Inlägg

Inlägg som leadc4ge har skrivit i forumet
Av leadc4ge

@aphex snyggt. Jag är fortfarande djupt imponerad över hur väl denna lilla ultraportabla presterar. Som sagt i tidigare tråd känns det som ett generational leap. @immutable, nice info.

Av leadc4ge
Skrivet av Aphex:

https://i.ibb.co/YNZkKVc/freesync.png

Så ser det ut hos mig, radeon settings säger 40-72 direkt efter gpu restart.
72 hz är max jag får ut från min skärm innan den går ner till 6-bit färg.

Kolla att det är rätt skärm du modifierar ("active", längst upp), CRU säger nämligen att jag har två likadana.

Det verkar för övrigt som att jag kan sätta freesync range ganska mycket lägre än 40 på min skärm.. AMD's freesync-demo går bara ner till 35 fps men unigine heaven verkar flyta på bra ner till 25. radeon settings rapporterar just nu 25-72 hz. Finns det något sätt att verifiera om skärmen verkligen synkar med fps så att det inte bara är jag som ser dåligt?

Toppen ju! Jag ser nu att jag har max 72hz också om jag vill köra 8 bitar (och det vill jag). Men freesync rangen verkar oförändrad trots samma settings som du, inkl active skärm. Använder du radeon settings non-lite? Finns det något annat sätt kontrollera vilken range displayen rapporterar, om det kanske är radeon settings lite som strular? Se bifogad bild

edit1: testade installera radeon settigs bara för att och även där rapporteras 40-60hz. Skumt! Får fortsätta udersöka

edit2: uppdatering till senaste bios (kanske helt orelaterat) samt factory reinstall av radeon settings och adrenaline 2020 hjälpte. Jag måste nu faktiskt tillstå att freesync fungerade inte innan jag ominstallerade drivrutinerna. Nu är det sådär buttersmooth i hela range 25-72hz. Skyller på att jag är ovan vid amd gpu'er

https://i.imgur.com/mT7ItrJ.jpg

Av leadc4ge
Skrivet av tankjunior:

Hittade själv aldrig något officiellt sätt att överklocka skärmen på min lenovo e495, oberoende vilken radeon settings jag hade installerat. Körde CRU för att få upp min skärm till 69Hz, över det blev skärmen mindre skarp

Funkar fint även för mig att köra skärmen lite snabbare. 75Hz funkar fint utan frame skip enligt mina ögon och UFO frame skipper test.

Jag försöker modifiera freesync range också i CRU, men osäker på om jag gör rätt. Jag lägger till ett freesync extension block med önskad range men rangen som rapporteras i radeon settings lite är oförändrad 40-60Hz. Även efter en restart av GPU, medelst restart64.exe. Bör jag göra på något annnat sätt?

Av leadc4ge
Skrivet av charanko:

Hej.
Var hittar jag inställningarna för freesync?
Jag ser inte dem, "Not supported" i Radeon Software.
Jag har en yoga slim 7, 4800u med matt skärm (ej glas).

Men däremot, något helt annat jag kan köra min skärm på min slim 7 i 75/77hz utan problem.
Vid 80hz får jag 6bit färg och märker att färgerna blir lite sämre.

Med reservation för att jag inte helt förstår de olika varianerna av radeon software. I Radeon settings Lite ser det ut så här för mig (matt skärm här med):

https://i.imgur.com/PeAE3oU.jpg

Nu måste jag googla lite på hur man gör en custom resolution för en amd GPU. Är det så att man inte kan göra det i radeon settiings Lite kanske? Funkar CRU eller använder jag bättre ngt annat? (Jag vill nog helst undvika installera full blown radeon settings tror jag, det verkar vara lite bloated)

Av leadc4ge
Skrivet av Axor:

@leadc4ge: Glömde bort att svara :), inte märkt någon större skillnad fast nu ser jag boot skärmen när jag startar om datorn.
Men på det stora hela efter att jag använt skärmen ett tag är jag super nöjd, haft lite flickering med g-sync men sätter man på det och stänger av några gånger så fixar det till sig, hoppas nya drivrutiner kan lösa det.

Ingen fara! Det är ju en signifikant skillnad att se bios skärmen nu. Om du kikar i kontrollpanelen är skärmen möjligtvis hdcp certifierad i 240hz nu också?

