Inlägg

Inlägg som vompen har skrivit i forumet
Av vompen
Skrivet av lordcom:

Kolla denna tråden. https://cd-rw.org/t/linx-and-lamina-7-8-10-tablet-owners-thre...

På drp.su så finns även denna sida. https://cd-rw.org/t/linx-and-lamina-7-8-10-tablet-owners-thre...

Det var de sidor jag hittade på en enkel googling.

Ja jo dessa sidor har jag följt men får inte till det. Får nog testa ominstallation på nytt och verkligen följa steg för steg till pricka. Annars får det bli inskick för omformatering med Expertis Captechs image

Av vompen
Skrivet av Rouge of Darkness:

vad är det lite mer exakt för platta?

Lamina säger inte så mycket utöver vem som tillverkat plattan.

Oj förlåt! Skriver man en post 3-4 på natten så är man uppenbarligen inte så noggrann! haha
Det är en Lamina T-801B-NORD Tydligen så är det i princip exakt samma surfplatta som en Linx 8, bara ett annat brand. De har samma drivrutiner och komponenter i sig.

Skrivet av lordcom:

Det var lite tricky!

Lamina har ju inte ens en support sida på plats. Kommer att köpa in en själv i slutet på månaden.

Har du en återställnings skiva/usb?

Det jag kommer göra är att extrehera alla drivrutiner ifrån operativet innan ominstallation. Tänkte att du kunde göra samma sak om du har tillgång till en återställnings skiva/usb. Finns en del sätt att plocka ut drivare från windows. Här är en länk, https://www.tenforums.com/tutorials/68426-backup-restore-devi... .

Annars så kan du prova http://drp.su också.

Nej precis. Skickar man in surfplattan för ominstallation så har de en egen image med alla drivers inbakade, och på efterfrågan om de kunde skicka ut den här imagen så blev svaret nej, bland annat pga att modellen i fråga är så gammal att den inte egentligen har support längre...

Problemet är att jag köpte min platta som fyndex, inga tillbehör eller låda med alls (betalade förvisso bara 397kr för den), så jag har tyvärr ingen skiva eller sticka som ev skickats med i paketet.
Problemet är ju just det att det finns ju inga drivrutiner inlagda för de tre sakerna jag nämnde ovanför (touch, batteri och högtalare), och de listas inte som enheter i enhetshanteraren heller, varken som okända enheter eller att de finns över huvud taget, och ligger inte under dolda enheter heller. Och då blir det ju problem att extrahera något, eftersom att det inte finns något att extrahera. Det blir/är ju också svårt att installera drivrutiner eftersom att det inte finns något att välja som man ska uppdatera drivrutinerna för. Och det är där min fråga ligger; går det att på något sätt tvinga in drivrutiner så att den känner av vissa komponenter eller vice versa?

Gällande drp.su så kunde den fungerat, men när jag laddade ner och installerade drivrutinerna så sa installationen för de flesta grejerna att den inte kunde hitta någon enhet att uppdatera drivrutinerna för, och avslutades ganska snabbt. Så det känns som att windows inte känner av all maskinvara på rätt sätt...

Av vompen

Installera drivrutiner manuellt - finns ej några enheter

Hejsan i alla stugor där ute!

Jag har precis gjort en ren ominstallation (genom sticka gjord i creation-tool) på en Lamina-surfplatta och fått in äkta windows på den istället för det mobila "skräp" som är på den från start. Windows är aktiverat mm och de flesta drivrutinerna är installerade, men en hel del saknas och jag kan bannemej inte komma på hur jag ska bära mig åt för att installera dem.

Det handlar om högtalare, batteriindikator och touchpanelen framförallt.
Problemet med allt detta är att i enhetshanteraren så finns det inga "okända" enheter kvar. Allt som datorn/windows har hittat har den uppdaterat, men den verkar inte fatta att det finns fler grejer som behöver installeras.
Och pga att det inte finns några okända enheter eller kända enheter heller för den delen, så kan jag inte installera några drivrutiner varken manuellt eller automatiskt.

Den mest kritiska drivrutinen är ju utan tvekan batteriindikatorn som visar hur mycket batteriet är laddat och om det laddar alls. I enhetshanteraren så finns det bara en Microsoft AC Adapter men ingen controller av något slag (tex Microsoft Compliant Control Method Battery eller liknande), och då kan jag som sagt inte markera något för att uppdatera det eller installera något manuellt.

