Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk
Skrivet av medbor:

Lidl (Gelatelli) har bra chokladglass

Jo kanske det. Men då måste jag ju in på Lidl och stångas med klientelet där tyvärr.

Skrivet av PeCe:

Som göteborgare så är det väl bara att du tar en tur till Triumfglass i Sävedalen; de har en "slät" (inga bitar, chokladsåser etc.) chokladglass. Den säljs dessutom i 5-litersförpackning, så du behöver bara åka dit 1-2 gånger i veckan...

Själv saknar jag glassen "Dallas" som jag har för mig såldes av Hemglass.

Jo den är ju bra, men jag har inte sett den i typ halvliter på ganska länge, och fem litersförpackningarna har jag inte plats för i min frys tyvärr.

Den verkar inte finnas ofta i deras butik i Järnbrott heller, eller i den klassiska vid Stigbergstorget som är på gångavstånd från mig. Däremot har de ofta vanlig choklad i kulglass, men det är inte alltid man vill liksom äta den just precis då.

Skrivet av pacc:

Använde min Logitech trackball mx senast idag,
var dock tvungen att använda scrollhjul för att zooma.
Vad gör man när det inte ens var uppfunnet på hårdvaran man använder...

Det finns en del moderna trackballs faktiskt. Kensingtons variant verkar inte ha ändrats på ganska länge, men den har scrollhjul runt kulan, och fyra knappar som är programmerbara. Det finns ett handledsstöd också som nog är bra att ha, om man inte hackar ihop något eget. Logitech har också en som är mer lik en mus, bara stationär liksom, om det passar bättre.

Av snajk
Skrivet av Molotov:

Resident evil spelen i VR är 👌
Kan verkligen rekomendera.

Spelade in lite när jag körde Re2
https://youtu.be/PwMDYtIzo4k

Ser riktigt grymt ut.

De senaste åren har jag mestadels spelat på XB, så risken är att jag får lägga en del pengar på PC-spel jag redan har på XB nu.

RE2 remaken har jag exempelvis, Hogwarts, RRD2 och så vidare. De verkar alla funka rätt bra i VR vad jag förstår (Hogwarts kanske inte jättebra än). CP 2077 har jag dock i Epics launcher så det borde gå att komma igång med rätt fort, samma med SW Squadrons. Ångrar att jag inte köpte Alyx bland annat på Steams sommarrea, €60 känns lite mycket pengar, men det kanske reas snart igen. Skyrim VR för samma pris känns väl inte så kul heller, det är förstås ett grymt spel men gammalt och jag har redan kört en hel del, och det krävs ju ganska omfattande moddning för att det ska nå acceptabel nivå vad jag förstår (exakt samma med Fallout 4 VR).

No Mans Sky funkade bra i alla fall. Startade ett nytt spel och det var riktigt coolt. Dock lite skumt att stå inne i rymdskeppet rätt genom stolen liksom, när jag kom in i det, men jag har inte kommit så långt att jag faktiskt kan flyga iväg än så det kanske känns bättre då, eller så får jag plocka fram en stol när det är dags för flygning.

Av snajk
Skrivet av Söderbäck:

Det kan gälla all typ av brottslighet. Allt från förtal eller mobbning mellan gymansieungdomar till langning, våldsbrott, bilstölder eller grövre grejer. You name it.

