Inlägg

Inlägg som CHolmstedt har skrivit i forumet
Av CHolmstedt
Skrivet av Techlab:

Har du testat G603?!?

Gick över från klassiska Mx518 som jag hade i decennier säkert till en G603. Bästa valet i hela mitt liv!

Kan tyvärr inte gå tillbaka till trådad mus längre.

Nej, låg i förpackning hos kjell & company så gick inte att testa i butik. Får se till hösten om jag gör nytt försök att hitta någon annan butik där jag kan testa den.

Jag fick även hem MX518 legendary nu från Elgigantens 199kr erbjudande och kan kort o gott säga att jag inte hittar något fel på den...förutom att den har sladd De har tyvärr höjt priset till 333kr som matchar kompletts erbjudande. För 199 kr hade jag köpt två till att ha på lager men för 333kr avvaktar jag till hösten istället.

Av CHolmstedt

Det blev en "Exibel" från Clas Ohlson för 199kr (https://www.clasohlson.com/se/Trådlös-optisk-mus-E...)

Detta var enda musen i butiken med "plastig" yta istället för det mer gummiaktiga. Ungefär lika stor som MX518, dock är formen på musen ganska konstigt vinklat åt höger. Om jag skulle beskriva musen så skulle jag säga att den ligger perfekt i vänsterhanden men knapparna är gjorda för högerhänta.

Får se hur jag gillar den efter sommarens semester.

Av CHolmstedt
Skrivet av D.:

Du menar den yta som är på sidorna, inte toppen va?
Säger även där att de som är gummiaktiga glider handen av, brukar det inte vara tvärt om?

Om inte någon vid det här laget redan hunnit nämna:
MX518 Legendary finns nu på Elgig för 199:-.

Sen beror ju valet av mus på flera olika delar.
Trådlös är helt klart smidig om du ska bära med dig den och el använda där det är mindre gott om plats för kabeln. En del modeller kräver mottagare och andra kan köras via Bluetooth.
En del är laddningsbara och andra använder AA (el AAA med adapter för vikten).
Sen även form, grepp och prestanda.

M705 har en något ovanlig sensorplacering som inte är centrerad, sägs kunna ge sämre precision. Stämmer rätt bra med min erfarenhet av den modellen, provat den på en del ställen. Är väl sådär.

G305 är klart mindre än MX518 ja, provat den en kortare tid och den är lite för liten för att lägga handen på den, s k palm grip. Kan rekommenderas till någon med små händer.

Kör själv G603 (med ett AAA) som känns hyfsad, även om den är lite för tung och hal för spelande. G703 är nog bättre när det gäller ytan/greppet än G603.
Har själv både gamla MX518, MX518 Legendary, G400S (samma form som MX518) och G603 här att jämföra mellan.
Form och greppmässsigt är G400s bäst och även ytmaterialet är bättre än de andra, MX518 L känns lite mer plastig. Gamla MX518 har liknande material på sidorna som G400s, materialet i överdelen är liknande det på nya.

Har även en M720 som visserligen har hyfsad yta men som jag aldrig riktigt gillat formen på. Den är lite för kort och hög.

I arbetet rekommenderar jag möss åt folk ibland, det blir mest Logitech. Lite beroende på behov och användning kan det bli olika modeler.
Inte minst G603, MX Master 3, M590, MX Anywhere 3.
MX Master (3) är rätt stor och kanske inte riktigt att rekommendera att bära med sig, men en hel del kontorsanvändare trivs med den.
M590 brukar vara lite billigare och har Bluetooth för de som behöver en billig BT-mus, men får man G603 till liknande el lägre pris så skulle man knappast välja M590.
MX Anywhere är laddningsbar och något mindre, har BT.

Så det är några frågor du behöver svara på och värdera:
-Trådlös el kablad?
-Med mottagare el BT, vissa kan köras med båda?
-Laddningsbar el vanliga batterier?
-Storlek?

