Inlägg

Inlägg som ErikLtz har skrivit i forumet
Av ErikLtz

Haha, burken lever fortfarande såhär drygt 7 år senare - Core i7 är fortfarande relevant - och attans bra med en bygglogg där man själv ser vilka delar som finns på insidan. Konstaterade dock att Radeon HD7750 förvisso grejjar 4K, men bara 30 Hz. Räcker strömmen till någe snabbare? Kopplade äntligen in strömmätaren och de teoretiskt beräknade 247w underskreds radikalt, hur mycket grafikbench och Prime95 jag än körde drog den inte över 130 watt i väggen!

Googlade fram ett litet MSI GTX 1050ti ITX Aero på ynka 17 cm - men dubbeltjockt - och började såga med Dremmel i lådans bakkant då det ju ryms i övrigt - men attans så hård aluminiumen var, men till slut så.

Kör nu 4K 60 Hz och både CPU och grafikkort har hyggligt med luft till kylning. Den ökade TDP:n från 55 till 75 watt märks inte, drar fortfarande max 130 watt i väggen hur jag än...

Med AI Suite kunde CPU-fläktens kurva ställas ner så den är i stort sett tyst i idle med temp under 40 grader, men når ca 73 grader vid full last (Prime95).

Och Afterburner till grafikkortet, njae - går'nte att ställa fläkten under 35% (som hörs...) trots att tempen är under 30 grader idle. Någon vBIOS-begränsning... som ju borde kunna kringgås, för när 1050:n är svalt borde fläkten kunna stå still lixom!?!

Annars fortsatt nöjd med burken som "flyttbar allt-i-allo-media-maskin" och med 1050ti även klarar en del spelande i rimliga upplösningar

Av ErikLtz

Två år - batteriet dött

Efter ganska precis 2 år valde batteriet att lämna in - räcker bara en minut och datorn slår av direkt när den tycker strömmen är slut. Att skaffa nytt batteri lär ska gå - heter BTY-M6J*), men svårt att hitta i Sverige och dyrt att frakta hit där jag hittat det - så än så länge "fast i väggen" så maskinen funkar fortfarande finfint stationärt.

Naturligtvis skulle man bytt sovläge i Windows direkt - från Vänteläge till Viloläge så den verkligen sparar ner minnet på den snabba SSD:n och stänger av sig helt (drar ingen ström). Dels snällare mot batteriet, dels ingen risk att maskinen plötsligt startat i väskan under transport och blir TOKVARM, bläh! Alltså: har Du bärbar som drar hyggligt med ström, ändra Windows energischema från Vänteläge till Viloläge så överlever batteriet längre än 2 år. Nästan lika snabbt med NVMe M.2 SSD.

I Dragon Center hittade jag först nu Battery Calibration som de säger att man egentligen bör köra var 3:e månad. Nu kan den inte slutföra utan datorn dör för snabbt med ett otäckt "klick" på batteri...

www.cheap-laptop-batteries.com dyra batterier, särskilt frakten - men på ebay med långsam frakt från Kina för USD45... "genuine" men undrar om det verkligen är orginal... :-? men hoppas det funkar iallafall då jag verkligen gillar maskinen - har verkligen svårt att finna någon modell jag skulle vilja byta till närmast oavsett pris och nyare GS73VR har endast marginella förbättringar och den just lanserade GS75 (!) finns inte med 4K-skärmen heller...

*) Verkar finnas en annan batterimodell också, men har kollat, min maskin har BTY-M6J.

Av ErikLtz

Slog till på en...

Var förbi hos INet på Hötorget, jackade in medhavd bärbar via Displayport för 4K@60hz och drog runt fönster - utan särskilt mycket skuggning och eftersläp - lade sen order på inet.se - 5499 inkl. moms fraktfritt - hygglig uppgradering från Samsung 28" (4K) och rejält mycket större än 17,3" inbyggda 4K-skärmen - men genomgående 4K

Av ErikLtz
Skrivet av Bascule666:

Inte helt oväntat blev Altered Carbon totalsågad i Göteborgs Posten idag av Johanna Hagström (en fyr av fem möjliga). Hon börjar med att klaga på namnet på serien och tycker det är skitnödigt vilket får mig att tro att hon har noll koll på att serien bygger på en roman med samma namn.

Sedan kommer det förväntade klagandet på sex, våld och pratande. Man ska nog inte förvänta sig för mycket av en recensent som senast hyllade Bonusfamiljen säsong två som toppklass, vi tillhör nog inte samma målgrupp om man säger så.

Det är tydligt att sex i en TV-serie fortfarande är jobbigt att hantera för vissa (även om Altered Carbon faktiskt bygger på att kroppar är lika utbytbara som kläder och man kan göra vad fasen som man har lust med) och rubriken på recensionen är "Kinnaman som stel sexdocka".