Fast jag ser inte riktigt skillnaden mellan nu och förr. Ringde jag upp någon på åttiotalet och mobbade, hotade, utpressade eller förtalade hen så fanns det inga bevis, bara ord mot ord. Ringde jag och köpte knark via en fast telefon eller via post så fanns det inga bevis om inte polisen redan spanade på någon av parterna, och den möjligheten att i förväg se till att lagra kommunikation av faktiskt misstänkta brottslingar har de fortfarande även med krypterade chatt-appar och så. Våldsbrott, bilstölder och liknande sker inte online utan i den fysiska världen, så de är inte så relevanta i denna diskussion. Visst kan man använda telefonens positioneringsdata som bevis i sådana utredningar, vilket man redan gör via mobiloperatörerna helt utan att förstöra kryptering för alla icke-brottslingar exempelvis, men de har inte mer frizon nu än förut. Snarare tvärtom för idag är alla former av övervakning väldigt mycket vanligare än någonsin tidigare. Skolor, parkeringshus, till och med gator videoövervakas ju ständigt exempelvis och våra telefoner lagrar och sprider en hel del information även om vi anstränger oss för att minimera den.

Citat:

SMShistorik, kontakter och så kan ju användas i mängder av olika brottsutredningar.

Ja visst. Video av allas bostäder hade också kunnat användas i mängder av brottsutredningar, eller arkiv av all kommunikation mellan alla individer, eller obligatorisk GPS-spårning av alla. Att det underlättar polisens arbete säger jag inte emot, men det finns andra aspekter än hur lätt det är för polisen att i efterhand utreda ett brott, som integritet, rätten till privatliv, de tekniska implikationerna en sådan här lösning innebär för alla som har en telefon eller dator, etc.

Citat:

Näe men skillnaden är att kryperingen gör det omöjligt att komma åt grejerna vid brottsutredningar. Post har kunnat läsas i efterhand, SMS kan läsas i efterhand, dokumentskåp kan öppnas, bankkontohistorik kan plockas fram. Krypteringen som inte går att knäcka skapar det här nya området där polisen faktiskt inte får insikt fast att det finns underlag. Och det här låsta fältet har också blivit väldigt utbrett. Det är inte bara så att tekniken är lättillgänglig utan de här chattsystemen har också blivit mer centrala i vår vardag så de används ganska flitigt.
Det är en faktisk skillnad här.

Det är en skillnad men inte en stor skillnad, post eller dokument kunde förr undersökas i efterhand om polisen både fattade att de fanns, lyckades hitta dem och brottslingen inte hade förstört dem, men det är ett rätt stort om där ändå. Däremot är det ju en jättestor skillnad i att alla nu ska granskas, all kommunikation ska sparas, alla är misstänkta alltid, privat kommunikation blir förbjuden, privat information blir förbjudbuden. Detta är 1984, det finns inga ursäkter.

Jag gör inte några direkt olagliga saker online, det var många år sedan jag piratade något exempelvis, så jag bryr mig inte särskilt om att dölja vad jag gör eller så, men blir ett liknande förslag här verklighet så är det ju TOR eller liknande som gäller alltid för min del för jag vill inte vara konstant övervakad. När det sker, när en hyfsat stor andel av befolkningen helt enkelt vägrar låta sig övervakas, så kommer polisen att få faktiska problem. Kameraövervakning av offentliga platser är väl ok som det är nu, men hade det parats med ansiktsigenkänning och/eller AI som letar misstänkta beteenden eller liknande så hade jag sett till att inte fastna på kamerorna på något sätt, balaklava, en QR-kod som identifierar mig som något annat än en person, ansiktsmask eller vad som nu funkar.

Av snajk
Skrivet av Molotov:

Du tänker på luke ross.

Yes precis. Blandar hela tiden ihop honom med Jeff Ross i huvudet.

Citat:

Har du inget problem med att spela med vanlig handkontroll så är det bara köra. Men kom ijåg att GTAV och RDR2 är borttagna, dom mpste man skaffa på annat håll.

Jo jag misstänkte det. Handkontroll funkar väl fast det blir förstås inte riktigt samma inlevelse. Å andra sidan är det väl inte riktigt hållbart att köra ett 100-timmars-spel stående och viftande med armarna liksom, om man inte tar det i många korta sjok.

