Inlägg

Inlägg som fryguy har skrivit i forumet
Av fryguy

Om någon sitter på en oneplus X invite som inte är bunden till en mail så tar jag gärna en. Står på kö så klart men man vet ju aldrig hur lång tid det tar tyvärr.

Av fryguy

Kanske borde flytta diskussionen om Hen och En hit egentligen. Känns som att det passar bättre i denna tråd.

Har egentligen inte så mycket att tillägga debatten mer än att undra över objektsformen för hen. Känns ju inte helt rätt med henom som många föreslår då detta könsneutrala pronomen mer känns som ett maskulint pronomen, vilket vi redan har ett av. Behövs självfallet inte i talspråk där subjekt och objekt kan förstås av kontexten etc. men i skriftspråket blir det naturligtvis ett problem. Finns trotts allt anledningar till att vi fortfarande inte blivit av med de/dem t.ex.

Sedan kanske man bör snegla en del på den finländska debatten om hän. Här kan jag visserligen missminna mig en del. Detta till trotts vill jag ändå minnas att de letar efter ett feminint pronomen då hän uppfattas som maskulint av stora delar av befolkningen. Visserligen behöver inte vi hamna i samma fälla då vi har pronomen för detta redan men känner i alla fall att det finns en viss farhåga där.

Men min trötta hjärna kanske har helt fel och om så kanske någon kan bidra med något. Egentligen är jag mest intresserad av en fungerande, icke maskulin liknande, objektsform av hen då henom helt enkelt känns knasigt.

Av fryguy
Skrivet av anon186252:

Nog tur att ni rekommenderade appar. Man kan ju säga att det tar en stund att lära sig ett helt främmande alfabet. Jag har legat o pillat i några timmar och har väl lärt mig runt 20-30 tecken, vilket är ganska långt ifrån kravet, skulle jag tro Får väl se om det sitter kvar lite senare..

Börja med hiragana och katakana som trotts allt är alfabetet och det bör inte ta dig allt för lång tid att lära dig. Inte för att vara jobbig men tycker du det är svårt så skriv för hand då brukar det sätta sig lättare. Sedan har japanska I endast kravet typ -kana + 100~ kanji är inte allt för svårt egentligen.

Sen kan jag väl lägga till att studieteknik visserligen kan utformas själv men program som pluggkoden går egentligen bara igenom hur allas hjärna fungerar och hur man kan jobba för att optimera inlärning. Men visst kör hårt på vad som fungerar för dig

Vet inte var du bor men det finns språkcaféer och liknande på många orter där man kan sätta sig och prata med folk. Ett annat tips är att kolla lite sushi ställen och se om du hittar ett som drivs av japaner. De brukar vara ganska villiga att prata om man kommer när det inte är högar av folk i restaurangen.

Vilket universitet ska du läsa på distans genom om man får fråga?

Av fryguy

Har själv läst Japanska 1 på dalarna för inte allt för länge sedan och det var ganska basic. Använde Genki I och vet att japanska 2 använder Genki II på dalarna iaf. Böckerna är helt ok upplagda och man lär sig genom övningar etc. på ett enkelt sett.

Kan inte direkt lägga till mer information om böcker etc. än ovan egentligen men vill du lära dig kanji via flipcards kan obenkyou till android vara ett bra alternativ. Lite smidigare än en hemsida då man oftast har telefonen i fickan och kan träna på tåg, bus etc.

Vill du göra livet lättare för dig så pluggar du kanjin innan kurserna startar så blir det inte så mycket tragglande med kanjin som kan ta en del tid annars under kursens gång. DÅ blir kursen mer repetition än inlärning och saker hålls lite fräschare.

Nästa tips som kom ovan är nästan AO för alla som vill lyckas på hemma plan och det är att hitta någon som pratar japanska, helst en japan så klart men någon som pratar hyfsat fungerar som substitut. Detta är helt enkelt för att du kan hålla saker bättre i huvudet om du också tvingas använda dig av det. Annars blir det lite som att lära sig inför ett prov och sedan helt glömma allt. Har du ingen vettig studieteknik så kolla t.ex. pluggkoden på UR eller liknande program för att få lite tips på hur man kan göra.

