Inlägg

Inlägg som vompen har skrivit i forumet
Av vompen
Skrivet av DeGreeZ:

Juste, du behöver lägga till en tom ssh fil i SDkortet. Skapa en fil, döp den till ssh och sen ska du kunna ssha till den

Har testat detta, men fungerade inte. La filen på sd-kortet, stoppade in i RPin, startade upp den sen var filen borta som det stod i beskrivningen att den skulle vara. Men sen händer inget mer.

Skrivet av Söderbäck:

Lite osäker på exakt vad du testat, mwn SSH är ju inte ingång som standard i raspbian längre.
här finns beskrivningar på hur du smäller igång det igen:
https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/

Skickades från m.sweclockers.com

Har just följt de stegen bland annat och den ger ifrån sig att SSH är igång/aktiverat etc, men uppenbarligen är det något som strular för det fungerar inte att koppla upp sig...

Av vompen
Skrivet av DeGreeZ:

Hej! Är det så att du kör headless? Eller kan du koppla upp mot en skärm och logga in med samma användarnamn och lösenord?

Är uppkopplad mot skärm med tangentbord och mus! Misstänker att du menar logga ut på RPIn och sen logga in med samma uppgifter som jag skriver in i Putty eller?

Skrivet av gonace:

Har du testat att installera om Raspbian och börja om från scratch? Just "Access Denied" känns kanske lite mysko men om jag inte minns fel har Raspbian by default SSH låst.

"As of the November 2016 release, Raspbian has the SSH server disabled by default. It can be enabled manually from the desktop"
https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/

Har en helt fräsch installation sen igår natt. Fick formatera om + installera om Raspbian pga den hängde sig mitt i installationen första gången...

Av vompen
Skrivet av fisken92:

Har du installerat SSH-tjänsten, trycker du i SSH i putty?

sudo apt install openssh-client

sudo apt install openssh-server

Nej enligt nätet ska det vara förinstallerat men avaktiverat som standard i Raspbian och att man får aktivera det manuellt med diverse kommandon i terminalen i Raspbian. Men om det är så enkelt så är det ju gött. Får testa det iaf.

Av vompen
Skrivet av Haptic:

kommer du in med det om du provar lokalt? dvs med skärm å tangentbord.

Hur menar du nu? Menar du på RPIn lokalt eller vart tänker du att jag ska testa?

Av vompen

Raspbian + Putty = Access Denied

Hejsan svejsan!

Håller för fullt på att försöka koppla upp min RPI3 genom ssh på mitt wifi-nätverk här hemma. Har fått det att fungera för ett bra tag sen när jag körde enbart OSMC på maskinen, men nu när jag installerat Raspbian så kan jag verkligen inte få till det.

Har testat allt jag hittat på nätet, alltifrån att ändra root-permission på RPIns ssh_config-fil, ändrat lösenord, ändrar portar fram och tillbaka, fixat statisk ip i routern. Har testat precis allt men det vill inte fungera.

När jag startar putty så får den upp terminalen där jag ska skriva in användarnamn och lösenord. Skriver in standard-uppgifter (use: pi, pw: raspberry) som jag inte har ändrat vad jag vet, men när jag skriver in lösenordet så tuggar den i några sekunder, sen ger mig "Access Denied" och så kommer jag inte vidare.

Har någon en lösning på vad man gör i ett sånt här fall? Har letat som en idiot ända sen igår kväll, halva natten och under hela dagen idag men inte hittat något vettigt alls.

Tack på förhand för hjälpen!

Av vompen
Av vompen

För den som behöver extra-kablar till sina iOS-enheter, titta hit:

5-pack lightning-kablar för 79kr, ordinarie 349kr.

Osäker på märke och kvalité, men med tanke på att Apples original-kablar inte är så jäkla bra själva så kan man väl knappast gå fel här

Av vompen

Nu har Elgigantens Black Friday-erbjudanden gått ut till folkmassorna. Och dessutom startar rean redan vid 22:00 imorgon, och varuhusen öppnar redan klockan 07:00.

Tex kan man hitta Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Advanced (8 GB) för 5390kr, även om Elgiganten är lägst även där på 5790kr så ligger närmsta aktör runt 6k

En rätt så fräsch OLED för 14990kr, ordinarie 24990kr, närmsta på prisjakt runt 20k

Sen finns det lite mer att kolla på
God tidig jul på er

Av vompen
Skrivet av ågren:

El-Giganten kör en 'PC-helg' med bl.a.:

Corsair Vengeance DDR4 RAM 16 GB (2666Mhz) för 1295kr när de redan tidigare var billigast med sina 1395kr.
Prisjakt (närmast i pris 1449kr @ NetOnNet)

Gigabyte GeForce GTX 1080 WindForce OC grafikkort 8G för 4995kr.
Prisjakt (närmast i pris 5399kr @ Inet m.fl.)

Acer Predator Z301C för 5555kr.
Prisjakt (närmast i pris 8107kr)

OBS! Info om monitorn finns i spoilern!

El-Giganten anger Acer Predator Z301C som modellnummer men enligt specifikationerna är det full HD vilket stämmer överens med Acer Predator Z301CT som länkats ovan. Längre ner listar de dock upplösningen som 2560x1080 så kolla upp vilken modell det är innan ni köper (fast ultrawidemonitorer kanske räknas som full HD med 2560x1080?). Acers modellbeteckning bmiphzx är dock densamma.

