Inlägg

Inlägg som mechersmith har skrivit i forumet
Av mechersmith

Har haft publik IPv4 ifrån Bahnhof i många år utan att betala extra, inte statisk. Dock har routern inte varit av länge nog för att jag skulle få en ny förrän jag flyttade senast ~2år sen.

Kör dock med dynamisk DNS så domnänen pekades om snabbt.

Av mechersmith
Skrivet av backfeed:

DirectX är ett problem, men .net är både öppet och cross-platform nuförtiden.

.net Core är cross-platform ja, inte alla bibliotek därtill. Skriva gui applikationer t.ex är hit and miss med vad som stöds.

Av mechersmith

Hade FedEx leverans i tisdags. Fick telefonsamtal 3 min innan leverans utan att jag visste att de skulle komma. Var som tur hemma så det löste sig.

Annars är tidigare erfarenheter helt okej med FedEx, har haft att jag skjutit på leverans någon dag när de ringt utan några konstigheter. De är klart bättre än UPS vilka knappt ens försöker med utleverans. Har aldrig haft att mitt paket hamnat hos ombud med FedEx. Till och med fått det till arbetsplatsen en gång (bor 20min bil ifrån arbetsplatsen).

Har alltid behövt skriva under att jag mottagit leveransen med en signatur.

Av mechersmith
Skrivet av JBerger:

Meeeeh, var är lowpower varianterna! Jag som väntat sååååååå. Kommer väl på MWC i slutet på februari antar jag.

Xeon, en 35-65W tdp, ECC stöd och DDR5/PCIE5.0, å en 4c/8t eller något. Är det för mycket begärt?
Sedan vet jag inte om jag bara hade velat ha P-cores eller E-cores dock, men av nyheten att döma så verkar de inte köra det på Xeons så är väl ett icke problem.

Behöver du mer ECC stöd än det som är inbyggt i DDR5 standarden?

Av mechersmith

Kanske är det brödkrydda du tänker på?

Men som andra sagt fråga resturangen du ätit brödet ifrån, är för övrigt inte garanterat ett brödet är grovt för att det är mörkt i färgen. Typ exempel är kavring som är väldigt vanligt under vintertid.

Vill du ha mer gissningar behöver du ge mer information ex vete-/rågkross i brödet, fröer, kompakt, bär, syrligt, knäckig sötma, lätt lakritssmak?

Mig veterligen kan man göra många varianter på grovabröd.

Av mechersmith

Drivrutin problem är mest ett problem när produkten precis har släppts. Alla grafikkort du länkat har funnits ett tag på marknaden så ska vara lungt. Generellt brukar Nvidia ha bättre drivrutiner dag 1 från realease.

Utan att veta exakt vilka program du använder som behöver gpu säger jag nvidia pga CUDA. Är det Adobe Photoshop eller Lightroom så presenterar 2070 super och RX 5700 XT likvärdigt, ta det billigaste/tystaste.

Av mechersmith

Kört med router+PoE switch i sådana skåp, fäst med buntband. Sedan en eller flera APs på bra ställe ute i lägenheten/hus med hänsyn till täckning och wife approval factor.

Av mechersmith
Skrivet av KAD:

Det här tycker jag också är något man bör tänka på. Beroende på utbildning/examinator så kan det på B- och C-nivå (som jag antar det här rör sig om) finnas halvhöga krav på vetenskapligt bidrag, dvs det duger inte att bara hitta ett programmeringsprojekt och sedan skriva en rapport om vad man gjorde. Man ska producera någon form av ny kunskap också, något unikt. Valet av ämne för uppsatsen är kritiskt för att uppfylla den delen.

Att hålla sig till formen för en vetenskaplig rapport är relativt enkelt (om man har läst på vad det innebär förstås), men att fylla det med meningsfullt innehåll är det kluriga. Se till att ha en tidig dialog med examinatorn så att du förstår kraven.