Av leadc4ge
Skrivet av Axor:

@leadc4ge: Tog och beställde en kabel, hoppas det löser uppstartsproblemen.

@Axor, Hur gick det med nya kablaget? Ngn skillnad på något sätt?

Av leadc4ge
Skrivet av OllO:

Så Yoga Slim 7 har 2 fläktar kopplade till en heatpipe, det är ju nice. Stämmer följande:
1. Den har Två m.2-slots men bara en går att använda.
2. Den har Freesync-skärm.

2. ja med range 40-60hz

Av leadc4ge
Skrivet av vane505:

Hur upplever du batteritiden? Har läst lite olika recensioner där de flesta nämner 10+h vid normal användning, dock har jag läst av ett par användare runtomkring 6h.

mer än 10 timmar vid normal användning verkar stämma bra i min erfarenhet

Av leadc4ge
Skrivet av Aphex:

Kör du settings-appen som följde med? Hittar inte inställningen för sharpness, dyker den bara upp när man är i ett spel?

Tycker annars att freesync var en riktigt smart sak att stoppa i en sån här laptop. Körde lite unigine på ganska höga inställningar så fps:en fladdrade mellan 24-60. Det märktes knappt, det bara flöt.

Finns en exe som en skön snubbe på internet laddat upp här, om man vill testa. Amd's egna freesync-demo: https://amp.reddit.com/r/Amd/comments/6apczq/how_to_test_free...

Ja just det ja. Borde ha nämnt att jag installerade nyaste adrenaline drivisarna för att få fram sharpness reglaget. Jag som alltid kört Nvidia fick googla mig fram lite till hur man egentligen gör eftersom jag ville behålla Radeon settings lite. Har nämligen läst mig till att Radeon settings är en massa bloat. Så om du inte redan vet hur man gör så laddar man ner senaste drivrutinspaketet från tex guru3d, extraherar till valfri plats,går in i enhetshanteraren, väljer uppdatera drivrutin för GPUn, välj "have disk", browsa till där du sparade drivrutinerna och installera på så sätt. Då kan man köra Radeon settings lite fast med nyaste drivrutinerna och på så sätt ska sharpness reglaget dyka upp.

Av leadc4ge

@makatech: Jag sparar ju naturligtvis trippel-A spelen till spelriggen, men jag kör t ex just nu shadow tactics och quasi-uppföljaren Desperados 3 i 1080p i god detaljrikedom (shadows på medium, allt annat max/på) och njuter för fullt i hängmattan. Perfekt laptopunderhållning och jag har oftast 60 fps. Om jag även sänker till 1600x900 men enablar sharpness i radeon settings så har jag 60fps konstant utan förlorad detaljreikedom alls (testa gärna detta själv för jag ser i princip ingen skillnad alls på 1080p eller 900p med sharpness på en 14" skärm). Allt på det integrerade Vega 8.

Det är en enorm skillnad mot laptopen som ersattes som hade ett intel 620.

Batteritiden håller för ca 2hr spelande när gpu är maxbelastad. Fläktarna varvar upp till klart hörbart men går inte i fullt blås sålänge inte CPU ocksåa maxbelastas, vilket spel ju sällan gör.

Annars är den tyst, beskedlig,funkar toppen och är väl värd sitt pris skulle jag säga. Enda negativa jag kan komma på som borde fixats är att tagentbelysningen är lite för ljus i dess lägsta läge.

Av leadc4ge

Jag har ett riktigt hett tips till OP. Prova att "lyfta jorden", dvs avlägsna skyddsjord från de aktiva högtalarna (alternativt förstärkaren om högtalarna är passiva). Du kan göra detta på olika sätt men enklast är att noggrannt och varsamt applicera eltejp på kontakten för skyddsjord.

Testa och återkom gärna om det gör ngn skillnad.

Om du känner dig minsta osäker på vad du gör kanske du inte bör göra detta, därför att det har nackdelar att lyfta jorden. Detta är inget som man hittar i en instruktiosbok om god ellära. Men detta är något som studiofolk och roddare gör i tid och otid för att lösa odefinierade jordloopar (ganska svårförståeligt och random fenomen för övrigt). För att vara övertydlig, nackdelen med att lyfta jorden är att din apparat kommer sakna skyddsjord så vid ett eventuellt elektriskt fel kan din apparat bli strömförnade. Fördelen är att det tenderar lösa exakt din typ av problem.

