Inlägg

Inlägg som Kogster har skrivit i forumet
Av Kogster

Jag ville ha en iphone med USB c och hoppades på en usb-c det skulle gå att köra en HDMI adapter i. Min iPhone 7 sjunger verkligen på sista versen så kanske blir att hitta något begagnat.

Vill ju inte betala fullpris för något som känns som det blir sista generationen i sin stil.

Av Kogster

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_external_power_supply

Började som en standardiserad specifikation för micro-usb och sen vidare till c så idén om att inget mer kommer uppfinnas är motbevisad. Jag har också använt en hel hög av tillverkarnas egna innovationer innan du styrdes upp. Alla sög milt sagt med möjligt undantag för Apples lightning men den krävde också en mikroprocessor i kabeln så så fantastisk skulle jag inte säga att den är/var.

Av Kogster

Deras längre poäng är ju antagligen något i stil med att deras produktionskostnad är inte så jättestor men att bristande tillgång hindrar de från att sälja mer. Om de har tillgång att sänka priserna med 30% men kan sälja 300% fler grafikkort så är det bara mer pengar för de. De konkurrerar väldigt hårt med att folk bara inte köper grafikkort just nu skulle jag tro.

Av Kogster
Skrivet av DasIch:

Ett annat alternativ skulle vara att bygga ut vettig elförsörjning och låta kryptomarknaden reglera sig själv. Hög elförbrukning är ju liksom inget självändamål för kryptobrytning. Det är snarare ett problem det finns incitament att lösa.

För proof of work valuta så är det definivt ett självändamål.

Av Kogster

Känner att folk geggar ner sig i en moralisk diskussion när den egentligen är praktiskt. Det går oerhört mycket el på att brytra pow kryptovalutor. Så mycket el att de direkt påverkar elförsöjningen på vissa ställen och förstör för de försök som gjorts att minska elförbrukning de senaste decenierna.

Valet för att lösa det är att antingen pumpa upp elpriset tills mining är olöntsamt och förbrukningen går ner, straffa alla. Eller försöka förbjuda mining (vilket känns hopplöst rent praktiskt) men sannolikt mer politiskt populärt.

Bitcoin är inte i närheten så anonymt som ni verkar tro. En regeringsbackad organisiation kan absolut följka historiken och se alla transaktioner gjorda med en publik nyckel. Sekuden den nyckeln byter bitcoins mot kronor så finns en synlig relation till en person.

Av Kogster
Skrivet av Yatagarasu:

Steam har en del krav för att sälja på deras plattform:
Om spelet släpps på t.ex. Epic Game Store först måste det släppas på Steam inom 6 månader också, annars får dom inte sälja spelet på Steam, någonsin (detta gjordes (delvis) för att kontra EGS-exklusiva titlar).

Säljer du ett spel på Steam måste det vara minst samma pris där som genom någon annan butik. Vet dock inte hur utgivare som Ubisoft kringgår detta då dom ibland kör reor genom sin egna tjänst (Uplay) som är betydligt lägre än Steam vid samma tidpunkt. Antar att det finns undantag för reor eller något i Steams avtal? Sedan vet jag att vissa utgivare lägger den extra kostnaden Valve tar kontra EGS (30 vs 12 procent) på slutkund, men igen vet jag inte hur dom kringgår Steams avtal för att få igenom det så.
Mycket riktigt ingår allt Steam har att erbjuda när du säljer genom dem. Allt från VAC om du bygger ett spel på SOURCE, till DRM och allehanda andra funktioner.

Och detta är poängen många missar (till synes en hel del folk även här på SweClockers):
Steam är inte bara en affär!
Det är DRM, anti-cheat, community hub (forum, moddning, publicerings-blog mm) samt support-plattform för en utgivare. Steams andel kan jag anse vara fullt rimlig om man kollar på vad de erbjuder kontra konkurrenterna, och enda gången jag ser dem behöva sänka sin del av kakan avsevärt är om andra butiker börja erbjuda allt ovannämnda också.

Skrivet av Shrudder:

Det är enbart att sälja Steam-nycklar (vilka har 0% i provision!) till ett lägre pris utan att även planera att göra så på Steam också som ej är tillåtet.

https://partner.steamgames.com/doc/features/keys

Om något företag vill sälja för halva priset på Epic Games Store så får de göra det bäst de vill. Fast det gör de ju inte, för de vill bara tjäna mer pengar så det blir samma pris ändå.

