Inlägg

Inlägg som mechersmith har skrivit i forumet
Av mechersmith

Om det redan nu känns otydligt med deras egna installations instruktioner skulle jag satsa på ett färdigt system istället. Det är redan ett edge case att köra HAS under Windows på en VM, där det kan krångla vid tilldelning av resurser till VM och hanteringen av diverse energisparläge. Är man inte van vid att hantera VMs blir underhållet av maskinen sannolikt mödosamt.

Kör själv en avancerad installation med docker på Linux och har aldrig försökt att köra under Windows.

Av mechersmith

Kör du någon form av quick/fast-boot? Dvs att systemet är inställt att boota snabbare genom att skippa vänta vid uppstart. Ibland kan de drivrutiner som laddas vid den inställningen vara instabila (uppdateras även av ditt OS så kan vara varierande stabilitet). Slår du av det helt bör du kunna få bild vid bios.

Av mechersmith
Skrivet av walkir:

Vilket kör DisplayPort? Antar iallafall att det är det protokollet du kör.

Av mechersmith

Under studietiden hade jag några tuffa månader utan CSN, och då låg matkostnader på 500kr/mån. Två måltider per dag, ingen frukost, inga mellanmål. Detta var runt 2016. Det jag gjorde för att komma ner i de kostnaderna var att äta mycket bönor och endast kött om det såldes ut billigt pga kortdatum. När det gäller bönor/linser så var det endast torkade i storpack som köptes, biligare att blötlägga själv och vattnet ingick i hyran. Kaffe gick att få gratis på universitetet.

Under denna tiden så tränade jag även (sprang ~2mil i veckan).

Av mechersmith

Grundskolan på lågstadiet, var ju tvungen att kunna köra spel på skolans nedlåsta datorer. Strax efter det började jag med scripting till egna kartor i spel, oftast i något LUA liknande språk. Även skrivit egna botar till dåtida spel för att slippa grinda (tjänade dock inte speciellt mycket tid i slutändan men var lärorikt).

Tog kurser i programmering på gymnasiet men de var mer inriktade mot folk som aldrig sett kod innan så lärde mig inget nytt. Först på universitetet började nya grejer dyka upp och man var nästan hämmad av att kodat sen innan. Anledningen är att på universitetet lärde man sig ett helheltstänk om att logiskt ta sig an och bryta ner problem, ofta med pseudokod. Lite annorlunda från happy hacking som jag sysslade med innan.

Av mechersmith

Kanske kräver IPv6? Brukar väl vara avslaget på mikrotik routrar (tror det saknades hårdvaruacceleration i IPv6 på routerOS).

Av mechersmith
Skrivet av Tadpole:

Gjorde en CMOS reset och körde memtest86. Verkar som att ramminnet kan vara problemet?

Result summary
Test Start Time 2024-01-14 15:13:43
Elapsed Time 2:37:34
Memory Range Tested 0x0 - 440000000 (17408MB)
CPU Selection Mode Parallel (All CPUs)
CPU Temperature Min/Max/Ave 41C/68C/54C
RAM Temperature Min/Max/Ave
TSOD0 0C/0C/0C
TSOD1 0C/0C/0C
# Tests Completed 48/48 (100%)
# Tests Passed 4/48 (8%)
Lowest Error Address 0x1F1FE4FE0 (7967MB)
Highest Error Address 0x1F3FE5820 (7999MB)
Bits in Error Mask 0000000040000000
Bits in Error 1
Max Contiguous Errors 1
CPUs that detected memory errors { 0, 2, 10 }
Bits in Error
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . x . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
63 0
Test # Tests Passed Errors
Test 0 [Address test, walking ones, 1 CPU] 4/4 (100%) 0
Test 1 [Address test, own address, 1 CPU] 0/4 (0%) 4
Test 2 [Address test, own address] 0/4 (0%) 4
Test 3 [Moving inversions, ones & zeroes] 0/4 (0%) 20
Test 4 [Moving inversions, 8-bit pattern] 0/4 (0%) 78
Test 5 [Moving inversions, random pattern] 0/4 (0%) 105
Test 6 [Block move, 64-byte blocks] 0/4 (0%) 28
Test 7 [Moving inversions, 32-bit pattern] 0/4 (0%) 316
Test 8 [Random number sequence] 0/4 (0%) 74
Test 9 [Modulo 20, ones & zeros] 0/4 (0%) 10
Test 10 [Bit fade test, 2 patterns, 1 CPU] 0/4 (0%) 4
Test 13 [Hammer test] 0/4 (0%) 19

Är RAM friska så ska du kunna köra memtest länge utan fel (brukar själv bryta runt 8h vid felsökning). Frågan är om det är XMP profilen som är instabil, märks om du kör stock inställning på minnena i mentest och det går igenom.

Av mechersmith

Windows är ganska dålig på att hantera ifall moderkortet kan växla mellan olika versioner på PCIE, så har ditt moderkort en inställning för version på PCIE som ditt grafikkort sitter i, testa att sätta den statiskt till PCIE v3.

Av mechersmith

Går alltid att mappa om tangenterna, ser detta som ett reklamjippo.

Av mechersmith

Får jag välja blir det med socker. Dricker dock inte speciellt mycket, typ 3x50cl flaskor zeunerts julmust under vinterhalvåret och lika mycket annat under sommarhalvåret. Anledningen för mig är att jag inte gillar smaken av sötningsmedel (aspartam, stevia, ...).

