Inlägg

Inlägg som anon162230 har skrivit i forumet
Av anon162230

Hoppas det blir riktigt bra

Får vi se om AMD släpper den beryktade Ryzen 3950X med 16 kärnor

Förmodligen bara ett vilt rykte men man kan ju alltid hoppas att de nukar Intel ordentligt.

Skulle dock hända så kommer det vara "next level shit for real"

Av anon162230
Skrivet av JonHolstein:

Så vet man bara vad man köper så är ett köp av endera märke inte fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Det har definitivt betydelse vem du väljer nästa gång du köper ny dator.

Om AMD Ryzen 3000 är ett lika bra köp eller bättre än Intel rekommenderar jag folk att köpa AMD.

Varför?

Jo för Intel förstår bara när man pratar kronor och ören, om de ser en minskad vinst måste de gör något åt det och det kommer driva dem till att innovera mer och bli mer konkurrenskraftiga.

Så ett hopp över till AMD skulle med andra ord absolut inte skada den framtida utvecklingen vilket ligger i allas intresse.

Av anon162230
Skrivet av Ozzed:

Det är en skillnad i kulturen. Intel har gjort "minsta möjliga teknikutveckling till högsta möjliga vinst" i flera år och de låtsas inte ens något annat. AMD verkar faktiskt ha en vilja och ett driv att föra teknikutvecklingen frammåt. Så visst, intel har varit bra på att mjölka marknaden till gagn för sina ägare, men det är inget som vi konsumenter tjänar på och tror man det så har man svalt Intel's blå dunster.

Du har helt rätt att Intel mjölkat för maximal vinst men vad Intel inte fattat är att genom att hålla tillbaka utvecklingen så brutalt och maximalt mjölka varje kisel krympning så extremt hade de börjat gräva sin egen grav.

Man måste ha en balans mellan utveckling och mjölkning för att hålla sin egen marknad vid liv och samtidigt skapa innovation och tillväxt.

Även om aktieägare vill tjäna pengar så tror jag inte att de skulle uppskatta om Intel skadade sin egen marknad till den grad att den på sikt krympte och samtidigt tillät andra tekniker att komma ikapp som t ex ARM. ARM är och hugger på både server sidan och den bärbara marknaden, även om inte ARM är ett jätte hot ännu idag så tror jag det kommer se lite annorlunda ut om 10 år.

Hade jag haft aktier i Intel idag så skulle jag vara överlycklig över att AMD gjort come back. Med konkurrens från AMD kommer Intel skärpa sig och se helt annorlunda ut om 5 år och detta kommer göra att alla aktieägare på sikt tjänar mer pengar.

Vi konsumenter är ju också stora vinnare på AMD’s come back bara tråkigt att det tog dem så lång tid att komma tillbaka. Får verkligen hoppas att AMD inte gör en sådan brutal miss igen i framtiden som de gjorde med Bulldozer arkitekturen.

Av anon162230
Skrivet av Svensktiger:

Flera PCIe lanes kostar ABSOLUT mer att implementera.
På samma sätt som bredare minnesbuss även kostar massor mer.
Komplexare chip med fler pinnar och mycket mer utrymme på moderkorten.
Det är inte för inte som DDR utvecklingen går mot högre frekvenser istället för en bredare bus, som ju "enkelt" kan ge samma bandbreddsökning.

Att AMD "bjussar" på flera PCIe lanes har mer att göra med att dom fortfarande slår underifrån och därmed inte kan ta betalt för dom på samma sätt som Intel.
Skulle AMD hamna i en situation där dom leder marknaden (igen) så kommer priserna direkt att öka och funktioner blir dyrare.

Ser inte att AMD bjussar på något, de gör bara vad dagens teknik tillåter dem att göra.

Så du menar att varje gång Intel gick ner en process nod och krympte från 32nm till 22nm till 14nm kunde de inte lagt till några extra PCIe banor för en mindre kostnad.

De gjorde i stort sett samma 4 kärniga cpu i 8 år och varje gång de krympte ner en process nod så blev cpu:n avsevärt billigare att tillverka eftersom kiselplattan blev mindre vid varje krympning, men ändå under samma period höjde de priset kraftigt.

Du menar då att att de skulle kostat dem så mycket mer att lägga till lite fler PCIe banor när de ändå gjorde en krypning samtidigt.

Intel har utan tvekan blåst alla sina kunder genom att hålla tillbaka utvecklingen.

AMD visar nu klart och tydligt att lite fler PCIe banor INTE kostar extra, de ger fler samtidigt som det dessutom är PCIe 4.0 banor i dubbel hastighet.