Fortsatt förvirrat. Men jag får intryck av att det som stämmer är att valve reglerar försälning utav steamversioner av spel vilket då känns ganska rimligt.

Av Kogster

Känner att det varit lite förvirrat i tråden. Kan någon svara svart på vitt om valves krav på prismatchning gäller steam nycklar specifikt eller spelet i stort?

Om de kräver prismatchning på steam nycklar känner jag att det är rimligt.

Om de kräver prismatchning på alla ställen där spelet säljs utan någon integration med steam så känns det som ett konkurrensbrott.

Förr så vet jag att t.ex. kerbal space program hade att man kunde köpa steam version med integration eller inte steam version där steam versionen var några dollar dyrare. Det var dock typ 2013-14 nån gång.

Av Kogster
Skrivet av Rågren:

Det handlar väl inte bara om betalningsförmedlingen? Apple driver butiken med dess infrastruktur, granskar apparna, tillhandahåller och utvecklar utvecklingsverktyg etc. Jag gissar att det också kostar pengar.

För i app köp och prenumerationer agerar Apple betalningsförmedlare. För app köp är de butik.

App store är den procentuellt lönsammaste delen av Apple. Tack vare att de använder sin marknadsposition för mobiltelefoner för att ta ockerpriser på betalningar.

Sen är appstore inget Apple tillhandahåller gratis till utvecklare utan tar betalt för att publicera appar där dessutom.

Av Kogster
Skrivet av Rågren:

Vad är en rimlig nivå och vem ska avgöra var den ligger?

I Spotifys fall, som är en prenumeration, så är det 30% första året och därefter 15%. Något som väldigt sällan nämns här.

Du säger det som det inte existerar en enorm marknad av betalningsförmedlare där pris beroende på antal transaktioner etc oftast ligger nånstans i 5% spektrat. T.ex klarna tar 4% -ish beroende på vad man har för avtal med de.

Av Kogster
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Problemet är att det i iOS har blivit så extremt så att Apple kräver betalt av spotify, netflex m.m för att deras kunder använder deras app. Det är en sak med med en liten struntsumma för att hosta appen. Men när man pratar om x antal procent av prenumerationsavgifterna, så börjar man prata om att de utnyttjar deras marknadsställning, om detta ej går att kringgå och sådan ska konkurrensmyndigheterna förhindra.
En enkel lösning är att tillåta andra apploaders/stores, där tillverkarna själva kan hosta sina appar. Vad jag har tolkat så kräver Google också betalt från spoify m.m och konkurrenslagsmyndigheterna bör även se över Google.

Ja det är en sak att Apple tar 30% för att agera butik, det är ändå ganska normalt. För prenumerationer osv agerar de betalningsförmedlare och tar 30%. Där ligger normal på 2-5%.

Apple använder sin marknadsposition och superkonstiga regler (ICA bestämmer inte att scans korv måste kosta samma på coop) för andra plattformar för att ta totala ockerpriser och det bör stampas ut.

Android tillåter andra betalningsförmedlare så det är rimligare.

Av Kogster

Vad väger den om man ska räkna lite på frakt?

Av Kogster
Skrivet av Mikael07:

Men vad händer då om jag langar på en fläkt specad max 0.07A på mitt corsair agg, och den försöker lasta fläkten med 0.7A? Det är väl agget som driver fläkten, och inte fläkten som väljer hur mycket ström den vill ha från agget?

Hängde inte riktigt med på vad det är det som är värdelöst på ett fint nätagg? Jag siktar på att få ner ljudnivån, och det är definitivt ett tydligt mekaniskt ljud från båda fläktarna som inte är luftförflyttning. Tänkte att det ljudet borde försvinna med en bra fläkt, typ Noctua.

Strömmen styrs av motståndet i fläkten och spänningen. Nätagget speckar att den klarar av att bibehålla spänningen(volten) upp till en viss ström(ampere) men har fläkten högre resistans kommer strömmen vara lägre.

Av Kogster

Du har skrivit TextView med litet v i deklarationen.

