Inlägg

Inlägg som inquam har skrivit i forumet
Av inquam
Skrivet av -=Mr_B=-:

428 games "not played"

Antar att vi numera vet var många nycklar i skänkes tråden tagit vägen?

Hur som helst, imponerande antal spel.
B!

Jag har ca 500 spel på mitt konto som jag skaffade för typ 13 år sedan. Jag har spelat kanske tio procent av dem :p. Plus något hundra tal på humble som jag inte löst in.
Och då har jag köpt alla. Men så går det med steam sales och grejer.

Av inquam
Skrivet av backspace:

@eriklodr: Lycka till med försäljningen, folk som @dumfukk är ju bl.a anledningen till att jag tog bort annonsen på min maskin. Då står den hellre oanvänd på vinden än att sälja den för ett löjligt underpris.

Kom gärna med en uppföljning om och när du sålt maskinen.

Det är löst

Av inquam

Ursäkta mig men jag har läst din post ett par gånger och blir inte helt klok på vad du vill göra.

Du börjar med "Jag kan skriva ett enkelt html dokument vars uppgift är att helt enkelt tanka hem
index.php", men sedan pratar du inloggningssystem, försäljningssystem kopplat till email osv. Blir lite rörigt

Av inquam

Jag var inne på att bygga ihop en dual e5 2670 server, men så mycket har kommit mellan. Om någon har en som de inte har stort behov av så hojta till så kanske jag kan vara intresserad av att köpa den.

Av inquam

Först tänkte jag att du kanske inte fick värmen ur lådan. Kylaren kyler ju endast ner i förhållande till omgivningen. Men då du hade bättre innan låter det som något annat. Skulle gissa att den kanske inte sitter på rakt och inte har full kontakt eller dåligt med kylpasta någonstans? Kolla om någon/några kärnor är varmare än andra. Det kan tyda på ovan nämnda.

Av inquam

Har en 2600k rigg och en 4790k. 2600'an har ungarna fått ta över. Även om de fungerar fint i alla spel och program jag använder så kommer jag nog ge dem även 4790'n så de har varsin och köpa en Ryzen om den är nogurlunda kraftfull och vettigt prissatt så jag kan vara med och supporta AMD. De behövs tillbaka på banan för att tvinga fam lite konkurens och inovation.

Av inquam

Tycker vi skall vara kvar, men kanske se över saker som den fria rörligheten. Den bör kanske istället knytas till att man har fri rörlighet så länge man exempelvis kan försörja sig. Om man inte kan detta så bör personens hemland stå för att ta hand om personen. Säg en svensk som drar till Tyskland. Hans pengar tar slut och han har inget jobb. Då bör rimligen inte Tyskland belastas för det utan Sverige. Annars blir det svårt för länder att planera då det helt plötsligt kan komma folk som man måste ta hand om.
Man kan tycka vad man vill om tiggeri. Men folk som rest hit ifrån tex Rumänien visar på detta. De har skapat kostnader för Sverige som Sverige orimlighet borde stå för. Kostnader för att hemresan osv borde Rumänien stå för. Problemet är ju dock just hur man i Rumänien tar hand om dessa människor och hur illa de har det. Så något ansvar tar de tydligen inte självmant. Kanske så att EU får gå in och ersätta länders kostnader i sådana här situationer och sedan i sin tur höra avgifterna för Rumänien för att kompensera och för att stimulera dem att lösa problemen de har i sitt land istället för att blunda för dem och se att folk sticker som en lösning.

Överlag måste EU bli bättre på att fördela ansvar och utgifter.

Fri rörlighet har fått dåligt rykte. Det kan vara något jättebra, men var inte tänkt som en lösning för att kunna blunda för problem i respektive land.

Av inquam
Skrivet av THB:

Don't believe the hype.
Kommer att bli samma lika som varje ny release från AMD, de lovar guld och gröna skogar, massa buzzwords osv för att sedan inte vara i närheten av konkurrenterna eller av vad de sagt.

