Inlägg

Inlägg som ErikLtz har skrivit i forumet
Av ErikLtz

Japp, fina Silverstone-agg i SFX-format - dessutom svarta, sleevade och det dyraste helt modulärt - gillar! Några detaljer dock:
+ burken stödjer ATX-agg, men det är då max 60mm höjd till CPU-kylare
+ Scythe har Shuriken och Big Shuriken II
http://www.inet.se/produkt/5331076/scythe-big-shuriken-ii-rev...
med låg profil, men dem bygger på bredden istället och hade troligen tagit i grafikkortet
+ FSP-agget kostar 342, Silverstones kostar 690 resp 939, några hundra upp för varje steg, men i procent är det +175%
+ effektkalkylen var maxade värden med allt igång på fullt (peak) och så används inte maskinen...
Har en enkel effektmätare, får leta fram och se vad burken drar i praktiken på idle, rimlig last och maxlast - men just max strömlast skulle vara ett bänkmärke som samtidigt jazzar med diskar, bluray, maxar processorn, drar minne och ritar på skärmen - det gör inte ens BF3... skulle vara omkodning av bluray-skiva mha både CPU och GPU:erna ner på diskarna... Well, återkommer efter mätning

Av ErikLtz

Haha, lacka agget och klippa bort några onödiga sladdar, tanken har förespeglat mig och tack för push:en!
Tangentbordet är Rapoo E9070, finns i vitt och svart samt någon modell med numeriska utbytt mot styrpad:
https://www.inet.se/produkt/6606353/rapoo-e9070-wireless-keyb...
Gillar det i princip för sin stilrena lätta kompakthet, men räckvidden på radion är inte bäst (eller störs lätt av andra trådlösa saker...).

Av ErikLtz

@Semo: ja, aningens marginal har jag till SFX-PSU:n, mäter det till 1 cm med fingret, men lite plats för luften att passera mellan PSU-fläkt och CPU-fläkt behövs... men säg 90mm, tops...
Så finns en spalt på ca 10mm mellan PSU och lådans lock, justerar man infästningen i lådan skulle några mm till kunna ges, men då är man inne på knepiga chassiförändringar.

Av ErikLtz

Ehh, om man nu inte är helt fast i Zelda-världen känns det som ett Fractal R3 med en massa repor... Fast själva Zelda-emblemet ser lite coolt ut så 3...

Av ErikLtz

Well, grottsten, Din Prodigy är mkt större, ca 36 liter mot 10 liter... så gillar man stort och vitt vinner Din, litet och svart så vinner min!

Av ErikLtz

Aha, tack jocke92, det är så man får göra... verkar knepigt och lär inte hända med den här burken. Kan man inte uppfinna någon "strumpa med blixtlås", sleeve som kan lindas på eller liknande som skulle funka även med gjutna kontakter? Mmm...

Av ErikLtz

Jo, kylaren Vortex Plus anges vara 84 mm över moderkortet, med ATX-PSU hade det inte gått men med SFX-PSU:n ges lite mer plats och kylare plus fläkt ryms.
Nu undrade Du över grafikkortet och jo, kylaren är inte symmetrisk så jag vände den med minsta utskjutet mot grafikkortet (heatpipe-sidan) och det är nästan 2 cm marginal där, men mindre mot minnena!

Av ErikLtz

Optiarc slot-in Bluray

Hann iallafall precis trycka in en slotin bluray i ett litet HTPC-bygge. Bra att ha nånstanns att stoppa in BD-filmerna, även så när dem skall kodas över till digital fil. Men 50 gb okomprimerat är lite drygt att arkivera även på NAS:en - full efter 100 filmer...

Av ErikLtz

LLL - Liten Lian Li

När PS3:an dött av blixten, den gamla mediadatorn från 2005 inte startats på länge och sonen "snott" den större Core i7-datorn till Sims3 så kändes det som dags att bygga en liten men hyggligt kraftfull men smidig stationär. Inte ren/klen HTPC, utan lättflyttad snabb och stark allt-i-allo-maskin.

Väljer chassit Lian Li PC-Q03B "Mini-Q - Small is beautiful" (20x24x21 cm) - neråt en fjärdedel av "kompakta ATX-chassin" som det nyligen lanserade PC-V650 (artikel 2012-08-07):
http://www.sweclockers.com/nyhet/15735-lian-li-lanserar-kompa...
Räknat i liter tar PC-Q03B upp drygt 10 liter medan V650 tar upp 39 liter.

Fyller lådan med:
+ Core i7 3770S, TDP 65W (kommande 3770T på 45W hade vart nice...)
+ ASUS P8H77-I moderkort
+ Radeon HD7750 för modern men inte übersnabb grafik
+ Intel SSD 520 120 gb för Win7 - och VirtualBox med CentOS
+ slot-in Sony bluray

Tänkte inte modda så mycket utan hålla det standard med bra grejjer. Köpte lite blå sleeving-grejs och ljudmatta - tyst? Ingen vattenkylning men troligen byta stock-fläkten, alternativ placering av SSD, kanske klämma in 3,5" lagringsdisk, så WiFi-adapter via USB för enkel uppkoppling...