Av fryguy

en nokia 5110 -98

Av fryguy

@chipw00t: Sitter på W10 och den gamla kan av någon anledning inte hitta GPUn och installera drivern utan bara CCC och gaming evolve app. Bara nyaste som hittar och är villig att installera drivers också.

Av fryguy

Amds nya 15.7.1 sätter GPU temp till 75C idle... Avinstallera och felsökning har nu tagit 1h~ Har dessutom inte fått tag på gamla 15.7 drivaren så kör windows default vilket verkar fungera hyggligt men är ju inte optimalt. Men nu är kortet iaf knäpptyst.. Kul när ett 290 låter som ett flygplan från att ha varit mer eller mindre ljudlös innan uppdatering. Så från 50C~ idle och ljudlöst till 75C~ flygplan i idle är väldigt roligt och sjukt irriterande.

Nästa irritation är ju egentligen det att AMD bara har sina nyaste drivers och beta på hemsidan så om den nyaste skapar problem kan man inte få tag på den innan tyvärr >_<

Av fryguy
Skrivet av snajk:

Men vad ni inte verkar inse är att tian inte är gratis. Uppgraderingen till tian för de som hade en giltig licens är gratis men det är en väldigt liten del av hela kakan. De allra flesta uppgraderar aldrig Windows till en ny version utan använder den som kom med datorn tills datorn byts ut. Dessa vill nu MS ha upp till senaste versionen så att de kan exempelvis tvinga ut säkerhetsuppdateringar och på så vis få en mycket stabilare användarbas. Och absolut tänker de att de ska tjäna pengar på butiken om de får fler att använda operativet, men det är inte en diabolisk plan utan helt naturligt och de är också medvetna om att det är en chansning. MS vet lika lite som vi ifall folk kommer att ta till sig de moderna apparna men att de hoppas på det är uppenbart. Jag ser dock inget problem med det, de moderna apparna har många fördelar gentemot de traditionella apparna på en rad områden, både vad gäller stabilitet och säkerhet men också när det gäller integritet och så. Problemet är snarare att de inte är tillräckligt bra än och att vi inte vet om de någonsin kommer att bli det, men de är ju ett steg mot en säkrare framtid liksom och apparna hade aldrig blivit tillräckligt bra om de väntade med lansering av hela appsystemet tills dess att de var det.

Den absoluta merparten av de som tidigare betalt för Windows, alltså företag med volymlicensavtal och datortillverkare, betalar fortfarande för varje licens precis som tidigare. Det enda som MS ger bort gratis är som sagt uppgraderingen och uppgraderingen till åttan kostade ett par hundringar liksom.

Ja uppgraderingen är gratis och ja du måste betala om du vill köpa licensen löst. Några hundra för att uppgradera från 7-8 är fortfarande en stor inkomstkälla medan uppgradering 7/8-10 inget ger en enda krona i MS fickor direkt. Jag vet inte hur det ser ut för den stora massan men jag misstänker att de allra flesta redan har automatiska uppdateringar i och med att detta varit standard länge. Så så länge MS skickar ut uppdateringar till W7 och W8 så faller det argumentet en hel del. Det de gjort nu är att göra det omöjligt att inte uppdatera vilket vi får se om det är av vikt eller inte. Tvivlar starkt på att det är via appar som MS tänkt tjäna pengar. Min tanke är fortfarande att de vill tjäna pengar som google gör, via annonser och att sälja information om sin användarbas. Är detta målet så är det ganska självklart att man uppgraderar alla gratis så att man får en större användarbas att sälja och sälja till. Se bara i installationen av W10 med annonsid etc. så borde det vara ganska tydligt att du är produkten.

Man kan väl tänka och teoretisera hur mycket man vill i och för sig. Men företag ger inga annonsintäkter med andra ord får de betala för sina licenser för att dessa kan inte MS tjäna pengar på på något annat sett. Att blint lita på att gratis är gott och att MS inte har någon som helst baktanke med det hela känns lite naivt.