Alternativ 2, möjligen att galvaniska avskiljare skulle kunna åstadkomma samma sak, men som sagt testa ovanstående först om du känner för det

Av leadc4ge

Fick hem min Lenovo Slim 7 med 4800u från komplett härom veckan. Har ingen recension eller benchmarks att komma med men jag måste nämna att det är en fantastiskt imponerande liten laptop. Kanske någon sorts generationsbyte vi går genom nu. Produktivitetsappar är inga problem överhuvudtaget men att kunna spela spel i god framreate, upplösning och detaljrikedom med freesync på en ultraportabel lätt liten sak är det som imponerar allra mest på mig.

Av leadc4ge
Skrivet av improwise:

Ska erkänna att jag som kodknackare är rätt så kräsen när det gäller just textkvalite och har vant mig med rätt bra skärmar som jag benchmarkar mot. Men på CRG9 blev det "fringes" runt vissa bokstäver, vilket inte är helt ovanligt på VA paneler från Samsung. Den relativt låga upplösningen i förhållande till skärmstorleken gör väl det hela mer synligt också (samma sak på min 55" OLED som jag har på skrivbordet nu).

Jag förstår. Jag har förmodligen svårt se det du ser men förmodligen finns modellen snart i en butik nära dig så du får känna och klämma lite. Bäst avgöra själv i detta läget

Skrivet av Viita:

Om "Fast Boot" är satt till "Ultra Fast" så är det inte säkert att du kommer in i UEFI/BIOS utan att antigen:
*Gå in i UEFI/BIOS via Windows
*Göra CMOS reset
*Ta ut disken med Windows Boot-loader.

Om "Fast Boot" är satt till "Ultra Fast" så är det inte ens säkert att USB-enheter initieras förens "Boot-sekvensen" "lämnar över" till Windows.

https://www.tenforums.com/tutorials/21284-enable-disable-fast...

En feature introducerad med Windows 8 och UEFI.

Jag är med på det. Men jag har bara bytt skärmen och mest troligt är det som skrivs ovan av @Dragnet att man måste fippla på med display port versionen i iställningarna för skärmen för att det ska fungera. Låter rimligt och troligt, fast inte så smidigt. Får testa när jag är hemma igen

Av leadc4ge
Skrivet av improwise:

Ni som har denna skärm, har Samsung lyckats förbättra textrenderingen på G9 jämfört med CRG90? Sen senare hade som många Samsung VA paneler lite svårt att rendera skarp text på Windows (förmodligen beroende på subpixelstrukturen) och även med inställningar på skärmen och i Windows lyckades jag aldrig få det riktigt "IPS bra" med texten.

Det är väl ingen revolutionerande natt och dag skillnad mot förut men skillnaden är nog till det bättre. Men skärpekontrollerna är förfinade så det påverkar nog också hur jag upplever texten. Men jag har inte lidit på något sätt tidigare av hur text renderas på min CRG9. Hoppas TFT central eller rtings får till en detaljerad recension snart.

Av leadc4ge
Skrivet av Pontooz:

Långskott här: Hade exakt samma problem efter att jag pillat lite i BIOS på mitt nya mobo+10900k. Kunde inte boota Bios, inte ens tvingad bios-omstart från Windows fungerade utan gav precis som allt annat svart skärm till loginskärmen.

Det löste sig lustigt nog efter en reset av CMOS.

Lite offtopic rambling:
Körde ett tag med 34" ultrawidescreen och upplevde också olika problem, dock inte lika mycket som dina, i olika appar/spel. Allt som frångår mainstream är mindre utvecklat och ibland finns inte något stöd alls.

Ja det vore ju inte första gången en clear CMOS hjälper. Lägger till det på listan över sådant att testa när jag får möjlighet.

Jag tycker det var relativt enkelt ändå köra CRG9 i 32:9. Visst får man acceptera att några spel lirar bäst i 16:9 men förutom lite black borders funkar den ju som en vanlig 27" i upplösningen 2560x1440 tex.

Hoppas fler av er får sina g9 snart för det är en bra skärm bara barnsjukdomarna löses. Förutom vad man kan läsa sig till i alla reviews så kan jag bidra med att det är en del overshoot vid snabba rörelser vilket leder till att bilden upplevs lite hård och kontrastig. Men därmed också betydligt mindre smear...