Citat:

Finns många fler VR moddar. Rekomenderar sig att kolla in Flat2vr om du är ibtresserad ac VR moddar.

https://discord.gg/V77yWheC

Jo absolut. Det är svårt att hitta vad som är bäst, det mesta jag hittar är några år gammalt nu och jag tänker mig att det ändå har hänt en del, i alla fall inom VR-mods. VorpX verkar en del gilla, Virtual Desktop också exempelvis.

Av snajk
Skrivet av Rouge of Darkness:

är just där problemet ligger sålänge du håller dig i steams bibliotek med headset och kontroller gjorda för det så fungerar det relativt smärtfritt.

men så fort du ska blanda in något utanför det typ ett headset som använder något annat typ Windows mixed reality headset eller ett spel utanför steam så får man börja mekka för att få det att vilja lira med steam vr

tror jag satt i 3 dagar innan jag fick mit WMR headset att funka skapligt i Steam VR och vill ändå inte varje gång och ibland kan steam VR behöva startas om 3-5 ggr innan det äns vill komma in i steam vr som det ska och inte bara som du fick erfara fastna på en vit bild i headsetet.

Jo absolut. Det är inte direkt en superpolerad upplevelse. Samtidigt så gnäller varenda recensent lite väl mycket tycker jag, att det tar timmar att få igång det och så när det ändå är rätt enkelt med pedagogiska instruktioner liksom. Däremot så fort man går utanför plattformens grejer så känns det mycket värre.

Ska ge mig på No mans sky idag tänkte jag. Det verkar vara rätt straight forward att få igång, via Gamepass och XB-appen. SW Squadrons kanske kan vara något med, dock en tredje launcher att försöka med.

Nästa grej är väl att ge mig på icke-vr spel, det finns någon moddare som verkar riktigt bra med mods för rätt många spel, man behövde bara gå med i hans Patreon för att kunna ladda ner dem.

Av snajk
Skrivet av Rouge of Darkness:

troligen installerade den någon drivare för kompabilitet som inte fungerade som den skulle med ditt headset så när du avinstallerade steamVR försvann även denna.

VR är allt utom användarvänligt enligt min erfarenhet och kräver ofta mycket mekkande innan det fungerar som det ska.

Jo säkert något sånt. Men jag lånade Vive när det var rätt nytt några månader utan något strul, och samma nu i början var det rätt smärtfritt. Inget mekande alls mer än att koppla in, sätta upp baserna, installera och peka ut ytan. Å andra sidan så har jag inte försökt köra något utanför Steam VR tidigare. Segt ifall det ska vara så struligt för planen var ju att göra det en hel del.

Av snajk
Skrivet av ehsnils:

Hemmabio är lösningen för den som vill slippa en störd biomiljö.

Jo. Eller så abbonnerar man på en hel salong tillsammans med några likasinnade. Jag var med på några sådana visningar för kanske 15-20 år sedan, och det var väldigt trevligt. Inget prassel eller prat, inga mobiler som lyser upp eller låter, och framför allt inga störiga tonåringar som kastar popcornkärnor eller så.

Av snajk
Skrivet av Söderbäck:

Äe men vänta nu.
Vi har aldrig innan haft medvetna frizoner för kriminell verksamhet där polisen inte kan bedriva brottsutredningar.
Så var det inte för 100 år sedan, så var det inte heller för 50 år sedan eller för 20 år sedan heller. Det tillståndet är allt annat än normalt.
Vid brottsutredningar har polisiär verksamhet också haft verktygen för att kunna vända på alla stenar.

Situationen som nu uppstått med e2e-kryptering är ur samhällsutveckling något ganska nytt. Eller iaf att det finns lättillgängligt på bred front.

Det här innebär att det uppstått en ganska stor arena som ett tag varit just en kriminell frizon där brott inte riktigt kan utredas. Och det har alltså aldrig varit eftersträvansvärt eller något självklart att ha det så.