Tack för tipset om elgigantens rea på legendary. Har beställt en sådan på morgonen så får jag se nästa vecka om den håller måttet som ersättare eller om mina gamla MX518 får leva något årtionde till

När det kommer till plasten så menar jag faktiskt ovankant, svårt att förklara i text så jag gjorde en kort film där jag visar effekten. Det är ju minst sagt ett onaturligt sätt jag håller handen men jag tror det är bästa sättet att visa vad jag menar. Med MX518 får jag grepp på ovansidan bara av friktionen mellan handen och plasten. De andra två mössen som har något modernare ytmaterial glider jag bara av. Effekten av detta är att jag upplevde mycket mer ansträngning i underarmen efter några minuters användande. Kanske är vanesak, jag vet inte.

https://www.youtube.com/watch?v=NsB1Yi7-ExE

Ytmaterialet och storleken är "dealbreakers" men som svar på övriga frågor så söker jag:

  • Trådlös

  • Mottagare (helst en sådan där mottagare kan förvaras i musen)

  • Laddningsbar eller batteri spelar ingen roll

Av CHolmstedt

Trådlös MX518? Lika plastig yta som originalet behövs...

Min MX518 rullar på och när det blir dags att köpa ny blir det säkert en MX518 legendary här hemma men jag känner att sladden stör lite väl mycket vid resor och jobb på bärbara datorn. Jag köpte en Deltaco DM430 [1] som ligger skönt i handen men den har någon gummiaktig yta och inte lika plastig som MX518 vilket gör att handen glider av. Likaså har jag en Voxicon DM-GR1000 [2] även den ligger bra i handen men är något gummiaktig och handen glider även av den. Lärdomen av dessa möss är att jag behöver någon som har den "riktiga" plastytan på toppen för att mina händer ska få fäste ordentligt.

Helst vill jag ha någon för max 500kr men verkar svårt att få rätt storlek för den prislappen, många billigare är betydligt mindre. Just nu är jag inne på M705 Marathon men den är 2,2 cm kortare än MX518 så något orolig för att den känns alldeles för liten. Även G305 Lightspeed intresserar mig, några åsikter om dessa eller andra möss?

[1] https://www.inet.se/produkt/6102241/deltaco-gaming-mus-dm430
[2] https://www.dustinhome.se/product/5011178714/office-mouse-gr1...

Av CHolmstedt
Skrivet av Petterk:

Läs om läs rätt, det är inte som att du tvingas använda en reklamtjänst.

Bankid finns på tre sätt – bankid på fil, bankid på kort och mobilt bankid. Bankid på kort är idag normalt sett på bankkortet.

Freja eID Plus finns som app där de som använder identifikationstjänsten betalar för dig.

ID-kort med AB Svenska Pass eller Telia är något du själv betalat för att använda.

Du behöver inte ett bankkonto för att använda 1177 eller Skatteverket.

Du tvingas inte använda en viss tjänst och tjänsten kan inte jämföras med ett facebookkonto.

Edit: Du behöver en e-legitimation för att göra det elektroniskt, men det blir ju lite som att du behöver en privat försäkring för att köra bil. 1177 har inget annat inloggningssätt än e-leg numera, tidigare har de även haft lösenord och de har tre olika e-legitimation du kan använda. Skatteverket har fyra olika e-legitimation du kan använda om du behöver göra ändringar/tillägg till deklarationen.

Bankid på fil samt bankid på kort fungerar endast i Windows/OS X. Mobilt bankid fungerar endast i Android/iOS. Freja ID fungerar endast i Android/iOS/Huawei mobiler.

Telias lösning utfärdade inte nya legitmationer senast jag kollade för ett år sedan. Den är bara aktiv för att det var den lösningen Skatteverket använde innan senaste offentliga upphandlingen som AB Svenska Pass vann.

