Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk

Vad du vill göra är ju egentligen en av de vanligaste typerna av webbapplikationer. Alltså en databas med en frontend för att lägga in, filtrera, hämta och presentera data. På en högre nivå är det ju vad en "blogg" är, men också en webbutik, eller diverse exempelprojekt som folk försöker lösa i sina skoluppgifter och så, typ "javabiblioteket" (fast där är det sällan webb-baserat) och så.

Så hitta en tutorial med de tekniker du vill använda, och följ den typ. Vad jag jobbar med är Angular så det hade jag valt. Inte superenkelt att komma igång med men ändå hyfsat, och modernt och populärt så det finns mycket resurser online.

Ett alternativ är ju annars att typ köra något program för enklare databashantering. Då får du sannolikt inte ett webbgränssnitt, men du behöver heller inte koda något egentligen utan bara skapa en databas och formulär för input och sökningar och rapporter eller grafer för att presentera informationen. Access är rätt bra på sådana saker exempelvis, Excel kan funka också men det kräver ju lite mer jobb då det inte är en databas och inte har några formulär. Har du gamla MS Works så räcker nog dess databasfunktionalitet för detta också.

Av snajk

Väntar på inte paket men utlämning. Det var en konkursauktion i veckan, jag bjöd på flera grejer och råkade buda hem två Vive Pro. Tanken var förstås att köpa bara ett headset men jag trodde det skulle bli lite mer budgivning, som det blev på alla andra grejer jag bjöd på, så jag garderade mig med bud på båda. 1700 plus moms och lite avgift så typ 2300 styck, vilket är lite billigare än vad vanliga Vive ser ut att ligga på på blocket och liknande, men inte direkt superbilligt.

Bjöd också på några datorer som hade (eller borde ha) hyfsade grafikkort, då jag misstänker att mitt Vega56 kan vara aningen klent för VR.

Auktionsfirman verkar ha rätt dålig kompetens på området datorer minst sagt. Massor av bilder på skärmarna som följde med, på etiketterna och ramarna, och flera bilder på de budget-möss och -tangentbord som medföljde, men bara någon enstaka bild in i datorn där man skymtade "Geforce RTX" på ovankanten av grafikkortet liksom. På en av dem hade de i alla fall zoomat in (dock upp-och-ner och suddigt) på en etikett på ett av grafikkorten så där var det tydligt vad det var, ett 3060 12 GB, men den andra hade ännu färre bilder och inga lätt identifierbara grejer, mer än att det var Asus. Jag jämförde med deras designer och lyckades luska ut att det var ett Dual-kort i "30XX-generationen" och sannolikt bättre än 3060 Ti då det var lite större än de minsta och hade dubbla strömkontakter. Dessa stack dock iväg i pris så det blev inget. Bjöd också på ett "paket" som benämndes "Skärmar, 5 stycken defekta. Även dator utan hdd." i auktionen där det också följde med en dator, en Legion av något slag. Även där försökte jag hitta vad det kunde vara för komponenter i den, med bara en bild på fronten och ovansidan, och den borde ha haft minst ett 2070 vad jag kunde se. Men det var ju när den var ny, omöjligt att veta om det bara är ett tomt chassi eller så. Även det stack iväg dock, landade på 3500 plus moms och avgift, så det blev inget för min del.

Av snajk

En grej jag saknar rent konceptuellt, som jag aldrig såg i verkligheten, var telefonen sh-06d NERV. En japansk telefon inspirerad av Anime-serien Evangelion. Den var grymt cool, hårdvara och tema som hängde ihop med något av en "cyberpunk estetik". Dessutom 3D-skärm så den lär sett ännu coolare ut i verkligheten. Och detta var 2012, inget liknande har kommit sedan dess utan telefonerna har bara blivit mer likriktade. Baksidan känns inte lika speciell idag riktigt, många "gaming-telefoner" ser liknande ut, men då var det ju rätt unikt också.

Av snajk
Skrivet av macmann1:

Ni som gräddar i vanlig ugn, vart i ugnen gräddar ni? Kör en sten näst högst upp i ugnen med grillfunktion ovanifrån, men känner att jag saknar lite lite värme underifrån trots stenen. Tycker dock det blir lite för klent ovanifrån om jag flyttar ner och kör undervärme. Är stål bättre än sten i det avseendet? Har inte riktigt lust att ta detta upp till pizzaugn-nivån ännu

Senaste försöket med vedrökt sidfläsk, räkor och egenodlat grönt, lite för tjock deg ut mot kanterna men det tar sig

https://i.imgur.com/TnuCMz5.jpg

Jag värmer stenen i mitten av ugnen ungefär, med över- och undervärme på max, i sådär 30-45 minuter efter att lampan slocknat första gången. Sen när pizzan ska på så hamnar det så högt som möjligt med grill-läget.

Av snajk
Skrivet av Midvintersorg:

Hej! Min årsprenumeration på Gamepass går snart ut. Fungerar det fortfarande att köpa ett års Live och sedan köpa Gamepass och konvertera Live till ett år på Gamepass?

De har ändrat det så det är i alla fall inte lika fördelaktigt längre. Vad jag såg så var det en sämre omvandling än en månad guld mot en månad GP, typ 3:2 förhållande eller så. Annars verkar det funka som förr, men det hade ju inte varit konstigt ifall de bara tillät en att göra detta en gång, när man skrev upp sig på GP första gånger eller så. Sen verkar de fasa ut Guld så det lär inte funka så länge till.

Av snajk
Skrivet av megaman01:

Tror problemet är att det inte finns några regler att förhålla sig till så alla bolagen springer åt olika håll och försöker tjäna så mycket pengar dom bara kan med så små ansträngningar som möjligt.
Kommer bli bättre.. hoppas jag.

Samtidigt är det väl inte så sannolikt att detta hjälper dem? Om jag har valet mellan två olika leverantörer, och en kräver att jag installerar en app, skapar konto, lägger in mina kortuppgifter och liknande, medan den andra bara har en blipp för kortet, så kommer jag att välja den andra. Det får vara en rejält rabatt för att få mig att välja den jobbigare och mer integritetskränkande lösningen liksom.

Jag tror de har någon förhoppning om att tjäna pengar på kunddata på något sätt helt enkelt. Det är den enda motiveringen till att kräva en app vad jag kan se. Kortläsare kostar inte mycket idag, speciellt inte på hårdvara som redan är uppkopplad som en laddare, och en app är inte gratis att bygga eller underhålla, så de måste ju räkna med att ta hem den extra kostnaden på något sätt. Andra branscher kan ju tjäna på inlåsning och liknande, men jag tror inte laddföretagen gör det på samma sätt, vem åker längre för att använda en viss app för att ladda liksom?

Av snajk
Skrivet av Yoshman:

Regelverket verkar allt annat är enkelt... Framförallt inte för bilar nyare än 1996 (som då rimligen är när man började med typgodkännande).

