Inlägg

Inlägg som aliassund har skrivit i forumet
Av aliassund

Även om OLED bara får 9% av marknaden 2017 så är det kanske det enda segmentet med sunda marginaler för tillverkarna.

Av aliassund

Enda fördelen med ett överdimensionerat nätagg är att det kommer att hålla länge eftersom det kommer att jobba lågnt under dess kapacitet.

Av aliassund

Servett

Skrivet av orion_:

Alla vet att det egentligen var Steve Jobs som utvecklade Thunderbolt en helg då han hade lite tid över...

Jag har hört att han kluddade ner hela standarden på en servett under en kafferast en måndagförmiddag. Han gjorde fö alldeles själv den första Thunderbolt-chipet, på eftermiddagsrasten då.

Av aliassund
Skrivet av Joakim Ågren:

Hur är det nu med livslängden på Amoled?

Har fått för mig att de åldras rätt fort, håller inte alls lika länge som LCD eller Plasma. Särskilt inte om man brukar ha på TV'n i bakgrunden många timmar varje dag.

Sen det här med 4K. Jag provade köra ett sådant där 4K klipp på YT och trots att jag har en ny modern 2500K CPU så drog det iväg till 70% CPU användning och med skipped frames. Med resultatet att det blev lite hackigt på sina ställen.

Vet inte om det har att göra med att det är just YT, eller nått annat. Men det verkar som om hårdvaruacceleringen inte riktigt funkar så bra när det är 4K material.

Verkar inte som dagens datorer är redo för formatet ännu. Kanske om 3-4 år.

Jag har dock ännu inte provat att sprela det via tex VLC, kanske funkar det bättre då?

Desto större anledning för industrin att driva på då så vi blir tvungna att köpa ny hårdvara

Av aliassund

1080p är stenålder

Poängen med hög upplösning är att upplösningen inte längre får någon betydelse.

Det är egentligen rena stenåldern att filmtittande bara blir bra om varje pixel i filmen mappas till exakt rätt pixel på skärmen, pss kan man resonera om när man sitter framför datorn. Rendering av text och grafik är väldigt bökigt eftersom man måste trolla bort skaleffekterna med anti-aliasing. O spel sen, hur mycket GPU kraft går det inte åt för att mjuka linjuerna för att kompensera för den låga upplösningen, en jäkla massa filtrering och andra trix som likaväl kan användas för att rendera fler pixlar.

Av aliassund

Det är inte så att de tänker bortom vanligt tv o filmtittande?

Av aliassund
Skrivet av oscarstegland:

Hastighet är ju trevligt och så men det står inget om vilken typ av ping man kan förvänta sig. Och räckvidden lär ju vara usel dessutom. Hur fan har de tänkt att detta skall funka när 2.4 ghz (ännu mindre 5.0 ghz) knappt tar sig genom två betongväggar... Skall vi bygga kartonghus i framtiden eller vad handlar det om?

Befogad fråga. Låt oss först sikta på 60GHz, det kommer att räcka långt för våra behov och och börjar bli billigt att bygga även om det drar en del ström.

Av aliassund
Skrivet av iMatter:

Jag undrar hur bra, snabba och strömsnåla de olika AMD Trinity-CPUerna skulle ha varit om dom hade gjorts i 22nm istället för 32nm. :-/ Hade varit intressant att se.

Det är en i högsta grad befogad fråga. Skulle också vilja se AMDs och Intels arkitekturer benchmarkas mot varandra med skillnaden i teknologi borttagen.

Av aliassund
Skrivet av Zotamedu:

Jo, även om Bulldozer hade kunnat konkurrera med Intel hade Ivy Bridge sett precis likadan ut. Kanske hade priset varit lite annorlunda men prestandamässigt hade det inte varit någon skillnad. Ivy Bridge presterade exakt precis som förväntat. Eller ja, precis exakt som vi som kan läsa och vi som vet hur Intels Tick Tock är tänkt att fungera förväntade oss. Intel sa långt innan att de tänkte satsa på att öka grafikprestandan, vilket de gjorde, de tänkte införa nya Tri-Gate, vilket de gjorde, de skulle sänka elförbrukningen märkbart, vilket de gjorde och de skulle ge några procent mer prestanda vilket de också gjorde.