Mina föräldrar och syskon dricker uteslutande sockerfritt, men med tanke på den mängden de dricker så tycker jag att det är rimligt, 3x1.5l i veckan per person.

Ska du konsumera stora mängder läsk är det inte hållbart med socker. Sen tycker jag att det inte är hållbart att konsumera så mycket läsk oavsett, men det är en annan femma.

Av mechersmith

Med tanke på att de inte kommer att ha någon konkurrens i den övre prestanda klassen i nästa generation så har jag svårt att se att dessa blir något annat än jättedyra. Redan denna generation hängde inte AMD med och om ryktena kring AMD stämmer (skippar övre prestanda segmentet) kommer dessa kort kosta en njure eller två. Svalnar inte heller behovet av GPU beräkning till ML så kommer de ha svårt att hänga med orderstocken och då blir dessa kort antagligen ännu dyrare.

Av mechersmith

Kört Oral-B i många år innan 2019 och sedan dess Philips variant. Främsta anledningen till bytet var att Oral-B tanborstarna låter mycket enligt min fru (jag själv stördes inte, hade då deras dyraste modell). Sedan har jag upplevt att batteritiden har varit mycket bättre på min Philips (veckor istället för dagar) men det kan bero på nyare modell och finns säkert något liknande för Oral-B. Hållbarheten på tandborstarna har också varit mycket bättre på Philips, antagligen för att den inte snurrar runt.

Av mechersmith
Skrivet av robertr81:

Jag har mer eller mindre gjort som i denna guiden.
Stämmer väldigt bra överens med vad jag gjort bara det att jag inte får det att fungera med openvpn.

https://www.vpnuniversity.com/wp-content/uploads/2017/10/Dual...

https://www.vpnuniversity.com/routers/setup-two-routers-with-...

Den guiden har ingen instruktion för att köra passthrough (huvudrouter) för de portar som OpenVPN kör (antar att den kastar UDP trafik). Vad jag kan se kör integrity VPN OpenVPN på port 1198.

Av mechersmith
Skrivet av Prelatur:

Om de finns på samma LAN, dvs. VLAN används inte, kommer det att bli problem med DHCP om bägge har DHCP på.
Så om VPN routern inte skall vara default på nätet skall DHCP stängas av och de enheter som skall använda VPN får man lägga in det manuellt. Vice versa om VPN skall vara default.
Men du kanske redan har koll på detta.

Låter som att TS dock har kopplat internet -> WAN (huvudrouter) -> LAN (huvudrouter) -> WAN (VPN router).

En vettig hemmarouter servrar inte DHCP förfrågningar på WAN porten så blir ingen kollision där. Sedan förstår jag inte varför VLAN i sig skulle skydda mot detta, behöver fortfarande special regler för att hantera VLAN i så fall.

Tycker det dock vore bra om TS kunde göra en bild (paint funkar) eller förklara hur han tänker sig nätverkstopologin ser ut från en klient ansluten till VPN routern (inkluderat vilka IP och subnät som finns, anonymisera publika addresser).

Av mechersmith

Hemma har jag övergått till att ha netboot.xyz på en usb-sticka + server för mina behov av Linux installation och felsökningsverktyg. Tycker det är ett himla jobb att uppdatera avbilder och program, ska jag installera Linux kommer jag ändå alltid köra en uppdatering vid installation.

Av mechersmith

Förstår inte riktigt varför detta är en nyhet? Har länge varit brist på Nvidias beräkningskort, en mer nu när AI och ML är så hajpade. Håller man på med ML är man mer eller mindre låst till att köpa Nvidia, gäller även för andra som inte är Tesla.

Av mechersmith

Du kan ha en UniFi AP standalone, då kör du uppsättningen via mobilen (Bluetooth). Efter uppsättningen kommer du åt den via nätverket. Anledningen till att många helst kör endast unifi är att du har det enklare att överskoda och underhålla samtliga enheter i ett och samma UI.

Angående band steering så är det som du säger att klienten väljer, så det har alltid berott på klienten om den vill hoppa till en annan AP.

Av mechersmith

Mjukvaruingenjör, arbetar med mjukvaruutveckling av ADAS/AD system, främst inriktat mot personbilar. Mycket C/C++ och Python (keras). Jobbet där jag har haft som mest nytta av universitetsmatte.

Av mechersmith

Sparar väl in på att inte köpa high-end CPU och moderkort. Minnen blir så dyrt som det behövs för att CPU ska vara glad (struntar i att de ska vara bra vid överklockning men minst 1 GB per tråd). Nätdel blir alltid kvalitetsagg. Chassi köper jag inte nytt så länge min nuvarande fungerar. Grafikkortet köps aldrig i samma veva som övriga komponenter.

Något annat är att mina datorinköp alltid tar minst 3 månader ifrån att jag börjar känna att jag vill ha nya grejer, dämpas behovet under dessa 3 månader startas tiden om.

Av mechersmith

Har haft publik IPv4 ifrån Bahnhof i många år utan att betala extra, inte statisk. Dock har routern inte varit av länge nog för att jag skulle få en ny förrän jag flyttade senast ~2år sen.

Kör dock med dynamisk DNS så domnänen pekades om snabbt.