För bilar innan 1996 verkar gränsen vara 80 dB (10 kap, 5 §).

Är lite förvånad hur en bil som Mustang GT500 överhuvudtaget kunna bli godkänd i EU givet att den i standardutförande kan nå 107-110 dB! Kollade data i registreringsbeviset för en sådan, tydligen har de fordon som finns här någon form av dispens (det finns inget antecknat kring max ljudnivå, i stället finns en extra sektion kring dispenser relaterade till avgassystemet)...

Det är allt lite konstigt att ljudet som ny bil är vad som sätter gränserna, så om jag har en gammal Focus och vill "hotta upp" den lite så blir det avslag på besiktningen direkt, även om den låter mindre än valfri MC eller fetare bil.

Citat:

Har själv övervägt just en sådan bil, men om man faktiskt äger något som har den maxvolymen får man ju ta hänsyn och inte använda den där det kan uppenbart kan störa.

Men tycker samtidigt: har man en bil med kompressormatad V8 som gör 760 hp ska det också låta därefter! Är ju inte så det är en bil man kommer veckopendla i...

Bilar är sällan ett problem, enligt min erfarenhet. De låter inte mycket förrän man faktiskt gasar på ganska rejält. Då är MC mycket värre som är högljudda på tomgång och extremt så när de varvas.

Jag låg bredvid en till synes lite stylad Mercedes i flera kilometer, utan att märka något speciellt med den, tills vi kom till en tunnel och han gasade på ordentligt och det lät sjukt mycket exempelvis.

Citat:
Klicka för mer information

sidospår...
Nu är båda av dessa tävlingar mycket en tävling i ingenjörskonst av det lite mer extrema slaget, men nej: ljudnivån du får från den där ~8000 hp "traktorn" är inte i närheten vad som kommer ur en ~10000 hp top-fuel dragster. 150 dB är helt galet, står man nära är vibrationerna i kroppen nästan smärtsamma.

Båda är extrema, men tror de flesta har lite svårare att uppskatta det fantastiska att dra ett "jättetungt släp över en åker" men ganska lätt att fatta det speciella i: finns inget "bil" som accelererar snabbare än den som du nu har framför dig. 0-160 km/h på 0,8s är rätt speciellt, få "vanliga" bilar kommer under 3s på 0-100 km/h.

Och i båda fallen är ljudnivån en väldigt central del av upplevelsen.

Visa mer

Tja, bara man håller dessa tävlingar borta från civiliserat område så är väl det inget problem.

Jag var hemma hos en polare för några år sedan och vi skulle dricka några öl på hans balkong, sen satte speedway VM igång på Ullevi någon kilometer bort och det var bara att lägga ner. Timme efter timme med det ljudet var hemskt.

Skrivet av SnowgubbeN:

Jag bor mitt i centrum och hör vrålande bilar och motorcyklar dagligen...störs man av ljud så anser jag att man kan flytta långt ut i skogen...

Jag stör mig mycket på folk som flyttar in i en stad för att de vill vara en del av kulturen eller liknande, och sen klagar de tills denna kultur inte får vara kvar. Det är väldigt vanligt i centralare stadsdelar. Flytta hem till villaområdet du kom från istället liksom.

Samtidigt så är det inte rimligt att det faktum att man bor i en stad ska innebära att man ska bli väckt mitt i natten på grund av någons osäkerhet, hävdelsebehov eller vad det nu är som gör att man tycker det är ok att köra runt i bostadsområden där det bor barn i ett fordon som hade krävt hörselskydd på rätt långt avstånd om det hade varit ett arbetsredskap eller så.

Citat:

Så länge förbränningsmotorer inte skulle förbjudas, så kommer "oljudet" alltid att existera.

När jag själv hade min allra första bil som 18-åring så var det en sportbil med 3" rakt rör + racekat.
Denna bilen lät ärligt talat, helt fantastiskt (inte brötigt)

Den hördes över hela området vid kallstart och den baktände ofta...jag blev stoppad av Polisen varje sommar för att bilen lät alldeles för mycket...tills jag tog fram alla besiktningspapper, då blev det alltid tyst och jag fick åka vidare.

Vad föredras nu när jag är mycket äldre? - En så tyst bil som möjligt.

Stör jag mig på högljudda fordon? - Inte direkt...men det beror väl på lite vad för intressen man har.

Det handlar förstås om en avvägning. Hur viktigt är det för dig att låta extremt mycket, och hur mycket stör dina aktiviteter dina grannar?

Sen får man ju tåla mer i en stad än på landet förstås, ljud kan man inte undvika om man ska bo nära andra människor, men det betyder ju inte att det inte ska finnas några gränser eller att man inte behöver ta någon hänsyn. Jag hade exempelvis uppskattat om inte fastighetsskötaren började köra lövblås klockan sju på morgonen nu i semestertider för det är rätt störigt, än mer för att det förstås tar timmar att blåsa bort all sand runt sandlådan på gården och så. Varför inte använda en kvast? Det hade gått mycket fortare, hade varit sjukt mycket mer miljövänligt och ljudet hade inte gått igenom stängda fönster liksom.

Värst för mig är dock helikoptrarna som flyger här. Igår exempelvis kom en polishelikopter och cirkulerade på låg höjd när jag läste för sonen (typ mellan kl. 21 och 22), det lät så mycket att det bara var att pausa läsningen i typ fem minuter, varpå det blev svagare några minuter innan den kom tillbaka igen, och detta upprepade sig några gånger. För en gångs skull stod det faktiskt i tidningen vad orsaken var, det gör det nästan aldrig, och det var att någon hade hört en smäll. Jaha, en smäll?! Det motiverar ju timmar av helikopterspaning (plus sannolikt ett antal poliser på marken) för massvis av tusenlappar, med alla utsläpp och störningar det innebär, eller?

Av snajk

Fortfarande inget stöd för VR?

Av snajk

Det känns som det kanske bara är dags för dem att betala för Helvetica snarare än att försöka kopiera det om och om igen, eller?

Av snajk
Skrivet av Yoshman:

Som andra redan nämnt: är generellt helt emot högljudda fordon, men finns trots allt vissa specifika fordonstyper vars motorljud är ren musik. Men även om man har ett fordon som "låter högt med bra" får man ju fatta att inte bruka det på platser / tider där det sannolikt är störande.

Är inte det där ett exempel på något som är totalt meningslöst? Man kan diskutera hur vettigt dragracing överhuvudtaget är, det kan i.o.f.s göras med en rad saker som det går att tävla i, men tror de flesta som sett top-fuel live nog skriver under på att ljudet är en av huvudkomponenterna i upplevelsen. Ljudtrycket är så extremt, kan peak:a på 150 dB, vilket betyder att det inte bara hörs utan det känns rejält i hela kroppen.