Kollade strömförbrukning på
http://www.thermaltake.outervision.com/Power
som landade på 247W med alla komponenter på 100% peak load, så litet 300W SFX-aggregat skall räcka.

LLL - Liten Lian Li

Av ErikLtz

Testade precis igår med just Telia 3G (liten USB-plupp) och Skype videosamtal som gav usel bild och ljud som hackade, medan bredbandskollen.se gav finfina siffror (3 mbit nedladdning, 1 mbit uppladdning). Hade Aktivitetshanteraren igång och kunde mycket tydligt se att Skype inte kom upp i någon vidare hastighet (varken sänd eller ta emot) medan bredbandskollens kurvor var 10 ggr högre, både för sänd och mottagning.

Kan det vara så att Telia ogillar Skype och bromsar/stryper/trottlar hastigheten via 3G-plupp (inte bara via iPhone och liknande)? Skype kan ju uppfattas som konkurrens mot att ringa röstsamtal på mobilen där Telia har minuttaxa, vilket inte gäller data-trafiken?

(fast detta är ett mobilt bredband utan mobiltelefon och för denna kund som vill prata med barn och barnbarn med video i Frankrike skulle det knappast ske via mobilen ändå)

Av ErikLtz

Pekplattan på UX21

Fick faktiskt hem en UX21 genom Dustin häromdagen (UX21 - lillebror till UX31) trots releasedatum 2011-11-17. Tycker pekplattan hänger med på denna. Drivrutinen säger Sentelic, datum 2011-10-14, version 9.1.7.7.
(tangentbordet på UX21 är lite krympt, inte på bredden, men lite på djupet vilket gör det lite svårare att skriva på då tangenterna helt enkelt är lite för små för mina fingertoppar)
Skrev lite mer här:
http://eldata.se/component/content/article/48-test-asus-zenbo...

Av ErikLtz

Stor skärm med hög upplösning är najs - ökade nyligen från 24" med 1920x1200 till 30" med 2560x1600 (Dell U3011, en riktigt bra IPS-skärm för inte grymt mycket pengar). Anslutningen till datorn är dock inte helt enkel - skärmen stödjer full upplösning endast via Dual Link DVI och DisplayPort, varav Dells E-docka endast har Single Link DVI - men tack och lov DisplayPort. Så dockad bärbar Dell Latitude via DisplayPort och stationär burk med Dual Link DVI funkar fint att växla mellan på skärmens kontroller. Rekommenderar

Av ErikLtz
Skrivet av Kiro:

Jag ska uppgradera datorn med nyttModerkort, ny processor, nytt grafikkort och nytt ram.
Jag har också köpt en ny hårddisk där jag tänkte lägga operativet (W XP Pro).

Hur flyttar jag över operativet på den nya hårddisken? Det har gått några flyttar sedan installationen och jag kan inte hitta skivan igen, går det att fixa detta endå??

Hade're vart Win7 hade min artikel här:
http://eldata.se/component/content/article/1-nyheter/44-bta-d...
beskrivit flytt av Win7 till ny dator (i mitt fall från en bärbar till ny bärbar med en trevlig SSD-disk som var värd att behålla) med alla program intakta . Men som andra skrev, Win XP är inget Du borde vilja ha på den nya fräscha maskinen (inte minst för att det är svårt att hitta drivrutiner till Din nya hårdvara för gamla Win XP). Köp istället en Win7-skiva, gärna 64-bitars, och installera fräscht, så kopierar Du in gamla disken i en mapp på den nya maskinen för att få med dokument, bilder och annat som Du kanske glömmer om Du bara tar med vissa mappar.

Av ErikLtz

RAID-typerna och deras fördelar

Skrivet av Zotamedu:

Det där med att RAID 5 är dåligt för slumpmässiga små skrivningar tänkte du inte på? Speciellt om det är skrivningar som är mindre än blocksize eftersom det då blir en jädra massa omräknande av paritetsdata hela tiden.
Att köpa 6 diskar låter inte helt genomtänkt från första början för antingen kan du köra en nolla och få massa prestanda men riskera att allt havererar eller en femma och få lägre prestanda men vara lite mer säker. Sen är ju 6 diskar gränsen på vad som är vettigt att köra på en femma. Behöver du så mycket utrymme bör du spara ihop pengar till några få, större diskar. Vill du ha prestanda är det bara RAID 0 som gäller då de andra nivåerna är gjorda för redundans och inte prestanda.