Av fryguy
Skrivet av strejf:

Nä och då hade man sagt exakt likadant vid lanseringen av Windows 7 och 8 och 8.1 med. Vilket är lite av min poäng mot alla foliehattar som tror att det är något annorlunda med Windows 10 jämfört med förut

Men visst har du en poäng, absolut. Det handlar väl egentligen bara om att man måste bestämma sig för om man litar på företaget eller inte baserat på historia m.m.

Det blir dock lite absurt om man ställer en fråga om varför något är gjort på ett visst sätt och man inte får berätta vad de som har bestämt att det ska vara så säger om saken.

Efter att ha suttit på W10 sedan lansering och funderat över alla artiklar som kommit upp och liknande kan man inte undvika att tänka över modellen med gratis OS. Gratis OS uppdateringar är väl bra men ju mer man läser om det så är det bara mer och mer datainsamling som inte heller går att stänga av och som står på max i default. Ja visst man ska inte ha en foliehatt etc. men det är så många frågetecken kring det hela att man inte riktigt kan skaka bort känslan av att något är galet. Oavsett vad du gör kan du inte stänga av datainsamlingen utan att gå in i registret och pilla.

Ser det som delvis problematiskt och man fastnar lite i ett argument som tek syndicate brukar köra med "If something is free you are the product" eller något snarlikt. Det känns lite som att det är just så att det är användaren som är produkten i W10 därav gratis för alla inkl. pirater som man kan läsa om lite här och var som fått helt giltiga nycklar efter uppgradering. Visst de kanske kan bli bannade senare men tvekar starkt på att så är fallet. Om användaren är produkten, genom datainsamling etc etc., så spelar det noll roll för MS om du är pirat eller genuin ägare av en annan windows version. Målet för MS verkar snarare va att så snabbt som möjligt få över folk till W10 inte för att det nödvändigtvis är deras bästa egentligen, utan för att det är deras nya affärsmodell. Du vill inte ha en bunt folk som sitter på W7 och W8 där du tjänar 0kr på dem efter det att de köpt en licens, du vill tjäna pengar konstant på dem genom datainsamling etc.

Jag respekterar alla dina inlägg och du är en väldigt bra källa till information ang. windows etc. och det är jag tacksam för men du borde också kunna se den andra sidan av myntet?

Det finns anledningar till att datainsamlingen är max från början och det är inte för den anledningen som MS anger: "Det här är det rekommenderade alternativet för den bästa Windows-upplevelsen och den mest effektiva felsökningen". Utan snarare för att det är detta alternativ som ger dem mest pengar i samarbeten med andra. Ett sidospår är också att detta alternativ ger "den mest effektiva felsökningen" när min förhoppning är att mitt OS aldrig ska få problem, men i alla fall. Vidare är det också intressant att titta på det grundläggande alternativet som lyder: "Om du väljer det här alternativet kan vi tillhandahålla uppdateringar för Windows (via Windows Update, till exempel skydd mot skadlig programvara genom Borttagning av skadlig programvara), men vissa appar och funktioner kanske inte fungerar korrekt eller fungerar inte alls". Eller med andra ord så säger man att välj inte detta alternativ för då kan vi inte garantera att ditt OS fungerar som det ska. Visst det är paranoid men det är i alla fall intressant att se hur de har ordat hela meningen. Ser man till den "utökade" varianten så säger den "Om du väljer det här alternativet kan vi kan ge dig en förbättrad och anpassad Windows-upplevelse". Vilket också är intressant då det ingenstans sägs vad som menas med förbättrad. De kanske menar att appar nu fungerar som de ska eller?

I alla fall detta blev en bra mycket längre post än tänkt. Men det gnager en del och det enda som håller tillbaka från en återgång till W7 är egentligen tidsåtgången på att göra alla tweaks etc. för att få det OS:et att fungera perfekt. Visserligen är det en bunt tweaks till W10 som jag helt enkelt inte har gjort ännu och som skulle ta tid också men men.

Skrivet av Dunlopzu:

Vad använder W10 för filsystem ?