Deras senaste releaser har typ varit exakt vad de sagt. Inte lovat eller lockat med mer än de kunnat hålla.
Men sedan är ju marknadsföring som den är, Intel och Nvidia är likadana.
Det känns nu som att AMD har en mer konsumentvänlig mentalitet, och är på väg med bra produkter. Sedan har de en kassa som gör lanseringar svårare för dem än de företag som tufft på ostörda i en massa år.
Men för oss konsumenters skull så hoppas jag verkligen att AMD kommer tillbaka och konkurrerar med Intel och Nvidia. Det skulle vi alla tjäna på. Jag kommer definitivt kolla på och vara öppen för en Ryzen/Vega-rigg. Jag har flera Intel byggen hemma redan så de behöver inte med av mina pengar

Av inquam
Skrivet av -=Mr_B=-:

Fast så är det ju redan. Det man som privatperson kan köpa är begränsat storleksmässigt, effektmässigt, och i krutmängd. Det ÄR de "mindre potenta sakerna" med råge.
B!

Förvisso. Men man skulle nog kunna tona ner det en del till. Fingrar, händer osv ryker fortfarande.

Av inquam

Klart vi KAN. Jag skulle nog inte känna att "landet föll sönder" om privatpersoner inte kunde köpa starka fyrverkerier utan att det istället annordnades kontrollerade uppskjutningar för allmänheten att beskåda och man som privatperson endast kunde köpa mindre potenta saker.

Av inquam

@TobiasStockholm:
Sett över lång tid kanske ja. Men i närtid nej. Vi har haft löneökningar på några få procentenheter och ofta inte ens reallöneökningar. Ändå har bostadspriser stigit med tvåsiffrigt procentenheter. Det medför per automatik att vi spenderar mer på boendet. Sedan kan man självklart flytta fönstret man tittar på och se att det inte är något som stämmer för all tid.

Av inquam
Skrivet av murklor:

Informerade konsumenter will ju dock ha det som är bäst och gsync/freesync är ett perfekt exempel. När dom introducerades så gjorde freesync ett *extremt dåligt* intryck då gsync visade sig vara totalt överlägset både tekniskt sett och visuellt. Freesync hade begränsade hz interval och ren förskräcklig ghosting medans gsync såg perfekt ut. Dom som såg detta tänkte nog att ja, jag betalar extra för den där "stängda dyra gsync".

Hur det ser ut på dagens kort generationer tillsammans med dagens skärmar vet jag dock inte riktigt - eller för den delen om Vega förbättrar freesync med nya flashiga monitorer, vilket förstås skulle vara idealt.

Freesync I sig hade officiellt stöd för ett intervall som vida översteg GSync. Dåliga skärmar med snävt intervall är inget man kan klandra AMD för. Redan tidiga skärmar som valde att försöka göra det bra presterade i paritet med GSync men var, om modellen även fanns med GSync, ca 1000-1500 billigare. Tidiga tester gällande inputlag visade också att det var värre på GSync än Freesync. Men oavsett allt det så är det svårt att jämföra dem. Det är nämligen inte AMD mot Nvidia där. Det är en öppen standard mot något Nvidia håller låst. Nvidia hade både kunna tillåta andra kort att fungera med GSync och att själva stödja även Freesync. De hade även kunnat göra så att Gsyncskärmar kunde stödja Freesync. Något som för konsumenter hade varit något bra. Men det gör man inte då man skulle förlora greppet om de som köpt GSyncskärmar.

Av inquam
Skrivet av oouhdawg:

Jag har haft ALLA generationer AMD sedan 2012. Har haft alla generationer Nvidia sedan 2012.

80% av AMD korten har jag fått artifakter. 0 av Nvidia har jag fått artifakter.

