Inlägg

Inlägg som johanandersson har skrivit i forumet
Av johanandersson
Skrivet av GuessWho:

@Edin Jusovic

Jag tycker inte det framgår varför de ska betala?
Är det en ny skatt?
Eller var är det för avgift?

Det måste väl finnas någon motivering i varför de ska betala ?

https://www.politico.eu/article/tiktok-joins-meta-in-suing-eu...

För att "bekämpa misinform" i det kommande EU-valet bland annat, och skydda barnen givetvis.

Av johanandersson
Skrivet av Roger W:

Vilket ”sanningsministerium” menar du? TikTok? Meta?
Tror inte du har koll på vad ordet betyder: ministerium hänvisar normalt till statliga enheter. (Eller prästämbete)

Det är EU som ska tillsatta moderering, så vitt jag lyckats förstå. Denna avgift är för att bekosta EUs censurarbete.

Av johanandersson
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag ser en liknelse i ordningsvakter som arrangörer måste anlita, dyrt som tusan är det. Men någon måste betala och rimligt är dem.
Detsamma borde gäller digitala mötesplatser.

Det är väldigt intressant att censur av ett internationellt sanningsministerium nu är så accepterat att dess introduktion likställs med ordningsvakter.

Av johanandersson
Skrivet av Falcon:

Vilka är de två positiva ändringarna sedan W7? 100 negativa blir kanske jobbigare att fråga om.

Utökat clipboard (win + v) samt snipping tool (win + shift + s).

Riktigt smidiga och något som inte kommer ivägen om man inte vill använda det.

Av johanandersson
Skrivet av Gender Bender:

Förändring = dåligt.

Det är ju inte falskt när det kommer till Microsoft? (De har haft två positiva förändringar sen Win 7, och hundratals negativa)

Av johanandersson
Skrivet av Belgaar:

Det är en gratis uppdatering. Varför skulle någon med möjligheten välja att sitta på Windows 10 som knappt får någon support längre. när man kan byta till 11an. 11an är 10an fast bättre på alla sätt.

Moment 5 kommer under våren som ytterligare utökar förbättringarna mot 10an på flera sätt.

Windows 11 har absolut inga fördelar mot 10, bara mer Microsoft skräp. Direkta problem med 11 är bland annat att det nu krävs två klick för att få fram contextmenyn i explorer, man måste vänta en stund när man väljer bland olika fönster genom win+siffra annars hänger det sig, man blir av med vertikalt utrymme då taskbaren är låst i horisontellt läge.

Jag har en dator med 10 och en med 11. Det är ingen stora skillnader, men också enbart negativa sådana. Att inte riskera fler uppdateringar ser jag som positivt när det kommer till Microsofts mjukvara, trots säkerhetsrisken.

Av johanandersson
Skrivet av kaput:

Skulle det vara så att Youtube tillgängliggör material utan upphovsrättsinnehavarnas tillstånd är det en fråga de parterna emellan. Svenne Kokosnöt kan knappast förväntas kunna differentiera legalt och illegalt material i varje enskilt fall.

Det var ju lite storm för några år sedan när polisen gjorde någon satsning med att svara på frågor kring att konsumera material lagligt. Givetvis går det inte att följa, men deras stackars person klargjorde att alla har ansvar att se till att all upphovsrätt var rätt innan de kollade eller lyssnade på något. Deras rekommendation var att man skulle höra av sig till de som hade gjort materialet och säkerställa att det var lagligt att kolla på något på t.ex. Youtube. Vill minnas att de till och med behövde säga att om det plötsligt var ljud i ett klipp som man inte kände till innan och därmed inte hade säkerställt upphovsrätten kring, så var det privatpersonen som begick ett brott.

Säger inte att detta är rätt, varken fakta eller moral, tyckte bara det var roligt när de var tvungna att försvara absurda lagar. PRV har mer rimliga frågor och svar, även om de naturligtvis inte heller går att följa.

Av johanandersson

Problemet är att brev både är förlegade, knappt använda, och samtidigt otroligt viktiga för officiella saker. Det rimliga är absolut att göra en fullständig omställning till något digitalt i hela landet och helt lägga ner brevs officiella funktion.

Göra ett rejält 3-5 år långt projekt där man går igenom allt i samhället och tar bort brev. Detta kommer naturligtvis aldrig ske då vi som land är handlingsförlamat, och vi kommer ha kvar brev resten av århundradet.

Av johanandersson

Om du är ok med att bränna mer än tusen kronor på media per månad så kan du kanske överväga att bara köpa exakt det du vill ha istället för att ha abonnemang?

För musik finns det bra prenumerationstjänster, för spel finns det bra försäljningstjänster, men för ljudböcker och film så är det bara skräp och konsumentförakt. Vi har tydligt sett att branschen klarar inte av att leverera prenumeration, får kanske hoppas att den branschen kan röra sig närmare spelstrukturen.

Av johanandersson
Skrivet av SpiikeN^:

Vadan detta tjat om kavajer på skoltid? Är indek i Umeå helt annorlunda än alla andra indek-utbildningar i Sverige, eller hittar du på? Jag läser indek på KTH och har kopplingar till både LiU och LTH. Jag har ALDRIG sett någon ha på sig kavaj i skolan?

Jag pluggade Indek i Göteborg och klart vi alla hade kavaj. Det är dock enda saken man behöver ta med sig, höghatt och ridspö delar de ut vid nollningen. Givetvis behöver man själv förse sig med cigarrer, men det är ju en förbrukningsvara. Spöet kan förvisso också vara en förbrukningsvara om allt för mycket underklassdräg kommer för nära, som vi brukar säga.