AB Svenska Pass är enda alternativet jag tycker är lämpligt idag. Dessvärre är det inte helt enkelt att komma igång med. För mig finns endast ett alternativ och det alternativet kan jag inte ens använda till alla myndighetssiter jag behöver tillgång till utan lik förbannat måste jag ha en separat mobil med mobilt bankid. Enligt mig fungerar inte systemet idag men jag ser att trenden går åt rätt håll iaf.

Av CHolmstedt
Skrivet av Petterk:

Rent krasst hade bankerna kunna byggt in funktionen i deras bankdosor eller gjort som finnarna och kör via internetbanken utan någon extra app. Någon form av proprietär hårdvara/mjukvara behöver du vilket som, särskilt för att logga in på banken. Är det ett problem med app när en enhet för 800 kr kan användas i minst 3 år utan problem?

Ingen bank har Freja eID Plus idag, kreditkort kan du däremot använda ihop med Freja eID Plus.

Bara en app är inget problem. Problemet jag upplever är att jag måste ge bankerna tillgång till kamera och platstjänster.

Av CHolmstedt
Skrivet av Petterk:

Skatteverket har en egen e-id genom AB Svenska Pass och deras fysiska ID-kort, de stödjer också Freja eID Plus precis som också Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen gör. Både Skatteverkets id-kort, nationellt ID-kort från Polismyndigheten och pass hanteras av privata företag skillnaden är bara vem som köper in tjänsterna.

För att använda en dator, surfplatta eller telefon måste du vara kund hos ett privat företag. Bankkonto kan du öppna kostnadsfritt och har förmodligen ett om du deklarerar. Skulle du mot all förmodan inte kunna få bankid från bankerna (de får inte neka dig grundläggande betaltjänster utan särskilda skäl som att du t.ex. använt bankkonton hos banken för att begå brott) så kan du gå till ett godkänt ATG-ombud för att styrka vem du är och få Freja eID Plus.

Du kan också skicka in din deklaration eller lämna i något av deras servicekontor om du behöver göra ändringar och vägrar använda något av de tre alternativen som nämnts. Skickar du in den behöver du köpa ett frimärke.

Senast jag kollade var Freja eID bara en annan mobilapplikation till android/iOS för att identifiera sig. Problemet är att det krävs en aktör som har stöd för linux på vettigt sätt. Jag har skaffat legitmation från skatteverket och läsare men får inte AB Svenska Pass e-leg att fungera i Linux (kubuntu eller ubuntu) med skatteverkets egna hemsida i Firefox. Dock har jag på att-göra listan att kontakta AB Svenska Pass för support.

BankId kommer aldrig försvinna och jag är ytterst tveksam om bankerna kommer tillåta annan inloggning än BankID (utan lagkrav). Däremot anser jag att myndigheter och andra företag/tjänster bör har stöd för standardiserad legitmering enligt instruktioner från e-legitimationsnämnden (https://www.e-legitimation.se/skaffaelegitimation.4.769a0b711...). Exempelvis är det svårt att göra ärenden nu hos försäkringskassan utan bankid. FK har bara stöd för skatteverkets gamla e-id lösning från Telia inte nya från AB Svenska Pass. Foreign-ID är samma teknik som AB Svenska Pass har stöd för men verkar som FK bara tillåter icke-svenska inloggningar den vägen.

Det är en bit kvar att vandra men I slutändan handlar det kort å gott om tillit. Bankerna har generellt ganska bra koll på IT-säkerhet är min bedömning men jag vill verkligen inte lägga hela min identitet i deras händer.

--- Edit ---
Som kommentar till nyheten är ha-begäret stort på denna mobil men mitt generella ointresse för mobiltelefoner gör att jag sällan lägger mer än 1000 kr på en mobiltelefon. Det ska gå att ringa med den. Knappt 9000 kr för en telefon att ringa med är inte riktigt värt det än.