Själva "race:et" tar ju 3,7-4,5s och är egentligen inte speciellt mycket att se...

Vidare, om man nu tittar på de tekniska detaljerna, utnyttjas de mekaniska egenskaperna hos den enorma mängd avgaser som produceras av en top-fuel till att trycka fast bilen mot vägen precis vid launch (innan fartvinden börjar göra någon nytta mot vingen). Så en el-version kan av den anledningen inte heller bli lika bra rent tekniskt sett (målet är ju att avverka 1000 fot på kortast möjliga tid).

Dagens bilar (tror det är från 2007 och framåt) har tillåten ljudnivå som del av registreringsbeviset, kan skilja en hel del mellan modeller. Ljudnivån vid stillastående är vid ett specificerat varvtal, men det kan skilja mellan olika bilar

Edit: verkar vara längre tillbaka än 2007, tror från 90-talet någongång, har en bil från 2006 och den har också denna specifikation. EU-lagen kring detta verkar reviderats 2007.

Från två lika gamla bilar

Klicka för mer information

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Visa mer

Jo precis, för de flesta (alla helbilsgodkända i alla fall) bilar så fina det specificerat hur mycket de får låta vid ett specifikt varvtal som de kan jämföra med på besiktningen. Samma gäller många MC, men långt ifrån alla. 103 är väl max tillåtna om det inte finns. Men en MC som är högljudd kommer ju att ha ett högt värde där, 90 dB är väl inte onormalt högt exempelvis, medan bilar generellt har väldigt mycket lägre normalnivå, kanske 45 dB exempelvis.

Av snajk
Skrivet av infigo:

Har börjat se nya problem med ljud på min gata. På denna gata finns äldre merca cab, 940, mopeder etc men de har jag alldrig reagerat på.
Tills grannen skaffade mg suven. Det är den mest högljudda bilen på gatan. Han rullar långsamt och fint genom området men bilen låter waaaaaaaaaaaa.
Sen ska han parkera waaaaaa…Whaa….waaa…waaaaaa….waaa.waaa.wwaaa…waaaaaaaaaa. Så jävla irriterande. Kan höra det på andra sidan huset vilket är enda bilen i kvarteret som är så högljud. Kunde han inte skaffat en korvett istället, då hade iallafall det varit mer konstant brus.
Nu har de mitt emot en vw id3 och den är inte särskilt tyst heller så nu är de mest störande bilarna på gatan mg, id3, moped, 940….i den ordningen…och 940 hade varit nästan knäpptyst om den haft elfläkt istället för rem.

Vad är det med elbilar att låta som tröskverk?

Sen när bilar väl är uppe över typ 30 är det bara döckbuller ändå…vilket också är något högre på elbilarna pga vikt och bredare däck.

Jo det där är störigt. Det kom en regel om att elbilar måste låta för att folk inte ska bli överraskade, men samtidigt har ju "fossilbilarna" blivit väldigt tysta så nu låter elbilar mer än dem. Och kommer man typ över 15-20 så hörs ju bilarnas däck ändå.

Av snajk
Skrivet av norrby89:

Ja och är precis vad jag sagt senare i tråden, med att låta folk göra vad dom vill så menar jag såklart så länge det är lagligt...

Problemet är att detta inte kontrolleras på ett tillfredsställande sätt. Bilprovningen har ett gränsvärde på 103 dB(A) men det kontrolleras vid stillastående utan något specificerat varvtal eller så.

Av snajk
Skrivet av Allexz:

Att gå ner på detaljnivå är såklart svårare då det skiljer sig från företag till företag....
Men det är inte helt osannolikt att IT-avdelningen styrs flera nivåer längre upp där man som tekniker inte kan göra sin röst tillräckligt hörd. Oavsett, om man som tekniker kan göra skillnad så blir nog lösningen med stor sannolikhet ungefär det samma oavsett.

Just ransomware var bara ett taget exempel i detta fall.

Allt som oftast så håller IT-tekniker med dig, men kan inte påverka själva.
Det kan vara t.ex kunder som kravställer sånt här jämtemot dess IT-leverantör. Detta oavsett hur dumt det faktiskt än är i praktiken.

Jo, jag är ju medveten om det, och är inte arg på IT-killen som sitter där och stångar huvudet i väggen utan mer på den som bestämmer att de här sakerna ska vara så pissiga, vem det nu är. Eller på företaget i stort då, som inte inser vad det kostar i resurser och frustration.

Citat:

Jag hade turen att man på min arbetsplats reviderade detta tänk så sent som 2022. Då gick man över till ett permanent lösenord samt 2FA. Då raderades även de 24 senast använda lösenord-regeln och man kunde äntligen välja det man ville ha och få det permanent.

Det låter trevligt. På mitt förra jobb kom jag på att en kollega hade admin-rättigheter på AD:t av någon anledning, nog för att vi inte hade lokal support så han fick ta hand om återställning av lösenord och sånt. Jag gnällde lite för honom och han erbjöd sig direkt att sätta "never expire" på mitt lösenord, och så blev det. Så ett par år där slapp jag hålla på med den säkerhetsteatern.

Citat:

Inget jag känner igen iallafall bolaget jag är på så är vi så stora att till och med vi som arbetar som IT-tekniker endast gör det emot kund, så vi som IT-tekniker må ha admin på våra datorer, men det är inte vi som ansvarar för dem. Våra datorer är hanterade av vår interna IT.... inte alls löjligt eller?

Jo, som sagt hör vi till en stor koncern så det ska till en massa interntestning innan de släpper ut en version. 21H2 fick jag exempelvis ungefär när 22H2 kom, och då var jag ändå någon form av pilot/testskott på det. Problemet är att de inte gör någon som helst skillnad på oss utvecklare som sitter med våra datorer konstant och typ kritiska produktionsmaskiner i någon fabrik, eller för den delen chefdatorer som säkert har känsliga saker men som på sin höjd används till Office.

Där jag jobbar har vi massor av datorer som vi sköter om själva med allt från inköp till uppdateringar och installationer, helt utan företagets påtvingade mjukvara eller säkerhetskrav, testriggar, olika servrar för olika syften, en pool med datorer för testning och så, men våra arbetsdatorer hör inte dit utan de måste köpas och hanteras centralt.

Citat:

Missförstå mig inte, de som jobbar med internsupport har definitivt inget emot att prata med dig. Jag menar att de inte vill ha ett samtal om en bruten uppdatering då det endast är ett merarbete. De vill hellre lösa problem som inte är orsakade av handhavande. Ett problem som ger lite mer utmaning och syfte.

Tja, jag har aldrig kontaktat dem med simpla användarorsakade problem som jag kunnat lösa i alla fall, men de verkar inte direkt glada att ta tag i mina komplicerade problem heller tyvärr.

