Inlägg

Inlägg som Jink har skrivit i forumet
Av Jink
Skrivet av yugurt:

Snart dags för löneförhandling och funderar vad man skall fråga efter. Nedan är nuvarande status.

Yrke: IT-konsult med fokus på Microsoft 365 & Azure
Stad: Göteborg
Utbildning: YH Nätverkssäkerhet
Erfarenhet: 2 år i nuvarande roll
Lön: 35 000 kr
Förmåner: Telefon, friskvård
Ålder: 25

Jag har svårt att bedöma hur jag ligger till lönemässigt. Jag har en ganska het kompetens som jag upplever att våra kunder tycker är viktig och som bidrar till licensaffärer och serviceavtal för bolaget. Dock ligger jag inte och fakturerar 100 000 kr+ varje månad vilket begränsar den potentiella lönen något då konsultbolag tittar mycket på debiterade timmar.

I nuläget har jag funderat på två olika strategier inför lönesamtal.
1. Be om en förmånsbil där företaget står för kostnaden. Åker ut till kund en del så det hade underlättat mitt arbete.

2. Be om en rörlig komponent ovanpå nuvarande lön som styrs på debiterade timmar varje månad. Hade kunnat vara en extra morot att debitera lite extra varje månad.

Vad tror ni en arbetsgivare skulle ha lättats att acceptera?

Får man fråga hur dina typiska arbetsuppgifter ser ut? Några certifieringar?

Av Jink

Liggandes, moderkortssidan ner. Har man ett bamsegrafikkort eller CPU-kylare så kan man peta in lite material för att stabilisera dessa bara.

Av Jink
Skrivet av pv2b:

Telia har bästa nätet i Sverige säger Telia Presstjänst

Visst, det är ett "oberoende" företag påstår Telia själva, men vem betalar för testerna som "Umlaut" (del av Accenture) utför? För det är ju inget som de gör gratis. Att det inte tydligt framgår vem som betalar för testerna och varför får mig att dra öronen åt mig...

Läser man sedan rapporten så framträder en annan bild, av oklar anledning viktas poängen till 75% baserat på tester där man kört runt i bil, endast 25% på crowdsourcad data som bör ge en betydligt mer verklighetstrogen bild. Om man sedan till det lägger att de allra största skillnaderna var på telefonsamtal som bygger upp den allra största delen av poängen framträder ett mönster där det verkar som att man överdriver hur pass mycket bättre Telias nät är.

I själva verket framgår en annan slutsats om man tittar på rapporten, det är ingen större skillnad på hur bra näten är generellt, med undantag för telefonsamtal där Telia verkar funka bättre. Tycker man att det är viktigt, så sure, annars är det nog mest relevant hur nätet funkar just där man brukar röra sig, och det vet man bara genom att testa eller fråga de som bor just på din ort.

Enligt en oberoende organisation, som mig veterligen är den mest prominenta i sitt fält. Att allt och alla är korrupta får mig ju tro om man vill.

Som du säkert såg så rekommenderade jag inköp av kontantkort först, då täckning varierar baserat på geografisk position.

Av Jink
Skrivet av downup:

Jag har en fråga, när de säger att de går på någons nät.. innebär det att det bolaget har samma täckning som de som går på det nätet?

För jag har comviq Samsung s21
Har riktigt dålig täckning överallt känns det som. Ligger ofta på 3g eller edge med två-fyra pluppar.

Vad annars kan det bero på? Kan dåligt simkort orsaka?

Prova Telia, de har bäst nät i Sverige. Skulle nog rekommendera att du bara köper ett kontantkort med 100 SEK och gör lite tester med det!

Av Jink

Den enda funktionen jag ville komma åt med Vanced var möjligheten att kunna låsa telefonen medan jag lyssnade på innehåll. Känns ju rätt kasst att behöva betala 120 SEK i månaden för att... kunna låsa telefonen.

