Inlägg

Inlägg som mechersmith har skrivit i forumet
Av mechersmith
Skrivet av NoWin:

Det väl inte meckigt, bara att välja att installera parallellt med Windows.

Meckigt i den mån att man måste se till att ständigt uppdatera bootloadern för att ha kvar entry för windows vilket inte alla distros hanterar automatiskt. Sedan måste windows vara installerat först, försöker man installera windows efter linux är ditt linux med hög sannolikhet borta. Har även varit med om att en windows installation aktivt skrivit över linux partitionen vid uppdateringar eller system checkar om de ligger på samma hårddisk.

Av mechersmith

Om datorn har nätverksuttag så hade jag kört men en nätverksinstallation (tankar senaste uppdateringar + kan ladda proprietära drivare direkt) ex:
https://netboot.xyz/
Och sedan testa runt på de olika distros som finns eller installera om windows.
Bra windows program för att fixa körbara usb stickor är:
http://rufus.akeo.ie/

Rekommenderade distros att börja med:
Standard Ubuntu 17.10, enkelt att googla samt Ubuntu är den mest mainstream distron.
Linux mint, liknar windows i UI.

Några mer exotiska som jag själv inte haft problem med:
Elementry OS (en variant på Ubuntu dvs samma grund paket men andra standard inställningar)
Solus en bleeding edge distro som har enkel installation för tredje parts program som spotify, skype etc.

Av mechersmith

https://i.imgur.com/VJ91brp.jpg

Gotta mine those deals!

Av mechersmith
Skrivet av at1981:

Hejsan!

Vilken mjukvara är bäst för att kunna programmera i?
Finns det någon mjukvara som klarar av t.ex. både Visual Basic, Java och C++? (Som t.ex. Visual Studio)
Finns det någon programmeringsmjukvara som är gratis vars kod går att implementera i t.ex. Excel?

MVH at1981 !!

Asså programkod är bara text som tolkas av en interpretator ( programkod -> interpretator -> ... -> körbart program ). Det finns inga krav på vart du skriver programkoden, notepad, Visual Studio, Atom, Emacs, Vim, etc. Testa några textredigerare och se vilka du gillar, det är väldigt mycket smak och tycke mellan de olika som finns och massor av drama runt "den bästa editorn är X".

Personligen tycker jag det är bra att börja med en redigerare som inte har allt för mycket auto-complete på i början.

Av mechersmith
Skrivet av anon159643:

Excel går koda på mängder av sätt. VBA är slött, men man kan genom VBA be excel utföra saker och då går det snabbt.

VBA har dock brister vid riktigt stora problem eller då man ska göra verktyg som man ska sälja etc, men man får extra underhållskostnader vid mindre saker. Jag skulle påstå att det stora problemet med VBA är att koden blir ohanterbar när den blir större och man därför måste byta.

Är man ute efter prestanda så är det förövrigt Open XML som man ska köra.
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/office/bb448854.aspx

Då behöver man inte ens ha Office installerad på datorn utan man bearbetar filerna direkt, istället för att gå genom OLE eller vad man nu gör.

*edit*
Angående din edit, script eller språk som kan man diskutera skillnaden. VBA kan man man ju se som ett script och många kallar den för macrokod fast den kan 10 000 rader.

Men jag ser det mer som olika typer av lösningar.

1: Open XML eller annan som skriver direkt till XML filerna.
2: Pluggins som VSTO.
3: Active X
4: Allt annat knepigt som nyss har kommit och typ ingen använder, java script är en av dem där man kan skapa pluggins.
5: VBA. Superenkelt, allt inbyggt bara att tuta och köra.

OpenXML är väl bara en standard för filstruktur, dvs vilket språk som helst kan skriva mot den bara de följer den standard som står specificerat för OpenXML. En standard XML fil har ju bara <tag> data </tag> struktur och OpenXML är bara en påbyggnad. Allt som vid körtid måste skrivas om till vanlig programkod och sedan kompileras och köras är skriptspråk, är i definitionen av att vara ett skriptspråk (innefattar även python). Python har förövrigt hur mycket färdiga bibliotek som helst för att hantera excel filer och att interagera med själva programmet.

