Inlägg

Inlägg som inquam har skrivit i forumet
Av inquam
Skrivet av Baxtex:

Finns ju alltid Emby eller Jellyfin.

Jo, men finns nog många som investerade både pengar och tid i att sätta upp sin Plex server under vissa förutsättningar som utvecklarna sedan med åren förändrat. Jag köpte Plex Liftime Pass för många år sedan. Tex för stöd för alla appar till mobil, plattor, tv osv men också med tanke på de smarta plugins som då fanns. Sedan kommer man på efter några år att detta med plugins tar vi nog och stryper.

Av inquam

Som folk säkert noterat så spelar ju detta inte upp content från tjänster du prenumererar på i Plex. Utan visar typ vad som finns på olika services och kan i bästa fall starta den appen/öppna sidan åt dig.

Kanske inte helt onödigt, men inte heller revolutionerande.
Det känns som att Plex tappar greppet lite om vad som är deras styrka och huvudfunktionalitet. Man tar bort stöd för plugins samtidigt som man integerar mot någon bestämd musiktjänst osv. Råkar man ha just den tjänsten så är det säkert trevligt, men för andra så blir frågan direkt "varför?" eller iaf "varför inte andra tjänster eller möjlighet att utöka det via plugins?".

Svaret är självklart för att de ha deals med olika tjänster.
Men i denna iver så fyller de många användares system med saker de ibte vill ha och ger dem inte verktygen för att forma upplevelsen efter sina egna behov.

De verkar ha missat varför många har en Plex server och fyller dem nu med sajer som många försökte komma undan genom att skaffa en egen Plex server.

Av inquam

Någon gräns på bredd?

Av inquam

Det är ju lite intressant då det inte blir någon direkt utmanare då det, förmodligen, endast är kopplat till deras konsol. XBox Game Pass är så mycket mer i och med dess storlek, mix mellan strömmande och lokalt spelande, olika plattformar osv.
Om något känns detta mer som en "titta, vi har också en sådan!... typ" än en riktigt "utmanare".

Av inquam
Skrivet av kelthar:

Som tur så har vi indiespel och mindre spelstudios här. I vissa fall opolerade rent grafiskt (i jämförelse med AAA), men med en känsla som i många fall är bra och i vissa fall är helt fantastisk.

Att när en studio kommer över en viss storlek så vattnas den gememsamma visionenen och den samlade synen ur. Gamarna i kostym flockas runt pengarna och som du säger, endast känner ett ansvar till aktieägarna. Vinsten skall maximeras och produkten skall riktas till den breda massan, de som tycker att det är ok att köpa ett extra liv i candy crush.

Indeed... jag förtydligar gärna att jag pratar om primärt AAA. Indie har många pärlor där fokus inte är att hålla dig kvar så länge som möjligt och fokusera på "recurring monetization". Hades njöd man av för inte så länge sedan

Av inquam

Jag började lira på 80-talet och lirat typ hela mitt liv. C64, NES, Amiga, Sega, PSX, Xbox PC osv... Men har haft svackor.
Den första uppstod faktiskt väldigt oväntat när jag själv pluggade spelutveckling i början av 2000.
När vi byggde egna spelmotorer och spel med dem försvann liksom magin. När jag satt framför andra spel så sveptes jag inte med på samma sätt längre och fantasin fyllde inte i alla tomrum. För jag visste att där inget fanns. Bakom dörren i korridoren som inte gick att öppna så fanns inte någon lägenhet med möbler där en familj kanske bor som jag tidigare fyllt i med själv... utan ingenting. För jag visste att de inte hade skapat den delen av världen för du skall aldrig vara där.
Triggers i spelvärldar såg jag som röda blinkande skyltar. Ok, när jag når den punkten kommer förmodligen fienderna spawnas in.