Kan med erfarenhet säga att kravet på rapporten är väldigt mycket upp till vem du har som examinator. Jag har själv för 8 år sen varit opponent på en som lagt fram en kandidatexamen (Innovativ Programmering, Liu), och den uppsattsen var 16 sidor lång utan vetenskaplig grund och 8 sidor bilder. Personen hade bara gjort bilder och steg på hur man använde ett verktyg han gjort. Han blev godkänd.

Med det sagt så har jag själv inte haft så mycket nytta av den vetenskapliga grunden i mina examensarbeten, mer än att jag personligen tyckte de var roligt att genomföra. När du väl har examen bryr sig inte arbetsgivare om vad du gjorde, iallafall inte som teknologie kandidat.

Av mechersmith

Bra att det börjar komma mer system med DDR5, nu ska bara tillverkningen komma igång ordentligt så priserna går ner samt att de högre hastigheterna för DDR5 börjar bli tillgängliga. Räknar kallt med att det tar 2 år minst så sitter stilla tills dess.

Av mechersmith
Skrivet av pv2b:

Ja, fast den poängen var att man skulle använda ZigBee eller Bluetooth LE för den typen av enheter? Kanske inte robotdamsugaren då, men den kräver ju inte särskilt mycket bandbredd ändå.

Moderna robotdammsugare kommer ofta med kamera, så skulle inte säga att det är lite bandbredd att strömma video. Kanske inte är någon jätte upplösning men knappast försumbart, sen är det inte säkert att begränsningen på ditt wifi beror på använd bandbredd (upp/ned). Kan lika gärna vara uppdelningen av slotar ifrån accesspunkten som gör att du inte kan nå de högre hastigheterna och det blir större risk för det desto fler anslutna enheter du har.

Av mechersmith
Skrivet av infigo:

De har också tillgång till andra mindre använda kanaler som ligger mellan de vanligaste wifi kanalerna som jag skulle tippa starkt på att de använder dem, annat vore dumt.
2.4ghz är ett stort spann, vissa delar mindre använda än andra. Finns även en kanal på de lägsta frekvenserna som nästan inte nås av lägsta wifi kanalen alls som low power devices har tillgång till, vilket hjälper stabilitet att ha tillgång till.
Tror det finns en högst upp också i frekvens spannet. Men för lite insatt för att ja stenkol på exakta frekvenser.

Många zigbee enheter stödjer inte hela spannet med kanaler, går man utanför intervallet som stöds av wifi på sitt zigbee-nät behöver man kolla upp om den specifika enheten man vill lägga till stödjer det. Använder själv en kanal (26) utanför wifi och det är lite hit and miss med enheter som stödjer.

Bluetooth har inget problem då den konstant hoppar över hela spektrumet och temporärt svartlistar dåliga kanaler.

Av mechersmith
Skrivet av Allexz:

Känns som att det vore tvärtom väl? Att enheterna är klienter som ansluter till ditt wifi, istället för att skapa egna lokala wlan.

Allt som skickar data i samma frekvens område stör, oavsett om det är en till enhet på ditt wlan eller annat. Allra värst är bluetooth som skickar över hela 2.4 GHz bandet utan hänsyn till annat (bluetooth fungerar då oftast bra men andra enheter som wifi och zigbee tar stryk i räckvidd).

Om enheten fungerar som en accesspunkt med eget wlan eller klient på ditt nätverk är upp till tillverkaren. Oftast har jag sett att de fungerar som accesspunkt vid uppsättning och återställning, blir klienter efter installation.

Av mechersmith
Skrivet av Wyver:

Ursäkta nu om jag yrar, men är inte en en nackdel med ”wlan” lampor att du, får en hel drös med Wi-Fi nätverk. Så en redan belastat Wi-Fi kanal blir ännu värre.

Du har samma problem med zigbee eftersom det anväder samma 2.4 GHz band som wifi. Dock klarar zigbee av rätt dåliga förhållanden i jämförelse mot wifi.

Av mechersmith

Så länge displayport kabeln är certifierad för dp8k bör det inte vara några problem. Annars är det lite hit and miss med displayport kablar för 1.4.