Så då är frågan om det finns något annat sätt att göra på för att installera drivrutinerna för de nämnda 3 grejerna?
Just med denna surfplatta så är det special minst sagt, men jag har hittat diverse drivrutiner (dels installationsprogram och även .inf-filer), men dessa vill inte fungera så bra eller inte alls, och ingen av dem verkar råda bot på problemen.

Tack på förhand för svar!

Av vompen

Tack alla för svaren ni har gett!

Får nog bli en liten disk av tangenterna med lite såpa/alkohol + vatten så man får bort fetterna från tangenterna, och sedan köra med någon typ av trasa/tops + tryckluft på självaste tangentbordet under tangenterna för att få bort hårstrån etc som ligger och äcklar sig under allt

Av vompen
Skrivet av Kossamu:

Ta bort tangenterna och lägg som i ett tvålbad och tvätta. När dom är borta kan du blåsa bort den mesta smutsen, resten kan du lämna. Det är ju trots allt tangenterna du ska trycka på, inte det som är under.

Förvisso, men man vill ju gärna att det ska se rent ut också Så tänkte när man ändå är igång så kan man göra det ordentligt!

Skrivet av Ratatosk:

Köpte två tvättbara Logitech som jag är mycket nöjd med, tråkigt nog säljer de inte längre dessa, man tycker att behovet borde vara stort.

https://www.dustinhome.se/product/5010651224/washable-k310---...

Inte för att jag vet hur det ska hjälpa mig men låter bra

Av vompen
Skrivet av Andreaz1:

@vompen: Det gör ingenting om du använder lite lätt tvålat vatten, så länge du inte har tangentbordet i gång när du tvättar det. Huvudsaken är att allt blir helt torrt innan du använder det igen. Det rekommenderar jag dock endast om du har planerat att skruva isär tangentbordet helt så att du har en chans att blåsa allt torrt med typ kompressor. Det gjorde jag själv med mitt gamla tangentbord två gånger.

Visst finns det andra vätskor som dunstar snabbare men ska du ha så mycket att du kan tvätta hela tangentbordet med dem kommer det att bli dyrt.

Makes sense på många punkter det du skrev... Så tvålat vatten är ingen fara då med andra ord, så länge det är torrt efteråt? Jag tänker mest att det kanske som sagt rostar eller eroderar efter några månader efter att man är klar med alltihopa (och låtit det torka så klart). Att fukten som blir utav det på något sätt förstör ytan på diverse delar som sedan går sönder... Men jag kanske övertänker det hela lite mycket?

Av vompen

Rengöra tangentbord - skölja?

Tjenare i stugorna!

Nu är det äntligen dags att rengöra mitt mekaniska tangentbord, ett Corsair K65 (gamla varianten), och det är en hel del som samlats där inne.

Enklaste alternativet som jag vet om är att köra med tryckluft och spraya rent det "lösa" skiten som ligger i mellan tangenterna, och sen eventuellt tandborste/pensel för att borsta bort lite annat.

Men däremot så tänkte jag att finns det något man skulle kunna skölja tangentbordet med? För att effektivisera processen så säga. Dvs göra något bad med någon ickeledande vätska av något slag och skölja rent? Vatten är ju direkt uteslutet för det är dels ledande och gör ju även att det rostar på fjädrarna om fukt som vatten stängs inne, och då är frågan om det finns någon typ av alkohol man skulle kunna använda istället som inte rostar eller som är ledande?

Tack på förhand för svar

Av vompen

Ruggigt bra pris på Quiet Comfort 35 II för 2990 på webhallen tom söndag.

https://www.webhallen.com/se/product/275494-Bose-QuietComfort...

Ca pris 3600-3800kr, lägsta just nu någon annanstans 3689kr.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4486607

Av vompen

Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Advanced (8 GB) på Elgiganten för 5790kr, lägsta 5990 hos närmsta seriösa.

Länk: https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/datorkomp...

Skickades från m.sweclockers.com

Av vompen
Skrivet av toe_cutter:

Tack själv!

En liten disclaimer, jag är amatör inom ellära, det jag kan är från att ha hängt över axeln på kollegor och läst på forum eller testat själv.

