten om att skärmen är säljstoppad. Hans förslag var att jag skulle prova återställa skärmen (!). Så i princip fick jag det blaj-svar jag förväntade mig. Suck. Men om de vill ha mina pengar får de anstränga sig mer så är det bara. Tur jag inte sålt av CRG9an ännu

Av leadc4ge
Skrivet av Dragnet:

... lagt in 1.005

Är det 1005.4? Någon uppenbar skillnad efter uppdateringen? Jag ska också bara jag får 10 minuter över

Av leadc4ge
Skrivet av KGB91:

Gync filmar för mig i 120 HZ.

Ja, för mig med när uppdateringsfrekvenserna är låga. Dock inte över typ 70Hz

Av leadc4ge
Skrivet av Aphex:

Medhåll. Allt som behövs nu är svarta OLED, sen är vi i framtiden!

https://youtu.be/aw31TJ7eAEk

Ooohhh, shiny.... 👌

Av leadc4ge
Skrivet av FL3JM:

När jag kör pendulum-demot så flimrar det bara när G-sync är på och det är lägre än 60-70 FPS. Det ser ut som att det bara är bakgrunden som flimrar. Ibland kan det bli något enstaka flimmer även vid hög fps.
Så fort jag väljer No Sync så slutar det flimra och allt ser jättebra ut.

Väljer jag HDR i windows och kör pendulum-demot så kan jag inte aktivera g-sync, är det bara jag eller?
(Skärmen kör jag i 120 Hz pga mitt sopiga grafikkort.)

Det är typ min observation också (även lägre än 60 flimrar). Därför jag tror det kan ändå bli bra när man kan köra gsync compatible I 240hz så småningom (knock on wood) och justera freesync range till 90-240hz med LFC såklart för att dubbla och trippla frekvensen för att komma över 90 Hz

Av leadc4ge
Skrivet av Dragnet:

Jag får oxå flimmer på den Gifen men det är oxå den enda gången jag har sett flimmer i 60 eller 240 Hz. (Och jag tittar inte på testbilder på dagarna )

Jag kan stänga av och på Local Dimming utan att ha HDR på.

Som sagt, inget flimmer med G-Sync i 60 eller 240 Hz och 2080 Ti. I 120 Hz så får jag det dock i två spel (båda kan ha någon FR limiter inbyggd) och i OneNote/W10 (den har någon skum och svag transparens i sin bakgrund=.

Så jag är nöjd även utan ny driver från nVidia

Jag tror inte du har fungerande gsync compatible i 240hz tyvärr. Därav No flimmer. Drivrutiner/firmware needed...

För att testa, så enabla gsync indicator I nvidia kontrollpanelen och kör typ pendulum demo eller något spel. I 120hz funkar det dock

Av leadc4ge
Skrivet av FL3JM:

Tja, jag har också en G9'a och driver den med ett 1080 Ti, kan ej köra mer än 120 Hz pga mitt gamla grafikkort (kommer uppgradera när 3000-serien släpps är tanken).
Jag kör ej med adaptive sync på, dvs G-sync, då det flimrar på hela skärmen vid låg FPS. Jag tror det har att göra med att det fortfarande inte finns en drivrutin för G9'an. Tittar man på Nvidias lista så står det vid G9 att support ges av "upcoming driver":
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors...

Har upppdaterat till senaste firmwaren nu men den där GIF-bilden ni länkat till gör att det flimrar på hela skärmen ändå. Inget jag märkt någon annan gång dock, så det kan jag leva med. Vore ju kul att få använda g-sync känner jag dock.

Är det Samsung man bör kontakta eller är det ens återförsäljare? Jag tänker att jag gör det om allt inte löser sig med nya drivrutinen från Nvidia.

Det enda jag stört mig på i övrigt är att man inte kan ställa overdriven/"response time" när man har adaptive sync aktiverat på skärmen. Det märks rätt tydligt när man scrollar bland text att det blir som en ljus aura bakom texten. Denna försvinner när man kör standard.

Kontakta allihopa skulle jag säga. jag kontaktade komplett.se igår och skramlade lite och lär väl fortsätta med både samsung och nVidia.

Se mitt tidigare inlägg här ovan om hur man kan justera pixelresponsen med adaptive sync påslaget.

Av leadc4ge
Skrivet av leadc4ge:

Hej, jag kopplade upp min Samsung Odyssey G9 igår (Fr komplett) och idag drar jag på semester så naturligtvis strulade något som fick mig att sitta uppe till 0230 imorse för att försöka lösa X-)

Jag har några frågor till andra ägare av denna skärm, eller er som kan ha input i övrigt:

Har ni problemet att ni inte kan gå in i bios/uefi? (X99-a plattform med ett Asus Strix 2080ti här)? Skärmen är helt död(standby) tills loginskärmen i Windows visas. Men problemet är större än så för det går inte ens att komma in i uefi, via DEL eller avancerad startup.

