Inlägg

Inlägg som johanandersson har skrivit i forumet
Av johanandersson
Skrivet av MsSmith:

Precis - och med nya tekniska möjligheter så finns det saker som du kanske gillar eller ogillar.
Kameraövervakning i samhället har en motverkande effekt, i synnerhet taxibilar, vilket är just en teknisk utveckling. Fler kör/åker bil och då uppstår ökade problem där. Övervakningen har en dämpande effekt.

Gissar att det du kallar övertro krockar lite med problematiken med Encrochat, och de resultat som uppnåtts tack vare att det knäcktes?

Du tror väl inte att denna sortens lag hade medfört en konstant effekt liknande "knäckningen" av encrochat?

Att kriminella kommunicerade fritt där, och därmed blev påkomna, var ju för att de trodde det var skyddat. Det kommer naturligtvis inte ske när kommersiella tjänster påbörjar massövervakning. De kriminella kommer bara använda andra krypterade tjänster.

Av johanandersson
Skrivet av Elakekocken:

Alla som har barn lär ju känna igen sig i oron man känner för dem.
Handlar förslaget i grund och botten att skydda barn är jag 100% för det även om det kan exploitas/utnyttjas för andra syften så har det mindre prioritet än skyddande av barn i min värld, så vad än alla gnällspikar säger så hoppas jag chat control 2.0 går igenom i så fall.

Orsaken till att få personer som är emot detta förslaget fokuserar på det påstådda syftet om att skydda barn är för att detta naturligtvis enbart påverkar kommersiella tjänster i dagsläget.

Säg mig, tror du att det finns någon person som kommer använda tjänster så som Signal för den sortens brott dagen efter denna sortens övervakning blir implementerad?

Kryptering är inte något avancerat och det finns befintliga lösningar som inte kommer påverkas av denna sortens förbud.

Tror du sånt slags material kommer skickas via kommersiella tjänster även om dessa är övervakade? Eller hur tänker du när du tror att denna sortens övervakning kommer ha sitt utlovade syfte?

Av johanandersson
Skrivet av Söderbäck:

Ja jag vet att det måste finnas en misstanke. Och ja - jag förstår att chatcontrol 2 är massövervakning.
Jag förstår skillnaden - och har inte heller påstått något annat här.

Men HUR ska du tillämpa tekniken enskild övervakning per användare över e2e-krypterade chattar? Hur har du tänkt att alternativet ska se ut?
Anledningen till att man pushar det längre här är ju just för att det uppstått en frizon för kriminalitet - och att den arbetsmetod som tidigare fungerat inte längre verkar vara riktigt tillämpningsbar.

Så återigen ställs frågan om HUR det ska göras istället. Det är ju det jag frågat om igen och igen här.
Jag upplever en direkt ovilja att svara. Och det är väl rimligt. För det är jättesvårt. Kanske finns inte bättre alternativ?
Jag hoppas ju att det finns - men det kryllar inte direkt av dem.
Alternativet att blunda för problembilden med kriminella frizonger är såklart inte ett alternativ heller riktigt.

Det är irriterande när du hävdar att det är ett givet behov av att kunna läsa all krypterad kommunikation och kräver alternativ för att uppnå det. Inget annan låtsas missförstå att alternativet är att inte implementera denna massövervakningen alls.

Förslaget har problem i sig själv, men det gör inte att andra personer enbart får lov att föreslå implementationer med samma mål. Att helt enkelt inte se värdet i massövervakning är en legitim ståndpunkt.

Av johanandersson
Skrivet av Söderbäck:

Du har inte förstått problemet om du tar det här som exempel.

Nog för att tullen kan scanna allt med exempelvis bobmsensorer, drogsensorer eller röntgen egentligen. Det har de befogenhet att göra - men inte mantimmar. Så ja, så är det väl egentigen även för posten.
Men det är besides the point ändå!

Det är möligt att chatcontrol är fel - men räkna med att det kommer regleringar som ger möjlighet till insyn. När alla aktörer själva inte släpper in rättsväsendet som telefonoperatörerna och posten gjort - utan använder e2e-kryptering så blir det i praktiken en omöjlighet att gå den vägen. Så ser det inte ut med postgången.
Alltså på riktigt.
Polisen får sätta span på postgången till en enskild individ vid brottsutredning. Det är samma för insyn i banker. i telefonsamtal. SMS, you name it.
Men. Whatsapp, signal och andra tjänster online omöjliggör det här förfarandet som tidigare faktiskt givit full insikt vid behov. Det är precis här det riktigt svåra problemet ligger. E2E-krypteringen går liksom inte att fimpa den dagen polisen knackar på. Hur tusan gör man då egenltigen? Aktörerna numer säger nej - även när det faktiskt är befogat.