Av leadc4ge

Här är några till med problemet att endast fyra olika upplösningar går att välja när man kör 240hz

https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/hretzn/...

https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/hud9ii/...

Ingen fix ännu, men om fler ser detta problem är väl chanserna goda för en fix från nvidia

Av leadc4ge
Skrivet av Dragnet:

Jag ser oftast inte UEFI/BIOS menyn men om jag väcker skärmen med dess meny samtidigt som jag jag slår på datorn så hinner jag se "F2/DEL for setup".

Det finns en passus i manualen oxå om just UEFI/BIOS:
"
――If the PC has entered BIOS mode and the BIOS screen does not appear, go to the following path and then
select the mode. → System → DisplayPort Ver. → 1.1 or 1.2.
――The DisplayPort Ver. option is disabled if Adaptive-Sync is set to On and there is a signal input.
"

Jag kör kabeln som följer med och den funkar bra. Jag kan se flimmer i två spel (Three Kingdoms och UBOAT) i 120 Hz så jag kör dessa i 60 Hz. Allt annat (Dirt Rally 2, Wreckfest, IL-2 Sturmovik, Assetto Corsa går jättebra i 240 Hz (om inte i prick 240 Hz nota bene ).
Det enda spel som bråkar för mig är Project Cars 2 med en jättekonstig skalning.

Windows i 60 Hz för annars så klockar inte grafikkortet ner ordentligt.

Jag har inte provat HDCP så det kan jag inte svara på.

Ryzen 3900x / X570 / Asus Strix 2080 Ti.

PS. Som jag har skrivit i en annan tråd så känns det som skärmen trivs bäst i 60 eller 240 Hz.

Ah intressant, man borde läsa manualen alltså. Det kan då förklara varför jag inte ser bios/uefi iaf. Då skulle nog teoretiskt sett resten kunna lösas viadrivrutinsuppdatering. Ser fram emot feedback på om utbytt displayportkabel hjälper

Men Windows i 60hz ger inte den där känslan av smörad teflon

Kul höra era intryck av skärmen

Av leadc4ge
Skrivet av King Grub:

Samsung har väl dragit tillbaka den skärmen just på grund av problem?

https://www.computerbase.de/2020-07/samsung-odyssey-g9-gaming...

Ja det där har jag sett, men det är inte en generell recall från Samsung eftersom Samsung inte kommunicerat ngt via offentliga kanaler. Ryktena säger att osålda lager skall genomgå ytterligare QA, eventuellt pga att lim i chassit släpper, eller flimmer med VRR, men Inget som påminner direkt om problemen jag har vad jag kan se dock. Men vem vet om vi inte får till det så lär skärmen gå tillbaka

Av leadc4ge

Please let me know how it works out

Av leadc4ge
Skrivet av Axor:

@leadc4ge: Har samma problem när jag bootar så är skärmen svart tills login skärmen visas.

HDPC verkar vara inte fungera i 240hz här heller och jag har samma problem med upplösningarna.

Jag har dock kört med skärmen i 120hz för jag når aldrig 240hz ändå i spel, men jag såg även att jag bara kan använda 8bpc i 120hz och 10bpc i 240hz.
Nvidia är på g med en drivrutin som stödjer denna skärmen, hoppas det löser en del.

Tusen tack för svar. Intressant att du har liknande problem. Jag har dammsugit alla reddit trådar och reviews medan jag väntade på skärmen och ingen har hittils nämnt något liknande vad jag sett. Men det betyder nog bara att man inte letat efter fel direkt man packat upp skärmen. Jag är nog lite skadad att jag fungerar på det sättet men man vill ju att det ska funka liksom

Jag är som sagt på väg på semester så det är lite störigt att inte kunna testa ny kabel. Om du orkar och vill så testa t ex denna om som @laxpudding pratar om i tråden om farliga displayportkablar: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4660089 för det finns folk där som har liknande symptom som löste problemet genom att byta ut kablaget (även fast man kan tycka att medföljande kabel skall fungera så är det tydligen inte alltid fallet). I övrigt blir det intressant om kommande uppdaterad drivrutin löser problemet också men just pga att det är strul komma in i uefi tror jag mer på kablage eller firmwareuppdatering om det inte är rent hårdvarufel.

Alltid spännande om the bleeding edge...

Hoppas någon annan som också fått sin skärm kan berätta lite om sina upplevelser och fylla i bilden