Så att polisen ska kunna bedriva brottsutredningar med verkryg som är anpassade för den tid vi lever i - det är ju såklart inte en u-landsriktning. Snarare är det en anpassning till tiden vi lever i.

Fast vad är det för brottslighet som nu har en frizon som inte hade det förr? Allt vi diskuterar är privat kommunikation och personlig lagring av information, vilket alltid har funnits. Förr kunde du skicka brev utan att någon läste dem (i kod om du var extra nervös), med foton eller filmer om man ville, och du kunde ha ett dokumentskåp hemma som ingen annan hade tillträde till exempelvis. Att kommunikationen och informationslagringen sker digitalt gör inte det mer kriminellt att använda sig av den, eller mindre integritetskränkande att tvinga till sig den.

Av snajk
Skrivet av mrqaffe:

Fråga https://www.majensglass.se så gör de nog vad du vill ha om det är nått speciellt men vanlig chokladglass bukar de ha.
10 mil att åka från GBG men är du desperat så

Tja så desperat är jag väl inte riktigt.

Men en del märken har ju chokladglass utan en massa annat skräp i sig, Sia exempelvis, men butikerna verkar bara ta in typ Rocky Road, Himmelsk Röra, Brownie och liknande. Triumf är ju ganska lokalt här, men det närmaste de har till chokladglass är laktosfri mjölkchoklad, vilket nog hade funkat för min del, men jag har inte sett den i en vanlig "Ica" på ganska länge. Triumf har en stor butik hyfsat nära här, som borde ha den, men det är en jättebutik och utbudet varierar väldigt beroende på vad de råkar ha överskott på i fabriken eller liknande.

Av snajk

För mig hade detta varit en bra förbättring. Både möjligheten att "få tillbaka" påbörjade inlägg om en flik råkar laddas om eller liknande, vilket ibland sker utan input från användaren alls, och än mer ifall man skulle kunna se påbörjade inlägg "på kontot" liksom, alltså om jag börjar skriva på jobbdatorn men inte hinner klart så kan jag fortsätta hemma på en annan dator, i alla fall om jag har "sparat" genom att trycka förhandsgranska eller så.

Av snajk
Skrivet av Neon:

Helt fel? Haha jag kan garantera att det kommer vara mer övervakning om 50 år än vad det är idag. Och nej, jag varken driver på eller gillar det men har samtidigt inga problem att de läser mina privata meddelanden om det kan stoppa grövre brott.

Ska det hjälpa grövre brott att läsa dina meddelanden så antar jag att du begår grövre brott? Annars hjälper det förstås inte någonting.

Förr kunde vi kommunicera fritt utan statlig granskning, inklusive att skicka foton till varandra postledes och liknande. Vad är problemet med att låta folk kommunicera fritt och privat idag? Är det en större risk än innan digital kommunikation?

Citat:

Hur lever du idag? Mobiltelefon? Internet? Båda samlar in data om dig med huvudsyfte att påverka och mata dig med anpassad reklam men det är tydligen inga problem? För brottslighet är det dock inte okay? Vi kan vara ganska säkra på att tjänsterna vi nyttjar redan analyserar privat data(vad de än må påstå). Händer ganska ofta att vi pratar inom familjen om diverse saker ex kattmat, några minuter senare dyker det upp kattmat i diverse feeds.

Det är en rätt stor principiell skillnad ändå. Google exempelvis har koll på vad jag söker på och vad jag mailar om via deras tjänster, vill jag undvika det kan jag helt enkelt välja att inte använda deras tjänster, något som förstås är omöjligt om det är konstant statlig övervakning av alla som i de förslag som lagts fram, men den stora skillnaden är vad denna information används till. Google sätter mig i en användarkategori baserat på nyckelord och serverar annonser som de tror att jag kan vara intresserad av, staten vill ha denna information för att potentiellt lagföra mig för eventuella brott jag begår, inklusive saker som inte är brottsliga ännu. Google är också rätt bra på att anonymisera denna data, medan statens kompetens på området IT-tjänster är katastrofal så jag litar inte alls på att informationen de samlar in inte kommer att läcka ut eller att någon polis eller tjänsteman kommer att smygtitta på vad folk pysslar med. Det har redan skett rätt många gånger.