I övrigt ser de identiska ut (bortsett från 1920x1080 vs 2560x1080) så jag förstår inte varför de använder en annan modellbeteckning, vanligtvis gör man det för att kunder inte ska kunna jämföra priser eller nyttja prisgaranti men i det här fallet verkar de vara betydligt billigare än konkurrenterna även om det bara finns ett fåtal återförsäljare som säljer denna monitor.

Googlar man på bmiphzx kommer man till Acer Predator Z321Q men då stämmer inte information om storleken istället...Söker man istället efter modellbeteckningen UM.CZ1EE.001 finns en produktsida för monitorn på Acers hemsida: https://www.acer.com/ac/en/GB/content/predator-model/UM.CZ1EE...

Mycket märkligt och någon som är bättre insatt får gärna förtydliga i kommentarstråden.

Dold text

Jag vet att ibland så beställer diverse företag in något varierande produkter från tillverkarna, därav att man kan hitta ungefär snarlika tv-apparater på elgiganten, netonnet m.fl, fast det skiljer någon bokstav hit eller dit och därmed också någon tweak på självaste produkten.
Så jag tror inte det har med att man vill undvika att kunder använder prisgarantin, utan snarare att man vill ha en produkt som är samma som andra butiker fast något marginellt bättre på något sätt.

Sen ska jag inte säga för mycket, det kanske inte är någon nämnvärd skillnad på de monitorerna du skrivit ut, men det kan vara

Av vompen

ASUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB Turbo för 6999kr

https://www.inet.se/produkt/5403280/asus-geforce-gtx-1080-ti-...

Av vompen

Vet inte vad som hände men nu helt plötsligt har det hoppat igång och kommer åt allt nu utan lösenord eller användarnamn någonstans Tack för all hjälp ändå!

Av vompen

@Aene:
Jag tänkte på det också, när jag går via ssh och går igenom mapparna på pin så finns det två stycken smb-configs, ska man ändra bägge eller bara den ena, och i så fall vilken?

Av vompen

@Aene:
Hmm... Nu har jag iaf fått upp hårdisken, men när jag försöker komma åt den och osmcs "root"-mapp så kräver den lösenord, vilket den inte gjort innan. Tidigare har den bara bett om användarnamn + lösen när man ska gå in på hela nätverksenheten (hela pin) och då har det fungerat med raspbbery och pi som user och pwd, men nu ber den om något helt annat då dessa uppgifter inte fungerar när jag väl ska gå in på hårddisken... Har testat osmc och osmc som tydligen potentiellt varit rätt, men icke.

Av vompen

@Aene: Vi testar så får vi se

Av vompen

@Aene:

Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on devtmpfs 369672 0 369672 0% /dev tmpfs 374792 9856 364936 3% /run /dev/mmcblk0p2 15022000 1660932 12574944 12% / tmpfs 374792 0 374792 0% /dev/shm tmpfs 5120 0 5120 0% /run/lock tmpfs 374792 0 374792 0% /sys/fs/cgroup /dev/mmcblk0p1 244988 32459 212530 14% /boot /dev/sda1 976760532 409263236 567497296 42% /media/VN's eHDD tmpfs 74960 0 74960 0% /run/user/1000

Av vompen
Skrivet av Aene:

Ja, det borde funger om du ändrar /filmer till var du nu har din disk monterad. Starta sedan om samba. Hur ser det ut då?

Hur vet jag vart disken är monterad? Är det bara disknamnet eller vad ska jag söka efter? Och vart får jag fram det?

Av vompen
Skrivet av Aene:

OK, så då delar du egentligen inte ut den där externa hårddisken...?

Det verkar ju inte så... Hur går jag då tillväga med det? Skriver jag in den koden du länkade förut i samma smb-config på min pi eller hur gör jag enklast?

Av vompen

@Aene:

Så här ser min smb-config ut på pin:

[global] preferred master = no local master = no domain master = no client lanman auth = yes lanman auth = yes socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_RCVBUF=65536 SO_SNDBUF=65536 lock directory = /home/osmc/.smb/ client use spnego = no client ntlmv2 auth = no name resolve order = bcast host

Av vompen

Hittar inte hårddisk genom SMB på dator?

Tjenare!

Jag kör en Raspberry pi 3 med osmc i vardagsrummet och har en hårddisk inkopplad till den med filmer etc. Vad jag vill ha möjlighet till är att kunna föra över ny media (filmer etc) från datorn via SMB till hårddisken direkt, istället för att behöva ta ur och sätta i hårddisken i pin/datorn.

Problemet är bara att jag kan inte se hårddisken i pin från datorn. Det verkar som att den inte är mountad, men när jag försöker mounta den genom ssh-kommando på datorn så säger den att det inte går för att den antingen redan är mountad eller för att den används.
All media som ligger på hårddisken syns i pin när hårddisken är kopplad. Jag kan även se allt som självaste pin har lagrat på minneskortet genom smb på datorn, men kan alltså inte således se den externa hårddisken.

Vad gör jag för fel, och vad behöver jag göra för att få igång detta?

Tack på förhand för svar

Av vompen

Då kan dem ju fan se till att ha bättre gratisspel varje månad. Jäkla skräp det är just nu och en prisökning på det utan några extra grejer är skandal...

Skickades från m.sweclockers.com