Av mechersmith
Skrivet av first:

Har ni inom programmering märkt av något av den, sannolikt, nalkande lågkonjunkturen? Är det mindre jobb, chefer som ser bekymrade ut, anställningstakt som saktats ner eller rentav folk som fått gå redan? Undsäg mig

Råder fortfarande brist på programmerare. Tjatas om anställningsbonus om man tipsar om någon och att det behövs fler. Märks även på LinkedIn om man går in.

Av mechersmith

Smörjer man i brytarna och lägger något under tangentbordet, typ en större musmatta blir det tystare. Att köra o-ringar förstör enligt min egna preferens känslan av tangentbordet. Tangentbord med "clicky" brytare blir aldrig tysta (typ MX blue).

Hade varit bra att veta vilka brytare som du använder.

Av mechersmith
Skrivet av Spawnbadboy:

Undrar om de hinner någon vart innan apple, meta eller microsoft släpper ett bra konsumentvänliga ar glasögon om några år.

Tror apple eller meta kommer ta över marknaden när tekniken är mogen.

Eftersom de endast riktar sig mot företag så har jag svårt att se att de ens tänkt släppa en konsument variant. Själv är jag inte speciellt säker på att AR kommer slå igenom på konsumentsidan inom snar framtid.

Av mechersmith

Känns svårt att jämföra prestanda rakt av i applikationer, skulle behöva få bort inverkan som OS har för att kunna göra en vettig jämförelse. Kan tänka mig att oavsett om ryzen 6800u hade varit mer energieffektiv än M2 så hade MAC OS + M2 varit mer optimerat för varandra än ryzen 6800u + Windows.

Av mechersmith
Skrivet av Bengt-Arne:

Är medveten att dom flesta inte behöver hastigheten vid standard office (word, excel osv.), men med CAD, Simulering och grafisk design som ex. så ökar både filstorleken och mängden filer med projektet.
Därav att det blev tokigt för mig när en användare ville göra en "enkel" dragning av nätverkskabel

Själv så springer jag rätt snabbt i taket även med en 1 Gbps anslutning, att vara ansluten med en 100 Mbps blir en plåga.

Min förvåning har nog mer med att jag förutsatte/förväntade mig att det fanns fler tekniskt avancerade användare på Swec., antagligen så var min förväntning fel

Tycker själv att platsen där beräkningar, datainläsning och dataöverföring görs har skiftat mer mot server/cloud. Då är arbetsdatorn mer ett gränssnitt mot servern/cloud.

Hade frågan istället varit "Vilken prestanda som behövs mest i jobbet du utför?" hade valet blivit betydligt svårare. Grundkrav: 1TB+ RAM, 30TB+ NVME, så mycket GPU som möjligt, CPU nog att hantera förgående och lokalt nätverk 40GBE+ för att kunna skyffla data till/från diskservrarna. Alla föregående punkter agerar flaskhals flera gånger per dag, spontant tror jag GPU är största flaskhalsen även med latest greatest, och nej jag jobbar inte med mining.

Av mechersmith
Skrivet av Eazy:

Du köper en nuc och kompletterar med ssd och ram. En nuc är i princip laptop-hårdvara som de stoppat in i en liten låda. Nu är det svårt att sia om vad för prestanda du faktiskt kräver men jag skulle bli förvånad om en nuc 8 med i5 inte skulle räcka till. Min nuc är sjukt snabb men jag har inte testat med virtuella maskiner. Kanske nån annan kan svara på det...

Tar man Intel Core i7-8550U som referens så är senast snittet (gen11) Intel Core i5 snabbare (tex Intel Core i5-1135G7), för virtualisering stödjs hårdvaru-accelerering för samtliga Intel NUC (i alla fall senaste generationen men antagligen äldre med). Är möjligt att du behöver slå på detta i UEFI/BIOS. En av säljpunkterna för Intel NUC är just stöd för virtualisering, har personligen inte kört Windows XP VM på dessa men på äldre varianter (gen6) har det fungerat bra.

Kort och gott ska en Intel NUC med i5 (gen11) köra virtuella maskiner snabbare/bättre än din bärbara med Intel Core i7-8550U.