NTFS som de gjort de senaste 15åren~

Av fryguy
Skrivet av WoG:

Kan någon bekräfta att det faktiskt fungerar att installera från scratch? Nu menar jag:

"Delete partition" på hårddisk, så du skapar en helt ny partition i installationen, och sedan drar på W10 med iso.
Denna MS-snubbe verkar hävda motsatsen:
http://answers.microsoft.com/en-us/insider/wiki/insider_wintp...

"Please be aware that you cannot use the free upgrade offer to perform a clean install on first attempt. You must first upgrade from the qualifying version of Windows 7 or Windows 8/8.1 (whether you do it through Windows Update or using the .ISO file). Ensure the upgrade is completed successfully and then ensure that it is activated. You can then proceed to do a clean install by using recovery media or using the Reset function in Start > Settings > Update & Security > Recovery > Reset this PC (Get Started)."

Jag önskar att någon kunde bekräfta att påstående ovan inte är sant, annars så har jag spenderat VÄLDIGT många timmar i onödan...

Så länge du har uppgraderat och aktiverat en gång så kan du installera om från skratch. Har själv gjort det och allt är aktiverat och funkar prima än så länge.

Av fryguy

Kan lägga till lite info från en som jobbat x-antal år på Schenker, slutade för ett par år sen så kan visserligen ha ändrats en del men troligen inte...

Privpak har "problemet" att det som tidigare sagts går på turlistor samt utgår från ett visst antal hubbar. Det är således inte alla Schenker kontor som lastar privpak, iaf inte då och tror inte de har ändrat på det. De flesta gör det men inte alla vilket skapar en dags fördröjning då paketet ska ta sig till närmsta hub och sedan packas för att sedan skickas tillbaka.

Till skillnad mot vad folk verkar tro finns det ingen inbyggd fördröjning som att privpak står någon dag bara för att ticka på en dag eller liknande utan det mesta om inte all fördröjning skapas av två saker, dels att det hämtas enligt turlistor samt att det bara är ett av tre skift som packar privpak vilket gör det hela lite segare. När väl allt är i privpak kartongen går det dock ut dagen efter. Detta gör att det tar minst 2 dagar innan paketet kommer fram till skillnad mot postens 1 dag. De gula påsarna som nämndes innan är enbart returpåsar och används aldrig för att leverera privpak ut till ombud.

Man väntar aldrig på att en kartong till ombud ska bli full utan det räcker med att det ligger ett paket i en kartong så går den ut till ombud.

Det är väl den infon jag kan komma på för tillfället har ni några fråger eller liknande kan jag försöka svara på dessa utifrån vad jag minns. Har jobbat med privpak sortering etc etc så

Av fryguy

Det som huvudsaklingen skiljer är processor och ram. 414 har 1,33GHz dual-core cpu medan 415+ har en på 2.4GHz quad-core samt att 414 har 1GB ram medan 415+ har 2GB.

Hittade inte den innan men letade lite mer och hittade play varianten också som tillåter transcoding om det är något som du behöver. Så vill du att den ska vara relativt rapp så skippa modellerna utan beteckning samt "j" serien då dessa har svagare CPU:er och mindre ram.

För del så skulle jag landa i en 415play om du tänkt spela upp filmer och liknande och ha den som mediabibliotek. Klarar alla enheter, som du tänkt spela upp media från, sig utan transcoding är dock 415+ det bättre valet i min mening. Vill du jämföra mer i detalj så har jag gjort det lite lättare för dig genom länken nedan:
https://www.synology.com/en-global/products/compare/DS415+/DS...

Skulle dock oavsett hålla mig borta från icke play och + modeller då dessa känns dumsnåla i alla lägen.

Av fryguy

Till datorn kan du tänka dig http://www.inet.se/produkt/6910098/evga-supernova-gs-650w-80-... som nätagg istället då det är 150mm istället.