Citat:

Det andra du nämner är tyvärr mest troligt trasiga, överdrivna och tråkiga processer.
De är minst lika tråkiga för både den som ringer och den som blir uppringd, men det är processer kravställda under upphandlingar mellan kund och leverantör(eller internt). Kvittar om de är retarderade, inget man bara kan bryta.

Det har faktiskt blivit bättre på detta företag sedan jag började där, men fortfarande långt ifrån bra. Från början så låg IT-avdelningen på en annan ort långt bort, så man fick skicka dit datorn om det blev problem (dessutom var man tvungen att fråga hela företaget om någon skulle åka dit det närmaste och om de i så fall kunde ta med sig ens dator och lämna in den, innan det var ok att köpa frakt), så det tog ju minst ett par veckor vad det än var. Nu har vi en dedikerad person på vårt kontor, vilket förstås är ett jättelyft, inte bara för man slipper frakta utan också för att man ju kan prata med den. Dock har de fortfarande samma benhårda rutiner så resultatet är ju ungefär samma, även om det går fortare att komma dit.

Citat:

Denna har jag en ovilja att svara på på grund av hur specifikt det blir.
Jag vet inte varför det är så viktigt att det skall komma inom ett visst tidsintervall i ditt fall. Kanske man har haft dålig erfarenhet tidigare, intrång eller vad som helst. Eller så är det en påhittad siffra av bosse som sitter på kontoret till höger om hissen.

Varken företag eller tekniker vill att du ska installera dina patcher själv, oavsett om du kan eller ej. Den första anledningen är att det allt som oftast är automatiserade paket som detekterar exakt vad du har installerat, kör ett script baserat på vilken version och sedan ett annat script för att installera den nya versionen. Denna detektering sker via t.ex regnycklar eller andra metoder för att dokumentera vad som är installerat. Om du då som användare installerat något manuellt så fallerar denna automation och det är då en tekniker behöver kontaktas.

Sist jag fick en ny dator, ganska nyligen, så skulle jag vara den första som fick testa 22H2. När datorn väl kom så behövde IT-killen bara ha den några timmar en förmiddag för att installera image och så. Så jag gick dit efter lunch, och han var inte klar, satt ett par timmar medan han försökte installera en massa saker snabbt innan policys kickade in och så (MS butik är bara tillgänglig i "kurerad" version men man har ett fönster innan den begränsningen kommer så det är då de installerar exempelvis Paint och så). Eftersom han inte var klar kom jag tillbaka nästa dag istället, behövde bara ett par timmar då också. Kom efter lunch, samma läge. Nästa dag igen (när jag hade tänkt jobba hemifrån, men whatever), så gick jag direkt dit och satte mig bredvid. Då hade han nåt fram till en patch som skulle installeras, men den misslyckades gång på gång, och Software Center laddade ju ner den på nytt, via långsam VPN, varje gång så det tog ett bra tag för varje försök. Jag sökte på felkoden och den antydde att paketet var korrupt, vilket jag förklarade för teknikern. "Yes, yes, I know" var svaret, men likväl fortsatte han bara försöka ladda ner samma igen och igen.

Till slut sa han att jag kunde få datorn över helgen, men var tvungen att vara väldigt försiktig för utan denna patch så gick det inte att aktivera bitlocker, så kunde jag komma tillbaka på måndagen så skulle vi fortsätta. Den helgen sökte jag upp denna patch från MS arkiv och installerade den (efter att ha kollat hashen och så förstås). Software center försökte installera den igen dock, men sen verkade den fatta att den faktiskt var installerad och gick vidare med resten. Bitlocker och allt. Detta var inget som jag borde göra, totalt förbjudet enligt företagets policy, men efter en vecka där jag bara kunde sitta bredvid mina kollegor och parprogrammera eller sitta bredvid IT medan de försökte installera grejer (utöver alla möten och så förstås) så kände jag att jag var tvungen att gå utanför det tillåtna för att kunna arbeta.

Citat:

Skulle man ge dig ett undantag så skulle det innebära att du skulle behöva ta ansvar för eventuellt felaktiga versioner, något som bara inte är görbart i praktiken. Sure, du kanske, personligen hade kunnat göra det perfekt. Men skall man sätta upp någon form av gallringsprocess för samtliga som vill ha adminrättigheter och vilka mjukvaror de själva skall hantera?

Oftast så finns det 20-X000-tals anställda... det går inte riktigt.

Nej men det kanske hade varit bra om IT själva hade möjligheten att exempelvis installera en patch utan att gå via Software Center om nu Software Center gör patchen korrupt, och gärna innan de har lagt dagar på att försöka samma sak om och om igen.

Citat:

Skulle du bli tvingad en patch direkt innan mötet nästa gång så kör patchen. Ring upp en kvart för sent och säg "De dära jävla IT-killarna har gjort det igen...." så har ni någon ni kan snacka om för ni båda vet hur frustrerande det är. Skulle du förlora en deal eller något så ta det med chefen, så får han isåfall jaga it-avdelningen om det anses vara deras fel.

Jo, så gör man förstås för mindre möten och så. Eller mer kanske att jag går på dem utan dator, om de är online så via telefonen eller något. Men det funkar inte så bra om det är ett stort möte där jag ska presentera för våra dotterbolag runt om i världen, eller kunder, eller höga chefer på något av moderbolagen, eller om jag ska dema ny funktionalitet som kanske bara finns på min dator eller så. Detta är ett så stort problem att vi har börjat spela in våra demos i förväg så att vi i alla fall kan visa en film om den som ska dema inte kan använda sin dator.

Citat:

Jag tänker besvara detta genom att icke besvara det.

Jag personligen arbetar med serverdrift, och inte kundsupport. Tror du att jag låter servrarna ligga nere för att det är ett påhitt, en kuliss att servrar behöver vara online?

Det är väl en helt annan sak. Att exempelvis tvinga alla att byta lösenord var nittionde dag ger inte bättre säkerhet, tvärtom, så vad är orsaken till att de fortfarande gör så? Det är bara säkerhetsteater, inte säkerhet.

Citat:

Du i din roll, skiter du helt och hållet i dina uppgifter dagligen och låtsas som att det är en lek?

Och jag som driftansvarig gillar inte att sitta i timmar och vänta på återkoppling ifrån service-ansvariga om deras "superprioriterade miljö" fungerar efter åtgärd eller ej.

Se det som såhär, du får betalt för att vänta på IT, det är inte alla som har lyxen att få betalt för att dricka kaffe.

