Inlägg

Inlägg som Tauc har skrivit i forumet
Av Tauc
Skrivet av Gimbal:

Än så länge.
Men numera (och det är windows 10) så vill den gärna söka på internet istället för bland dina installerade appar.
Vill jag starta en app som heter monitor och trycker win-knappen och börjar skriva så inte fan hittar den programmet bland mina appar utan den söker på nätet i första hand och jag får läsa om slagskeppet monitor eller om programmet monitor (som jag försöker starta) på deras egen hemsida.

Inte förrän jag med muspekaren väljer appar så hittar den appen. Så ävla irriterande.

Eller hur, sjukt irriterande! jag använde ett program som heter "WinaeroTweaker" för att ta bort länkarna från startmenyn, men frågan är vad som händer nu när Microsoft fixar så att min fix inte fixar saker längre 😬

Av Tauc

Hade varit intressant att se hur folk som använder vattenkylning skulle rösta på frågan "hur mycket bryr du dig om utseendet inuti chassit?", och sedan jämföra med svaren för dom som använder luftkylning. Tror att svaren ändå skulle skilja ganska mycket, med vattenfolket högre på utseende-skalan.
Själv kör jag mastodonten Noctua NH-D15s (luft) som jag är väldigt nöjd med. Perfekt att Nocuta erbjuder att skicka nya fästen när du byter CPU/moderkort också.

Av Tauc

Tycker verkligen att dom borde backa och återinföra kontrollpanelen så som den var innan dom började lägga inställningar lite överallt. Har inte testat windows 11 men jag ogillar verkligen menyerna i windows 10 och 8.1. menyerna saknar logisk struktur och sen blandar dom in länkar som ser precis likadana ut som meny-valen och vips så har du öppnat edge för att få "hjälp". vet inte hur många gånger jag lyckats klicka på länkar i menyerna medan jag leds runt i cirklar letande efter rätt meny. hoppas verkligen att dom plockar bort skiten i windows 11, eller åtminstone ger länkarna en annan färg/typsnitt

Av Tauc

Förr ville jag ha en mus som fyllde upp hela handen, trodde att det var bättre när musen "passar" handen. Men ju fler möss jag testar desto mer känner jag att en mus nästan inte kan vara för liten, endast lagom eller för stor. antar att det beror mycket på hur man greppar musen, och vad man använder för DPI / sens?
Med en liten mus kan du göra stora rörelser med armen, medelstora rörelser med vristen, och små rörelser med fingrarna. om musen fyller upp handen försvinner helt möjligheten att att utföra rörelser med fingrarna.
dessutom fick jag tidigare lätt ont i handleden trots att jag hade möss som var sköna att greppa. känns som att det är mer ergonomiskt att ha en lite mindre mus så att handen kan ligga närmare bordet (speciellt lillfinger-sidan av handen vill jag ha nära bordet)

Av Tauc

den enda jag fick rätt var sista frågan, men då var anledningen att den skulle bort förstås något helt annat 🥴

Av Tauc
Skrivet av shugge:

Kanske att spänningen inte är tillräckligt konstant när nätagget belastas mer på 12V-linan?

Du kan testa att övervaka spänningen med mjukvara (även om man helst vill mäta med hårdvara för att få mer exakta värden) för att iaf se om du kan observera en dipp på 12V.

har haft HWMonitor uppe i några timmar och den är fast på 12,000V under idle, rör sig inte överhuvudtaget. Känns som att mjukvarumätningen inte är så exakt, med tanke på att den inte rör sig ens 0,001V. Men efter att ha spelat Remnant II ser jag att min-värdet ligger på 11,904v (max fortfarande 12,000V). Antar att en tillfällig dipp på 0.1V vid belastning är ganska naturligt?

Skrivet av siefer:

Tänkte ge min input på OP's problem. Min teori är att snabbare grafikkort har satt mer press på processorn och du har nu fått problem. Har fipplat en hel del med Curve Optimizer på min 5900x. Stort sett 3 veckor av testande och pillande med offset värden. Vill du tweaka varje kärna tar det tid. I mitt fall använde jag spelet Necromunda för och testa stabiliteten roligt nog. Det spelet var suveränt för att konsekvent leta upp minsta instabilitet i mitt system.
Processor APIC ID är en referens till kärna eller tråd på din amd cpu. Beroende på vilket nummer kan du identifiera vilken del som kraschar. Skulle inte rekommendera att köra värden rätt av som vissa förespråkar t.ex - 30 på all kärnor.
I mitt fall har alla kärnor helt unika värden. Vissa har till och med + värden. Flesta klarade utan problem - 20 minst men ej mer än så. Verkar haft otur o silikon lotteriet.
Vill du slippa mekket stäng av PBO. Annars får du lägga ner tiden med Curve Optimizer. Enda sättet enligt mig att ha 100 procent stabilt system (i stort sätt)