Av mechersmith

@anon159643: För att excel är ineffektivt vs vad det går att skriva med typ C,C++,fortran,etc. Är ju om du behöver effektiviteten pga stora datamängder. Själv går jag sällan ifrån python, finns så mycket C bibliotek så svårt att få det snabbare och fortfarande snabbt att skriva i, C# är mer boiler plate.

edit:

Sedan är väl frågan om att programmera inte skripta, dvs inte javascript eller andra skriptspråk.

Av mechersmith

Ta valfritt språk du känner dig bekväm i, du vinner inte mycket tid på en snabb implementation då problemet är litet. Börjar du däremot gå upp mot större mängder av tal så kan det vara värt att kolla på implementationen alternativt ett mer lågnivå språk (typ C/C++, eller python med numpy).

Av mechersmith

@Dunder: PIA har färdiga klienter för ubuntu, windows, android etc. http://privateinternetaccess.com
Om de inte gillas går det alltid att koppla upp via OpenVPN klient. De är väldigt väl omtalade bland folk som kör pfsense, open-wrt osv pga bra stöd, ingen rate-limit, tillåter bra krypto.

Av mechersmith

Alltså Innovativ Programmering (IP) på LIU är som du säger mer inriktat på att lära dig att knacka kod. Motsvarigheten för kandidatprogrammet i datavetenskap på LIU är Högskoleingenjör i Datateknik (3 år). När du läser IP på LIU vet jag att du kan om du vill byta ut så att du får motsvarande matte kurser (båda mina bröder har gjort detta).

Skulle jag välja utbildning idag hade det stått mellan Civil.ing. Datateknik och Civil.ing. i mjukvaruteknik båda på LIU. Detta då ett jag pluggar på LIU och är bias. Har stött på många programmeringsproblem då kopplingen mellan matematiken och programmering gjort att jag löst/vetat att det jag försökt varit omöjligt (t.ex. NP fullständigt).

Vad jag har läst:
Högskoleingenjör i Datateknik på LIU
Vad jag läser:
Master i Datorvetenskap på LIU

Jag valde Högskoleingenjör i Datorteknik för att jag trodde jag inte skulle stå ut att plugga 5 år, visade sig att det var kul så jag lade till en master. När jag valde hade LIU väldigt bra rykte på datorsidan. Jag hade som krav att flytta hemifrån (en av de bästa sakerna man kan göra, utvecklas så mycket som person). Av andra studenter jag träffat ifrån andra universitet är det bara Lund studenter (LTH) som rekommenderar sin utbildning lika mycket som LIU studenter (snackar bara om studenter som studerar inom data).

Av mechersmith

Har använt Linux och FreeBSD i några år nu, till och med varit ca 2 år sedan jag behövt använda windows på några av mina maskiner.
Saknar:

  • Väldokumenterad nätverksstack, e.g. hur man gör för att lägga till ett eget nivå 3 protokoll. Gillar inte mentaliteten med RTFS (Read The F* Source code)

  • Ingen tearing utanför spel (linux har tearing pga av X)

Skulle dock inte kunna byta tillbaka till windows förrän det finns Tiling window management, vettig pakethantering (framförallt uppdatering) och ingen passiv loggning av data eller reklam i bakgrunden. Är lite för van i linux för att inte störa mig på flödet i windows varje gång jag använder det, är mest point and click istället för att använda terminalen, sedan går det att felsöka saker bättre i Linux då du har full insyn i systemet.

Vill man ha enklare wine installationer finns även PlayOnLinux:
https://www.playonlinux.com/en/

Av mechersmith

vad menas egentligen med "Microsoft ansluter därmed till en växande trend med specialdesignade AI-kretsar för såväl lokala beräkningar som stora sammanlänkade nätverk av AI-kretsar, så kallade neurala nätverk." ?

Känns väldigt luddig beskrivet, låter som det menas att de specialiserade "AI-kretsarna" kan kopplas samman och dela på beräkningar, alternativt att de kan kopplas till en/flera centrala Microsoft servrar. Ett neuralt nätverk behöver ju knappast bestå av "AI-kretsar" och ett gäng "AI-kretsar" behöver inte skapa ett neuralt nätverk för att snacka med varandra.