Av snajk

Jag sällar mig till resten och säger att det är bra att provsitta, och att Kinnarps och liknande för många är minst lika bra om Herman Miller eller liknande.

Det sagt så blev jag lite småsugen på en stol från Kickstarter. Svårt att veta om den passar utan att kunna prova, men den ser ut att ha många bra egenskaper och inställningsmöjligheter. https://www.kickstarter.com/projects/newtral/newtral-magich-t...

Av snajk

Jag fick en "gratis" TV-box från hyresvärdens bredbandstjänst, med baskanalerna, och jag tänkte det kunde vara lite kul av nostalgiska skäl typ. Men jag ville inte heller dra nätverkskablar då jag var så nöjd med att allt funkade så bra över WiFi och att jag slapp några fula kablar någonstans. Jag testade dock att det funkade med en kabel dragen, vilket det gjorde. Så jag försökte använda min gamla router som WiFi-brygga, vilket funkade bra för allt utom just TV-kanalerna. Så jag köpte en powerline-adapter. Den skulle ge upp till 1200 Mbit eller liknande, så jag kopplade den till en liten Gb-switch vid TV-bänken och tänkte koppla allt via den, tyvärr maxade den på ungefär 80 Mbit så väldigt mycket sämre än WiFi (trots att eluttagen var i samma rum och på samma fas, dock gammal installation och ojordat), och för TV-kanalerna dög det inte alls. För allt utom direkt kabelanslutning så fick jag ingen rörlig bild, däremot fick jag ofta en stillbild på kanalen när jag bytte till den liksom, och programguiden fylldes som den skulle, så det fanns ju någon form av uppkoppling som den hittade, men kraven på latency eller liknande var väl för höga helt enkelt. Jag gav upp då, så kul är det inte att kunna se på SVT och fyran typ, och SVT Play funkar ju bra.

Av snajk

Elite i Vive pajade allt

Måste gnälla lite. Köpte ett (well två, auktioner är oförutsägbara) VR headset som jag hämtade igår, Vive Pro. Installationen gick relativt smidigt, förutom placeringen av basstationerna tog det väl en kvart kanske med installationer, uppmappning av ytan och så. Allt funkade utmärkt och kvaliteten var klart bättre än jag mindes från original-Vive. Körde lite enklare spel jag redan hade, Fruit Ninja, Superhot, Valves Lab och så, inga som helst problem.

Sen försökte jag få igång Elite Dangerous som jag hade i Epics launcher. Jag hade inte startat det på denna dator tidigare men jag installerade det innan jag fick hem headsetet, dock utan att sätta igång spelet. Spelets launcher, efter en lång installationsprocess med DirectX och så (som jag förstås redan hade) meddelade att jag var tvungen att skapa ett konto för att kunna spela, fine, skapade ett konto, men jag behövde klicka på aktiveringslänken i ett mail. Detta gjorde jag på telefonen för mailen är mer lättillgänglig där, men det var fel val för det kom upp att jag skulle stänga fliken så borde launchern nu vara redo, men den kan förstås inte känna av att jag stängt en flik på telefonen. Nåväl, jag startade om launchern, skulle logga in igen, och behövde skriva in en engångskod som kom via mail. Gjorde det och då kom det upp typ "Du måste aktivera eller köpa Elite för att kunna spela", vilket jag förstås hade gjort och det var kopplat till mitt Epic-konto och allt. Men sen hamnade jag tillbaka utan att vara inloggad igen, försökte logga in igen, nytt mail med engångskod, så fortsatte det några gånger. Till slut lyckades jag starta spelet, och det tog ett bra tag för den skulle optimera diverse saker och så innan det kunde starta, men det startade inte i VR. Stängde av, la till spelets *.exe i Steam och försökte den vägen enligt diverse instruktioner jag hittade online, samma skit. Sökte mer och tydligen ska man kunna starta det direkt i VR från Epic, vilket jag gjorde. Då blev bilden helt vit i headsetet men jag såg liksom en VR-vy på skrivbordet. Mekade lite, startade om spelet, datorn och så men det hjälpte inte. Så jag tänkte att jag kan vänta med Elite, jag kan nog få igång det med lite felsökning och så, men nu ville jag bara tillbaka till VR. Men nej, det spelar ingen roll vad jag gör, headsetet visar bara blank bild. Bytte kablar, bytte "kopplingsdosan", testade det andra headsetet som jag råkade köpa, samma sak.