Av anon162230
Skrivet av dlq84:

Inte alls, de har bra poänger. PCIe 4.0 kommer inte göra ett dugg skillnad i prestanda för grafikkort, finns massvis med utrymme i PCIe3.0 på 16 banor.

Däremot skulle man lätt kunna gå ner på 8 banor som standard och på så sätt sänka kostnaden.

Cinebench är också rätt så meningslöst test för gamers precis som han säger, hur de har fått tag på AMD-cpuer till deras benchmarks kan man dock undra

Skojar du eller, vad då gå ner till 8 banor för att sänka kostnaden ?????????????

Det är ju Intel som lurat dig i alla år, lite mer banor kostar inget extra, de har bara hållit tillbaka utvecklingen genom att svälta typ 1155, 1150, 1151 cpuer på PCIe banor för att tvinga folk till att spendera mer pengar på HEDT cpuer.

Nu när AMD är tillbaka så kan man tydligt se hur Intel blåst sina kunder i alla år.

AMD's main stream processor 3900X med 12 kärnor och 40 PCIe 4.0 banor kostar 500USD, c:a 6000kr

3900X som alltså kommer kosta c:a 6000kr är alltså 18% snabbare än Intel Core i9 9920X HEDT som nu kostar över 13500kr i Sverige

Jämför då med senaste Intel main stream (socket 1151-2) Core i9 9900KF som är ner svulten på PCIe banor och presterar lååååångt under 3900X och kostar 5500kr.

Hur får du ihop att AMD kan göra 40st PCIe 4.0 banor till långt bättre pris om nu extra PCIe banor skulle vara så kostsamma.

Och när du säger " PCIe 4.0 kommer inte göra ett dugg skillnad i prestanda för grafikkort" när tycker du då att utveckligen ska gå frammåt. Om de resonerat som du när PCIe 2.0 var aktuellt så hade vi fortfarande bara haft PCIe 2.0 idag.

Med PCIe 4.0 och PCIe 5.0 kommer de kunna göra nya saker med grafikkort som inte var möjligt tidigare, därför behöver vi mer bandbredd nu. Även om man inte märker skillnad till en början så kommer det nya grafikkort inom snar framtid med funktioner som inte var möjlig med PCIe 3.0 och lägre.

AMD förstår en sak som Intel ALDRIG kommer fatta, om de utvecklar cpu:er med högre prestanda och mer funktioner till bra priser så driver de marknaden framåt där folk och företag kan innovera och på så sätt skapa nya och lukrativa marknader i framtiden.

Intel affärs ide var att i ett decennium svälta marknaden på prestanda och funktioner och hämma innovation och nästan orsaka PC datorernas undergång.

Du kan tacka din lyckliga stjärna att AMD lyckades komma tillbaka och bli konkurrenskraftig igen.

Av anon162230

Fördelen med Cloud gaming är ju att enheterna ska vara så billiga och dumma som möjligt för att hålla nere hårdvarukostnaden.

Om de börjar flytta över beräkningar och viss data till användaren för att snabba upp spelupplevelsen så blir allt dyrare eftersom det blir högre hårdvarukrav.

Det som nu ska vara så enkelt med cloud gaming kommer bli rörigt om det kommer flera lager med olika tekniker från olika företag som ska förbättra upplevelsen.

De borde tackla problemet från annat håll istället, låta internet leverantörer ta del av lite pengar från vinsterna så de har en morot i att investera och förbättra sina nätverk.

Om alla sorters spel ska kunna fungera i cloud gaming finns det inget substitut till en snabb internetkoppling med låg latens, därför måste vi bygga ut fiber och 5G nätverken så mycket som möjligt i framtiden för att det ska fungera.

Alla lösningar med högre hårdvarukrav är bara "snake oil" som ger en illusion av bättre spelupplevelse i vissa spel och kommer inte alls fungera i andra spel.

Av anon162230

Ni som snackar lagg verkar inte veta hur Stadia fungerar. Google ska sätta Stadia servrar runt om i världen hos lokala Internetleverantörer.

T ex jag har Telia och på deras interna nätverk har jag en ping på 0.8ms

När Google monterar upp en Stadia server hos Telia kommer jag kunna spela hur bra som helst utan något uppfattbart lagg.

GIVETVIS kommer de som bor ute på landet INTE ha samma möjligheter till låg lagg MEN Stadia måste börja någonstans.

Hur du tar reda på ditt ping, gå in på Bredbandskollen.se och välj Avancerad mätning ta sedan staden som ligger närmast dig och kör ett test. Upp/ner Hastigheten är inte det viktigaste utan kolla vad du får för ping.

Internetleverantörer kommer tjäna pengar på dessa tjänster så de kommer ha större intresse av att bygga ett snabbare fiber nät till dem som bor i områden som bara har ADSL.

