Inlägg

Inlägg som martinot har skrivit i forumet
Av martinot
Skrivet av Aktsu:

Vet inte om man ska hoppas på det, för då lär det bli dyrt med privatleasing om man ska tvingas betala den ränta med riskpremie som ligger på den löptiden man har bilen istället för den rörliga.

Håller med. Inga företag sysslar med välgörenhet. Alla risker och vinstmarginaler kommer i slutändan att lastas på kunden.

Själv skulle jag inte använda mig av privatleasing. Kör antingen finansiell leasing via företag, eller så köper jag kontant privat med sparade pengar.

Har man inte råd att spara ihop 100% till en bil (kan man, så blir det alltid billigare i längden att undvika lån), så skulle jag rekommendera en kombination av kontant/billån framför privatleasing.

Av martinot

Nya Model 3 Performance släpps i dag

https://www.tesla.com/sv_se/model3-performance

"Helt nya högpresterande drivenheter levererar 460 hästkrafter och 0–100 km/h på 3,1 sekunder. Välkommen till den mest kraftfulla Model 3 någonsin."

644 170 kr

Av martinot
Skrivet av MacAllan:

Men en sådan basic sak som blinkerspak har dom glömt

Ja, det var väldigt onödigt att ta bort den!

Skulle även önska radar, regnsensor och USS.

Är inne på att sätta ett par SEXY-buttons som lättare blinkersknappar om jag byter till en ny M3.

Skrivet av Felixark:

Alltid varit bra standard utrustning på Model 3 och y nu saknas det bara head up display vilket aldrig kommer at komma gissar jag på.

Japp.

Saknar inte alls skärm bakom ratten, men en bra HUD hade jag gärna betalat extra för (om det hade funnits en sådan möjlighet).

Av martinot

Tesla Model 3 Dual Motor (Highland) - Räckviddstest | Elbilsmagasinet

Citat:

Jag har testat nya Tesla Model 3 Dual Motor (highland) och i den här videon gör jag ett räckviddstest med bilen i först 90 och sen 120. Jag förväntar mig riktigt bra siffror och jag blir inte besviken

Av martinot
Skrivet av Anders9110:

Thinkpaden har en 4c/8t Zen 3 baserade CPU datorerna du länkade från Power har både en 4c/8t Zen 2 baserad CPU alla tre datorerna kommer med fastlött minnen så HP datorn går nog bort 4GB är väldigt lite RAM minne idag.

Ifall 13,3 Tum räcker så skulle jag nog köpt den istället för ASUS vivobook

Ja, 13,3 tum är inget problem!

Lite skeptisk till att köpa en kinesisk dator, men förhoppningsvis så har Lenovo inte så många bakdörrar i sina företagsdatorer som i denna ThinkPad-serien, till skillnad från de Lenovo som riktas mot privatpersoner?

Får bli en sådan för mer RAM som du påpekar, samt att ThinkPad (iaf. när IBM ägde) stått för bättre kvalitet och hållbarhet än andra datorer. Samt grymt bra tangentbord vad jag minns.

Har beställt en sådan nu. Tack för bra råd!

Av martinot

Tesla Model 3 prissänkt till under halvmiljonen
https://alltomelbil.se/tesla-model-3-prissankt-till-under-hal...

Den bakhjulsdrivna kostar nu från 496 170 kronor och Long Range från 586 170 kronor.

Modell Nytt pris Tid. pris Sänkning
Model 3 RWD 496 170 kr 519 170 kr -23 000 kr
Model 3 LR 586 170 kr 609 170 kr -23 000 kr

Av martinot
Skrivet av pt96hni:

Produkt: Lenovo L13 G3 Ryzen 3 Pro 8GB 256GB
Länk: https://www.dustinhome.se/product/5011365514/thinkpad-l13-g3?...
Kategori: Datorer
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=13504692
Pris: 4199 kr

OBS! Endast 8 GB ram och inte uppgraderingsbart!

Skall köpa en billig enkel Windows-dator till pappa (han har fått en billig Chromebook innan, men den vill han inte ha då han är van vid Windows) med ca 14-15" skärm att ha för enkel surf och webbmail, för runt 3 - 4 papp.