100% av fallen har Nvidia levt upp till specifikationerna (utöver 3,5GB 970)

20% av fallen har AMD levt upp till specifikationerna. (Artifakter, värmeproblem)

Om nvidia har ett snarlikt kort som AMD men kostar 5% mer, så väljer jag det kortet före ett AMD, för att jag har G-sync, samt att Nvidia fungerar bättre i tex World of warcraft och liknande spel jag spelat.

Ska jag kontra det du säger med liknande attitityd låter det ungefär såhär:

Översättning: Jag förlåter min tjej oavsett hur många gånger hon är otrogen, då hon nu sägs vara mer trovärdig än en neutral lika snygg person.

Jag har haft ca 10 Nvidia kort sedan 2000 och 10 AMD kort. Jag har haft arefakter på kanske 2 kort under den tiden. Ett Nvidia 560Ti och ett ATi 1900XT, både för att de överklockades. Inget annat kort har uppvisat bågra problem.

Om du lyckas få artefakter på 80% av dina AMD kort så verkar det ju som att du gör något med dem då jag aldrig hört om någon som lyckats få artefakter på en så hög andel kort. Om detta var ett så stort problem som att 80% får artefakter utan överklockning så hade det stått om detta överallt.

Att Nvidia levt upp till specifikationer 100% av fallen, förutom när de inte gjorde det, betyder ju att de inte gjort det 100% av fallen. Även Nvidia har genom åren skapat kort som gått skollheta och dragit galet med ström. Men då varken AMD eller Nvidia anger temperaturer osv i sina specifikationer så är det svårt att se att de inte lever upp till "specifikationerna".

De enda stora sakerna jag tyckt illa om hos AMD senaste åren är referenskylaren till R9 290 som var för dålig samt deras DX11 drivrutiner som haft för mycket overhead. Kylaren i sig gör inte GPUn dålig och löses enkelt genom att köpa ett kort med annan kylare (då gick kortet i ca 60-70 grader under load istället för 95 grader). Drivrutinerna har AMD jobbat på och även om de haft fokus på DX12 och Vulkan så har deras DX11 drivrutiner blivit bättre. Så pass att en del gamla kort sett förbättringar på 10-20% och gjort dem bättre än de Nvidia kort de konkurerade med när de släpptes. Mina gamla Nvidia kort ser aldrig någon kärlek från Nvidia och förpassas till att sammla damm, medans AMD korten drar bättre nytta av sin prestanda och fortfarande är rellevanta.
Nvidia är inte dåliga och har gjort en massa bra kort genom åren. Men de har blivit lata och gör inte mer än de behöver. De supportar existerande kunder dåligt, låser nya "funktioner" till nya kort även om det med lätthet hade fungerat även på äldre osv.
Jag hoppas stenhårt på att AMD för en revival så vi når ca 50-50 i marknaden igen. Då kommer vi få se innovation igen och alla konsumenter kommer tjäna på det.

De enda som verkligen stått för innovation senaste åren är AMD med Mantle (som gick in i Vulkan och även tvingade fram DX12 hos MS), deras initiativ för öppna standarder med OpenGPU osv. Men de är för små just nu för att kunna få genomslag.
Istället fortsätter Nvidia släppa låste, stängda system som alla jublar åt. Men att en stor tillverkare som Nvidia kan släppa kort som inte stödjer en öppen VESA standard för adaptiv sync och inte ställas till svars för det är ju galet. Det hade krävt minimal effort från deras sida och de hade ändå inte beövt överge sin stängda, dyra, Gsync. Men de gör det inte eftersom de vet att om de "tvingar" folk som vill ha adaptiv sync att köpa en Gsync så minskar risken att de byter till ett AMD kort nästa gång eftersom deras skärm då inte funkar.
Bra för dem som företag, otroligt dåligt för oss konsumenter.

Och det är konsumenterna vi borde tänka på i första hand, inte företagen.

Av inquam
Skrivet av Fulgano:

Enda anledningen jag hoppas de lyckas är för att pressa ner priserna på Nvidias grafikkort.. skulle aldrig själv köpa ett AMD!