Av CHolmstedt

Jag har sorterat bilder senaste månaden. Jag använder Shotwell i Ubuntu (https://wiki.gnome.org/Apps/Shotwell) som får spara ner alla bilder i rätt mapp enligt YYYY/MM/DD. Dock importerar jag endast enstaka mappar i taget så jag får rimlig mängd bilder att rensa bland och tagga.

Det jag dock inte har någon lösning på är filmer som inte har taggar inbäddade på samma sätt.

Av CHolmstedt

Lenovo Yoga S740 - Med eller utan Geforce grafikkort?

Jag funderar på en Lenovo Yogo S740 i någon enklare konfiguration utan Geforce grafikkortet då jag har dålig erfarenhet av extra grafikkort som jag inte behöver (drivrutinsproblem, ljudnivå osv.), integrerade Intel Iris räcker för vardagsbehoven. Dessvärre verkar försäljning via Lenovo ta minst 6 veckor och Webbhallen har en snarlik variant i lager [1].

Hur är det med drivrutiner nuförtiden, är det "extra" grafikkort avstängt så länge det inte behövs så ljudnivån inte går upp i onödan?

[1] https://www.webhallen.com/se/product/308040-Lenovo-Yoga-S740-...

Av CHolmstedt
Skrivet av S_Z:

Grattis till köpet, kul att du är nöjd Måste bara få pusha för Sigmas 56mm 1.4 en gång till om du vill ha ett otroligt bra porträtt-objektiv (jag har det till det mesta ).
Inte nog med att det är ljusstarkt det är sannolikt det skarpast objektivet som finns bland objektiven till Sonys APS-C kameror (alltså om man inte räknar med fullformats-objektiven som man också kan använda).

En stark rekommendation till nästa objektivköp

Intressant att du nämner den. Just nu ligger 16mm F1.4 högst upp på listan för natthimmelsfotografering och eventuellt använda som "vlog" objektiv men då behövs antagligen någon form av gimbal för stabilisering.

Av CHolmstedt

Det blev en Sony A6400 med kit objektivet 3.5-5.6/18-135. Med 256GB minneskort och ett extra batteri landande jag på 16100 kr. Jag har haft den två veckor nu ungefär och jag är riktigt nöjd. Det går snabbt att starta och fånga barnen på bild eller film. Även om objektivet är något större än det andra kit objektivet så känner jag inte att det är för stort...även när minsta barnet kryper upp i knät.

Min första känsla är att den är väldigt smidig och rolig att fota med, med alla tänkbara finnesser som jag kan hålla mig sysselsatt med framöver. Mitt stora dilemma nu är väl att jag behöver kraftfullare dator hemma för att redigera 4K filmer

Tack för att ni tog er tid att svara på mina frågor.

Av CHolmstedt

Jag skaffade en Dell XPS 13 Developer Edition 2016. Full HD variant, 256 GB disk, 8 GB minne, i5-6200U. Kostade då 11 000kr. Kom med Ubuntu 14.04, kör idag Ubuntu 16.04 LTS och jag planerar att uppgradera till 20.04 LTS senare i år, eventuellt byter jag distro till xubuntu eller kubuntu då jag inte klarar av de senaste årens ändringar i nautilus och andra mjukvaror som hänger med som standard i "vanliga" Ubuntu. Jag har inte haft några problem med mjukvara och drivrutiner. Det är ingen garanti, men Dell väljer iaf ut komponenter som fungerar mer eller mindre felfritt med linuxkärnan. Det året jag köpte Dev Edition så var det olika nätverkskort i Windows-varianten och Dev Edition just på grund av att slippa drivrutinsproblem i Linux.