Samtidigt har ju jag också ett ansvar att leverera om inte enligt plan så i alla fall något. Vi försöker hålla vissa dagar mötesfria så att man har tid att faktiskt jobba, om då ungefär en dag av dessa i veckan går åt till att bråka med datorn så innebär det ett stort tapp i produktivitet. 15 timmar i veckan går ju lätt bort i möten och ceremonier en vanlig vecka, ibland mycket mer än så, sen har jag andra uppgifter utöver team-arbetet som snittar på kanske tio timmar, kvar är typ femton timmar som jag har att faktiskt jobba. Går åtta av dessa för att AV-kollen suger allt så det inte ens går att skriva på datorn så är det inte mycket kvar. Sitter jag dessutom och inte har internet i fyra timmar på måndagsmorgonen så innebär det att det är tre timmar kvar på en hel vecka som jag kan ägna åt utveckling liksom.

Sen är det förstås inte IT's fel, men det är ju den minst nyttiga tiden av min arbetstid liksom, så det hade varit bra att minimera den, att företaget insåg hur mycket det påverkar produktiviteten. Sen är det inte kul att sitta och dricka kaffe och rulla tummarna hela dagarna, det ger ingen tillfredställelse alls och det gör att tiden går sjukt långsamt. Jag har haft sådana jobb innan jag pluggade, och jag hade kunnat stanna där om mitt mål var att minimera min insats liksom.

Citat:

Om det sedan visar sig att era processer faktiskt är trasiga, då föreslår jag ett konstruktivt mail till it-avdelning ccat till din chef.

Ämnet i tråden handlar om tekniker. Vi är bara personer med högre IT-rättigheter och IT-kunskaper än användaren. Ta upp problemet med en säkerhetsarkitekt, eller återigen, ledningen. Den mjukvaran som installeras är mest troligt inte bestämd av någon som arbetar primärt med teknik, tyvärr. Förutom om du är på ett micro-företag.

Samma skit för elektriker, snickare, maskinoperatörer och nästan vilken knegare som helst. Det är upp till inköparen och ledningen vilka spik, vilka kretsar & vilka knivar som köps in.

Självklart. Men jag har jobbat med processer och liknande grejer på andra företag, och även om inte "arbetarna" har någon kontroll över verktyg eller vald teknik så räknar man ju noga på det och väljer effektiva verktyg, tekniker eller processer liksom. Jag var exempelvis med när de köpte nya momentnycklar till toe-in-maskinen på Volvo för ett antal år sedan. De var sjukt dyra, typ i nivå med en ny bil för ett verktyg, och det tog tid att trimma in och lära upp, men de sparade X-antal sekunder per bil så det var värt det.

Jämför med när jag behövde en ny dator för att den gamla gick på knäna hela tiden av att bara köra vår mjukvara. Först nej i månader, min dator var inte tillräckligt gammal för att byta ut, sen när det väl blev godkänt (efter min chef sa ifrån) så tar det månader igen innan de kommer till och beställer och den levereras. Sen finns det bara en dator bland de som går att beställa som kan klara av mjukvaran, och den är ett sidosteg jämfört med den gamla, mer minne men klenare processor, så knappt en uppgradering. Jag fick 2021 års modell i maj i år, hade det varit 2022-modellen hade den orkat med bättre (14 kärnor istället för 4, mot 6 kärnor på min fem år gamla föregående dator), men nej den var inte ett alternativ.

Citat:

Det är mycket möjligt! Om du har bra konstruktiva förslag, och jag vet, det är tjatigt. Så gör dig hörd. Tro mig, vi som tekniker har också förslag om förbättringar. T.ex att sätta en utskriven 3-sidors handbok med de allra vanligaste felen och dess lösningar och hänga dem på varje skrivare på kontoret för att minska ärendemängden.... men det är inte alltid vi som bestämmer om det är så man FÅR göra.

Jo det hade säkert varit bra. Men det är inte sådana problem vi utvecklare har på mitt jobb. Det största problemet är att det körs en fullständig AV-koll varje torsdag som tar all kraft från datorn, oftast hela dagen. 99-100% CPU och minnesanvändning hela dagen, vilket innebär att man har en fördröjning på typ 10-30 sekunder för varje bokstav man skriver, så det går inte att jobba då. Säkerhet är viktigt, men man bör ju fundera på balansen mellan säkerhet och användbarhet.

Citat:

Du låter som att du är sugen på att ringa IT imorgon
Om allt som krävs för att lösa ett problem är en omstart, då är omstart den lättaste lösningen, för dig själv, för alla inblandade.

Jo så är det. Jag har satt ett klistermärke med "Have you tried turning it off and on again?" på datorn för att påminna mig själv för det är lätt att bli förbannad när något plötsligt slutar funka och glömma det mest grundläggande.

Citat:

Agreed. Jag blev för inte mer än 2 månader sedan utelåst från min privata dator som jag använde för att arbeta med. Jag hade allt exakt som jag ville, det OS jag vill ha, den setup jag vill ha.

Men nej, då släpper Microsoft en förändring som kräver edge, företaget passar på att i samma veva strikta upp säkerheten och gör det till ett krav att ge företaget fulla admin-rättigheter på datorn som skall användas i företagsmiljö.

Dvs de vill ha full åtkomst till MIN privata dator. Inte en chans i hela universum. Så nu sitter jag med en högljudd, varm sketen tråkig företagsdator för att uppfylla policy och jag hatar varje sekund av det.

Det är inte kul, men det är väl verkligheten för de flesta. Samma på telefoner.

Citat:

I slutändan är tekniker också användare och nej, vi bryter inte de policys som sätts upp. Och den tekniker som gör det bör få sparken omedelbart.

-----

PS. För att jag skall kunna ansluta till båda miljöer jag arbetar emot så måste jag ha uppdaterat antivirus annars släpper inte VPN igenom. Så varje morgon när jag vaknar startar jag datorn, sedan tar jag nån dryck, går på toa, bortstar tänder och så vidare och när jag är tillbaka så är uppdateringen klar.

När jag väl kommit in i miljön så drar windows update igång, det är bios uppdateringar, office uppdateringar, windows uppdateringar och allt skit som packats och det skall in, allting.

Låter ändå rätt nice att få allt på en gång, då kanske det räcker med en omstart?

Citat:

När det är gjort så ansluter jag till min virtuella maskin, som hanteras av kundens policys.
Då skall också den uppdatera antivrus. och när den har gjort det... så checkar den efter uppdateringar... and here we go again . . . .

Vi som tekniker har lyxen att både först hämta uppdateringar, läsa om dem, packa dem, och sedan pusha dem.

När det är klart så blir vi användare och vi skall sedan få dem installerade också

Du behöver inte besvara hela detta aset till text

Jag vill mest förmedla att alla sitter lite i samma båt, alla är maktlösa, till olika grader, i olika scenarion och alla måste bara "deal with it" i de absolut flesta fallen.

Jo det är klart. Det måste vara frustrerande att exempelvis vara en utbildad ingenjör och inte få gå utanför "manuskriptet" eller felsökningslistan liksom.