Så hur i helvete lyckades Elite paja VR-installationen? Till slut kom jag tillbaka till ett fungerade läge genom att avinstallera Steam VR, starta om och installera det igen.

Av snajk

Chokladglass i allmänhet verkar ha försvunnit. Var på Ica igår och ville köpa lite klassisk vanlig chokladglass men det fanns inte. Triumf hade någon "chokladboll"-smak, Sia-glass hade "brownie", Ica själva har någon trippel choklad som mestadels består av vaniljglass med chokladsås, Alvesta har "chokladbomb" som väl är ok men det är en massa bitar och grejer i den, inte bara chokladglass. Sen finns det en massa lyxigare märken, Ben och Jerrys, Tre vänner och så men alla deras smaker är typ fyllda med godis. Den enda klassiska chokladglassen jag hittade var veganglass av typ tre olika märken, men veganglass är ju inte gott tyvärr. Det slutade med Italiensk Choklad från Lejonet och Björnen som är jättegod men inte heller samma sak som klassisk choklad bara.

Av snajk
Skrivet av Chmat76:

Huvudet på spiken! När jag var på flygplatsen i Landvetter för nu 10 år sedan var det snack om att de skulle bygga en till landningsbana, men i princip inte bygga ut infrastrukturen runtom. Det skulle fortfarande vara halvt omöjligt att ta sig till flygplatsen utan bil såvida du inte bor i Göteborg centrum.

Jo, jag fattar inte att de inte dragit tågspår till flygplatsen, spåren går ju på andra sidan motorvägen och det finns redan några gamla stickspår där att koppla in sig på liksom.

Citat:

Som tur är har detta bygge inte inträffat än, men det finns ett par andra projekt som antingten byggs eller redan har byggts.

T.ex. har det byggts en ganska stor och överdimensionerad bro precis innan/efter av/påfarten till motorvägen. Varför? Jo, för Landvetterchefen var avis på andra flygplatser i världen att de hade det "som en portal in i landet" med en stor upplyst bro att åka under. Så därför byggde de denna bro. För att stilla hennes ego. Bron leder inte heller någonstans än, för övrigt.

Det känns som Göteborg (med omnejd) gärna bygger sådana "skrytbyggen" ganska ofta, eller så ser jag bara det här för att jag bor här. Fina fasader men ingen djupare tanke på vad som ska finnas bakom liksom. De lägger sjuka mängder pengar på att locka turister men tänker inte på att saker ska funka och kunna nyttjas av de som bor i staden också.

Citat:

Och nu har de rivit ned en massa skog på andra sidan motorvägen för att bygga första delen av "airport city". Ett vansinensprojekt, i princip. Massa kontor, shoppingcetrum, logistik etc. Varför lägger de detta 3km från terminalerna? Varför lägger de ett shoppingcentrum i princip mitt ute i skogen (för de som inte vet ligger Landvetter flygplats ganska avsides allt)? Vem ska jobba i kontoren? De enda som kan tänka sig åka dit är de som antingen passerar på Rv40 varje dag, eller de som bor i närområdet. Det ligger på tok för avsides för att någon som ska flyga/har flugit ska ha intresse att gå dit, och det är helt omöjligt för någon att jobba där ifall de inte har en bil.