Bra om RAID-klasser, men faktum är att även dem med säkerhet kan ge högre läshastighet. Med RAID1 (spegling) finns alla data på två diskar. Dessa kan läsa hälften var så blir läshastigheten dubbel mot en ensam disk. Och vill man ha både prestanda (som RAID0) och säkerhet (RAID1) så ger RAID10 (fyra diskar) teoretiskt dubbel skrivhastighet och fyrdubbel läshastighet mot ensam disk - och klarar att en eller vissa två diskar rasar utan dataförlust.
(själv körde jag en ensam SSD som systemdisk och 2x2 TB som RAID1 för säkrad storlagring med en mindre partition RAID0 som snabb scratchyta, men det är SSD:n som bangat och ger nu läshastighet på 15 mb/s, urk)

Av ErikLtz

Ehh, 16:9 som datorskärm är inte bäst, inte 16:10 heller egentligen. Minns gamla 4:3-skärmar, hade bärbar med 1400x1050, utmärkt för långa programlistningar. Nu bärbar med 1440x900 så där har utvecklingen gått lite bakåt. Men +1 för fler 1920x1200-skärmar.
Off-topic: som "TV" har jag Philips monsterskärm på 56" med 21:9-format, 2560x1080 pixlar, tyvärr dock ingen ingång som ger full upplösning utan 1920x1080 är max. "Riktig 2,35-biofilm" från bluray blir dock riktigt grejt på denna vilket ingen liten 16:9-skärm kommer nära...

Av ErikLtz

Speglat

Hej, med såpass gamla diskar ökar risken att dem rasar, men Du kan ju spegla dem (RAID1) så får man både datasäkerhet och iallafall teoretiskt dubbla läshastigheten (alla data finns på två ställen så diskarna kan läsa hälften var).

På mina 2x2TB kör jag en volym speglad (RAID1) om 1700 GB och en volym stripad (RAID0) om 300 GB. Har döpt dem till Säker respektive Snabb men i praktiken är RAID0 bara ca 15-20% snabbare på läs och skriv mot RAID1 vilket troligen beror på att Intels RAID-krets i P67-kontrollern inte är särskilt avancerad jämfört med en del "riktiga" RAID-kontrollers.

Har tyvärr ingen jämförelse med samma disk utan RAID, dock ca dubbelt så snabbt som en ny snabb 500GB 2,5"-disk i en bärbar och knappt hälften så snabbt som en 120 GB Corsair Performance 3 (skriva/läsa stooor fil).

För mig med SSD skall de stora diskarna främst ge säker bekymmersfri lagring - och det med med nya diskar. Hade jag gamla diskar skulle jag klämma ihop allt på 250 GB speglat utrymme (självklart backup då och då också). Du ordnar detta i Intel-kontrollerns BIOS, sedan installerar Du operativ som bara ser de skapade volymerna som diskenheter då spegling/stripning sker på hårdvarunivå.

/E

Av ErikLtz

Inbyggds grafik eller ej

Jag funderade också på inbyggd grafik eller inte, men valde ett "mellanting": PowerColor Radeon HD5670 Silent (finns andra utan fläkt för straxt under tusenlappen också) ger hyggligt mycket snabbare grafik, stöd för DirectX 11, funkar fint med DVI till 1900x1200-skärm och HDMI till 1920x1080-projektor samtidigt.

Välj då ett P67-moderkort så "behöver" Du inte ta en hottare processor (2x00K) för att få lite fart på grafiken.

/E

Av ErikLtz

Om gamla saker

Hej, visst kan det vara bra att återanvända saker man har på hyllan, samtidigt har det hänt ganska mycket gällande hastigheten på hårddiskar samtidigt som priserna gått ner så 2 nya snabba 1TB anslutna via SATA II (eller till och med III med upp till 6 gb/s) eller om Du har en tusing över till en liten snabb SSD som systemdisk så är det inte fel - när Du ändå bygger nytt menar jag.

Ljudkortet, mja, nu har ju moderkortet inbyggt ljud men kanske Du har särskilda skäl till extra ljudkort? Jag kör inbyggda ljudet på Asus-kortet till en 5.1-anläggning med tuuung bas, Logitech Z5500, anslutna via schysst coax så sköter högtalarkontrollen dekodning av den råa bitströmmen från blu-ray-spelaren m.m.. Har svårt att se vad separat ljudkort skulle kunna göra bättre i mitt fall iallafall.

Minneshastighet, jo, minnen skall funka på lägre hastighet än de är märkta för. Moderkortet har säkert inställningar av spänning och hastighet för minnet i BIOS (XMP-profiler och sånt). I bänkmärken går det att mäta skillnad mellan 1333 och 1600 men vid praktisk användning så går ju det allra mesta mot processorns cache och bara några procent av accesserna sker mot minne som går 16% långsammare. Effekten blir därmed i normalfallet svår att märka.

Så rättar jag mig själv: skrev Core i7-2500k - är ju 2600k!

/E

Av ErikLtz

Klart det funkar

Hej, det skall väl funka med MSI-kortet och nätaggregatet med dem delarna men kolla MSI:s lista med kompatibla minnen.

Jag byggde en lite större maskin med Core i7-2500k i ett ASUS P8P67 EVO med Corsair Vengeance-minnen men ett mindre grafikkort, PowerColor HD5670 Silent (utan fläkt) och har 500W aggregat som orkar driva SSD och 2x2 TB diskar också.

Nu drar HD6850 betydligt mer ström på full last (uppåt 229 watt mot drygt 160 för HD5670) men det borde inte vara några problem.

För kylning utöver fläktar på processorn, i grafikkortet och nätaggregatet så har Du naturligtvis ett chassi med en eller ett par stora lågvarviga fläktar. Jag valde Fractal Design R3 där "allt och lite till" ryms:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=683180

/E