Skall man slå till på denna billiga 15" HP från Power med 20% rabatt som då hamnar på ca 3000, eller skall man lägga på ca 1200 för ovanstående ThinkPad från Dustin för 4200, eller nedan Asus (också med 20% rabatt) från Power för ca 4400?

HP 15-FC0411NO 15,6" BÄRBAR DATOR
https://www.power.se/datorer-och-surfplattor/datorer/barbar-d...
3040 kr (efter 20% rabatt)

ASUS VIVOBOOK GO 14 E1404FA-NK086W 14"
https://www.power.se/datorer-och-surfplattor/datorer/barbar-d...
4399 kr (efter 20% rabatt)

Av martinot

Produkt: Tesla Model 3
Länk: https://www.tesla.com/sv_se/model3/design
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=12533795
Pris: 496 170 kr

https://alltomelbil.se/tesla-model-3-prissankt-till-under-hal...

Den bakhjulsdrivna kostar nu från 496 170 kronor och Long Range från 586 170 kronor.

Modell Nytt pris Tid. pris Sänkning
Model 3 RWD 496 170 kr 519 170 kr -23 000 kr
Model 3 LR 586 170 kr 609 170 kr -23 000 kr

Av martinot
Skrivet av achdor:

Halloj, vår samfällighet planerar köra upp laddstolpar inom en snar framtid och ska planera för det under nästa sammanträde. Häromkring har andra satsat på många 1-fas uttag på parkeringarna. Vi har samtidigt garage där det verkar svårare att få till det med lastbalansering och laddboxar.

Jag undrar om någon har erfarenhet av att bostadsrättsföreningen/ samfällighet(/ företaget?) har en lösning med färre 11(22)kw laddare som i större mån delas på, kanske tillochmed är tillgängliga för utomstående att låna tillfälligt? Upplever att det blir onödigt dyrt att installera 60 laddboxar när man ser hos övriga där max 10 används, något jag inte räknar med kommer förändras markant de närmsta åren. Laddar själv på arbete eller köpcentra nu, billogare än vad det kostar med de få laddplatser som finns i samfälligheten för tillfället.

1-fas är rätt kass. Statsa på 3-fas istället. Många EVSE/väggbox-företag har sk. "dummys" som man kan sätta upp. Dvs. att man som BRF satsar på att dra in kablar till alla parkeringar för framtiden, men att man i dag inte investerar i mer EVSE/väggboxar än vad man behöver de allra närmaste få åren. Då håller man nere den initiala kapitalkostnaden (tar nog en 10-15 år innan alla har bytt till elbilar), men löser det ändå långsiktigt billigare genom att ordna alla infrastruktur i ett svep (dyrare att göra om det i flera omgångar).

Av martinot
Skrivet av The-Architect:

Windows 95 den första versionen som inte var byggt ovanpå ms-dos, och kan således ses som det första av "operativsystemet windows", tidigare versioner kan mer ses som ett skal ovanpå ms-dos. Sådana här grejer är ju mest för att visa att det går, och då är det ju ingen mening att använda det näst första.

Skrivet av dpom86:

Fram till-och-med windows Me så var det byggt ovanpå ms-dos - det behöver fortfarande dos för att fungera.

Ja, det stämmer. Som postaren själv konstaterade så avsågs nog egentligen något annat. Dvs. att MS-DOS inkluderades tillsammans med gamla klassiska Windows i 95/98.

Dock så glömmer ni bort Windows NT. Första Windows-produkten utan DOS. Släpptes redan 1993.

Det var bla. den största orsaken till att jag inte var så imponerad av W95 när det släpptes.

Av martinot
Skrivet av Grumbledock:

Sen är konsolen en dröm att äga. Alla spel bara funkar, du kan börja spela från kallstart på sekunder och aldrig en drivrutin som strular eller nått. Lätt även för de som inte är spelvana.

Fast jag förstår krönikören. Detta är ju inget nytt som du räknar upp. Har ju alltid varit så. Tom. ännu mer så för 20 år sedan när inte alla konsolspel behövde enorma uppdateringar att ladda ner hela tiden.

Bra att saker fungerar, men ospännande. Dock inte dåligt (det är en annan sak).

Av martinot
Skrivet av ZG4T:

Bra pris för mullvad men letar man bara efter en billig VPN så är Google One billigare. För 190kr / år får man 100gb molnlagring och en VPN. https://one.google.com/

Bra tips!