Vid Cold boot (från helt avstängd alltså) så måste jag manuellt trycka igång skärmen för att systemet skall gå igång. Innan jag gjort det startar inte tangentbord mm upp och det förefaller som om datorn väntar på att jag ska starta skärmen.

Om man kör skärmen i 240hz säger Nvidias kontrollpanel att skärmen inte är hdcp-certifierad. Är det så för er med?

För övrigt händer andra märkligheter när skärmen körs i 240hz. GPU har då endast fyra upplösningar att välja från (ur minnet 5120x1440, 1920x1200, 1600x1440 och någon till skum variant). Dvs spel har problem sätta rätt upplösning i fullscreen exclusive. Det här verkade eventuellt lösa sig genom att gå fram och tillbaka mellan 120hz och 240hz ett par gånger. SAMT sätta skärmskalning till display (inte GPU).

Jag misstänker att pga av ovanstående var det problem öppna vissa spel där skärmen fastnade i ngn blinkande loop. Specifikt DMC5. När jag använde task manager för att döda processen var vänstra hälften av den blåa ctrl alt delete skärmen ljusblå och den andra mörkare. Gick till sig efter en power cycle av skärmen.

Allt som allt .misstänker jag att en annan DP kabel kan ev lösa problemet. Kan detta vara pin20 problematiken (se annan tråd här). Jag använde såklart den medföljande vid testet igår kväll.

Några tankar eller feedback? Ngn som känner igen eller har liknande problem?

Uppdaterade firmware till senaste .1004 btw. Min förra CRG9 skärm funkar perfekt på samma system.

Vänliga hälsningarä

Så då är man tillbaka från semestern och kan ge lite ytterligare uppdatering.

Jag har provat ikväll att använda en deltaco 8k sladd, men det gjorde ingen skillnad för ngt. Likaså uppdatering till senaste firmware 1005.3. Likaså uppdatering till nvidias senaste drivrutin 451.85.

1. Jag hittade anledningen till problemet med att starta datorn från cold-boot. Om mus och tangentbord är inkopplat i skärmen så startar iaf inte min dator.

2. Jag lyckas gå in i BIOS/UEFI om jag manuellt drar igång skärmen precis innan jag hamrar på DEL-knappen. (dock hjälpte det inte att ändra displayport version som omnämns i manualen)

Slutsatserna just nu är:
A. Om jag kör skärmen i 120hz, verkar allt fungera. Skärmen är HDCP-certifierad. GPU-skalning fungerar. Alla upplösningar är tillgängliga. HDR Funkar. Freesync fungerar.

B: Om jag kör skärmen i 240 hz så är den inte HDCP-certifierad, endast display-skalning fungerar, annars är bara fyra udda upplösningar tillgängliga. HDR verkar inte fungera. Freesync är helt avaktiverat och funkar inte (OSD säger att det är aktiverat vilket nog lurar folk en aning, men freesync är alltså inte aktiverat)

Så i huvudsak har jag samma problem som nämns av andra. I övrigt gillar jag skärmen skarpt och bara nVidia/samsung löser barnsjukdomarna blir det great.

Några små tillägg:

Min skärm har lite freesync-flimmer beroende på skillnader i ljusstyrka vid olika skärmuppdateringsfrekvens. CRU anger att freesync range är 60-120hz i 120hz läget. När/om adaptive sync via uppdaterade drivrutiner börjar fungera i 240 hz så bör det vara en smal sak att med CRU ändra freesync range till exempelvis 90-240hz vilket tillsammans med LFC bör göra underverk och förmodligen eliminera flimret. Återstår att se alltså.

Det finns ett sätt att justera pixelrespons och low latency mode under freesync. verkar vara en odokumenterad finess. Om man slår av adaptiv synk i skärmens menyer, justerar pixel response och low latency mode, och sen slår igång adaptiv synk igen så behåller skärmen inställningarna. Lätt att verifiera med ögat att åtmistone pixelresponsen ändras. Low latency mode inte lika lätt för jag ser ingen skillnad med den av respektive på.

Till syvende och sist så notifierar jag nog komplett.se där jag köpte skärmen om att skärmen inte fungerar som den ska i dagsläget. Så har jag iaf gjort det om nvidia inte löser via drivrutiner så skärmen funkar bra även i 240hz. Jag tror inte jag tycker det är speciellt värt att uppgradera från CRG9 annars.

Av leadc4ge

@aphex snyggt. Jag är fortfarande djupt imponerad över hur väl denna lilla ultraportabla presterar. Som sagt i tidigare tråd känns det som ett generational leap. @immutable, nice info.