Skickades från m.sweclockers.com

Personer med den mentaliteten du har älskar företagen. Det möjliggör för dem att lägga ner så lite energi som möjligt och ändå sälja nya produkter. Jag har ägt massor med Nvidia och ATi/AMD kort genom ca 20 år och AMD har gjort en massa bra kort. Deras designval har varit väldigt smarta, något som blir tydligt när äldre AMD kort fortfarande är rellevanta i Vulkan och DX12 medans mitt 560Ti ligger och sammlar damm i garderoben.

När man jämför kort så har AMD ofta haft mer råstyrka, men tyvärr spenderat en del av den på extra overhead i sina DX11 drivrutiner. Något som dock blivit bättre och som inte är ett issue i och med de nya apierna. En video som demostrerar det hela rätt bra är: https://www.youtube.com/watch?v=uGXVMJztK4w

Det största problemet som AMD står inför är folk som fått för sig att de "aldrig skall köpa AMD" bara för att. Spelar ingen roll om de gör bra produkter med utmärkt värde för pengarna. Det är lite som Appleförespråkarna som vägrar inse hur mycket sämre Macbook Pro har blivit genom åren. Min 2013 kostade säkert 2ggr så mycket som en PC laptop med samma komponenter, men den hade iaf portar, 4 kärnig processor, uppgraderingsmöjligheter osv. Idag får de en tunn laptop som offrat prestanda för just tunnhet, oftast en tvåkärnig processor med HT, fastlött minne som inte går att uppgradera, ett fåtal portar som kräver adaptrar utan dess like. Men i deras ögon är Apple ändå alltid bäst.

Nvidia och Intel har fått lite samma status av konsumenterna. De kan göra liknande eller värre misstag som AMD gjort genom åren, men straffas inte alls av konsumenterna för det. De börjar, likt Apple, ägna sig mer och mer åt "vendor locking" och det enda konsumenterna gör är att jubla.

Företagen vill ha våra pengar, de kommer anstränga sig så lite som möjligt och låsa in kunderna så mycket som möjlig till kunderna börjar klaga. Det är uppenbart av exempelvis Nvidias handhavande de senaste åren. Mycket av det är naturligtvis smart ur ett affärsmässigt perspektiv. Men vi konsumenter skall inte göra allt vi kan för att företagens affärer skall lyckas. Vi skall göra allt vi kan för att vi konsumenter skall få ut så mycket som möjligt för våra pengar. Men istället för att vakna upp, kräva förändring och förespråka ett öppet och fungerande ekosystem på PC-marknaden så står konsumenter och jublar.
Om företagen vill ha våra pengar så skall vi inte blint ge dem de. Vi skall kritiskt granska och kräva det bästa för oss konsumenter.
Men vi verkar tyvärr idag allt för angelägna om att slänga våra pengar på "rätt märke" oavsett vad de producerar eller hur de säljer det.

Av inquam

Snabbt samtal till Bahnhof löste detta för mig. Sedan om man vill ha en massa publika saker så kan man ju lätt sätta upp en domän mot sin ip och rota olika underdomäner till olika servrar osv. Funkar ju till och med med dynamisk ip i så fall.

Av inquam

Då vi sett massor med år där prisökningar varit 10%+ och löneökningar kanske 2% så säger det sig självt att det inte kan hålla på i evighet. Det är en mattematisk självklarhet.
Vi lägger idag en större del av vårt lön på boende än tidigare. Detta leder till mindre kapital för konsumption, vilket på sikt kan påverka ekonomin i samhället då färre behöver jobba i affärer då färre köper, folk får mindre pengar att kunna spendera på konsumption och boende då de förlorar jobb osv.
Konstgjord andning, lånade pengar till konsumption osv kan hålla igång det hela, men det är ingen evighetslösning.