Till nasen skulle jag i ditt fall titta på någon av de lite dyrare typ 415+ då dessa har en mycket bättre processor vilket kommer hjälpa dig en hel del i många fall. Har du tid att vänta på en rea eller liknande kan en HP microserver vara av intresse. Visserligen lite mer pill men det kan göras mycket kraftigare också. Vill du ha det enkelt välj en synology med + då dessa har mer kraft helt enkelt och är helt klart priset annars kommer du känna dig dumsnål efter ett tag.

Detta är väl det jag kan komma med som input till dig iaf.

Av fryguy

@MBY: Man lär sig något nytt varje dag Väldigt informativt svar och något jag definitivt kommer att ta åt mig av

Av fryguy

@Teddis: Bytyder egentligen bara att de kan göra fler försök. Så 100000 lösenord/sec och det skulle fortfarande ta 5½år att knäcka det lätt ihågkomna lösenordet. Tvivlar starkt att någon är så intresserad att ta reda på ditt lösenord till sweclockers att de ens lägger ner den tiden. Tänk även på att de måste lägga ner den tiden per användare så ja om alla hade ett långt lösenord hade det varit bättre.

Av fryguy

Det är väl på tiden att man byter lösenord här iof så ur en viss synpunkt kanske det medförde något positivt. Mest glad för att man har unika lösenord så man slipper byta överallt >_< Men detta påminner om en gammal xkcd comic som jag länkar till nedan angående just lösenord

http://imgs.xkcd.com/comics/password_strength.png

Av fryguy
Skrivet av LudvigLindell:

Åker till Island imorgon och kom på i sista stund att jag eventuellt behöver ta med ett powerbank i handbagaget. Är det tillåtet? Kunde inte hitta någon bra information om det efter en snabb googlesökning. Det är ett litiumbatteri på 15600mAh.

Inga problem. Bara att ta med sig i handbagaget och vara glad helt enkelt.

Av fryguy
Skrivet av Laggzor:

du vill defenitivt ha en intel om du kan greja det, minecraft är hemskt på AMD, jag snittar ~40-50 fps i vanliga spelet med 8350 på 4.6ghz, det är inte överdrivna inställningar heller.

kör jag med modpacks sen lägger sig fps'en på runt 15-20 även med Optfine installerat som skall öka prestandan i svaga system.

Vet inte riktigt vad du gör i minecraft men jag snittar på 120fps iaf med min 8350 i stock...

Av fryguy

Det känns lite dumt att "slänga bort" 1000:- på ett grafikkort om det enda som ska göras är att spela minecraft. Jag har satt ihop ett datorpaket där jag försökt baka in ett OS också... det är en bit över budget så klart iom det. Vill man köra linux kan man ta en lite bättre CPU istället. Har även tagit bort SSDn som alla andra kör med och tagit en vanlig 1TB HDD istället igen mest för att det faktiskt ska finnas lite plats att göra något på. 120GB SSD kommer windows sluka till sig själv nästan så bättre att det finns lite mer utrymme även om det är lite långsammare. Blir också lite billigare om man kör på Windows 7 istället för 8.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8127629/amd

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8127629/amd

Men men det är det lilla jag har plockat ihop.

Av fryguy

Utan att veta mer om hårdvara och mjukvara som du borde ha skrivit in i denna tråd. Plus att tråden antagligen skulle lagts någon helt annanstans så googlade jag och fick detta svar:

It seems like you are having DNS problems. First thing I would do is try clearing your DNS cache:

ipconfig /flushdns
If that does not help, then try changing your DNS servers temporarily to Google's (8.8.8.8 and 8.8.4.4) just to make sure that the DNS server that you are using is not having problems. To do this on windows 7:

Open Network and Sharing Center.
Click "Change Adapter Settings".
Find Network Connection that is used to connect to internet (either "Local Area Connection" or "Wireless Connection"), right-click on it and click Properties.
Now in new windows select "Internet Protocol 4 (TCP/IPv4)" and click Properties button.
In the new window click the checkbox for "Use the following DNS server addresses:"
Type in 8.8.8.8 and 8.8.4.4
Click Ok and close the rest of the windows.
After this is done, check your internet connection and if you can open pages.

Kanske löser något för din del.