Fel rescensent på fel film - en Einstein-idé vore att GP o andra faktiskt tilldelade film efter intresse och smak hos vederbörande och inte närmast tvärt om. Som om jag skulle rescensera "En dag" - världens tråkigaste och mest förutsägbara film - jag utgör inte målgruppen!

Gillar man SciFi, action och lite naket (...som både utgör en del av storyn och en av de skruvade men inte osannolika grejjerna i denna framtidsvärld...) så känns Altered Carbon påkostad, genomtänkt och överraskande på bra sätt. Vissa avsnitt är mer våldsamma än andra (VR-tortyren och efterspelet sticker ut).

Flera klagar på Ortega-skådisen, tycker hon gör ett först svårbegripligt efterhängset intryck men som får sin förklaring.

Skrattade flera gånger åt sjuka referenser och detaljer i hela storyn (som när Ortega plötsligt är glad för armen!).

Slutligen Joel, denna svenske gigant, hans kantiga och spelat stela roll gör han utmärkt, gillar verkligen hans ogillande sätt (mot alla) som påminner om Frank Wagner-rollen i Johan Falk som han verkligen gjorde bra.

Säsong 2? Blir nog svårt att göra lika rolig och bra, oavsett vilket manus de kan "hitta" eftersom mängden nyheter i själva SciFi-upplägget och miljöerna knappast kan bli "lika nya" som i säsong 1.

Av ErikLtz

Gångjärn och idle temp

Efter 9 månader gick högra gångjärnet sönder!!! Lagat med superlim och lättat på muttern - kika gärna på artikel jag drog ihop här (med länk till rysk? Youtube-video om gångjärnet):
http://eldata.se/component/content/article/1-nyheter/74-qsupe...

Installerade även Win10 Creators Update först nu och den sänker verkligen idle-tempen - just nu 35 grader med några program igång och inne i Firefox och skriver detta - så låg temp har jag aldrig sett förut!

Av ErikLtz

@Pimmp: njae, jag körde iallafall med DHCP för hela nätet (trådat och bägge WiFi) genom Edgerouterns DHCP så "relayar" AP:n bara DHCP-info eller hur det funkar. Alltså inga egna DHCP-inställningar i AP:n.

Noterar lite off topic: det känns lite magiskt att AP:n inte verkar ha ett eget fast IP och inget admin-gränssnitt utan sköts helt genom Unify Controller-programvaran på en Windows-burk (i mitt fall). Sett att man kan ha en Security Gateway som finns i nätet permanent, men det behovet/den kostnaden har inte känts nödvändig i det nät jag pysslat med - när allt är inställt funkar det ju utan att Unify Controller körs i nätet.

Av ErikLtz

@Pimmp: Först är det himla bra grejjer från Ubiqiti - bra, men inte helt enkla att konfa på nära proffsnivå då

Jag konfade ett lite större nät med fiber mellan fem EdgeRouter SFP-X och tre Unifi AC-LR och konfade bara ett 192.168.1.1/24-nät i den trådade miljön, så två WiFi-nät i Unifi Controller-programvaran med ett riktigt och ett gästnät.

Behövs då bara ett IP-nät och inga VLAN. Tolkar det som att med anslutning till gäst-WiFi ser accesspunkten till att trafik endast når ut via default gateway - inga interna adresser som skrivare, servrar och kameror i det interna nätet kan adresseras. Men har då ingen trådad gästmöjlighet om det var det Du önskade?

En utökning var att på huvudroutern riggades en radiolänk (Ubiquiti Powerbeam är himla fina radiolänkar som också kan rekommenderas för längre sträckor med fri sikt) och satte då upp ett annat internt nät (192.168.något annat.1/24) på en av Edgerouterns portar så är det två olika nät - dock initialt med routing mellan de två interna näten vilket skall kunna blockeras med någon regel i brandväggen.

Av ErikLtz

Två sålda, kvar är 2 x m.2: OCZ 1TB och Intel 256 GB

Av ErikLtz

Ehum, "sky is the limit" och bygga varje datapersons dröm... men INets Taurus Überkill för "bara" 37 990 kan Du få på tre dagar:
https://www.inet.se/produkt/1513000/taurus-uberkill-gtx-1080-...

Just för videoredigering vore annars ett AMD Threadripper-bygge med 16 kärnor/32 trådar spännande och skulle funka fint i spel också:
http://www.sweclockers.com/nyhet/24242-amd-ryzen-threadripper...

Annars håller jag med goda råd om att satsa på tillbehör och att spara en del av pengarna till framtida uppgradering - de sista tusenlapparna på datorn kommer vara svåra att verkligen märka någon skillnad av.

