Inlägg

Inlägg som Jink har skrivit i forumet
Av Jink
Skrivet av Nikosmaximus:

Jag är ute efter köpa en dator och undrar vad tycker ni, är denna dator värd 29k och vad skulle ni ge max för den, bifogar länk?
https://www.blocket.se/annons/stockholm/kraftfull_dator_rtx30...

Har inte riktigt tid att grotta, men grafikkortet kostar väl runt 15k nytt och moderkortet runt 9k. Så bara där har vi 24k (nypris).

Av Jink

IT-folk är en mixed bag, generellt. Jag skulle säga att det beror väldigt mycket på rollen som personen sitter på. Intern IT, och folk som sitter och rotar runt i servrar hela dagen (tänk webhotellstekniker och dyl.), känns som att de ofta (absolut inte alltid) passar den gamla nidbilden av osociala och oempatiska människor.
Jag jobbar själv med IT, men jobbar mot kunder. En bra kunddialog är ett krav för ett välutfört projekt, och då kan man helt enkelt inte vara en sådant tekniker som passar in på den ovanstående nidbilden. Vi får tvärtemot ofta komplimanger för att vi bemöter våra klienter på deras tekniska nivå, och alltid försöker vara pedagogiska i hur vi försöker förmedla information.

TL;DR: IT-människor kan vara knepiga, men det har mycket med rollen de sitter på.

Av Jink

Om Bahnhof fortfarande erbjuder ADSL (what?!) så erbjuder de sannolikt ett modem också. Jag skulle nog rekommendera att du väljer att använda det modemet, annars kommer du att få massvis bekymmer om bredbandet slutar fungera och du måste vända dig till supporten. Om du känner att modemets wifi inte räcker till (de har blivit rätt bra) så kan du sätta modemet i bryggläge och peta in en router bakom det. På så sätt får du enkelt support, men du får också prestandan du önskar.

Av Jink
Skrivet av thom.g:

Jag ser vad du skriver och förstår att det ska vara någon slags oberoende sida.

Min erfarenhet på detta är såhär:
Jag hade malware som låg latent på min hemmadator i flera månader utan att windows defender upptäckte det.
Detta ledde till att jag blev av med crypto i en crypto-transaktion.
När ja laddade in malwarebytes och avast hittade dom detta direkt.

När jag insåg att windows inte hittar saker på flera månader så la jag in samma sak på min jobb-dator och hittade 3 st malware, som också måste legat länge utan några synpunkter från windows.

Jag litar därför inte längre på windows egna skydd.

Det köper jag! Egen erfarenhet trumfar tester i dessa frågor. Man ska ju vara trygg med sitt skydd.

Av Jink
Skrivet av thom.g:

Nä detta är ett exempel på hur windows inte fångar malware som borde fångas. Dom hittas av andra mjukvaror så då är det för dåligt. Man vill ha program som kan identifiera malware.

Om jag spelar vill jag ändå inte att det finns malware på min dator.

För all del fortsätt använd windows men den är inte "good enough" som många vill påstå.

Skrivet av konsum:

Du kanske ska fokusera på det viktiga här, hur Windows Defender stoppar skadlig kod, än att fokusera på VPN och andra funktioner (som Windows Defender ändå inte ens har).

Och där är det tydligt att Windows Defender inte håller måttet, oavsett hur mycket man nu skulle vilja det. Vill man ha något som är bättre än OKEJ, så är det dedikerade program som gäller. Som dessutom är mer resurssnåla än Windows Defender. Att rekommendera Windows Defender till andra är nästan oseriöst. Speciellt med tanke på att de flesta här kör VM, Linux och annat nisch som vanliga personer inte gör.

Halloj! I denna fråga finns det objektiva sanningar att tillgå!

Det är upp till var och en vilka slutsatser man drar från datan ovan. Men min uppfattning är att Microsoft Defender är ett fullgott skydd, som inte bara har en hög detection rate men också är skonsamt mot datorns prestanda, är lågmält, gratis och har väldigt få false positives. Ställt mot betalda alternativ så klarar den sig riktigt bra. Däremot så fallerar den om du skulle lyckas få ett virus när du inte är uppkopplad, då Defender förlitar sig på molnresurser i högre utsträckning än många av sina konkurrenter. Hur vanligt det är att man får virus när man är nedkopplad ska jag låta vara osagt.
Den betalda varianten av Defender, som finns i Microsoft 365 för företag, löser såvitt jag vet alla klagomål mot gratisvarianten.