Detta höll i sig i några år. Sedan fick vi vårt första barn, något som också gör att jag idag spelar mindre då man helt enkelt inte har tid. Men jag hittade där och då tillbaka till lite av den magi berättelserna en gång för med sig. Med min son sovandes på mitt bröst (där han oftast ville sova) vid lunch tid brukade jag ha en timme och låg ofta och slötittade lite TV. Men en dag tänkte jag att jag kanske skulle testa spela något då jag hade en 360 vid den TV'n. Jag startade upp Bioshock och upplevde den sagolika värld utvecklarna skapat där med min son sovandes på mitt bröst.

Det har gått många år sedan dess och vi har idag tre barn. Jag spelar fortfarande inte i närheten av så mycket som jag en gång gjorde. Spelar jag något nu så är det oftast som en social grej där man lirar CS med vänner eller spelar med mina barn när de önskar att pappa är med på lite Destiny 2 osv. Men ibland hinner jag med en upplevelse i stil med Horizon eller nu senast Guardians of the Galaxy. Detta beror dels pga tidsbrist då jobb och tre barn med aktiviteter tar en hel del tid men även pga att jag återigen upplever att spelen inte är lika magiska längre. Men denna gången inte som ett resultat av att veta hur de ser ut bakom kulisserna. Istället är det för att det jag fruktade för många år sedan har blivit vardag.

Det fanns en tid då "kostymerna" fnyste åt spelmarknaden. När man såg det tyckte man å ena sidan att det var orättvist men inser nu också att det var en tid då konstnärer fick möjlighet att uttrycka sig utan stora företag med kostym vd's, styrda av avkastning till aktieägare som kortsiktigt mål, dikterade hur spel (något de själva sällan växt upp med och upplevt magin bakom) skulle byggas. Idag är spelbranschen en massiv marknad och i vanlig ordning kommer de som endast bryr sig om pengar krypandes. Idag vill de vara VD på ett spelbolag för där kan de tjäna pengar, men nästa vecka kan de lika gärna vara VD för ett oljebolag eller en friskola. Det är bara business för dem och förståelsen kring den magi och de upplevelser spel varit för många har gått förlorad.

Självklart behöver utvecklare tjäna pengar och kunna överleva, något som inte alltid var lätt i spelskapandes begynnelse. Men i takt med att mer pengar dras in av bolagen så är det inte de som plikttroget följt och slavat för sin konst som fått det otroligt mycket bättre utan istället är det de affärsnissar som en gång fnyste åt hela marknaden som istället kommit in och gluffsar i sig kakan.

I jakten på mer pengar än de tiotals miljoner dollar i bonus de får så trycker man in gambling i spel, gör spelen långtråkiga för att få folk att betala extra för att snabbare bli klara med dem, få spelare att betala för extra save slots osv. Kapitalismen har tagit över något som en gång i tiden i det närmaste kunde liknas vid en konstform.

Jag minns det ursprungliga Battlefield och alla timmar av pure joy jag och kompisar hade med det. BF2 som byggde vidare på allt som gjorde det första bra. BF3, även om browser launchern osv inte var ett snilledrag, var bra... men började också resan mot deluxe, ultimate, complete super mega edition-tramset. Sedan gick det stadigt utför. Spelutvecklare idag har gått vilse och tappat vad spelarna vill ha. Ja, de kan lyckas snärja gamblers med någon ny intoxinerande loot box system osv och spelet kan dra in bra med pengar så det ser ut som att spelet var lyckat. Men samtidigt har man under flera år gjort att gamers som spelar spel för att de älskar spel, story, upplevelser, har börjat tappa intresset. Allt medan kostymernas önskan att driva spelbolagen växer. Inte för att de var gamers själva, trodde på konstformen eller ville vara med att lyfta fram grymma spelupplevelser utan för att där finns pengar att hämta. "Single player is dead" kläcker de ur sig medan de själva är de som vridit livet ur spelen. Titta på stora spelbolag idag och vilka som verkar driva dem, hur kulturen är där och hur mycket de verkar förstå spelare.

Så jag tycker inte det är så konstigt om man idag, när man kanske har mer pengar att slänga på spel än någonsin, inte är sugen att starta något nytt spel alls.