Av ErikLtz

Tre M.2-diskar och en mSATA

Har dessa M.2-diskar liggande:

OCZ RD400 M.2 SSD 1TB
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3717985
Pris 3000:-

Transcend MTS400 TS512GMTS400 512GB
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3448232
Pris 1500:-

Intel m.2 SSD 256GB
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=4172397
Pris 500:-

Dessutom en Sandisk X300 mSATA 256 GB som inte verkar listad på Prisjakt, men säg 400 kr.

Alla fungerade när de satt i en dator men har inte kört länge.

Läs hela annonsen här

Av ErikLtz

En followup efter 2,5 månader med maskinen som "daily driver": maskinen fungerar finfint men har krävt en del tillvänjning. Tangentbordslayouten är inte optimal av flera skäl:
+ det är en amerikansk fysisk layout med svenska tangenter så diverse knappar "sitter fel"
+ Win och FN-tangenterna kunde byta plats i BIOS, men har inte vågat pilla loss och byta dem fysiskt
+ piltangenterna sitter i samma linje som övriga och är därför svåra att hitta utan att se (ex: Dell har dem lite nedåt så man enklare "känner" dem, plus PgUp och PgDn i närheten)
+ tangenterna PgUp/Dn/Home o End sitter ovan numpaden, de senare dessutom med Fn (som alltså ser ut som Win) - kräver eftertanke varje gång, fortfarande...
+ pekplattan kan stängas av när extern mus ansluts, men den hoppar ju inte igång när blåtandsmusen stängs av!
+ vissa program i 4K blir väldigt smått och musmarkören nästan osynlig...

Maskinen ligger på ca 60 grader och är rimligt tyst vid vanlig användning. Vissa webbsidor drar upp temp och fläktljud till 80 grader - liksom spel och videokodning. Har varit lurig med sovläge några gånger - höll på att "brinna upp" nedstoppad i en väska då den inte "gått och lagt sig" som den borde vid lockstängning - är observant på det nu!

Batteritiden... drygt en timme, kanske 1,5 vid lätt användning/batterispar - så den stora powerbricken får nästan alltid följa med och sättas i så snart man har chans! En mindre powerbrick står på önskelistan men 180W, blir svårt...

Totalt sett himla nöjd men kikar på extern 4K-skärm, vanligt tangentbord och någon USB-C-docka vid stationär användning. Och så har ju 7700-versionen kommit nu...

Av ErikLtz

Många råd och en del olika uppfattningar - men i grunden är det som att drömma om vad man skulle göra om man vann miljoner på lotteri att bygga en dator för 50 lax - så grattis

Tittar lite bakåt istället: byggde en hygglig burk för nu drygt fem år sedan. Med Core i7 2600K på ett ASUS-moderkort. Liten SSD och större speglade diskar (både RAID1 för säker lagring och ett mindre utrymme med RAID0). Först ett litet AMD-kort utan fläkt, men snabbt ett större med. Så för 2 år sedan GTX 960 och i somras GTX 1070 - bägge har orkat driva Project Cars i 4K/60 Hz på en 65" Philips-skärm - men 1070 når 70-90 fps så vsync kan aktiveras för stabilt 60 Hz utan tearing på skärmen.

(mindre tillägg med mer minne, 24gb, större ssd och så tillbehör som Logitech-ratt och riktig bilstol som förstås verkligen gör skillnad för bilspel)

Prestandamässigt har 2600K rating 8 479 medan 7700K har 12 321 i PassMarks lista, så "bara" en ökning med 45% på sex år (lanserade 2010 Q4 resp. 2016 Q4). Är ju mer än ingenting, men burken hänger med bra och det har ju hänt mer på grafiksidan då.

Som flera skrivit så är en 7700K med Z270-moderkort och en bra M.2-drive som 960 Pro på 500GB en bra grund, så rymligt chassi, så kan Du styra priset genom mängden minne och lagringsdiskar (fast hellre en bra NAS) och framförallt val av grafikkort. Ett 1080 (SLI verkar mest bökigt) och den där uppgraderingen till kommande 1080ti lät ju intressant hos EVGA...

Wish U både luck och nöje

Av ErikLtz

Som Du beskriver det är valet klart. Denna artikel om just Lightroom och antal kärnor styrker ytterligare i7:ans fördel då flera moment i programmet verkligen drar nytta av fler kärnor (i7:an Du nämner har 4, i5:an 2) vilket inte alltid är fallet:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Lightroom-CC...
(inte pinfärsk artikel, men möjligheten att nyttja fler kärnor i Lightroom lär inte blivit sämre i senare versioner)

Av ErikLtz

Det kan mycket väl vara en Samsung även om BIOS rapporterar något annat. I min MSI GS73VR bytte jag lagringsdisken, en 2 TB roterande, mot den 1TB Samsung 850 Pro jag hade i förra burken. Den identifieras fortfarande som HGST HTS541010A7E630 (den roterande), i BIOS och även i AS SSD - men prestanda är defintivt 850 Pro och INTE den roterande.