TLDR; använd vilken märkesladdare som helst, det tänker iaf jag göra.

Textvägg:
Jadu, min personliga åsikt är att köra på nästan* vilken laddare som helst, eller iaf vilken ampere. I mitt första inlägg i ämnet för sladden så testade jag med en laddare från Apple till iPhone 4 på bara 5V 1A och det lira bra. Laddade då från ~40-50% till fullt, laddaren blev varm men stängde aldrig av sig själv eller annat.

Någon "regel" har jag aldrig hört talas om. Fundera istället på hur många som har nån gammal laddare hemma och som utan att tänka på det använder en usbc-sladd i den, laddaren hade ändå rätt kontakt. Nä, nån smartare än mig har kommit fram till att det faktiskt går att göra så. Annars skulle Elsäkerhetsverket och dess namne i EU ha världens field-day med att förbjuda försäljning och varna folk.

*Dock! Det du bör se till är att ha märkesladdare minst, ingen no-name från aliexpress tex.

Amperetal får gärna vara så högt som möjligt, man vill ju ändå att det ska gå lite fort att ladda
Själv hittar jag inte mer än 2,4A eller 2,5A i butiker, och de trådlösa laddarna ger väl inte mer än 0,5-0,6A.
Nuförtiden har många prylar, om inte de flesta, nån sorts Fast Charge som då oftast växlar om (prylen ska stödja det också) till 9V och lite lägre ampere istället, så då försvinner en del av vitsen med att jaga laddare som kan mer än 2A på 5V.

Det jag ofta måste påminna mig själv om är att det kan stå hur många ampere som helst på en laddare, om inte prylen vill ha mer än 1A, så kommer den inte att dra mer ström än så. Dock är spänningen viktig att den matchar, för det får din pryl oavsett om den vill eller inte, med vissa följder.

Och som avslutning, sluta aldrig vara nyfiken. Men inte så mycket att det tar slut i en strut.

Jag tänkte mest just angående detta "Andvänd den bara med laddare som kan ge 3A för det är vad mobilen kommer kunna dra som max med denna." och att den verkar dra mer ström än normalt om man använder en 1A-laddare. Är det safe tänker jag att använda med vilken adapter som helst? Jag brukar ju använda original, Samsung, Belkin eller Aukey och inget annat "less known brand" eller "no brand".

Av vompen
Skrivet av toe_cutter:

Angående IKEAs USB-C - USB-A kablar (Lillhult (404.096.19)) och påståendet att de inte följde USB-C-standarden genom att ha en resistor med lägre Ohm-antal än tillåtet (56k Ohm) så har jag nu köpt fler (fanns 4st kvar i lådan när jag gick) inklusive en offergåva.

Det jag har kommit fram till är att kablarna är legit, där sitter en 56k Ohm resistor som sig bör enligt USB-C-standarden.

https://imgur.com/VYcKHfu.png
https://imgur.com/AuJuMJb.png
https://imgur.com/ABHshnw.png
https://imgur.com/JzayH2L.png

Den som vill se att resistorn sitter på rätt pinnar får köpa egen offer-kabel, det var pilligt

Innebär detta att det är safe att ladda med dem eller gäller samma regel som innan att man bara ska använda dessa med en nätdel som levererar ca 2A eller mer? Eller kan man använda valfri nätdel tillsammans med denna som vilken annan usb-c kabel som helst?
Tack för klargörandet för övrigt!

Av vompen
Skrivet av Skrotnisse92:

Visserligen sant, men att köpa en kabel med standard/teknik från 2000 känns sådär oavsett pris. Sen så är jag överlag tveksam till att köpa kablar med lägre nivå för lägre pris om man ska skicka ström igenom, säljs mycket skit.

Sant det med. Kabeln såg och kändes kvalitativ ut vid första anblick, men nu när man läser mer och mer om fundersamheter, tveksamheter och antaganden härifrån från de som granskat denna kabeln så blir man ju fett osäker.

Av vompen
Skrivet av Skrotnisse92:

Denna kabel är ju Usb 2.0 enligt länken, vilket gör det ganska lamt..

Om det är dataöverföring man ska använda det till ja, ska man bara ha det till att ladda telefonen så spelar det ju mindre roll, eller har jag fel?