Jag tror att en stor del av problemet är att IT-branschen är förhållandevis ung och man har inte riktigt landat i vad som är de bästa metoderna för olika saker. Många bolag verkar inte förstå att datorerna och IT-miljön är vår arbetsmiljö liksom. När jag jobbade på Volvo så hade de ett team som skötte underhåll av maskiner och vad det nu kunde vara. Hände något som påverkade produktionen, oavsett tid på dygnet eller veckodag, så var de på det direkt och de gick inte hem förrän det var löst eller nästa team tagit över. Inom IT har man inte alls denna "sense of urgency". Går något fel som gör att jag inte kan jobba, säg att mina admin-rättigheter går ut för att chefen glömde att skicka in förnyelsen i tid, eller de kanske missade den på mottagarsidan, så kan det ta veckor innan det löser sig när det bara handlar om att klicka i en checkbox någonstans liksom. När jag började på mitt nuvarande jobb så strulade något med min VS-prenumeration, och det tog över fem månader att lösa det, så under den tiden fick jag köra trial-version, som tur var kom det en ny version mitt i så jag fick 90 nya dagar med trial, annars hade jag inte kunnat göra något de sista månaderna där.

Citat:

I slutändan så var mitt jobb en gång kundservice, IT-support.
Då jobbade jag 80% med kund och 20% med teknik.

Mitt mål var alltid en nöjd kund, oavsett om kunden var ett as eller någon som gav mig glädje.

Idag jobbar jag 80% med teknik och 20% med kund.

Mitt mål är fortfarande alltid en nöjd kund, oavsett om kunden är ett as eller någon som ger mig glädje.

Ända skillnaden är att jag inte längre jobbar emot datoranvändare, nu är det service-ansvariga som är min slutanvändare och när man behöver starta om 3 servrar så blir de precis lika piss sura som en användare blir för en office patch.

EDIT:

Åh titta - https://www.sweclockers.com/nyhet/36776-windows-11-moment-3-b...

Mer skit att uppdatera. Må microsoft gå i graven innan jag gör det.

Jo, jag har inte insikt i alla problem man har som IT-tekniker, men jag ser ju hur dåligt det funkar på andra sidan liksom.

Av snajk
Skrivet av Nozomi:

"Folk får göra vad dom vill så länge det inte inkräktar på andra, vilket onödigt högljudda fordon gör."

Hur inkräktar fordon på folk?

En sak om de står utanför din tomt och puttrar i all evighet, om du däremot går runt på stan får de göra vad de vill. De inkräktar inte på dig.

Det inkräktar när deras ljud är så högt att jag får pausa teven för att jag inte hör den, eller så att sonen vaknar av det exempelvis. Ljudstyrka är reglerat av en anledning, tyvärr verkar ingen bry sig. För mig personligen är polishelikoptrarna som cirkulerar mitt område på låg höjd värre dock. Ljudet är väl ungefär lika illa, men de kan ju hålla på i timmar i sträck.

Av snajk
Skrivet av ajp_anton:

Haft detta ett tag nu i Helsingfors. Det bästa är att man nu får ha med sig vätskor som vatten, juice eller annat i normalstora behållare. Trots att man försöker informera om detta, så är kön full med människor som tvångshäller i sig resten av alla drycker de har med sig...

Kom direkt att tänka på:

Av snajk
Skrivet av Gorian:

"Hej, jag heter Gorian och är högljuddafordonsmotståndare. 😔"

En gång för alla: Hur ser ration ut mellan de som attraheras av högljudda fordon kontra de som störs av dem?
Jag snackar om mer eller mindre eleganta bilar och motorcyklar med överdimensionerade avgassystem. De värsta sorterna är Harley Davidsons och raggarbilar, men även saker som högvarvande Ferraris som långsamt rullar fram mellan höghusen för att maximera ekot.

Sprider dessa satanstyg mer glädje eller frustration i samhället? Och vad tänker chaufförerna om personerna i omgivningen som stör sig på deras långsamma framfart? De kanske är lite som troll, som trivs med uppmärksamheten oavsett om den är positiv eller negativ?

Vad säger ni andra - är högljudda fordon nettopositiva eller -negativa för samhället?

Bonusvideo:
https://www.youtube.com/watch?v=ipDmsxQVxIM

Ja, jag tänker på den sekvensen från SP flera gånger i veckan, när "MC-knuttarna" (pensionärerna) som hyr ett garage i huset ska leka med sina kukförlängare, eller ännu heller bara starta dem och gasa lite utan att faktiskt köra någonstans.

Av snajk
Skrivet av Ozzed:

Möjligen. Men den som inte behöver mer kan ju köpa billigast möjliga Acer-laptop och tjäna in kostnaden på typ ett halvår. Men det kanske är det som är meningen? Att kapitalisera på att folk inte kan räkna.

Jag har också lite svårt att se målgruppen här. För företag, skolor och liknande finns det förstås stora fördelar med denna typ av lösningar, det var ju vad man försökte få till med tunna klienter för typ 25 år sedan liksom (och jag ser väldigt mycket fram emot när jag får bestämma över min jobbdator helt så kan IT-avdelningen fokusera på att paja molnmiljön istället för användarnas miljöer), men för hemanvändare känns det mer tveksamt.

Men de kan ju komma med någon smart affärsmodell som gör det till en bra lösning för användaren. Säg en jättebillig prenumeration där Windows på din egna dator ingår, kanske med lite OneDrive och så, men också ett visst antal timmar med Office exempelvis som man då kommer åt via en molndator och RDP. Jag tror inte folk är villiga att betala för bara en "molndator" utan snarare som en bonus tillsammans med andra saker som man är mer villig att betala för. Lite som molnspelandet i GamePass.

Av snajk
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Just det här exemplet är ju till oerhört stor del självförvållat, då:
- På era egna datorer, välj i görligaste mån bort verktyg som inte sparar både data och programmets tillstånd när de stängs. Det är inte som att detta på något som helst sätt är svart magi år 2023.
- Nu vet jag inte om det är så, men I egenutvecklad programvara ska ovanstående inte någonsin vara ett problem - åtminstone inte ett ni erkänner existerar: Något som inte tål en plötslig omstart i dev kommer ha precis samma problem i prod. Att inte göra något åt detta tyder på att utvecklare inte är med i jourordningen på stället där du jobbar, vilket kommer att bita er i rumpan förr eller senare: Att utvecklare regelbundet blir väckta klockan halv tre en tisdagnatt är bästa sättet att skapa mer robusta tjänster. 😄

I övrigt skulle jag säga att mycket av ovanstående problem bör lösas med automation. Ha en runbook i lämpligt språk som drar upp utvecklingsmiljö, containers och VM:ar på rätt sätt så det inte är en manuell process. Då kommer det inte sitta så långt inne att starta om datorn.

Tja, jag säger inte att det är olösliga problem, men jag bestämmer inte allt liksom.

