Inlägg

Inlägg som aliassund har skrivit i forumet
Av aliassund
Skrivet av Kaspersky 0_o:

Varför inte? Det går ju bra inom alla andra industrier.

Inget i vår historia har haft den utveckling som elektronik har haft när det gäller energieffektivitet, dvs hur mycket arbete som utförs per energienhet. Men problemet är att folk klagar på att mänskligheten nu kan integrera ett system av >30 miljarder transistorer på ett chip som klockas med flera GHz och att det då drar 300-500W. Rätt komiskt.

Självklart utvecklas chipteknologier att vara så effektiva som det bara går samtidigt som det går att använda dom i rimlig hastighet. Effektförbrukning och värmeutveckling som följer är ju det största problemet.

Det är fritt fram att underklocka och undervolta för att nå en väsentligt bättre energieffektivitet. Men det sker till priset av sämre absolut prestanda.

Av aliassund
Skrivet av Thomas:

Klart man kan, men man kan inte få fullkomligt maxad prestanda och hög energieffektivitet.
Det går ju i princip alltid att få ännu högre prestanda till lägre effektivitet än vad man har just nu (överklockning med ökad power limit eller mods), till och med om man skaffar ett 3090 Ti.

Om NVIDIA hade släppt 3090 med standard-limit satt till 280 W istället för 350 W så skulle det sannolikt prestera inom 5%, men till 20% lägre effekt, så perf/W ökar med nästan 20% (18.75%). Man skulle ju fortfarande ha hög prestanda dock.

Precis så, det är alltid en kompromiss mellan absolut prestanda och effektivitet. 5% i lägre prestanda kan vara en dealbreaker. Men inget hindrar en köpare att klocka ner och köra med lägre spänningar. Samtidigt driver marknadskrafterna fram dessa extrema kort för de som vill klämma ut sista droppen.

Av aliassund
Skrivet av Kaspersky 0_o:

Detta är en olycklig utveckling; jag hoppas vi istället ser mer energieffektiva alternativ i framtiden.

Du får välja, Du kan inte få både hög prestanda och hög energieffektivitet.

Av aliassund
Skrivet av BMac:

Jag kan börja.

Vetefan hur gammal jag var, men kanske runt 12 år.

Min moder tog då hem stationär dator från jobb för att jobba hemma med att stansa bibliotekskort.
Jag tyckte att det var en alldeles utmärkt idé att skifta brytaren på baksidan från 220V till 110V och sen var den datorn klart med livet

edit: Blev inte jag som började tydligen.

Övervoltad, borde bli dubbelt så snabb 🙃

Av aliassund

Annonsen är avslutad

Av aliassund
Skrivet av dust79:

300 kr Jag slår gärna till på direktköp 300:- vid hämtning. Bor i stan kan hämta idag eller imorgon

Ok, skickar PM

Av aliassund

Seasonic Focus Gold 550 Plus

Nätaggregat, Seasonic Focus Gold 550 Plus. Inköpt 2018-06-26, använt i 3 år.
1x moderkortskabel
1x CPU 4+4 kabel
1x PCI-E 2x(6+2) kabel
2x SATA x4 kablar
1x SATA x2 kabel

Finns för upphämtning på Östra Mårtensgatan i Lund. Kan skicka mot att köpare betalar frakt.

Bud i tråden, direktköp vid 300kr + hämtning.

Läs hela annonsen här

Av aliassund

Swiftpoint Propoint, en underskattad pärla.

https://www.zenlap.eu/media/catalog/product/cache/1/image/9df78...

Av aliassund
Skrivet av LeonHart:

Man kan vara imponerad av prestandan men det spelar ingen roll om AMD släpper en ny processor imorgon som får stryk av denna. Det går ändå inte att köra samma mjukvara på dessa så de kommer aldrig att vara konkurrenter så länge det problemet inte blir löst.

Så är det men som pc användare vill man ju inte känna sig som en second class citizen.

Av aliassund

Finns det någon som tillverkar linsinsatser till Aero likt för Reverb mfl för oss med kass syn?

Av aliassund
Skrivet av Jonteponte:

M1 är snart 18 månader gammal. Det är yesterdays news. M2 lär komma innan året är slut.