Av Kogster
Skrivet av Marypary:

@Kogster: Stort tack för all hjälp!

lugnt. Citera mig om något är oklart om jag ska hitta tillbaka hit.

Av Kogster

Orkar inte riktigt förklara dina missar men överlag var du nära. Största missen var att du blandade ihop vad som var vad (o och jamntal

int nyarray = (int) lagringlada[o];

detta är helt tokigt pga:
1. o var indexet du löpte genom. jamntal är antalet jamna tal. Gissar att det var pga det som du inte avslutar for loopen där. Då skulle du inte fått använda o vilket hade varit det korrekta som sagt.
2. du försöker översätta en array till en int. Det är inte meningsfullt. Sen försöker du kolla om nyarray (som är en int) är skild från null vilket inte är lagligt då primitiva inte kan vara null.
3. Du ville göra en ny array med längden jamntal.

Rättade dina fel och ändrade lite nedan:

public static void main(String[] args) { Scanner text = new Scanner(System.in); System.out.println("Hur manga slumptal i intervallet 0 - 999 onskas?"); int tal = text.nextInt(); int[] lagringlada = new int[tal]; for (int i = 0; i < tal; i++) { lagringlada[i] = (int) (Math.random() * 999); } int jamntal = 0; for (int o = 0; o < tal; o++) { if (lagringlada[o] % 2 == 0) { jamntal++; } } int[] jamna = new int[jamntal]; int[] udda = new int[lagringlada.length - jamntal]; int jamnindex = 0; int uddindex = 0; for (int i : lagringlada) { if (i % 2 == 0) { jamna[jamnindex++] = i; } else { udda[uddindex++] = i; } } System.out.println("Här är slumptalen:"); for (int i : lagringlada) { System.out.print(i + " "); } System.out.println(); System.out.println("Dessa " + jamna.length + " tal är jämna: "); for (int i : jamna) { System.out.print(i + " "); } System.out.println(); System.out.println("Dessa " + udda.length + " tal är udda: "); for (int i : udda) { System.out.print(i + " "); } }

en bra tumregel att ha innan man blir bättre är att aldrig skriva så man får mer än ett kompileringsfel. Om man får fel från fel och inte vet vad de betyder kan det bli jobbigt. OM du använder eclipse så är ctrl+shift+f autoformatering. Använd det ofta och om du använder ett annat IDE ta reda på vad motsvarande kommando för det är. Jag använder for-each loopar i min lösning. Googla det eller fråga om du inte förstår. Man kan också bara hålla sig till en array och göra kontrollen om talen är jämna i print-looparna men du verkade försöka skapa fler arrayer så följde din lösning i viss mån och uppgiften säger att man ska så.

Av Kogster
Skrivet av Cocosoft:

Ja det är bättre att vi fortsätta att låta in oss till Steam. Steammasterrace. <_<

OpenVr (som inte är så öppet som namnet antyder) försöker ju iaf vara lite inklusivt med spelstöd för andra headset. Dessutom verkar ju HTC Vive ha lite snarare planer på SteamOS/Linux stöd.

Av Kogster
Skrivet av Undain:

Vissa kanske finner skadeglädje i detta och att Vive användare fick vinstlotten, men i slutändan är det en förlust för hela VR-scenen så tidigt i sin uppstart.

Fast samtidigt är jag lättad att just Oculus inte fick en chans att skaffa sig marknadsmajoritet och hålla på med sina konsollfasoner.

Av Kogster
Skrivet av phlopydisk:

Satsar 100kr på skärmproblem, det förklarar att du ser dem och inte vi

Antagligen och många prickar sporadiskt över skärmen brukar vara glappig kabel.

Av Kogster
Skrivet av StarglowOne:

Det är inte spänningen (V) som är farlig, det är mängden ström (A) som är farlig. Bara låg ström som går rätt väg på mig t.ex kan störa min pacemaker.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det är amperen du får genom kroppen som är skadliga men det förhåller sig till spänningen i strömkällan. En 1 V kontakt kommer aldrig leverera nämnvärt med ström genom människohud för resistansen är för stor. Även om den kan leverera 100 A genom en bit koppar. Här är det stora missförståndet i diskussionen. Ampere angivelserna på en strömkälla är maximal och inte faktiskt medans spänningen (volten) är faktiskt.

Av Kogster

Finns något av de kvar?