Alla som idag indikerar att om räntan går upp 1-2% så får de det tufft med bolånen visar hur illa det egentligen är med folk som lånat för mycket och räknat med att inte ammortera på lånen.
Lägg sedan till att om bostadsbyggande kommer igång ordentligt och bristen på bostäder sjunker så minskar också efterfrågan och således priserna på bostäder.

Men folk kommer försöka "tjäna" så mycket de kan medans de kan. Det är exakt det som utgör en bubbla. Att inte hållbara orsaker är vad som ligger bakom prisökningar utan "spekulation" och uppblåsning genom tex för dåligt utbud.

Av inquam
Skrivet av emeens:

@inquam:
Jag förstår din poäng men anser ändå att komma igång med exempelvis git är vettigt med tanke på att han/hon pratar om att utveckla med vänner inom snar framtid.

Man kan lägga repot på dropbox om man vill ha båda världar.

Edit: rebase är ett bra alternativ om man vill bli av med "skräpcommits" när man slår ihop koden.

/emeens

Ursäkta mig, men om du skriver "ändå anser att det är vettigt att komma igång med git" så förstår du uppenbarligen inte min poäng. Jag har inte sagt att han inte kan använda git (eller svn) när han skall koda med polare. Har inte sagt att det är en dålig idé. Vad jag säger är att det är för att lösa något annat än det TS primärt ber om och kan göras parallellt.
För att åstadkomma det TS vill, synka filer (I detta fallet kod) mellan ett par av sina egna datorer för eget bruk så är get, svn, mercurial osv långt ifrån optimala men med extrajobb så kan de användas. Att man kan komma ihåg att manuellt checka in filer när man byter dator och sedan köra rebase i git visar ju just detta. Det går, men är inte optimalt. Men det finns system skapade för exakt detta som är mycket smidigare för att lösa det problemet. Att sänkning sker automatiskt i bakgrunden är ju ljusår smidigare för just sänkning av mappar. Att de även kan användas parallellt med exempelvis got var något jag lyfte fram som en bra sak om TS börjar utveckla med andra eller bara vill ha sin kod i ett revisionshanteringssystem.

Så min poäng är rätt verktyg för rätt sak och kombinera där det gör nytta. Inte tvinga de fyrkantiga bitarna genom runda hål.

Av inquam
Skrivet av emeens:

Jag håller inte med.
I det enklaste av fallen kan man kontinuerligt checka in allt och pusha upp det på master, att dessutom få en historik på vad man har gjort underlättar. Detta är ganska likt att använda dropbox.

Fördelen med git är att man enkelt kan ha sin fungerade kod i exempelvis master och även checka in trasig kod i en separat branch för att enkelt kunna slå ihop koden när man är redo (merge).

Som andra har nämnt är det även meriterande att kunna använda git när han/hon söker jobb i framtiden.

/emeens

Det är precis detta jag talar om. Om syftet är att ha två mappar på två datorer synkade för att lätt kunna arbeta vidare vid den dator man råkar sitta vid så är detta extra rörigt. Att komma ihåg att checka in alla filer när man lämnar datorn bara för att ha den möjligheten är helt galet. Även om det GÅR att göra så är det en väldigt omständig lösning. Det är som att använda en skiftnyckel för att öppna en läsk. Det går men är långt ifrån optimalt. Dropbox och liknande tjänster gör PRECIS det man eftersträvar.

Att använda SVN, git osv på ett sätt som motsvarar detta kommer om något vänja en vid att använda verktygen "fel". Det finns inget fel i att använda dessa verktyg som de traditionellt används. Men det kan göras parallellt. Projekten kan synkas mellan personens datorer och fortfarande checkas in när det är lämpligt.
Om frågan hade varit att "synka" projektet mellan flera utvecklare så hade Dropbox varit en dålig idé. Men för en person att ha tillgång till sin kod på flera datorer i ett state som propagerar till alla datorerna är precis vad dessa system gör bra. Där är SVN, git etc inte alls optimala verktyg för arbetet. Det är en onödig tröskel för att åstadkomma något som via dessa verktyg blir krångligare än med exempelvis Dropbox.