Tolkar det som att BIOS kan lagra en tidigare disks id och hålla kvar vid det. Har inte försökt komma förbi detta med någon refresh - jag vet ju helt säkert att det är min 850 där inne - men kanske finns någon mer omfattande BIOS-uppstart som verkligen kollar om vad disken egentligen heter numera.

(åh, inget om GS73VR-burken i signaturen - to do!)

Av ErikLtz

Lagringsdisk bytt

Ersatte 2,5"-disken med en SSD, inga problem bara lite många skruvar (17 st!), så satt bottenplåten lite extra fast i bakkant så man får lirka loss den. Själva disken däremot, den sitter inte med någon skruv utan kläms fast mot bottenplåten. Funkar fint och att se kopiering i Windows mellan diskarna med drygt 450 mb/s (sustained) är mer än okej (samtidigt som det ju bara är 25% av läsprestanda på M.2-disken).

Av ErikLtz

@Pahwn: Med Windows standard-driver hade Samsung-SSD:n också ruskigt låg skrivhastighet med AS så kanske är det något i standard-drivern som bromsar just AS skrivningar extra mycket... men tror det var en stor verklig skillnad med SSD:n i MSI:n - men alltså nu snabb och fin.

Av ErikLtz

FN- och Win-tangenterna

Det går att mappa om FN och Win - inte i Steelseries program utan i BIOS:en vid start. Återstår att byta plats på tangenterna - om man vågar...

Av ErikLtz

Sprakande ljud

Så var det ljudet - sprakar och brusar bedrövligt så snart volymen är över jättelågt - och själva volymreglaget verkar helt överstyra ljudet. Nå, flera verkar haft samma problem, som här:

https://www.youtube.com/watch?v=vDfdVruQB7k

och ett tips var avinstallera och installera om drivrutinerna - som dessutom uppdaterades 24:e november:

https://www.msi.com/Laptop/support/GS73VR-6RF-Stealth-Pro.htm...

Och visst, tog bort Nahimic och inaktiverade Realtek-drivern, så installerat nya Realtek och nu är det iallafall "normalt laptop-ljud" i maskinen utan sprak och pop. Men än så länge utan Nahimic som skall kunna förstärka ljudet enligt olika profiler i olika frekvensband... mmm, lite skeptisk, men testar väl den nya versionen... jorå, det ger lite möjlighet att välja ljudprofiler som lite snabbt och subjektivt låter lite bättre för musik och filmtrailers. Inte något finsmakarljud men lite bättre bas, typ. Problem solved!

Av ErikLtz

Testat WRC6 i UHD

Loggade in på Steam och tankade ner "mitt" WRC6, brum brum med Fraps igång, men ehum 10 fps i FHD-upplösning... var ju Intel-grafiken. Ändrade i nVidias kontrollpanel, Hantera 3D-inställningar till Önskad grafikprocessor: Högpresterande NVIDIA-processor, och då vart det bättre

Med fullskärm UHD och grafikinställning Medium visar Fraps 51-55 fps vid testkörning på banan i Katalonien. Känns som klart bra prestanda på en bärbar

Några irritationsmoment:

+ USB-kontakterna är "grunda" så den lilla radiomottagaren till extern mus sticker ut mer än den borde (handlar om ca 5mm extra)- ansluter MX Anywhere 2 via blåtand för att slippa...

+ Windows-tangent finns inte "nere till vänster" på tangentbordet utan till höger om Alt Gr - skulle gärna byta med FN-tangenten, men alla tangenter UTOM FN verkar kunna mappas om i Steelseries verktyg...

+ även andra tangenter sitter udda, från PgUp/PgDn ovan nummerpadden till att <> som brukar vara mellan vänster skift och Z ligger till höger om mellanslag - för det finns ingen tangent mellan skift och Z... en amerikansk layout som inte anpassats fysiskt...

+ klistermärkena satt med kletigt klister, fick bort med aceton (careful!)

Nu kika på USB-C/Thunderbolt-docka och 17"-väskor...

Av ErikLtz

Installera NVMe-driver

Jahapp, då funkar SSD:n SM951 som den skall - AS SSD ger 1981 MB/s läs och 1480 MB/s skriv (1 GB, Seq) efter installation av Samsungs NVMe-driver.

Men otroligt att maskinen levereras UTAN denna tydligen absolut nödvändiga driver för att SSD:n skall göra det den ju kan!

Ladda ner här (och njae, SM951 står inte med som stödd enhet, men 960 PRO, 960 EVO och 950 PRO nämns - eller är SM951 bara en "OEM-version" av 950 PRO...?):
http://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/to...