Av Jink

Om ens kopp INTE har ett hjortdjur som spelar flöjt, är det ens värt att ha en kopp?

Av Jink

Jag är väldigt skeptisk. Om de kan leverera det som visades i trailern, och kanske lyckas steppa upp combaten till åtminstone medioker nivå, så blir nog spelet strålande. Men det känns osannolikt.

Av Jink

Vet inte varför, men första tanken var "Som att knappa på en toalettstol"...

Av Jink

Du ska inte satsa på ett par schyssta Atmos-högtalare också?

Av Jink
Skrivet av lasseedsvik:

Tjo

Kännas som man vill uppdatera sin epost-signatur lite och göra den lite mer aktuell istället för typ:

"Mvh
Lasse"

Funkar jättebra..... brukar hata typ när folk klistrar in nå skit från Word 95 osv..

Men det borde ju finnas bra och intressanta epost-signaturer nu för tiden?

Eller hur man ska säga

Mvh
Lasse

Kör på engelska, så blir den lite mer versatil.

Sincerely,
Jink

Av Jink

Du får nog gå in och härja lite i registret; regedit.exe.
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall.

Av Jink

Köpte precis ett par true wireless, Sony WF-1000XM4, för 2800 SEK. Mycket tveksam produkt överlag, som borde ha kostat 1000 SEK mindre.

Av Jink

Vet inte vad som känns sjukast; att det tog mig så lång tid att skapa ett konto, eller att det har gått över 10 år sedan jag skapade det.

Av Jink
Skrivet av nickhe:

Vanlig m365 konsult betalar oxå sjukt bra! Har snittar på runt 75K innan skatt

Jag har runt 3 års erfarenhet av M365. Har gjort ett par 100 migreringsprojekt från bl.a. Exchange server och Google Workspace (primärt e-post och lagrad data), men har dålig koll på on-prem rent generellt. Men det låter ju definitivt som att man borde se sig om efter nytt jobb, MED årsbonus ligger jag runt 29k brutto per månad. Har ju i och för sig bara MS-900, SC-900 och MS-700.
Det är ju förstås rätt bekvämt att jobba på en stor CSP som har flera guldklassificeringar hos MS, men det är nog inte värt det om lönen ska behöva lida så pass mycket.

Känns dock som att det är ont om företag i Östergötland!

Av Jink
Skrivet av muut:

Det stämmer bra, tanken är att det ska sprida sig mot GCP och AWS med.

Spännande! Sitter du på cert och liknande då kanske? Har själv lite funderingar på att gå säkerhetsspåret i M365, och har börjat lite lätt med att ta SC-900.

Av Jink
Skrivet av muut:

Kopplat till identitet samt cloud för merparten av det hela. Så mer it-säkerhet än informationssäkerhet.

M365 + Azure då, eller något annat?

Av Jink
Skrivet av muut:

Blir nytt jobb efter sommaren.

Roll: IT-säkerhetskonsult
Lön: 54000
Plats: Östergötland
Utbildning: Ej fullständigt betyg från gymnasiet, 10 års erfarenhet inom IT dock.
Ålder: Börjar närma mig 40

Blir ett lyft på 9000 mot nuvarande arbetsplats. Liknande arbetsuppgifter.

Snyggt! Vilken typ av säkerhet pratar vi om här?

Av Jink

Vanilla DayZ är så otroligt segt. Du tar dig till en stad, hittar ingen mat, och svälter ihjäl på väg till nästa stad. Rinse and repeat.
Jag rekommenderar absolut att du börjar kolla på någon custom server. Bloody Nightmare's Dayz är förmodligen bland de bästa, och är riktigt kul. Mycket aktiv community, dessutom.

Av Jink

What? Finns det någon länk, eller vad är det vi pratar om?

Av Jink

"En angripare med begränsad tillgång till ett system[...]". Är väl kanske inte superorolig, men bra att det finns temporär lösning!