Dock är det just vår mjukvara i containers som brukar vara segast att få upp. Det blir sakta men säkert bättre men samtidigt läggs det ju till nya services som krånglar till det igen rätt ofta. I produktion funkar det jättebra, som tur är, med linux i botten och så, och förstås ingen möjlighet till debug och så, men det funkar också rätt bra på min egna dator med Windows men utan all corporate bullshit.

På jobbdatorn tar det kanske 5-10 minuter att starta upp alla containers, men nästan alltid är det ju ett antal som är unhealthy. Då kan man försöka få ordning på de felande containrarna men det tar ett tag och ofta har de ju lite olika beroenden och därmed behöver fungera i rätt ordning och så (och jag vet att det inte borde vara så, det följer inte hur man borde designa micro-services, men som sagt bestämmer inte jag allt), eller så stoppar man allt med stopscriptet (tar kanske 2-5 minuter) och kör om startscriptet igen. Vill man ha senaste versioner på allt så har vi script som tar ned det, men de kräver VPN eller visst nätverk, och de skriver över vissa konfiguration som man sen behöver redigera och sen bygga om för att sakerna ska funka, och själva nedladdningen av allt med skapandet av containers och så tar lång tid, ibland tar det bara tjugo minuter, ibland över en timme, och problemet med unhealthy containers har man ju likväl efteråt. Och är det torsdag, "AV-dagen", så får man minst dubbla dessa tider, har man otur får man inte igenom ett enda script för alla resurser är upptagna med AV-koll och liknande, så konstanta timeouts.

Så en omstart med allt detta för att Adobe har hittat ytterligare ett säkerhetshål i Adobe Reader som jag aldrig har startat känns inte så kul.

Av snajk
Skrivet av fenicks:

Jag kan ofta känna att de som jobbar på IT-avdelningar har fantastisk teknisk kunskap, men att de kanske är sämre på just hur människor fungerar. Jag tror på riktigt att det är en allvarlig säkerhetsbrist.

Tja kanske, samtidigt tror jag de i allmänhet är bättre på sånt än utvecklare, än mer än typ devops och liknande.

Citat:

Att kräva frekventa lösenordsbyten är exempelvis något som visserligen leder till att folk inte har samma lösenord i 10 år, men det leder också till att den som hade KattenGustav1 nu har KattenGustav2 istället. Kanske lurar ett ex, men inte en duktig hacker. Den mänskliga naturen är ju att undvika störningsmoment som stjäl energi/fokus från huvuduppgiften man har framför sig, och det är störande att byta ett lösenord man "har i fingrarna". Då är exempelvis biometrisk data ett bra komplement. Omstarterna hos oss leder till att vissa medarbetare VPN-ar in från personlig dator, vilket ju öppnar en onödig attackvektor. Jag själv vänder mig till Sweclockers expertis för att komma runt systemet och är jag tillräckligt motiverad kommer jag ju att hitta ett sätt.

Jag läste en kurs i IT-säkerhet 2008, redan då sa läraren att det var skit och att MS sedan länge hade slutat rekommendera lösenordsbyten i onödan. Likväl är det ett krav överallt fortfarande, nytt lösenord var nittionde dag och ingen återupprepning på rätt många gånger. Det leder till enkla mönster och/eller samma lösenord med ett nytt löpnummer efteråt. Vi har dessutom krav på tvåfaktorsautentisering för att komma åt företagsresurserna, vilket för det ännu dummare att tvinga in lösenordsbyten hela tiden. Vem bestämmer sådana dumheter? Det borde inte vara företagsledningen för de lägger sig inte i sådana små detaljer, och jag gissar att de knappast är de som minns sina lösenord varje gång. Så jag gissar på någon "panel" med en jurist och en "IT-expert" någonstans som inte har kompetensutvecklat sig sedan förra millenniet.

Biometri är väl positivt, men parar man det med denna byteshysteri så gör det bara det mycket svårare att komma ihåg lösenordet när det väl är dags för byte och man behöver skriva in det för första gången på tre månader liksom. Nej, lägg ner lösenord för slutanvändarna till datorn och företagets resurser, biometri parat med tvåfaktors är säkrare och man slipper problem med att ha lösenord en människa ska kunna komma ihåg.

Citat:

Det finns ett beteendevetenskapligt begrepp som kallas nudging. Det innebär i korthet att man genom små medel puffar användare i rätt riktning. Gör man cykelparkeringar synliga är det mer sannolikt att medborgare väljer cykel framför bil. Friskvårdstimme på jobbet leder till fler som tränar, osv. Människor i grupp är som rinnande vatten, de hittar alltid vägar runt hinder och tar en så energieffektiv väg de kan hitta – men kan också ledas till att göra stor nytta om man klarar att frigöra kraften. Det ska vara lätt att göra rätt, som man säger.

Vad är lättare än att låta folk själva välja ett bra lösenord och sen behålla det tills dess att man får indikationer på att det inte är säkert längre? Förutom då förstås biometri och app på telefonen.

Problemet är när IT-miljön tar så mycket av arbetstiden, eller ens mentala resurser, så att man känner sig tvungen att försöka kringgå dem, oavsett vad policyn säger.

Sen har jag ju före detta kollegor som har hamnat på mer moderna bolag idag. Där de bara väljer vilken dator de vill och tar ansvar själv för den, så loggar man bara in till en utvecklingsmiljö i molnet och jobbar på. De kan köra Mac, Linux eller vad de vill, behålla sin gamla favoritdator eller köpa någon gaming-maskin som de använder på fritiden exempelvis. Då känns det som ett hån hur vi har det.

Skrivet av Allexz:

Är ni medvetna om att IT också installerar samma uppdateringar som alla andra?

Jo visst, ett år senare.

Citat:

Är ni medvetna om att det är IT som blir uppringd med totalt onödiga frågor och klagomål på något som gäller alla i rummet?

Det må så vara, men det är deras jobb. Är det en onödig fråga när min dator vägrar koppla upp sig på nätet i timmar varje måndagsmorgon och jag ber dem om hjälp (och jag vet att det inte är mitt nätverk eller något som jag kan påverka)? Jag tycker inte det för annars får jag bara rulla tummarna dessa timmar. Däremot är det en onödig fråga när de ringer för tredje gången samma vecka och undrar om de kan stänga sagda ärende, trots att jag inte kan veta om det är löst förrän på måndag, något jag påpekat i varje kontakt med dem (även om jag förstås är 99,9999% säker på att det inte är löst för de har inte gjort något som inte jag själv och de gjort flera gånger redan utan resultat).

Citat:

Det finns alltid någon eller flera på alla företag som anser sig antingen vara kunnig nog själv för att lösa sina egna problem (läs: IT måste installera om hela datorn i efterhand) eller bara anser sig själv vara så pass viktig att det inte räcker med 3 dygns påminnelser om att "Starta om datorn när möjlighet finns inom 72 timmar" - något som verkar vara fullständigt omöjligt.