Av vompen

Tack för tipsen allihopa, fick lite hjälp av farsgubben också och det visade sig vara en trög säkring. Dock är något annat skumt med förstärkaren så det får eventuellt bli en annan post om det.
Tack för hjälpen!

Av vompen
Skrivet av DeeJay1:

Jag var in på IKEA i Valbo (Gävle) idag och snubblade över väldigt billiga USB-C-kablar som kändes gedigna. Dom finns inte att hitta på hemsidan ännu och på hyllkanten stod det "Mini USB" och ett annat artikelnummer (404.096.22 istället för 404.096.19 som förpackningen visade), men priset på 39:- som stod stämde i alla fall.

39:- för en USB-C-kabel av IKEA-kvalitet till vrakpris, helt enkelt!

(Hittade den på den amerikanska sidan)
https://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40409619/

Såg denna post och var förbi Ikea i Bäckebol för att se om det fanns där med. Och tro fasen att det gjorde det! 39kr för usb-c kablar i tyg är ju sjukaste fyndet.

Skynda fynda!

Skickades från m.sweclockers.com

Av vompen

Säkring till förstärkare

Tjenare!

Jag håller på att installera ett ljud-zon-system hos styvfar, och allt baseras på Breathe Audios modell BA-6640M.

Märkte dock igår när jag pluggade in allting och försökte starta att något inte stod rätt till, och då visade det sig att säkringen i nätaggregatet hade gått (svart som döden).

I deras manual, som är på engelska pga amerikanskt företag, så skriver de att ersättnings-säkring är en sk "time delay fuse" på 4A/250V.
Så min fråga är egentligen vad fasen en "time delay fuse" översätts till svenska som? Är det någon specialare eller är det så enkelt som en trög säkring med samma specar?
Originalet som sitter i förstärkaren just nu är 3,15A/250V.

Och sen är ju frågan då vart man hittar dessa säkringar

Tack på förhand för svar!

Av vompen

Intressant, vad får dig att välja dessa?

Skrivet av Paddglutt:

@vompen: Har hört bra om dessa men har inte testat själv, var på väg att köpa dem med då jag älskar bas osv o dessa var recenserade till att vara ganska platta/neutrala så skippade jag dem. Men dessa kanske är något för dig då sen är dem ju ganska sänkta i pris xD Dock så är dessa för IPhone och vet inte hur dem fungerar med Android
https://www.icahemma.se/horlur-inear-ios-qjays--p-49567-c-181...

Jag har varit inne på dem också, men jag har ju S8+ och kan ju bli korvigt med mic/remote-delen... Inga andra?

Av vompen

Köpråd för in-ear hörlurar

Hejsan svejsan!

Nu är det som så att mina söta små rara Onkyo E700M har gått sönder. Har varit toknöjd med dem ända sen jag köpte dem. I mitt tyckte så spöar de skiten ur lurar som Sennheiser Momentum in ear samt Supra Nitro, då de sistnämnda i mitt tyckte har väldigt basigt och burkigt ljud jämfört med nuvarande Onkyo.

Så nu är frågan då:
Jag ska köpa ett par nya tänkte jag, men vilka? Som ni kanske kan utläsa av ovanstående rader så dras jag mot ett balanserat ljud. Kanske inte helt platt, men inte helt "förvrängt" som Sennheiser eller Supra som är betydligt basigare i ljudet än vad Onkyo är.

Så vad är era råd? Priset bör ligga runt 900kr, helst inte mer, men kan eventuellt gå upp till 1000 om man får ett rejält mycket bättre par lurar.

Tack på förhand för svar

Av vompen

Jays Q-Jays för 999kr hos ICA Hemma.

https://www.icahemma.se/horlur-inear-ios-qjays--p-49567-c-181...

Brukar i runda slängar ligga runt 3000kr.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3261658

!!OBS!! Detta är endast iOS-versionen. Vet inte hur stor skillnad det gör, men brukar vara volym-reglagen/micen som brukar strula på Android av egen erfarenhet.

Av vompen

Skriver som någon innan, detta bör väl vara ett solklart brott mot GDPR? Någon som vet hur man går tillväga? Känns ju inte jättebra även om det utlovas att inget har spridits...