Vad git gör bra och hur man använder det och hur bra detta kan vara att lära sig har inget med den ursprungliga frågan att göra och krockar på inget sätt med användandet av Dropbox, rsync, Own cloud osv för att synka ett dokument (eller i detta fall kod) mellan sina arbetsstationer.

Ser man inte hur användandet skiljer sig ifrån den ursprungliga frågan så har man antingen missuppfattat vad TS sa sig vilja åstadkomma eller så verkar man inte vilja använda rätt verktyg för rätt sak.

Jag har jobbat med olika revisionshanteringssyste i 15-20 år, inklusive CVS, SVN, Mercurial, Git osv. Jag har tidigare använt dem för enkel "synk" mellan min stationära och laptop. För att just synka så jag kan koda lite på min stationära och sedan lägga mig i soffan och koda på min laptop fungerar de till, men det är otroligt osmidigt.
Det betyder inte att verktygen inte är bra för att just hantera revisioner och historik.
Men en smidig lösning som möjliggör detta är dock tex Dropbox. Du kan sitta och koda på din stationära, frugan kommer och vill låna den och du tar din laptop och fortsätter precis där du var. Inget incheckande för att göra det möjligt osv. När du sedan har exempelvis en funktion klar (eller vad man nu har för policy) så kan man checka in i SVN, Git eller vad man nu kör. Ditt repo kommer då innehålla historik precis som om du suttit vid en dator och inte en massa "skräpcomits" gjorda bara för att du skulle kunna byta dator du sitter vid.
Då använder man två system för vad de var ämnade till och det fungerar ypperligt.

Jag förstår att man vill lära TS att hantera exempelvis Git. Men man verkar ha missat vad frågan gällde och istället för att ge ett svar på det tala om för TS hur han borde sköta sin revisionshantering.
Men det är lite som att, till en person som sitter i Windows och behöver ha en enkel webservern för att testa en site han utvecklat lokalt, rekommendera honom att först installera Linux och sedan komma med en lösning i Linux. Visst funkar det, men det är lite onödigt för att lösa personens problem.

Av inquam

På icke mekaniska lagringsenheter så kan fortfarande filer bli fragmentering då det kanske inte finns en enhetlig ledig plats som en fil kan sparas på. Dock är söktider konstanta och till skillnad från mekaniska hårddiskar behöver ingen läsare flyttas runt vilket tar en massa tid. Detta är vad man vill minimera med att lägga filerna i sekvens på mekaniska diskar. Då detta inte utgör något stort problem på solid state diskar så behöver du således inte defragmentera.

Av inquam
Skrivet av giplet:

Som ganska många här är inne på så är tex Git inte bara revisionshantering, det är mycket mycket mer. Min tanke är att man inte vill synka kod som inte kompilerar och/eller inte kör. Det man vill få in är ett arbetssätt där man arbetar i korta cykler där koden kontinuerligt uppdateras ofta och hela tiden funkar. Då har man lärt sig ett arbetssätt som man har nytta av om man tänker sig att jobba med utveckling i framtiden. Om man inte kan färdigställa en funktion till ett läge där man kan checka in den under en tidsperiod som man kan tänka sig att arbeta så ska man inte börja på den.

Kändes dock mer som att det personen efterfrågade var ett sött att arbeta på kod och när han måste lämna den datorn koden ligger på och kanske tar med sig en laptop kunna fortsätta där han/hon var. Dessa system underlättar då inte utan skapar närmare ett "hinder" eller används på ett sätt de primärt inte var tänkt.
Då passar Dropbox utmärkt. Man kan sedan checka in den kod man anser klar i lämpligt revisionshanteringssystem. Men som en mekanism för att möjliggöra åtkomst till kod man jobbar på på flera olika datorer man använder så är de inte det smidigaste valet.
Men det hindrar som sagt inte TS från att använda det för att hantera koden och checka in funktionalitet.