Anledningen till att grafiken fick så mycket uppmärksamhet är delvis stress från AMD men även en generellt plan från både AMD och Intel att köra på kraftigare integrerad grafik. Ett fenomen som även återfinns på andra plattformar verkar det som. Vidare följer Intel med marknaden som mer och mer efterfrågar effektivare lösningar än rå prestanda. I alla fall för konsumentmarknaden. Laptopar är en enorm marknad idag och den är betydligt mer intressant än att sälja några extra 3770K. Ett tydligt steg i denna strategi är Intels Ultrabooks som mer eller mindre kräver små strömsnåla processorer för att fungera på ett bra sätt. Eller menar du att Intels satsning på Ultrabooks är en direkt följd av att Bulldozer inte presterade som den skulle?

Jo det är rätt, man kan hävda att Intel bara följer sin tick tock strategi men samtidigt innebär inte det nödvändigtvis att utfallet skulle bli det som blev, det finns fortfarande frihetsgrader pss som att de kunde lägga mer krut på grafikdelen.

Det mest oroväckande är att man tar en befintlig arkitektur och portar den till en helt ny teknologinod, transistorantalet förändras inte så mycket men kiselytan minskar radikalt. Men vinsten blir marginell i både prestanda o effektförbrukning. Något är fel här. Det finns ingen poäng att växla över till en ny teknologi om den inte ger fördelar tex i klockfrekvens eller effektförbrukning.

Nä, kopplingen mellan ultrabooks och Bulldozer ser jag inte. Kan inte tänka mig annat än att Intel sneglat på Apple och ville ta initiativet i Wintel-lägret. Möjligen är däremot ultrabook konceptet ett bevis på att Intel faktiskt kanske ändå ger mer för pengarna, åtminstone i det segmentet. Man vill öka kvoten prestanda/effektförbrukning och det kan man ju göra genom att sänka spänningen och klocka långsammare samtidigt som man kompenserar genom att integrera mer funktionalitet.

Men hade jag fått önska skulle IB haft samma kiselyta som SB med ungefär samma effektförbrukning fast ett rejält skutt i prestandoch att priset varit detsamma. Förstår iofs att de flesta andra användare har andra behov.

Av aliassund

Skillnad

Skrivet av Blain:

Nej, det är inte tragiskt.

Kan tillägga att bronze faktiskt inte är dåligt. Personligen har jag kört både bronze och gold i samma burk (se signatur) utan att märka skillnad vare sig på temperatur eller ljud eller elräkning.

Det gör nog inte så många kronor på elräkningen om man sparar några tiotal watt, men det är klart att där måste finnas en skillnad. Temperatur och ljud är ju kopplat till fläkt o kylning. Om det låter lika mycket har man verkligen misslyckats med gold agget. Själv har jag tröttnat på allt oljud, förmodligen ett ålderstecken , och kör själv passivt Seasonic medan resten av familjen får nöja sej med typ Nexus agg som har hygglig verkningsgrad i kombination med en vettig fläktstyrning (låter bara vid hög belastning).

Av aliassund
Skrivet av matte70:

Det innebär inte att man måste in och spamma varje AMDtråd med tjat om Intels förträfflighet som det är nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Det stora problemet är inte vilka känslomässiga band man har utan det faktum att konkurrensen avseende prestanda egentligen inte finns. Det gagnar ingen. Hade amd kunna stressa Intel lite mer hade inte Intels senaste cpu generation varit den gäspning som den nu är.
Bara att hoppas att AMD:s gpu försprång kan bibehållas och att den nischningen är vinstdrivande.

Av aliassund

tufft

Hm, en fyrkärning sandybridge med 6mb har en yta på drygt 200mm2 o består av ca 1.2miljarder transistorer. Det är jämförbart med Trinity. Så om man antar att Intel o amd är lika duktiga på att utnyttja en given chipyta ska vi nog inte ha för stora förhoppningar. Speciellt inte då amd väljer att låta gpun ta en större del av chipytan. Vad gäller kostnad så är den direkt kopplad till chipytan o jag har svårt att tro att amd kommer billigare undan än Intel.

Den avgörande skillnaden är alltså hur mycket chipyta som går till gpu resp cpu.

Och då har jag utelämnat det faktum att Intel redan är på 22nm o trigate.

Av aliassund
Skrivet av GuessWho:

MKV = Matroska
KVM = Keyboard Video Mouse

Ursäkta att jag rättar en sån sak, men du lyckades skriva fel inte en, utan 3 ggr i rad.

Ja, kvm switchar kan användas på bios nivå. Men det är inte alla varianter som är gjorda för längre avstånd.
Billigare kvm brukar bara vara om man har 2 datorer vid skrivbordet men inte vill ha komplett uppsättning med tangentbord, skärm och mus till båda. Sen finns det för fler än två datorer och sen finns det även varianter att köra över nätverk som du var inne på.

Tack för påpekandet. Ja, som sagt, KVM över IP hade varit fräckt men det är alldeles för dyrt.