Ja jag läste om detdär med APIC ID nyligen när jag googlade, det gör saken lättare! Testar nu -10 på dom kärnor som inte kraschat. vet inte om dom klarar -20 men med tanke på att jag tidigare kraschade på -5 (alla kärnor) så kör jag safe till att börja med. Får se hur dom klarar -10 nu så kan jag höja allt eftersom om det är stabilt.
När jag startade tråden var jag lite orolig att det skulle vara fel på min CPU/GPU/PSU men det handlar nog på ett eller annat sätt om att belastningen är lite högre, snarare än att något är trasigt. Får väl vara nöjd med att jag kan fixa problemet genom att bara använda lägre PBO, även om jag gärna hade velat veta mer exakt vad som är orsaken😅.

Av Tauc
Skrivet av shugge:

Om systemet är instabilt med undervolt så är det mer troligt att det helt enkelt är cpu:n som behöver högre spänning för att funka normalt.

Men det mystiska är ju att CPU:n klarade -20 (och kanske ännu mer, testade aldrig annat än -20) utan problem till dess att jag bytte grafikkort. Det är endast efter bytet från GTX 970 till 7800xt som processorn inte längre klarar PBO utan att krascha. Nu kraschar den med -5.

Av Tauc
Skrivet av shugge:

Nätagget kan inte vara för svagt för att undervolta, det kanske däremot har svårt att leverera stabil ström på flera linor (om ditt nätagg har flera 12V-linor).

Vad skulle i så fall göra att den kraschar i idle när PBO är igång, efter byte av grafikkort?
Vad jag förstått är det samma 12V-lina som delas av flera kontakter, men det var lite svårt att hitta info så inte 100% säker.

Skrivet av shugge:

Om du har flera pcie-kontakter på nätagg kan du testa att byta plats på dem så att lasten flyttas till eller delas med en av de andra linorna.

Testade detta tidigare utan skillnad. men som sagt, tror det är samma lina ändå.

Nätagget är inköpt 2018 så det är äldre än resten av delarna, men jag har aldrig upplevt några problem med det innan.
Nätagg: Corsair RM750X V2 750W

Av Tauc

Uppdatering: Har kört några dagar till utan PBO och utan att krascha. Körde CoreCycler utan problem också, dock testade jag inte mer än någon timma.
Om man ska försöka dra någon slutsats så är det nog nätagget som är lite för svagt för att kunna undervolta processorn med PBO efter bytet till ett starkare grafikkort. Nya grafikkortet har 2st PCI E-strömkontakter och det gamla hade 1, så det är väl inte helt orimligt att det blir ett större spänningsfall med det nya.

Av Tauc

Remnant II är grymt, kan absolut rekommendera för dom som gillar shooters och souls-like spel.

Av Tauc

Där kom nästa krasch. Startade datorn och gick iväg ett tag, kom sedan tillbaka för att skriva in lösenordet och då kraschar det innan jag hinner logga in. Inte direkt ett tillfälle då GPU & CPU jobbar särskilt hårt, känns inte som att det är något spänningsfall som orsakar det. Det har hänt en gång att jag kraschat just när jag tabbat ut ur ett spel, men annars känns det som att det är när jag inte gör så mycket.
Stänger av PBO igen och hoppas att det ska gå bättre.

Av Tauc
Skrivet av Thomas:

Jag skulle testa med PBO Auto och curve optimizer 0 direkt, så kan du utesluta att det är dina inställningar med en gång. Får du en krasch nu så vet du ju fortfarande inte orsaken.

Sant Har redan testat utan PBO och curve optimizer i 3 dagar utan att krascha, men egentligen borde jag testa några dagar till då det absolut kan vara en slump när krascherna kommer så sällan. Men är det inte konstigt att jag måste stänga av PBO och Curve Optimizer efter att ha bytt GPU? Det fungerade ju så bra innan med GTX 970.

Av Tauc

Tog bild på inställningarna när jag ändrade PBO (och Curve Optimizer vilket jag glömde nämna). Jag testar nu med Curve Optimizer Magnitude 10 istället för 20, får se om den kraschar (gissar på att problemet kvarstår men det återstår att se)

https://i.imgur.com/jDj22lU.jpg

Detta är det enda jag har ändrat i bios bortsett från DOCP/XMP för att få minnena att köra 3200MHz.