Stadia kan alltså skapa en ny investeringsvåg bland internetleverantörer i många delar av världen för att snabbare expandera sina fibernätverket eftersom de ser möjlighet att få tillbaka sina pengar fortare.

Av anon162230

Blir intressant och se vad Samsung har att komma med i år, om de hunnit utveckla en PCIe 4.0 ssd kontroller.

Om så är fallet hoppas jag på hastigheter upp åt 6GB/s

Update:
Samsung verkar ligga långt före alla andra när de gäller PCIe 4.0 ssd kontroller, de släppte redan Oktober 2018 en enterprise ssd med läshastighet på upp till 8GB/s.

De kommer med största sannolikhet ha en PCIe 4.0 ssd kontroller redo för konsumenter nu i höst, frågan är om den blir lika vass som den som sitter i PM1733.

"The high-end enterprise NVMe drives are getting a major controller update that brings PCIe 4.0 support in addition to the NAND upgrade. This allows for much higher performance across the board, most notably with sequential read speeds reaching 8GB/s on the new PM1733 compared to 3.5GB/s on the PM1723b."

https://www.anandtech.com/show/13497/samsung-shares-ssd-roadm...

Av anon162230

4 kärnor och TDP på 2,8 watt samt gpu som endast klarar 720p

Vad ska man ha den till? Typ i leksaker eller brödrosten?

Av anon162230

Är stor chans att PCIe 4.0 kommer ha ett kort liv på knappa 3 år, inte för det spelar någon större roll eftersom PCIe 5.0 är bakåt kompatibelt så de kan snabbt och enkelt hoppa över till PCIe 5.0 så snart den är mogen.

Det finns redan nu billiga 8x och 16x RAID kort för PCIe 3.0 till M.2 ssd där du sätter 2st eller 4st M.2 ssd i raid 0.

Dessa raid kort kommer även till PCIe 4.0 rätt omgående.

När PCIe 4.0 ssd mognar lite kommer en M.2 SSD ligga på mellan 6 till 7GB/sek.

Med två ssd på ett raid kort så har du lätt 10+ GB/sek, med fyra så har du 20+ GB/sek.

Dessutom är NVMe 1.4 på gång med lite nyheter som kommer ge latens and IOPS en ordentlig skjuss i rätt riktning.

Av anon162230

AMD är helt klart ledaren nu.

Problemet är att AMD leder med ett så stort försprång så att det till och med höll tillbaka Ryzen 3000 med 16 kärnor.

Ryzen 3900X på 12 kärnor är egentligen 16 kärnors varianten med 4 kärnor avaktiverade.

Detta är bekräftat eftersom 3900X har 70MB cache minne.

Ryzen 3000 med 16 kärnor kommer att ha 72MB cache.

De 2MB cache som saknas på 3900X är från de 4 avaktiverade kärnorna som innehåller 512KB chache vardera.

Själv tycker jag 3900X är bästa köp eftersom du får i stort sätt lika mycket cache minnen som 16 kärnors varianten kommer att ha så i spel kommer du ha samma eller till och med bättre prestranda med 3900X på 12 kärnor pga möjlighet till högre klockfrekvens.

Av anon162230

Intel i stort sätt dominererar laptop marknaden så med AMD tillbaka på sina fötter och att Qualcomm nu visar framfötterna lär hålla Intel på styva linan.

Inte konstigt att Intel släppte sina 10nm cpu:er först till laptops, de vill inte ge konkurrenterna något större fotfäste på laptopmarknaden om de kan unvika det.

Av anon162230
Skrivet av Markusas:

@JonasT Kan ni gå förbi Samsung och kolla vad de ha på G gällande detta?

En annan sak jag funderat på är om det är möjligt att Samsung släpper någon firmwareuppdatering till deras befintliga t ex 960 Evo/970 Evo/970 Evo Plus där man kan få ut lite extra prestanda via PCIe 4.0 eller om deras minneskontroller jobbar max redan på 970 Evo Plus?

Fungerar inte riktigt så, kontrollern på SSD:n måste stödja PCIe 4.0 vilket den inte gör.

Som exempel är anledningen till att man kan får PCIe 4.0 på existerande AMD moderkort för att du uppgraderar processorn till Ryzen 3000, PCIe 4.0 tekniken sitter alltså i processorn.

Så du kan alltså inte flasha bios på ett moderkort med en Ryzen 2000 processor och få PCIe 4.0 eftersom Ryzen 2000 inte har PCIe 4.0.

Samma gäller alltså på en ssd, du kan alltså inte flasha ssd:n för att få stöd för PCIe 4.0 om inte kontroller kretsen har detta inbyggt redan.