Av aliassund
Skrivet av backspace:

Hehe. Om du vill glömma den så mycket det går så sluta pilla med de tre punkterna du listade.
Se till att maskinen är så som du vill att den ska vara, hårdvaran som ska sitta i länge är korrekt installerad, eventuell BIOS/UEFI-version uppdaterad.
Sätt statisk IP.

Och FreeNAS går ju gôrfint att uppdatera via WebGUIt.

Man behöver inte göra saker svårare än vad de är.

Det har Du helt rätt i.

Av aliassund
Skrivet av TommyToad:

Vad behöver du ifrån FreeNas-menyn specifikt?

Det var en jäkla bra fråga, fick fundera på vad det handlade om.

Har fn min server intill TV så den har kunnat agera skärm, bara tangentbordet behövde kopplas in. Nu ska servern förpassas till vinden och då blir de fåtal gånger jag ev behöver köra med skärm och tangentbord direkt väldigt besvärligt.

De gånger jag hittills behövt köra med skärm har varit pga följande:

1. Hårdvaruändringar, tex bytt nätverkskort eller strulat med BIOS
2. Uppgraderat mjukvara i de fall det inte kan utföras via webGUI
3. Strulat med närtverksinställningar så att jag "tappat bort" servern

Mao, jag vill säkerställa att jag inte behöver rycka en skärm o pallra mej upp till vinden eller tvärtom om det skulle behövas. Vill hewlt enkelt glömma serverns fysiska existens i möjligaste mån, har prylar så det räcker ändå.

Av aliassund

Tips

Tack för tipsen så långt.

VNC, teamviewer mm funkar tyvärr inte. Där finns inget grafiskt gränssnitt att ansluta till. WebGUI funkar i normala fall, men det jag behöver här är att gå in via CLI om något strular.

ssh går i många fall men inte så att man får upp menyn i CLI. Skulle säkert gå och fixa om man var en hejare på FreeBSD kommandon.

MKV tipset var intressant, såg att det faktiskt fanns system med MKV både över IP och USB. De är dock ganska dyra. Ska hålla ögonen öppna efter begagnat.

MKV lösningen är faktiskt nog den bästa för då borde man tom kunna köra BIOS settings remote!

http://www.kvm-switches-online.com/dkx2-101.html

Av aliassund

Styra server utan skärm o tangentbord

Har en FreeNAS server till vilken jag inte vill koppla skärm o tangentbord permanent. Emellanåt behöver jag dock köra direkt genom att tillfälligt koppla in skärm o tangentbord och köra via FreeNAS CLI direkt men skulle vilja ha en smidigare lösning:

tex
Koppla in bärbar så att jag kan se serverns skärmbild samt använda tangentbordet via tex en USB-kontakt.
alt.
på annat sätt via nätet styra remote.

Såg att det fanns något som heter Intel AMT Manager som finns på vissa servermoderkort, så man tom kan löra BIOS remote, lite overkill prismässigt för en hemmaserver kanske.

Några tips på rimliga lösningar?

Av aliassund

Nibbler

Nibbler tror jag det heter, som en sticksåg fast stansar ut spåret i plåten istället för sågar. Används i alla fall när msan klipper plåt till tak, fönster mm.

Av aliassund
Skrivet av Blk:

Jag tror du har missuppfattat hur elektricitet fungerar.
Spänningen (V) är ju skillnaden mellan + och - polerna, dessa vill jämnas ut och när en krets sluts så kommer en elektrisk ström från + till -.
Och sen när det inte finns någon skillnad så är det 0V och då kommer inget hända.
Den elektriska strömmen som bildas skapar värmen, ljud och rörelser. Men inget i själva strömmen försvinner, det som försvinner är skillanden mellan polerna.

Om vi säger att det mer folk i Stockholm än i GBG och vi sluter dem i en "mänsklig krets", så kommer folk börja gå från Stockholm mot GBG för att jämna ut skillnaden. Dock så är antalet männsikor som lämnar Stockholm samma som kommer fram i GBG, ingen försvinner på vägen.
Värmen kommer av friktionen som skapas när de traskar i sydvästlig riktning.

Hoppas att jag tolkar dig rätt och att det var någon logik i detta inlägg.

Kul analogi!

Av aliassund

Inte Intels

Skrivet av Vexo:

De har väl lyckats kopiera Intels trigate så nu gör de minnen med samma teknik
Hursom, grymt rolig nyhet. Alla framsteg behövs

Tri-gate är inte Intels. Många som forskat på detta det senaste deceniet. Dock en eloge till Intel som kan massproducera tekniken.