Beskrivningen av produkten låter som att det är en krets som löser vanliga operationer i neurala nätverk direkt i hårdvara likt vad Intel's AES-ni gör för kryptering.

Av mechersmith

Både HP och Lenovo brukar ha ytligare rabatter via mecenat, kan vara värt att kolla.

Av mechersmith

Är inte denna statistik baserad på de där Steam Surveys som man kan få igenom steam? Dvs endast ett litet subset av alla användare som får frågan. Sedan är det oklart hur dessa plockas ut så denna statistik ska man ta med en nypa salt.

Av mechersmith
Skrivet av Misak Koim:

@Beachkung

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4098495

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3989067

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4277071

Alla verkar vara ganska rimliga alternativ, det skiljer mest på lagringsfronten på de här tre.

GTX 1060
8GB Ram
i5

Jag gillar Acers V Nitro serie för mobil gaming, har känt på föregående generationer och alla har varit tillfredsställande (bra tangentbord, grym skärm, ok kylning), här är ett test på i7 varianten av den som är länkad ovan (skillnaden är att det är en lite slöare processor + snabbare hårddisk i den ovan länkade).
https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V15-Nitro-BE-VN7-593G-7700HQ-GTX-1060-Laptop-Review.207344.0.html

Av mechersmith

Som tidigare påpekat använd DOS vid BIOS uppdateringar.

Vad har du för CPU? Står explicit att uppdateringen endast rekommenderas för Ivy bridge och att det inte går att gå tillbaka. Kommer du in i felsäkert läge bör du även installera om alla moderkorts drivrutiner.

Av mechersmith

Förstår inte riktigt varför detta är ok, det är ju inte blockerat att gå in direkt på TPB om man går direkt på IP utan det är blockerat att slå upp det i ISP:s uppslagsverk för namn -> IP. Sedan gäller blockeringen endast thepiratebay.org och inte thepiratebay.[wildcard för valfri annan .domän]. Allt detta får mig att vilja meshnät utan IP ska ta över så slipper vi denna typ av censur.

Av mechersmith
Skrivet av Hugligan:

Det är för tidigt. Kör på ett vanligt filsystem och backup. Det fungerar, hypen kring ZFS och allt vad det innebär är ofta rätt obegrundad.

Grejen med ZFS är ju att det är beprövat och är bra på att upptäcka bitfel (om den kan göra något åt felet beror på uppsättning av diskar). Sedan så spelar det igen roll vart/hur man kopplar in ZFS poolen av diskar, stödjer maskinen ZFS så kommer den kunna importera datat. Jag kan alltså skapa en zfs pool på en Debian maskin, flytta diskarna till en FreeBSD, importera poolen, använda datan. Sedan finns det andra trevligheter som är direkt inbyggt i ZFS som komprimering, block-vis replikation, NFS montering med path, alla dessa för att underlätta underhåll. Men det som är trevligast är just att det är beprövat och är bra på att korrigera bitfel, det andra är mest lyx.

Av mechersmith

Allt som kan köra output som JSON kan köras i status baren e.g. conky output som JSON.

Av mechersmith
Skrivet av Hugligan:

Det är dock inte helt moget ännu enligt mig, tex tror jag att du fortfarande inte kan använda raid5 med btrfs. Jag skulle köra på en Synology för enkelhet eller linux + tex HP Microserver om man behöver lite extra prestanda eller något custom.

btrfs är inget man ska använda om man är rädd om data man lagrar då det helt enkelt är för omoget, iallafall om man ska köra mer än raid 1/ingen raid. Exempel: raid5 / raid6

Av mechersmith

Förstår inte riktigt varför det skulle vara en koppling till random MM att folk är otrevliga i chat. Är väl rätt standard att när det går att gömma sig bakom ett alias så kommer några missbruka det för att trolla/ta ut aggressioner/för dom kan då det inte är några verkliga åtgärder. Samma sak gäller allmänt i samhället om folk märker att man kan komma undan med något.