Vet du om man kan koppla upp med Google One för att komma ut och få IP från valfritt land, eller blir det alltid svenskt IP?

Av martinot
Skrivet av macmann1:

Ja jag skulle inte köpa en Highland innan Enhauto släpper sin eftermarknadsspak. Tycker beslutet om knappar är helt tappat, och det verkar inte helt ovanligt att dom krånglar heller vad jag läst.

I övrigt tycker jag dock Model 3 är väldigt trevlig, och tycker tvärtom den lastar rätt ordentligt sin storlek till trots. Problemet är bara att det är lite knepigt att få in sakerna.

Jo, är kass att de tagit bort blinkersspaken. Väldigt onödigt att ta bort en sådan inarbetad och standardiserad funktion.

Vet de som satt två av Enhautos vanliga sexy buttons på baksidan av ratten på varje sida som tydligen skall fungera riktigt bra (även om inte testat själv). Är inne på att testa detta.

Jo, för mig som har M3 som andrabil/mellanbil så föredrar jag en sedan framför en SUV (som tex. MY). Väntar bara på att Highland skall släppas i P-version. Finns tyvärr inte än, och osäker på när den kommer.

Av martinot
Skrivet av Dunde:

Det är vanligt att man totalt felbedömer storlek på bilar. Speciellt när de är byggda med mått som lurar ögat som t.ex. model 3, BMW i4 eller Model S. Tesla är ju t.ex. ofta inte optimalt utnyttjade utan offrar utrymme för desig och lägre luftmotstånd.

Tesla gör mycket galet ibland (som tex. att plocka bort blinkersspakar och annat som jag inte är förtjust i), men är det något som de är enormt duktiga på så är det just att ha enormt rymliga bilar i förhållande till sina yttermått och biltyper.

Skrivet av Baxima:

Har snart gjort 12000 mil i min Tesla modell 3 LR.
Helt bekymmerslösa mil, inte ett fel.
Snittet under 12000 mil är 1,55 kWh per mil.
Enda servicen är ett kupéfilter och smörjning av bromsok.

Beställde en ny 3 LR Highland fredags 😄

Härligt, och grattis till nya Highlandversionen!

Har inte hunnit att testa Highland än, men är själv intresserad av att testköra när den kommer i Performance/Plaid-version.

Skrivet av Bankai:

Har 1 kvar på min E-Niro nu och har börjat kika runt lite på att köpa en bil istället för leasa. Vad finns det för rimliga begagnade el-bilar man borde hålla utkik efter? Tänker mig något i samma stuk som en E-Niro, både storlek och prismässigt. De bilar jag kikat på är E-Niro(såklart), Model 3, MX-30 och Leaf.

Finns det ingen möjlighet att du kan få köpa ut din E-niro från leasingbolaget för restvärdet?

Av martinot
Skrivet av sinclairhacker:

Nu kommer ett tips ifrån mig, som bara kört Leaf i 4-5 månader, och just nu försöker få budget o skaffa beg elbil o gå ihop.

Men förutom allla tips du kommer få om Tesla, VW osv så skulle jag tipsa att kolla in Mercedes EQA. Ligger ungefär på samma prisnnivå som Kia/Hyundai, men jag blev förvånad över hur mycket bil det är, och klart störrre än man tror.

Samt jag skulle kolla på Toyota nu när de sänkt priserna och reviderat första beyondzeroelbilen, de har ju ofta kvalite och garantier.

Men nej har inte erfarenhet av o provköra många nya bilar, så ta min kommentar mest som ett inlägg o kolla iite utanför de vanliga tipsen

(Have även tänkt nämna Renault Meganemodellen, men förutom inlägg här, även hört om problem med räckvidd vintertid)

Vill man kika på nya budget-elbilar och inte behöver enormt stora, så kan jag rekommendera Fiat 500e och Mini Cooper E/SE.

Är perfekta som vardagsbilar för upp till två personer, och till en relativt låg kostnad. Dessutom grymt charmiga och kul att köra!

För framtiden så skulle jag även spana in kommande Renault 5.

Håller med om att Mercedes EQA är en lite undervärderad elbil. Även om jag personligen kanske skulle föredragit en XC40 om priserna var ungefär lika (framför allt bättre infotainment), så är det helt klart en bil värd att kika på.