Det kommer komma lagstiftning som hanterar den delen. På ett eller annat sätt. Det behöver du inte oroa dig för

Gillar du inte chat controls upplägg så har du nu en bra möjlighet och chans att komma med konstruktiva alternativ. Ingen kräver det av dig. Ingen väntar på sådan input. Men du har chanen att ge alternativ här.
Hur man ska kunna ge rättsväsendet insyn vid brottsutredningar som det fungerar när de går till posten, eller till en operatör för att avlyssna en telefon. Fast det ska fungera även för nätets aktörer.
Jag har svårt att se att det finns så mycket bättre lösningar än upplägg likt chat control. Men tror folk att det går att lösa på andra sätt m

Det du skriver låter extremt naivt. Klart folk är rädda för missbruk, det är inte någon man bara kan vifta bort.

Det finns ett visst värde i att ge tillgång till specifika individers privata kommunikation efter domstolsbelsut. Chatcontrol är något extremt mycket mer långtgående än så och utformningen är så bristfällig för det ärendet, då faktiskt kriminella inte kommer använda kommersiella tjänster, att det inte är värt att låtsas att lagen kommer användas i det syftet.

Av johanandersson

Bus?

Av johanandersson

Ha, läste titeln som att minne förväntades bli billigare än SSD. Det hade varit något.

Av johanandersson

Skulle gissa på att detta innebär en markant försämring i täckning.

Av johanandersson

Undrar om länken klarar av en mikro i huset, eller om man får överleva filmen utan popcorn.

Av johanandersson

Nä, konstigt titulerad artikel. Det låter som om de inte uppnått någon förbättring, snarare än att de precis överträffat sina löften.

Oavsett, till den grad som Geekbench 6 faktiskt är plattformsoberoende så är detta i klass med den främsta processorn på Prisjakt, Ryzen 7 7800X3D, i entrådat och lite mindre än hälften i flertrådat. Det är helt sjukt bra prestanda. https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-7-7800x3d

Av johanandersson

Jag tar gärna detta, om man inte behöver bil för att nå dig? Kan hämta idag i så fall

Av johanandersson

Hummus med lite plattbröd och grönsaksstavar är trevligt. Brukar ha med mig det om jag går en längre promenad.

Kokar man kikärtor från torkade (några påsar åt gången och fryser ner) och använder färdig citronsaft istället för färska citroner så blir det väldigt billigt.

Av johanandersson
Skrivet av MP-Jan:

Håller med helt. Om man sätter citat-tecken kring en mening/uttalande, när det inte är ett direkt citat, och det omskrivs i negativ bemärkelse, blir det smutskastning/förtal. Kom ihåg det @landmarks. Man kan kritisera uttalanden på andra sätt. Men det kanske inte är det viktiga här? Det viktiga är att generera klick, eller?

Ja. Jag trodde naturligtvis att han hade gjort något ytterligare uttalande, då titeln är helt annorlunda från det Todd faktiskt sa.

Det där kan knappast ens vara lagligt?

Av johanandersson
Skrivet av JonasT:

Då var det fixat!

Super! 🥳

Av johanandersson

Kan ni inte börja uppdatera prestandaindexsidan igen?

https://www.sweclockers.com/artikel/18402-sweclockers-prestan...

Denna artikel uppdaterades i flera år, men nu var det mer än två år sedan. Kan ni inte underhålla den igen?

Den har varit en bra resurs, haft det som bokmärke.

Av johanandersson

Underbart. Inte för att Python är perfekt, men det är otroligt mycket bättre än VBA. Kombinera visualiseringen i Excel med lite Pandas och NumPy kommer göra det lättare när man tvingas jobba med det programmet.

Av johanandersson

Inte testat denna själv, men detta är väl ungefär vad du letar efter. Var försiktig så att det går åt rätt håll, de flesta verkade ha HDMI som output.

https://www.amazon.se/Signalomvandlare-Play-omvandlare-HD-kam...

Ingen aning hur det påverkar latens.

Av johanandersson

Det är så synd då det aldrig funnits något bättre användningsområde än VR. Detta har alltid varit det bästa sättet att någon gång få fullkroppsspårning enligt mig.

Orginalkinect var inte kapabel nog för något sådant, men 14 år senare borde Microsoft kunnat lösa det.

Av johanandersson

Det är ju absolut en överträdelse, även om det hade varit branschstandard.

Av johanandersson

Jag gick på att testa en Illustrerad Vetenskap prenumeration för snart sju år sedan. Efter det ringde de flera hundra gånger under de efterföljande månaderna, flera samtal per vecka från de olika tidningarna i koncernen, och vägrade sluta fram tills jag hotade med en polisanmälan.

De är ett cancer, undvik Bonnier.

Av johanandersson

Hur är det möjligt för ett företag att så konsekvent bara göra saker sämre? Vem skulle någonsin vilja bli av med ännu mer skärmutrymme i onödan?

Det är illa nog att man inte kan ha taskbaren på sidan som jag har haft i snart tjugo år för att maximera det vertikala utrymmet.