Free to play med kosmetiska micro transactions behöver inte vara fel. Men problemet med de företagsledare idag som låtsas förstå vad gaming handlar om identifierar en ny fluga att tjäna pengar på och trycker in det i vad som helst. Därför får vi spel som Shadow of War som har loot boxes i ett single player spel (varför fick vi inte söka upp bra orcher istället för att få dem i loot boxes? Hur mycket Mordor är en loot box egentligen?) eller spel som medvetet görs sega och långtråkiga för att få oss att betala för att komma igenom spelet snabbare. Känns mest som att dessa "ledare" vill göra allt det kan för att suga ut så mycket pengar ur branschen de kan innan de överger den för nästa bransch.

Kan magin återkomma och min vilja att uppleva underbart sammanvävda historier återväckas igen... jag hoppas det... Men så länge dessa krafter styr hur spel skall utformas så känner jag att det nog är en bit bort.

Av inquam

Why? Lite som att man trodde att det var en bra idé att bygga ihop TV och VCR... Jo... tills en pajade eller behövde service och man helt plötsligt stod utan båda.

Separations of concerns.

Av inquam

Om jag kör "eget" brukar jag köra 13 tecken som består av gemener, versaler, specialtecken och siffror + en unik sak för varje tjänst. Så landar kanske på 20 tecken eller så.

Kör jag med en passwordmanager brukar jag köra minst 32 tecken så länge tjänsten stödher det.
Det jobbigaste är ju tjänster som kräver "8-12 tecken och får endast bestå av stora och små bokstäver samt sifforr"

Av inquam

Via Office365 så har vi OneDrive, men lägger mest just office dokument där. Sedan har jag Google Drive Unlimited där backuper tankas upp. Primärt använder jag en instans av NextCloud som just backas upp varje natt till Google Drive.

Av inquam
Skrivet av Selmalagerlöf:

av ren nyfikenhet, hade det gått att cacha spel där??, funkar cache på samma sätt som RAM?

Nej, detta sker transparent för användaren. Lätt tänkt kan man se det som att instruktioner och data som CPU'n behöver laddas från disk (som är långsamt) och läggs i RAM minnet. Därifrån hämtar CPU'n den data den skall bearbeta. Det lagras sedan i olika cachenivåer L1, L2, L3. Har data precis använts och behövs igen så återfinns den förmodligen i L1 cachen vilket är väldigt snabbt att accessa. Har andra saker fyllt upp L1 så relegeras den initiala data'n till L2 och sedan L3. Det ena lite långsammare än det andra.

Ju större L3 du har desto mer data kan du således arbeta med och hoppa fram och tillbaka mellan utan att behöva gå tillbaka till RAM minnet eller ännu värre disken.

Man kan visualisera flödet lite genom att tänka som så att du har en massa pärmar med information som du behöver för din deklaration. Den pärm du just nu tittar på information ifrån har du öppen vid sidan om ditt tagentbord. En del av de övriga pärmarna får plats på ditt skrivbord i en hög och att slå upp något i dem går rätt fort. Men om du behöver titta i ytterliggare en pärm som inte får plats på skrivbordet så tar du en av de de som tar upp plats på ditt skrivbord och flyttar till bokhyllan bakom dig. Skulle bokhyllan visa sig vara full så gör du plats genom att ta en pärm från bokhyllan du inte använt på länge och gå ner med den i källaren. Var pärmarna befinner sig kan ses som olika cache levels och hur mycket som får plats på de olika ställena utgör utrymmer för den cachen.

Att titta upp information igen ifrån den pärm du har öppen går då väldigt fort, att ta tillbaka en pärm du nyligen lade i din hög på skrivbordet går också rätt fort. Lite långsammare är det att behöva stiga upp ur stolen och plocka en pärm från bokhyllan. Och har man otur att pärmen du behöver inte finn på något av de ställena och du behöver gå ner i källaren och hämta den så tar det riktigt lång tid. För säkerhetsskull så går du ju inte ner med den pärmen direkt i källaren igen sedan för du kanske kommer behöva titta på mer saker i den. Så du lägger den på högen i ditt skrivbord utifall det händer.