Jo. Nästan oavsett placering så känns det ju ganska verklighetsfrånvänt att bygga ett stort köpcenter idag. De som finns har alla tomma butikslokaler som de inte lyckas få hyresgäster till, det spelar ingen roll om det är mitt i stan, som Nordstan, strax utanför med "bra kommunikationer" som Frölunda Torg eller längre bort som Kållered, Freeport eller så. Modellen med stora köpcenter har passerat sin storhetstid och den lär inte komma tillbaka. Och att lägga ett vid flygplatsen är förstås minst ett snäpp dummare igen. Vem vill handla där? Tror de att man ska "passa på" när man har varit iväg på semester en vecka eller två att stanna, med all packning och allt, för att shoppa lite (sannolikt till överpriser dessutom)? Tror de att affärsresenärer från andra ställen vill stanna kring flygplatsen? Inte en chans. Flygplatser är ett nödvändigt ont, inte en destination liksom.

Citat:

Samtidigt är själva terminalsbyggnaden helt bortom räddning för dagens behov. De har verkligen försökt att retro-fit:a in allt som idag behövs, men själva byggdnaden står inte pall. De skulle behöva riva allt och bygga nytt, men detta är såklart inte möjligt.

Swedavia ska vara vinstdrivande säger de, men jag tror inte att någon har informerat de höga cheferna om detta.

Nej. Man förstår ju att de blir lite nervösa nu efter pandemin när flyget inte har återhämtat sig än, men lösningen är ju inte att liksom satsa en massa pengar och bygga mer och mer lyx utan att vänta och se om passagerarna återvänder eller inte. Vad tror de? Att man ska välja att flyga till Landvetter istället för Köpenhamn för att flygplatsen har en lyxig fasad, för att vägen till stan är lyxigare, för att det finns ett köpcenter? Glöm det.

Innan pandemin var det många på mitt jobb som alltid hade passet i bakfickan för de fick ofta åka iväg till våra kunder runtom i Europa och världen på väldigt kort varsel exempelvis, men detta har minskat med över 95% i och med pandemin och ingen vill tillbaka till det. Cheferna upptäckte hur mycket bättre marginalerna blev när man inte skickade iväg folk hela tiden bara för att visa handlingskraft mot kunder eller liknande, och de anställda var inte direkt missnöjda med att slippa flyga iväg plötsligt hela tiden heller.

Av snajk
Skrivet av Snuffelbutt:

Alltså, det beror ju på. Man ska ju inte sitta och förvänta sig att det ska vara knäpptyst och lugnt på en barnbio. Men det ska ju inte springa ungar fram och tillbaka i raderna och skrika och härja för att dom måste sitta still.

Nej det är ju inte lekstuga liksom, men min erfarenhet är att filmen och det höga ljudet gör att det sällan är ett problem. Barnen kollar på filmen, de kan prata eller skratta eller så men filmen tar över uppmärksamheten bra.

Exempelvis tog jag sonen på Paw Patrol-filmen då hans kompis gillade dem, och trots att sonen aldrig gillat Paw Patrol och inte var så sugen innan så funkade det hur bra som helst. Sen såg vi Sonic 2 som han verkligen ville se, och entusiasmen innan och uppspeltheten efteråt var ju några snäpp högre, men under själva filmen så var det ungefär samma.

Skrivet av fm_buli:

Kan relatera, hamnade på biograf i Eskilstuna runt 2010 med dåvarande samtidigt som vad jag antar var en hel skolklass som köpt upp halva salen. Skräckfilm och högstadieålder på dom. Det slutade i att folk lämnade biografen på grund av allt stök och personalen stannade filmen för att säga åt folk att lugna ner sig. Hjälpte inte ett dugg.