Av Jink

Som tidigare nämnt så är ju en migrering från Google Workspace till annan plattform rätt så meckig, det är ju mer än bara e-post man har nu för tiden. Jag jobbar dagligen med projekt där företag migrerar från just Google Workspace till Microsoft 365, och vi gör det via en tredjepartstjänst som heter Bittitan. Men om jag ska vara ärlig så skulle jag nog inte rekommendera den lösningen för en privatperson, mycket på grund av att Microsoft 365 innehåller så mycket mer än vad man behöver som privatperson. Det är helt enkelt lite för mycket att administrera till lite för högt pris (för privatpersoner).

Min rekommendation skulle nog vara att invänta den där eventuella tjänsten från Google som tillåter dig att antingen konvertera- eller migrera till ett vanligt privatkonto, dvs. Gmail. Beroende på hur bra arbete Google gör med detta så kommer det förhoppningsvis tillåta dig att behålla all viktig data; e-post, lagring, eventuella Youtube-konton, Google Play köp, authenticators etc. När detta är gjort så skulle jag sätta upp domän och DNS hos t.ex. Loopia, och där sätta upp alla e-postadresser som ni hade tidigare. Sedan använder ni Gmails POP-funktion för att se till så att alla mejl som inkommer till era gamla custom domain e-postadresser flyger över till era Gmail-konton i framtiden. Vill man skicka e-post från sin egna domän så går det att lösa.

Så för att förtydliga:
emil@egendoman.se ligger hos t.ex. Loopia
emil@gmail.com hämtar alla mejl som inkommer till emil@egendoman.se.

Ni kör sedan vidare på det upplägget, eller börja fasa ut den egna domänen. Ni kan förstås köra dubbla konton, dvs. inte köra POP utan logga in på kontona var för sig. Men hur smidigt är det?

EDIT: Passar på att slänga med en påminnelse om att automatisk vidarebefordran sällan är ett bra alternativ.

Av Jink

Något som man ofta glömmer är att trasiga USB-enheter kan orsaka massvis med underliga problem. Så om du har möjlighet så rekommenderar jag att du provar med annan kringutrustning; tangentbord, mus och ev headset. Ju enklare desto bättre.

Av Jink

Med tanke på hur Amazon tokslaktat Wheel of Time så har jag inte några större förhoppningar.

Av Jink
Skrivet av adillboy:

Halloj, sitter nu med ett 3700x, 3080 och kikar på CPU uppgraderingar. Har nu "snöat" in mig på antingen 5800x eller 12600k. Båda två verkar ha snarlik prestanda och är unegfär lika dyra med MOBO uppgradering/fläkt etc. Vilken skulle ni ha valt? Är inte lika insatt i dator komponenter som jag en gång var och känner mig helt lost till vad som är bäst nu.

Jag kan inte föreställa mig att din CPU flaskar din GPU, ens i 1080p och än mindre i 1440p? Jag är inte helt övertygad om att du kommer att se någon prestandavinst, om du inte har något särskilt use case.
Hoppa in på Intel Core i9-11900K, Core i7-11700KF och Core i5-11600K "Rocket Lake" och kolla. Notera att de har testat med ett 3090- skillnaderna mellan processorerna blir mindre för dig.

Av Jink

https://www.inet.se/kundvagn/visa/RzL6AE9BkIe4qUBPriti1D5jfmo/kognito

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/RzL6AE9BkIe4qUBPriti1D5jfmo/ko...

Du har då ca 4300 SEK kvar till grafikkort. Vill du köpa ett nytt så kan du slänga på ytterligare ~1300 SEK och köpa ett RX 6600 någonstans, eller så köper du ett begagnat GTX 1080 här på Swec marknaden och håller dig inom budget.

Kan ju även tillägga att moderkortet har wifi (brukar vara ett krav från kidsen nu för tiden?!). Om det inte är ett krav så kan du ju välja ett moderkort som antingen är billigare eller har vettigare specifikationer. Förslagsvis då ett Z590 moderkort, som har stöd för överklocking.

Edit: Glömde kylare! Cooler Master Hyper 212 EVO V2, nu 319 SEK. Saknar dock RGB, och däri ligger ju minst 50% av FPS:en. Så släng på några hundringar för extra approval från sonen.