Jag skaffade den privat och mitt användningsområde har främst varit lite ströprogrammering vid sidan av jobbet, sortera bilder och filmer samt det vanliga surfandet. Oavsett modell av bärbar dator så sitter jag helst inte mer än 1 - 2 timmar framför de. Planen var att skaffa USB 3 dockningsstation men om det är något jag lärt mig senaste 4 åren, både privat och på jobbet är att USB 3 dockningsstationer fungerar inte. Oavsett om det är Dell, Lenovo eller annat märke. Istället blev det att jag kompletterade min bärbara dator med en Intel NUC Skull Canyon hemma.

Jag har använt mig av linux som OS senaste 10 åren+ så jag ser det som högst troligt att det blir en XPS Dev Edition nästa gång jag behöver köpa nytt eftersom det inte finns så många andra alternativ av bärbara datorer.

Av CHolmstedt
Skrivet av mrqaffe:

Jag tror att skärpedjup är viktigare än fokushastighet om du ska filma barnen på det sätt jag tror du vill för om du har kort skärpedjup och de rör sig så lär filmen upplevas jobbig för bakgrunden kommer att förändras så mycket så i praktiken lär du vilja ha ganska stort skärpedjup och inte ändra fokus särskilt mycket, långt skärpedjup kräver däremot bra ljus...

Skrivet av mrqaffe:

Ja det är lite motsatsförhållanden mellan att fota och att filma nått som rör sig så fort att man måste ha snabb autofokus om filmen ska bli "behaglig" för en suddig bakgrund är inte nått man ser särskilt ofta i film annat än i lugna scener när fokus knappast behöver ändras mycket.
Det blir mest rörigt och jobbigt att titta på en film om allt runt objektet man fokuserar på ändras och alltid är halvsuddigt.
Jag tror inte snabb autofokus vid filmning är nått man bör prioritera för att kunna filma rörelser av det slag springande barn brukar innebära utan det ger nog i det läget bättre slutresultat att ha "fix fokus" och tillräckligt långt skärpedjup så att barnets omgivning integreras bättre, det är väl mest en form av dokumentärfilmning man oftast vill uppnå.
Att fota snabba rörelser blir annorlunda för då fryser man ju rörelsen i objektet och den framhävs ofta om bakgrunden är ur fokus genom kort skärpedjup och där är det ju bra om fokusen är supersnabb och exakt och man kan ju kanske även hjälpa till med en blixt för att fixera rörelsen och sudda bakgrunden ännu mera.

Helt rätt, bra beskrivningar av dilemmat. Jag var otydlig i senaste inlägget och blandade video och foto. Det jag borde ha skrivit är att 4K videoinspelning inte är ett måste längre utan mer bra-att-ha. Autofokus fördelarna med Sony A6400 tänkte jag främst på för att fotografera barnen som springer, cyklar och hoppar runt.

Nu är jag nybörjare på detta med fotografering. Vad är det för typ av objektiv jag bör skaffa för att ha långt skärpedjup?

Av CHolmstedt
Skrivet av S_Z:

Jag tycker Sony ofta får lite oförtjänt mycket kritik (menar inte just dumbo här ) för sin APS-C satsning.

Det finns som sagt gott om tredjeparts-tillverkare som gör objektiv för Sonys APS-C, till bra priser, utöver Sonys egna. Sigma tex har sin serie fast objektiv som är fantastiskt bra. Jag har deras 56mm 1.4, kompakt, vädertätat, snabb AF och knivskarpt. Samyang är ett annat exempel där jag har deras lilla 12mm 2.0. Det är ett manuellt objektiv men är populärt för att fota natthimlen/natur där AF inte är lika viktigt. Hade det med på senaste fjällvandringen för det är så litet och lätt. Sony släppte ju också två nya egna objektiv till APS-C förra året som dessvärre rätt dyra men riktigt vassa (där 16-55mm 2.8 är mitt senaste inköp)