Dessutom kräver väl Alder Lake betydligt mer kräm än någon variant av M1? Och man får tåla att laptopen låter som en dammsugare så fort man drar igång Zoom eller något annat som vill ha lite cykler.

Jag har en nyare Dell Latitude på jobbet. Den kostade 35K men drar likförbannat igång fläkten om jag laddar om några tabbar i FireFox.

Intel är körda om de inte steppar upp sitt game rejält de närmaste året eller två.

AMD likaså.

Av aliassund
Skrivet av sniglom:

Jag är nyfiken på GPU-prestandan.

"For the most graphics-intensive needs, like 3D rendering and complex image processing, M1 Ultra has a 64-core GPU — 8x the size of M1 — delivering faster performance than even the highest-end PC GPU available while using 200 fewer watts of power.[3]"

https://www.apple.com/newsroom/images/product/mac/standard/Apple-M1-Ultra-gpu-performance-01_big.jpg.large.jpg
Notera "highest-end discrete GPU" i bilden och det finstilta.

Läser man sedan vad [3] betyder så står det så här:
[3] Testing was conducted by Apple in February 2022 using preproduction Mac Studio systems with Apple M1 Max, 10-core CPU and 32-core GPU, and preproduction Mac Studio systems with Apple M1 Ultra, 20-core CPU and 64-core GPU. Performance was measured using select industry‑standard benchmarks. Popular discrete GPU performance data tested from Core i9-12900K with DDR5 memory and GeForce RTX 3060 Ti. Highest-end discrete GPU performance data tested from Core i9-12900K with DDR5 memory and GeForce RTX 3090. Performance tests are conducted using specific computer systems and reflect the approximate performance of Mac Studio.

Enligt benchmarken ska Apples GPU vara snabbare än ett RTX 3090 vid en tredjedel av förbrukningen. Det kan så klart röra sig om ett extremt missvisande exempel, det får väl tiden utvisa. Men med 800GB/s mot minnet kan jag tänka mig att integrerad GPU snurrar på ganska bra med.

Jag förstår att steget från x86 till ARM och integrerat minne har stor potential. Men att det skulle finnas så mycket att vinna på när det gäller GPU har jag väldigt svårt att svälja. Skulle inte AMD och Nvidia redan nu då stoppa in RAM i samma kapsel som GPUn?

Av aliassund

Låt vara att minnesmängd är begränsad men frågan är hur central den extrema minnesbandbredden är för M1 Ultra prestanda.

Av aliassund
Skrivet av hakd:

Förstår inte hypen, M1 slår nästan en 3år gammal CPU.. Inte så konstigt alls

Till en bråkdel av effekt och pris?

Av aliassund
Skrivet av Yoshman:

Det handlar självklart ändå om två separata noder, men blir då mer jämförbart med vad t.ex. TSMC har för "5 nm". Det som idag används är en 5 nm nod optimerad för perf/W och maximerad transistordensitet.

Så kan det vara men inom en given processnod finns det alltid dels olika transistortyper med olika prestanda avseende hastighet kontra energieffektivitet och dels olika designbibliotek med digitala standardceller som kan vara optimerade map tex yta, hastighet eller energieffektivitet. Det behövs inte helt separata noder.

Av aliassund

Rätt mycket snack från Intel, med historien i färskt minne har de rätt mycket att bevisa.

Det är ju liksom inte så att man bestämmer sig för att fixa en 20Å process och säkrar finansiering så är allt klart. Rätt många ingenjörer som kommer att bli skalliga längs vägen.

Av aliassund

BYTE
Rätt serös blaska, där lärde jag mig i mitten av 80-talet hur man med rekursiv programmering tolkar matematiska uttryck.

Av aliassund

Mobil är basvara för mej, byter när jobbets leasingavtal löper ut, vart 3e år.

Av aliassund
Skrivet av fragande:

Lite så ja. Ska man sitta med en jäkla bomullspinne och göra rent varenda hål, skruva isär och förstöra gliddynorna var sjätte månad för att göra rent eller hur är det tänkt? Blåsa med tryckluft känns spontant inte som en så bra idé med tanke på att det kan blåsa in skit lite varstans.

Kanske bara jag som är OCD:ig men jag hatar verkligen skitig mus/tangentbord

Bada hela musen i isopropanol?

Av aliassund

Jag är vänsterhänt och kränkt av denna mus.