Som beg. bil, även om jag personligen ogillar den yttre designen, så kan ju även BMW i3 vara intressant. Även om 10 år gammal teknik, så är den fortfarande modern på många sätt än i dag. Till skillnad från Leaf och många andra, så har den vätskekylda/värmda batterier och även luftvärmepump.

Av martinot

Håller med krönikören EdinII. Dagens stationära spelkonsoler är enormt bra, men oerhört tråkiga. VR är också helt dött, men aldrig heller tagit praktiskt fart på marknaden.

Allt roligt händer på framför allt den handhållna sidan. Det är här dagens innovationer sker!

Av martinot
Skrivet av BrottOchStraff:

Såg denna igår. Sjukt kul video faktiskt säger en hel del om vilken enda stor röra MS operativsystem är egentligen

Skulle va kul om typ Windows 98 släpptes i öppen källkod så entusiaster kunde göra det brukbart igen för moderna datorer. Windows 95 var ju också magiskt när man lyckades installera det till slut med 25 disketter och ingen diskett var dålig 😅 - var ett stort lyft från DOS Shell

Vet inte om det är så "rörigt". Stöd för gamla versioner av mjukvara, inklusive operativsystem, händer lika mycket än i dag. Inte bara på Windows, men även på macOS (som jag personligen nästan bara kör) och Linux.

Det sagt så tycker jag inte att Win95 var någon höjdare, även på sin tid.

Körde på den tiden OS/2, FreeBSD och (som Microsoft-OS) Windows NT. Användargränssnittet som kom med W95 var ju hyfsat OK och hyfsat innovativt (blev väl sedan lite av en standard som togs efter av en del andra system). Men rent tekniskt så var det ju mycket instabilare och sämre på väldigt många punkter än både NT, Unix och OS/2.

Av martinot
Skrivet av mpat:

Detta var ett beslut som kom helt och hållet från operatörerna. De var rädda för att Android skulle bli alltför dominerande, och pressade Nokia att köra med något annat än det.

Nokias VD när de valde Windows Mobile var en amerikan, Stephen Elop, som kom från MS och lär ha siktat på att bli VD för MS efter Ballmer. Personen jag primärt beskyller för Nokias problem är dock inte han, utan Olli-Pekka Kallasvuo som var VD innan. Det var han som skulle få företaget att sälja mobila tjänster istället för mobiltelefoner, och därför lurade till sig full kontroll över OSet Symbian - det hade varit delat mellan flera tillverkare, framförallt Nokia, Ericsson och Motorola, tidigare. När Nokia tog kontroll över Symbian, började de andra tillverkarna leta efter ett nytt OS, och hittade Android. Det var därför Android växte så explosionsartat - det fanns en massa tillverkare som akut behövde ett nytt OS, så när Android kom så kastade de sig över det allihop.

Pratar man med finska ingenjörer så är hela soppan med Nokia ett sår i själen. Nu är ju finnar inte några som lägger sig ner och gråter över nåt sånt, utan de har gått vidare och har massor av startup-bolag, men visst är en del upprörda över hur bolaget missköttes efter att Jorma Ollila lämnade.

Bra sammanfattning. Tack!

Av martinot

När WP gick i graven så försvann mitt intresse för Nokia.

RIP WP (not RIP Nokia)!

Av martinot
Skrivet av Yoshman:

Fast du måste ändå hålla med om att det finns ett icke-försumbart vikt-tillägg på elbilar.

Visst blir de tyngre. Men det är inte det som är det avgörande.

Det som är avgörande är om man har onödigt stora tunga SUV:ar - oavsett vilken drivlina de har.

Vill man ondgöra sig över tunga bilar så är det mer logiskt att därmed ondgöra sig över alla stora tunga SUV:ar som är på modet. Inte över elbilarna som många tyvärr felaktigt gör.

Men XC40 är en trevlig bil. Har själv hjälpt min pappa som är 85 att köpa en sådan, och kört den en hel del (även om SUVar inte är min favorit, så är den iaf. inte fullt så otymplig som de största och värsta).

Dock är förbrukningen galet crazy hög. Körde Sthlm-GBG i pappas XC40 förra året, och den drog nästan 70% mer än när jag kör samma sträcka i min Tesla M3. Enorm skillnad på effektiviteten. XC40 är verkligen ingen effektiv elbil.