Själv använder jag både Sonys FF (A7 III) och APS-C (A6400). FF har ju såklart sina fördelar men det är ändå min A6400 som används flitigast. Jag gillar att den är så kompakt (med ett litet objektiv) att jag enkelt kan få ner den i en väska eller t o m i en större ficka, den är nästa alltid med mig.
Och följande AF är dess starkaste sida, med sin hierarkiska tracking där den följer objekt/människor och hittar ansikten eller ögon beroende på vad den ser, otroligt smidigt. Jag är väldigt nöjd med min A6400, en grym liten kamera

Jag tror inte 4K video är ett måste längre men istället har jag som du nämner börjat inse att Sonys AF är den bästa. Jag ser framför mig att alla barnen springer fram och tillbaka och Sonys AF kommer göra susen. Det verkar inte finnas lika stort utbud av objektiv som t.ex. Fuji erbjuder men å andra sidan tror jag att dem som finns till Sonys A6400 (inkl. tredjepart) är tillräckligt för mig att lära mig vilka objektiv som är bra i vilka lägen. Om några år kanske jag känner behovet av full frame för att få ännu bättre stjärnhimmel.

@S_Z: Finns några bilder från vandringen att se någonstans?

Av CHolmstedt

@dumbo: Tack för ett gediget svar. Det är precis som du säger väldigt svårt att klämma in alla funktioner i en och samma kamera, kanske därför jag drar ut på det för jag hittar aldrig "rätt"...eftersom det inte finns. Just 4K video har jag funderat länge på om det är ett krav eller inte, men känns inte framtidssäkert att bara nöja mig med Full HD. Bra poäng det där med att redigering och rendering tar datorkraft.

När det kommer till fotografering och film av barn så är det som du säger, för det mesta blir det aldrig som man tänkt sig utan det handlar om att fånga olika stunder. Det var en tanke jag hade med ju a6400 som kan knäppa av många bilder i tät följd med dess AF finesser. De reviews som jag har sett säger Sony AF är väldigt bra jämfört med många andra men vet inte om det stämmer riktigt.

Intressant att du nämner Nikon D750, just för timelapse och natthimmel verkar den ju väldigt bra och där jag började kamerasökandet för något vecka sedan. Inspirerad av JeffHK på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=fseH9Kd5ooM och https://www.youtube.com/watch?v=AHrCI9eSJGQ).

Att satsa på två olika enheter kanske är rätt väg att gå trots allt. Då är frågan mer, en filmkamera eller stillbildskamera först

Av CHolmstedt

Köpråd - Runt 10 000 kr, fotografering och film i vardagen med barn

Primärt mål

  • Fotografera och filma barn (äldsta är 5)

Sekundära mål/nyfiken på att lära mig

  • Fotografera natur/stjärnor/natthimmel

  • Timelapse - himmel/stadsmiljö och andra motiv

Måsten

  • 4K Video

  • Extern mikingång för framtida tillägg av mikrofon om det behövs

Bra att ha (?)

  • Dubbla minneskortsplatser (för längre timelapse)

Jag har varit sugen på att köpa en kamera till och från senaste åren men sedan förra veckan har jag tittat på kameror varje kväll, så nu är det väldigt nära att jag slår till. För några dagar sedan var jag helt inne på att det skulle bli en DSLR men eftersom jag vill filma barnen också så lutar det nu åt en spegellös variant, även om spegellösa varianterna är lite sega i uppstarten. Kameror som Nikon Z6 och Sony Alpha A7 III lockar oerhört mycket men kostar för mycket. Jag siktar någonstans runt 10000kr, absolut max är 14 000 kr inkl. objektiv.

Jag ser framför mig att jag hamnar i objektivträsket allteftersom jag lär mig mer. Med andra ord vill jag ha en kamera som går att bygga på allteftersom mina behov ändras.

Under flera år (2000-talet) använde jag en Sony Cyber-Shot DSC-N1 och var nöjd med den därför har jag börjat spana vad Sony har. Jag är just nu inne på en Sony Alpha A6400 (något dyrare än A6100 men mer väderskyddad och fler videoinställningar). Vilka modeller i motsvarande priskategori bör jag överväga, och kanske en viktigare fråga, vad ska jag köpa för objektiv?