Av inquam
Skrivet av medbor:

Inga klagomål att det kommer prisvärda modeller, men det känns som de hade kunnat släppas för något år sedan åtminstone?

AMD är precis som andra bolag, sätter inte lågbudget-användare först, anledningen att de gjorde det förr var för att de var de enda som köpte deras processorer som var undermåliga och priset var deras enda stora konkurrensfördel

Med de brister på halvledare vi sett i världen senaste åren är det ju inte konstigt att bolagen lagt krutet där de tjänar pengar. Tråkigt för oss vanliga konsumenter, men får hoppas det lossnar lite snart.

Av inquam
Skrivet av dlq84:

Som spelutvecklare måste man utveckla för den minsta gemensamma nämnaren, då går utvecklingen långsamt.

Beror ju till stor del på hur implementationen ser ut och hur mycket arbete som krävs hur lätt och snabbt saker börjar användas. Spel byggs idag som kan dra nytta av detta om du har en av de sensate konsolerna men kan även ladda sin data om du kör en av de äldre. Delar av detta kanske implementeras transparent där anrop för att tex ladda en textur agerar på olika sätt beroende på vilken plattform den kör på osv.

Av inquam
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Men just Xeon handlar mycket om att det är en väl beprövad processor, man har kört med dessa sedan de först kom.

Försöker förstå vad detta betyder. Kört dem sedan de först kom? Xeon är ett produktnamn, det har funnits flera olika arkitekturer med detta namn. De har också funkat olika bra. Jag kör en dual Xeon hemma och har haft flera andra Xeon-system genom åren och de har haft alla möjliga problem. Hur de drabbats prestandamässiga av spectre och meltdown med mera visar att det inte är något magiskt i namnet.

Att de haft ECC stöd har varit a major selling point. Men detta kan du idag få i en konsumentprocessor så lika unikt är det inte längre.

Skulle jag bygga om min server här hemma idag så skulle en Epyc (om man hade massa pengar) eller en Threadripper ersatt den. Fler kärnor med högre prestanda som drar en bråkdel av den ström detta system drar. Plus en massa PCIe banor osv.

Av inquam

ordlig.se nr 64, 3/6

⬜⬜🟨🟩🟨
⬜⬜🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av inquam

Om sant gissar jag det är att utrymmet är litet och den kanske blir instabil om man överklockar. Men tycker inte det skall hindra. Låt folk pilla och var bara tydlig med att den inte svarar så bra på överklockning.

Av inquam

ordlig.se nr 63, 2/6

⬜⬜🟨🟨🟨
🟩🟩🟩🟩🟩

Av inquam

Historiskt kör 2 eller 3, men nu kör jag en 49" super ultra wide så det är som två 27" typ. Då föll lite anledningen att ha flera skärmar bort.

Av inquam

Inte märkt av något sådant alls faktiskt med min 3950X... Däremot (orellaterat) så började en del spel lagga helt GALET efter en stund i Windows 11. Körde WhySoSlow och LatencyMon för att kolla om det var någon USB enhet eller liknande men verkade som det ibland tog väldigt lång tid mot BIOS. Så uppdaterade till senaste BIOS och *boom* alla de problemen var borta.

Av inquam
Skrivet av TheLostSwede:

I det här fallet är det snarare som så att du borde jämföra en 5 år äldre modell av samma bil, fast med en mindre motor och mindre utrustning.

Ja... eller ett flygplan och en påse ostbågar. Kontentan var mest att dessa är två rätt skilda saker

Av inquam

Hus på ca 200kvm. Sedan alla barnen fick datorer och vi har en rätt ordentlig server som står på 24/7 så förbrukar vi ca 1500-2700kWh per månad beroende på väder. Har oljefyllda elradiatorer, el för varmvattenuppvärmning osv. Vanligen ligger en hög räkning på 2500-3000kr. Denna vinter var vi uppe på 10000.