Men varför är det så viktigt att det ska ske inom 72 timmar (på mitt jobb är det normalt sex timmar dock)? Det är ju liksom förra årets Windows-uppdatering som de har suttit och hållt på, eller en till något skitprogram jag inte vill ha eller använder som företaget tvingar in och som måste uppdateras (exempelvis Adobe Reader).

Jag har inga problem att installera uppdateringar, jag gör det på mina egna datorer hela tiden och skjuter sällan upp dem mer än några timmar, men jobbdatorn vill jag inte använda utanför arbetstid, speciellt inte för att göra underhåll (även om jag har lagt typ halva helgen några gånger bara för att slippa frustrationen av att sitta bredvid och se IT göra samma icke-fungerande sak om och om igen), för det får jag inte betalt för. Då är det inte säkert att jag hinner på sex timmar, eller ens 72 beroende på vilka timmar det är liksom. Får jag en förfrågan om att starta om precis innan lunch eller ett möte så har jag inte tid att spara undan, stänga ner saker i rätt ordning och så, så då gör jag inte det, sen kanske jag inte tänker på det mer förrän nästa påminnelse när det är fem-tio minuter kvar eller när den nu kommer.

Citat:

För att förtydliga strukturen lite.

Ett företag styrs av processer som sätts upp av ledning. I detta fallet diskuterar vi IT processer. Dessa processer sätts upp för att skydda företaget från intrång, skydda företaget från dess egna medarbetare och för att vara så billigt som möjligt.

Det är en ekvation som inte alltid går ihop, men tack och lov verkar ni båda arbeta på ett företag som tar IT-säkerheten på allvar. De har alltså gett direktiv till IT-avdelningen att se till att datorerna SKALL uppdateras inom vissa intervall, och där har IT-grupperingen med största sannolikhet diskuterat fram vilken lösning som både är säker och get slutanvändaren minst problem (för om slutanvändaren får problem - då får IT-avdelningen också problem).

Men tar de verkligen IT-säkerheten på allvar eller är det bara en kuliss, en chimär?

För de följer ju inte alls best practices inom IT-säkerhet utan bara föråldrade "goda råd" som de hittat i PC För Alla eller något. Mitt jobb hör till en stor koncern så vi har olika IT-miljöer och det är rätt olika nivå på policys och så. Ofta skickas det ut en påminnelse om någon policy, typ att man aldrig ska klicka på länkar i externa mail där man inte känner igen avsändaren, för att dagen efter få ett massutskick till alla från en extern tjänst med en suspekt adress, vilket man då ignorerar och då får man skit från cheferna för man inte har svarat på deras undersökning eller vad det nu var. När man påpekar att man inte får klicka på den där länken enligt policyn så får man bara ett hånleende tillbaka, typ "Det kan väl ni IT-kunniga gå runt...", följt av ett nytt massutskick, denna gång från en chefs mail, där det står att man ska ignorera policyn för det föregående mailet.

Citat:

De flesta IT-avdelningar gillar att antingen lösa lite svårare problem, eller helt enkelt så få som möjligt. Det finns ingen som vill hantera sådant här:... Jag ber om ursäkt Gnäll, gråt och självömkan Än en gång, jag ber om ursäkt.

Nej, men vi användare vill heller inte sitta och vänta på IT i timmar med jämna mellanrum och inte få något gjort alls. IT eller IT-policys skapar problemet för de är för nitiska eller omständliga, och då gör folk vad de kan för att slippa dem.

Citat:

Om patchningen går igenom på 100% av alla maskiner så vet teknikern att det är en lucid dream och att han snart vaknar.
Om den går igenom på >80% första dygnet så firas det nog med champagne eller fin-ost.

Jo, men det problemet beror ju på all säkerhetsmjukvara och liknande som är tvingat på dessa maskiner. Windows- eller Office-uppdateringar går sällan fel idag, förutom på företag som inte bara har hängslen och livrem utan också promenadhjälm och skyddsglasögon liksom, hur många end-point-protection-grejer behöver man på en dator? Tre? AV-mjukvara? Tre sådana med? Ser ni inte att det är den skiten som orsakar problemen?

Citat:

Om det finns folk som aktivt trycker: SEN, SEN, SEN, SEN, SEN, SEN och sedan shutdown /a, shutdown, /a shutdown, /a shutdown /a - istället för att bara starta om datorn på morgon, middag eller kväll som 80+% av alla andra kollegor....... då är det inte IT-avdelningens fel. Tro mig, de vill inte ha ditt samtal.

Handlar det inte om bristande utbildning då? Om IT hade förklarat att det är viktigt att göra en omstart i alla fall en gång i veckan, och var snälla gör det på fredagseftermiddagarna eller liknande, så borde det hjälpa rätt mycket. Än mer om de typ skickade ut en kalenderpåminnelse för det.

Citat:

TL:DR

Starta om datorjäveln för helvete. Inte fan sitter du å fortsätter å skriva med din blyertspenna när spetsen är knäckt väl?

Men om jag inte behöver min penna förrän imorgon eller nästa vecka så går jag inte den "två-timmars promenaden" till rummet där pennvässarna finns precis då liksom.

Citat:

När du väl bytt företag och hamnat på ett företag utan IT-processer och utan patcher så kan du se fram emot när din dator istället för att gnälla om en omstart gnäller för att disken blivit krypterad av ett virus. Tillsammans med alla 80 andra på ekonomiavdelningen......

DÅ kan du ta upp facklan och skälla ut IT-avdelningen. Men VÄNLIGEN skäll inte ut dina kollegor för att de gör sitt jobb och håller din dator i bästa möjliga skick.

/End rant

Dåså, då har jag kräkt av mig lite.
Nedan kommer konstruktiv återkoppling.

För att lättast undvika problem med uppdateringar i din stressiga vardag:
1. Starta om datorn på det tillfälle som du minst påverkas av det, ett förslag är att göra det i samband med att du vaknar på morgonen eller på slutet av dagen.
2. Kom ihåg att det kunde varit värre.
3. Inse att vi alla, oavsett roll, hatar uppdateringar.

Jag hatar inte uppdateringar utan jag gillar dem, även automatiska. Jag hatar onödiga uppdateringar av saker jag inte vill ha däremot, jag hatar Windows-uppdateringar som företaget har pillat på så att de inte valideras som säkra och därmed misslyckas gång på gång på gång, jag hatar uppdateringar av mailsignaturer som kräver en fucking omstart, hur lyckas man!?!

Nej, låt användarna köpa den dator de vill ha och ta hand om underhållet själv, sen remote till företagets skrivbordsmiljö, snabbt enkelt, säkert.

Av snajk
Skrivet av Pantburk:

Är det för att Switch 2 är på gång nu som de rensar lagren?

Jag spar kronorna till det istället.

Det tror jag inte, Switch 2 är inte så nära att lagren behöver rensas ut.