Av CHolmstedt
Skrivet av grensman:

Vad är det som är bättre med den appen?

Vet inte om det är något speciellt som är bättre utan det är mest magkänsla. När S6 kom så verkar den ha fått stöd för multi-floor och virtuella väggar. I kommentarstrådar till utvärderingar av S6 så är det flera som skriver att de väntar på liknande funktioner till S5 men det verkar aldrig komma. Min känsla är att S5 eventuellt är för bökig att göra kompatibel med nya appens alla funktioner alternativt är det ett produktbeslut att inte ge alla finesser till S5an, även om det går.

Sedan gillar jag när en app har ett fokus (robotdammsugare) och inte sjuttielva andra funktioner. Jag behöver ingen "smarta-hem" app som Mi Home verkar vara.

Jag får helt enkelt känslan av att Roborock inte vill satsa mjukvaruutveckling på S5an.

Av CHolmstedt
Skrivet av grensman:

Är nog bara svårt att få tag i EU s6or. S4 kommer inte att ersätta varken s5 eller s6 då det är en "enklare" variant.
kör på en s5 om du inte orkar vänta, s4 kommer nog inte bli så mycket billigare i slutändan (om den ens kommer att släppas här)

Problemet med S5 är att inte Roborock appen fungerar med den utan endast Mi Home eller vad den heter. Så väntar till ny roborock som är kompatibel med nya appen kommer.

Av CHolmstedt

Jag hade bevakning på Inet på S6 (svart och vit modell) men båda har utgått nu. Antar att S4 eller annan modell är påväg in eftersom de först säger att S6 är påväg in (prel. datum var 11/13 september) sedan uppger försenad leverans och tillsist tar bort den helt. Å andra sidan verkar många återförsäljare sitta fast med stora lager av S5 som de inte blir av med.

Jag sitter lugn i båten och avvaktar S4 närmsta månaderna. Blir köp direkt när den kommer in i butik, jag är less på barnens sandslott i hallen och smulor under köksbordet.

Av CHolmstedt

Inköp av server för virtualisering; primärt kompilering och testning

Jag är i startgroparna för att köpa in en server där primärt ändamål är att vara host till diverse virtuella maskiner och/eller docker containers. Det jag ska köra är primärt Jenkins byggserver (master + x antal slavar) och SonarQube statisk kodanalys. Själva virtuella maskinerna som kompilerar och testar (jenkins slavar) kommer vara diverse linux distributioner, BSD varianter och Windows varianter.

Jag har tidigare erfarenheter av att sätta ihop vanliga arbetsstationer och speldatorer men när det kommer till servermarknaden så är jag helt ny. Min första idé var att skaffa en rackserver som jag kunde testa med hemma under något år för att sedan sätta in på co-location men efter att ha läst en hel del om ljudnivån och insett att det i stort sett är omöjligt att få de hyffsat tysta för hemmet så skippar jag den idén och tänkte bygga i ett vanligt full tower chassi alternativt köpa färdigt paket någonstans.

Mina krav/mål just nu:

  • Så många kärnor/trådar som möjligt (minst 16 trådar till att börja med men ska gå att utöka)

  • Minst 32GB ram, helst 64 GB

  • Hyffsat tyst så jag kan ha den hemma utan att störa mig på den

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11427532/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11427532/

Jag slängde ihop en grund på Inet (enligt ovan) av vad som fanns där men det var ju inte så himla mycket urval så antar att det finns mer prisvärda paket på andra håll exempelvis har ju Mullet.se färdiga paket så som http://mullet.se/product.html?product_id=340099 som kanske går att få till enligt mina önskemål. Jag är inte så himla pepp på att köpa från Ebay eller motsvarande site, gärna svensk återfärsäljare.

Har ni några andra tips på vart jag kan hitta en prisvärd server?