Tonåringar är absolut ett problem, bra mycket mer än barn skulle jag säga. Jag har flera kompisar, bland annat några som jag pluggade filmvetenskap med, som helt slutat gå på "allmän" bio på grund av alla ljud och störigheter. Att filmbranschen kollektivt bestämde sig för att "pojkar 12-14 år" är den viktigaste målgruppen och mestadels gör filmer för dem gör inte saken bättre förstås.

Av snajk
Skrivet av Snuffelbutt:

Jag vill gå på bio med min dotter. Hon blir 4 snart. Hon klarar inte av att gå på bio än. Jag låter bli att gå på bio ett tag till.

Att ta med barn på barnfilmer måste väl alla tycka är ok?

Av snajk
Skrivet av Gustav-P:

Förutom att jag slutat vara support för andra än den närmaste familjen .. så är jag också väldigt ärlig med dem.
Om du inte orkar/vill lära dig detta så får du helt enkelt låta bli att använda det.

Jag visar gärna 4-5 gånger, stöttar med att de ska kunna göra egna anteckningar för att ha som stöd nästa gång de försöker.
Men om de säger att "jag orkar inte lära mig detta" så är jag "OK - låt bli att använda detta isf".

Nu händer detta väldigt sällan men någonstans, kanske med åldern, så försvinner tålamodet att försöka putta en sten uppförsbacke.

Jag tycker att de jag hjälper ska ha åtminstånde samma engagemang som jag har när jag försöker hjälpa dem

Jo. Jag trodde tiden där jag var support till familjen var förbi för det har inte behövts på ganska länge, men det verkar bara vara att saker inte har strulat på några år, och nu blev det strul och då var de lika borttappade som förut.

Av snajk
Skrivet av ztenlund:

Lär gå dåligt att beställa mobilt BankID om man, som jag tolkar det, har låst sitt kombinerade inloggningskort/BankID på kort genom att knappa in fel kod för många gånger.

Ja självklart, kan man inte identifiera sig digitalt så måste man identifiera sig fysiskt, om man ska skaffa nytt bankid. Att läsa av NFC i passet räcker inte som identifiering utan man behöver antingen ett fungerande mobilt bankId, på sin gamla telefon exempelvis, ett bankid på datorn, eller sin bankdosa eller vad nu ens bank har för identifieringsmetod utöver mobilt bankid.

Jag gjorde detta förra veckan. Dels för mig själv då jag bytte telefon, men min gamla funkade så det var bara att följa instruktionerna, och det var färdigt på ett par minuter. Men jag fick också hjälpa min farsas flickvän som hade pajat sin gamla telefon, vilket jag försökte över telefon. Hon hade sin dosa för att logga in på datorn, men det visade sig för krångligt för dem tyvärr. Hon har inget fast internet utan behövde koppla upp via den mobilen, vilket tog över en halvtimme med mig i telefonen, sen behövde hon bara logga in på hennes bank med dosan, men det gick inte för hennes dator hade Windows 8 (kanske 8.1) och senaste versionen av Chrome dit vägrade banken släppa in (eller så förstod jag deras beskrivning av felmeddelandena i alla fall). Jag började föreslå Firefox, men det togs inte emot så bra, så istället bad jag dem att uppdatera datorn till W10 och sen uppdatera Chrome. Vad jag förstår lyckades uppdateringen i alla fall, men det slutade ändå med att de åkte till ett bankkontor och skaffade nytt mobilt bankid där. Men det hade ju gått utan problem om de bara hade loggat in på banken via datorn med dosan. (Min farsas tjej är ganska hatisk mot all modern teknik typ, så hon vägrar lära sig mer än det absolut minsta för att hon ska kunna hantera bank-grejer och så, och gnäller på allt hela tiden. Oviljan att lära sig gör ju också att man hela tiden slår in i väggen liksom. Ganska frustrerande.)