Av johanandersson
Skrivet av thesutex:

inget som videos som ropar siri.. mina homepods goes bananas here

Jag älskar när Siri avbryter föreläsningar på universitet 😂 Det är som tur var nästan alltid föreläsarens telefon.

Av johanandersson
Skrivet av dlq84:

Ingen skulle acceptera att de gjorde så med Windows. Och ingen skulle acceptera att Google gjorde så med Android, Appleanvändare är ett speciellt släkte.

Detta är ju inte ens teoretiskt. Microsoft försökte begränsa Windows till att bara ha deras store med Windows S för några år sedan. Som tur var så blev det bara känt som en defekt version av Windows och väldigt få personer känner ens till det. Hade kanske varit farligare om Microsoft store inte vore så patetiskt.

Av johanandersson

Men du saknar nu synergin av ett revampat Index paradim? Hur ska du nu kunna leveragea ett mosvarande skillset i den disruptiva industri-3.0 omställningen?

Av johanandersson
Skrivet av mangemongen:

Personlign föredrar jag Apples affärsupplägg som går ut på att ta betalt så mycket som möjligt för produkter och tjänster som vilket företag som helst framför Googles och andras affärsupplägg som går ut på att suga upp så mycket data om dig som det bara är möjligt genom en mängd ”billiga” tjänster och produkter samtidigt som man använder den datan för att påverka dig och räkna ut vad du tänker göra nu, snart, och i framtiden.

Enligt professor Shoshana Zuboff som har skrivit den mycket viktiga boken The Age of Surveillance Capitalism var Apple åtminstone så sent som 2019 den enda Amerikanska techjätte som inte sysslade med det hon kallar surveillance capitalism, där Google är pionjär och Meta, Microsoft, och Amazon gör sitt bästa för att hinna ikapp.

Löjligt påstående från henne. Apple, på samma sätt som Google nu när de blockerar tredjepartkakor, låser ut konkurrenter för att själva fortsätta med fullständig övervakning.

Nu går det inte att hitta längre för att internet är söndrigt och nästan allt som sökmotorer länkar till är låst automatiskt genererat skräp, men Apples reklamintäckter ökade extremt mycket precis när de låste ut andra leverantörer från att samla in information på iOS. Att det inte ledde till en jämn konkurrens, utan att Apple istället fick en onaturlig fördel kan enbart förklaras av att Apple fortsätter att använda den datan.

Av johanandersson
Skrivet av GizmoTheGreen:

och för det räcker ju Switchen fortfarande (förutom när dom har VM i fail-kodning, se pokemon SwSh och SV)

Fast jag upplever inte att Switchen var tillräcklikgt för det. Även ett stiliserat spel borde rulla utan hack och i skärmens fulla upplösning konstant. Köpte inte så många spel till Switchen, och trotts att de alla var av den typen du beskriver så hade nästan alla problem, i alla fall ibland.

Av johanandersson

Hoppas de fläskar på lite på prestandan denna gången. Kul för andra att de inte kände av när originalet haltade, men för min del var många delar av BOTW jobbigt, även om spelet i sig var kul så kändes det ofta som individuella bilder.

En 10x prestandaökning borde vara möjligt om de ville, men åtminstone fem gånger förbättring borde vi kunna kräva.

Av johanandersson
Skrivet av Xeonist:

Det kommer säker bli lika framgångsrikt som Threads och Metaverse.

Det här påminner lite om killen som med pappas kontokort köpte den absolut snabbaste datorn, med dom senaste versionerna av alla programvaror, och sen lik förbannat blev frånåkt för att han (alltid en han) saknade kreativitet, driv osv.

Det var samma kille som satt i forum och berättade hur mycket pengar han hade lagt på sagda dator, och hur bra den var…bra för vad? Det var det ingen som frågade på dom forumen.

OpenAI's toppmodell dominerar fortfarande bland LLMs, men nästan allt annat intressant kretsar kring de open source modellerna som är derivat av Metas LLaMA 2.
Meta ligger också bakom PyTorch som är branchstandard inom AI-utveckling.
De tillhandahåller en uppsjö av specifika och användbara ramverk utöver det, så som SAM.

Meta är ett av de tre mest intressanta företagen inom AI, och utan tvekan det mest öppna.

Av johanandersson
Skrivet av trudelutt:

Hur kom du fram till det? Upp till 700 W drar de enligt databladet (https://resources.nvidia.com/en-us-tensor-core/nvidia-tensor-...). 700 W * 350 000 = 245 MW. En stor reaktor genererar 1 till 1.5 GW. Även med kringkomponenter och kylning osv kommer man nog inte upp i en stor reaktor. Det är dock inte långt ifrån.

Kollade snabbt upp vad ett h100 drog och råkade nog läsa 7000 istället för 700.

Av johanandersson
Skrivet av underd0g76:

Ingår kärnkraftverk till att driva allt?

Borde kräva tre stora reaktorer för att driva själv korten, sen tillkommer det givetvis mer för alla kringliggande komponenter och sånt.

Ungefär som Danmark på en varm dag.

Av johanandersson

Hur fan står folk ut med video på Instagram? Jag har sett klippet tidigare, men blev lite osäker på huruvida han säger att de redan har dem eller om det är som artikeln säger att de ska köpa in dem i framtiden, så tänkte att jag skulle kolla igen. Men det går ju inte att kolla på video på den plattformen. Inte nog med att de har automatiskt uppspelning utan ljud i en liten liten ruta på under 10% av skärmen men det går ju inte att spela tillbaka? Är tanken verkligen att folk ska missa ljudet i början och sen bar skippa det, eller underlåter sig folk att kolla på något två gånger bara för att plattformen är utformad av hatfulla utvecklare?