Av Tauc

krasch efter byte av graffikkort (WHEA Error id 18)

Hårdvara:
Asus ROG Strix B550-F Gaming
AMD Ryzen 7 5800X
Kingston Fury Beast Black DDR4 3200MHz 2x16GB
Samsung 980 1TB SSD
PowerColor Radeon RX 7800 XT 16GB Fighter

Efter att ha uppgraderat från GTX 970 till 7800 XT kraschar datorn ca en gång per dag. Spel flyter på skitbra med hög fps i 1440p, den kraschar oftast vid idle. När datorn kraschar blir skärmen grå och jag kan inte göra något, men om musik är igång fortsätter den spela i 5-10 sekunder innan musiken förvandlas till DZZZZZZ och 5 sekunder senare startar datorn om. ingen bluescreen så inga minidumps.
Avinstallerade gamla drivrutiner med DDU innan installation av senaste ATI drivrutinerna.
Har kollat temperaturer som ser bra ut.
Har uppdaterat till senaste BIOS.

Det enda jag sett som eventuellt verkar göra skillnad är att inte använda PBO, men det är svårt att avgöra utan att testa under flera dagar då krascherna händer så slumpvis och relativt sällan.
(Jag använder PBO utifrån ett flertal rekommendationer jag sett på internet, ex https://youtu.be/dfkrp25dpQ0).
PBO är dock något som fungerat utan problem i minst ett halvår med mitt gamla GTX 970. är det rimligt att datorn börjar krascha på grund av PBO efter byte av grafikkort? eller är det något fel på grafikkortet?

Errorn i Event Viewer:
----------------------------------------------------
A fatal hardware error has occurred.

Reported by component: Processor Core
Error Source: Machine Check Exception
Error Type: Cache Hierarchy Error
Processor APIC ID: 9

The details view of this entry contains further information.
----------------------------------------------------
Det är alltid event ID 18, men Processor APIC ID varierar (har sett 4, 8, 6, 0, 9)

Av Tauc

Så frustrerande att dom ska måsta förstöra något som redan fungerar. Varför lägga ner tid och pengar på att göra saker sämre?

Av Tauc

Alltid lite knepigt med dessa abonnemang men vad jag kan se har du en bindningstid på 24 månader så om du säger upp abonnemanget innan dess lär du väl ändå få betala abonnemangskostnaden?
minsta totalkostnad anges vara 12 227 kr. har svårt att se hur du ska kunna få ut telefonen så mycket billigare än så när bindningstiden är 24 månader.
men jag har ingen erfarenhet av att avbryta denna typ av abonnemang.

Av Tauc
Skrivet av lasseTM:

Nej väljer du expressfrakt eller vad det heter för 70-80:- skickas de först till Holland och sedan hit. Dom betalar skatt där så slipper du postens tjafs.
Annars skickar man bara in kvitto så får man tillbaka pengarna om Posten bråkar, har gjort det och det funkade innan.

https://m.banggood.com/question_category.html?search=VAT&cat_...

Men ska du köpa, ladda ner appen och gör ditt köp man får typ alltid bättre pris eller typ hörlurar på köpet.
Jag tar bort appen direkt efter.

Tack för info, det visste jag inte! Då har jag något att fundera på under helgen. kanske blir till att äntligen skaffa ny telefon ändå

Av Tauc
Skrivet av lasseTM:

För den med 8gb ram och 256Gb
6gb är billigare.
Om du köper den via banggood app så ingick hörlurarna, köper du den på hemsidan så ingår dem inte.
Gick på ca 3300 för den bättre varianten för mig inkl lurar.
https://m.banggood.com/Wholesale-Warehouse-POCO-F3-Global-Ver...

Bild
https://photos.app.goo.gl/DVumv68mFEWmgiS96

Fick du inte betala importavgift och moms på den då den skickas från hongkong? 3300 är ju klart billigt, även utan hörlurar. men med extra avgifterna kanske inte så billigt längre.

Av Tauc

Stänger alltid av vsync till att börja med. oftast funkar det bra helt utan men i vissa spel upplever jag tearing som gör att jag sedan aktiverar vsync igen.
Gsync/freesync har monitorn inte stöd för, annars hade jag förstås använt det istället.

Av Tauc
Skrivet av SUMITOMO:

Självklart är det kopior.

Ja från Wish av alla sidor, riktig skitsida. Går inte ens att söka efter en produkt man vill ha och allt dom säljer går ändå att hitta billigare på andra kina-sidor. för att inte tala om alla dessa "98% rabatt, nu endast 100 kr ner från 5000", jo tjena.
kan förvisso vara värt ändå om man faktist får ett par trådlösa in ear för det priset, men skulle inte räkna med att få något annat än en kopia.