Av Jink

500kSEK till någon välgörenhet. O_o

Av Jink
Skrivet av okey:

Men gud! jag var ju där och snurrade utan att hitta, dock sökte jag till windows 11 efterssom ajg har det op. men det kanske går att välja windows 10 istället

Tusen tack för en grym beskrivning! Kudos till dig!

Inga problem! Då var det nog därför du inte hittade den, det verkar inte som att AI Suite 3 har lagts till för Win11. Jag gissar på att det borde fungera med Win10 versionen, men AI Suite har aldrig varit den mest stabila programvaran.

Av Jink

https://i.ibb.co/bQ9MD14/img-1.png

https://i.ibb.co/zHvzdKX/img-2.png

https://i.ibb.co/Bfw1rMG/img-3.png

Ifall bilderna skulle dö i framtiden:

  1. Gå in på https://www.asus.com/

  2. På förstoringsglaset upp till höger; sök efter "Z390-A"

  3. Klicka på "Support" när du kommit in på produktsidan

  4. Klicka "Drivrutiner och verktyg"

  5. Välj ditt operativsystem

  6. Gå ner till "Software & Utility", klicka "Visa alla"

  7. Scrolla ner till "AISuite3".

Av Jink
Skrivet av Eruku:

Titel är Cloud Engineer. Företag tävlar om att ge ut coola tital nu för tiden känns det som, så man ska inte titta så mycket på det känns det som. Företag har över 400 pers. Har ett gäng cert över åren men inga aktuella. Erfarenhet och få en roll med ansvar över tex en produkt eller produktfamilj hjälper när man söker tjänster. Träna på intervjua är viktigt tror jag, jag försöker intervjua till 2 tjänster per år bara för att träna på det.

Oj, det var ju faktiskt en rätt flådig titel! Är det mer än Azure AD Directory som du huserar i, i Azure dvs? Några andra Azure workloads?

Jag jobbar på Sveriges förmodligen största CSP (Diamond och guld i många kategorier), men företaget verkar inte riktigt greppa vikten av oss molnmuppar. Jobbar ju primärt med att migrera kunder från andra IT/e-postlösningar, men tjänar ändå inte mer än 27k brutto + årsbonus runt 30k. Sitter ju ändå på två certifieringar, även om det än så länge bara är en på fundamentals-nivå och en på associate-nivå.
Det ska väl förstås tilläggas att jag bara har jobbat med IT i runt 3 år.

Av Jink
Skrivet av Eruku:

"Azure" innefattar ju rätt mycket. För mig handlar det mest managera rättigheter, använderare, konstandshantering, felsökning mm. Jag utvecklar inte själv utan har en mer operativ roll. Microsoft 365 är alla produktivitetsverktyg och säkerhet. Sharepoint, Teams, E-post, mm.

Får man fråga vad din anställning/roll kallas? Hur stort är företaget? Sitter du på några schyssta MS-cert, eller är det bara grym arbetslivserfarenhet som gäller?

Av Jink
Nytt bud: 3 100 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Jink

Vad exakt försöker du göra? Exakt som det står i artikeln, eller något annat?

Av Jink

Man kan väl köra Telia Play i webbläsaren? Tror att Telia Play har alla dina kanaler och Play-tjänster.

Av Jink
Skrivet av aki04:

hej,
nyligen blev jag sugen på lite arma igen och när jag installerade det igen så märkte jag att det mesta i spelet saknas, husen, skogen ja alla objekt utom marken man går på och detta händer oavsett vilken bana jag väljer . Har spelat det innan och inte haft problem med det. är det någon som vet vad detta kan bero på ? Har senaste drivrutiner och kör på en ryzen 5 2600x rtx 3070 med 16 gb ddr4 ram och kör från steam. tack på förhand

hur det ser ut:

https://postimg.cc/py2VPxhq

Har du installerat några mods? Provat att köra Steams "Verify Integrity of Game Files"?

Av Jink

Vad behöver du mer plats till, spel eller media? Om det är spel, så bör du veta att det är rätt stor skillnad mellan laddningstider på SSD:er och HDD:s i de flesta spel.

Edit:
Såg precis sista meningen i OP. Men kika på videon i alla fall, för att se om du kan leva med laddningstiderna på en HDD.