Av anon162230

Tar gärna 4 st i RAID 0 tack

När de kommer ner i vettiga priser dvs. kan tänka mig en bra smarrig prislapp när de släpps.

Väntar med spänning på vad Samsung kommer släppa för M.2 PCIe 4.0 ssd i höst, skulle vilja se hastigheter på mellan 6 till 7 GB/s.

Trevligt dock att Gigabyte redan utvecklar ett 16x PCIe 4.0 raid kort.

Av anon162230
Skrivet av Orisons:

Personligen tror jag inte att det finns en chans att de lyckas. Eller det går förstås om de sular in ett enormt batteri och gör den "släp-bar".
Alternativt att den är så klen att det enda den klarar av är Word,Webb och Video.
Såvida de inte har kommit på någon revolution så är de lika begränsade av fysiken lagar som alla andra, fråga Samsung hur det gick när de försökte pressa dagens teknik till max.

Ingen revolution behövs endast ett nära samarbete.

Förut var det så att vissa komponenter var strömsnåla medans andra var värsta strömslukare.

Projektet går ut på att Intel tvingar ALLA underleverantörer att optimera deras komponenter för att sedan uppnå en total bättre batteritid.

Bara en så enkel sak som att gå över till PCIe 4.0 sparar batteritid. Ju snabbare kommunikationen mellan kretsar går desto kortare tid behöver de kommunicera och på så sätt drar de mindre ström.

Så man behöver inte bända på fysikens lagar bara göra komponenter bättre och smartare.

Av anon162230

9+ timmar produktiv batteritid i den "verkliga världen" låter som ett stort plus

På tiden att alla produktspecifikationer på riktigt återspeglar användandet i den verkliga världen.

Fram tills nu verkar det som tillverkare, av både datorer och mobiler, tävlat om att fuska med benchmarks med motiveringen att alla andra gör ju det.

Av anon162230
Skrivet av jacozz:

Ok. Nåt nytt om "Geforce Super"?

nVidia ville bara passa på att uppmärksamma alla inför Computex att deras RTX serie fortfarande är "Super" dyr.

Av anon162230

Verkar som kylflänsar blir ett måste på PCIe 4.0 SSD så de inte throttlar.

Tycker det intressant med att många säger att det inte kommer märkas någon större skillnad mot PCIe 3.0 SSD.

Visst är detta en korrekt observation, alla har inte direkt nytta av en snabbare SSD och då kan de hålla sig till de billigare alternativen.

Däremot finns det användningsområden som fortafande behöver en massiv bandbredsökning för att öka produktiviteten.

Sist men inte minst med utveckling kommer också nya ideer och användningsområden växa fram med tiden.

Snabbare lagring tar oss ett steg närmare ett universalminne som ersätter alla andra minnen, givetvis är denna verklighet säkert 10-15 år bort men för varje steg framåt kommer vi närmare denna verklighet där vi bara har ett minne i våra datorer.

Phase-change memory

Phase-change memory (PCM) is also known as PRAM and PCRAM. The technology has the potential to provide non-volatile storage that heavily outperforms NAND flash and offers a considerably longer write life.

IBM has described PCM as having “superb” scalability due to its ability to be produced at small process sizes with consequently higher data densities and lower costs.

The potential uses of PCM range from a replacement to NAND flash through an intermediate storage medium sitting between flash and DRAM in terms of performance and cost, to the ultimate role as a universal or “storage class” memory that would replace the entire portfolio of SRAM, DRAM, NOR flash and NAND flash.

Av anon162230
Skrivet av OSkar000:

Fast vänta här nu... vartåt är den här diskussionen påväg?

Förmodligen dit kontanterna är på väg, åt hellskåtta

Av anon162230

Sverige är full av idioter, inte konstigt att vi är på väg åt skogen. Kontanter är ett av de viktigaste skyddsnäten vi har i samhället.

Om man inte fattar vilka katastrofala följder ett samhälle kan få av att kontanter försvinner är man eftersatt mentalt.

Vi måste kunna klara krig och kastastrofer där el, kommunikation och annan infrastruktur är satta ur spel.

Banker är dessutom företag och inga företag ska ha total kontroll över alla tillgångar som medborgarna har i samhället eftersom detta definitivt kommer leda till att det missbrukas.

Det är lätt o sitta o säga att allt fungerar så bra med våra plastkort så varför ska vi bry oss om kontanterna.

Den dagen du inte kommer åt dina pengar för att överleva kan du ju sitta och tänka tillbaka på hur bra det hade varit och ha kvar de där gamla hederliga kontanterna så du kunde sätta mat på bordet.