Inlägg

Inlägg som igelkotte har skrivit i forumet
Av igelkotte

Säkert en dum fråga som besvarats 100 gånger tidigare men varför kör man dx11 som standard när dx12 finns? Jag kan i alla fall inte minnas att man hållit kvar en sån gammal standard så länge när det finns en nyare version.

Av igelkotte
Skrivet av Sidde:

Sannolikt ingen publik ip då. Och du har säkerligen också en router som delar ut ditt nät till dina datorer. Det gör att anrop från internet som inte ansluter tillbaka genom upprättade sessioner du redan har kommer blockeras. Alltså alla script där ute som försöker exploita dig kommer bli nekade.

I vissa fall kommer det märkas på trafikmängd. Inte nödvändigtvis dock.

Men kör man Windows är risken att man får dålig mjukvara genom att det bundlas med ett program större. Eller om man laddar hem folks minecraft-moddar osv.

Japp har router. Men jag undviker ladda hem konstiga saker så det är nog ganska lugnt då

Av igelkotte

Tack för svaren @Sidde @Louwsy Shroom
Men själv sitter jag på ett mobilt nätverk hemma och då sitter inte jag på publikt ip? Eller förstår jag saken fel. Surfpotten med mobildata borde väl springa iväg också utifall att någon skulle vilja göra intrång? Åtminstone stjäla ens data eller använda den som någon cryptominer? Kanske inte tar så mycket data att hålla koll på en i alla fall.

Av igelkotte
Skrivet av Sidde:

Ja, men du blir sannolikt inte så påverkad eftersom du uppdaterar sannolikt webbläsare+operativsystem.
Hade vi levt i den värld vi hade för 20år sedan då folk körde samma webbläsarversion under mycket lång tid, då skulle det oerhört snabbt dyka upp sidor som exploitar din dator.

Testa tex att sätta en WindowsXP-dator utan brandvägg från internet och se vad som händer.
Eller för den delen vilken version av windows som helst som har en patchnivå äldre än Mars 2017.
Datorn kommer bli hackad inom någon timme om du sitter på en publik ip.

Vad innebär det att datorn blir hackad och hamnar i en publik ip och hur kan man se det? Kommer dom att komma åt hela ens hårddisk, ta kontrollen över datorn eller se ens surfvanor?

Av igelkotte
Skrivet av Svensktiger:

Vad höga temperaturer som är "inom specifikationerna" gör med hårdvara på lång sikt vet ju alla som pysslar med just äldre hårdvara.
Men det sk*ter ju tillverkarna i då dom räknar med att tillräckligt många kort håller hela garantitiden för att det skall vara lönt det för dom.

Framförallt användaren eller konsumenten får psykbryt och hörselskador pga original fläktens ljud ser jag som största hotet. Datorkomponenter går ju alltid byta ut.

Av igelkotte
Skrivet av Burks:

Mitt nätverk är helt uselt, men jag kan använda min ps4 utan problem. Som oftast så stänger jag av wifi på min ps4 så slipper system försöka ansluta till diverse ställen i evigheter när jag sitter där på en låst loading skärm..

Skickades från m.sweclockers.com

Såg först nu att du skrivit. Men det funkar utan uppkoppling altså. Dom nya spelen man köper innehåller dom en uppdaterad fw eller måste man ladda ner den då för att spela?

Nu är det i och för sig pc det gäller och lite ot men GTA5 blev också det sista pc spelet jag köper. Då det för det första låg typ på 10 dvd skivor och det räckte inte var tvungen att ladda ner säkert 10-20 gb till. Inte nog med det spelet går att spela offline typ 3 gånger eller om det var med 3 dagars mellanrum sen var man tvungen att logga in. Och då för att spela spelet igen var man tvungen att kanske uppdatera 5 gb till *suck* Som alternativ får man ta med sig datorn till någon som har bra uppkoppling och uppdatera...

Av igelkotte

Det hade varit lite smått fränt om Intel kom med något bra grafikkort som klår Nvidia. Och att AMD halkar efter ännu mer där, men har sen tronen på cpu sidan. Det skulle bli ombytta roller

Men nu tror jag inte att det blir så.

Av igelkotte
Skrivet av Ryzer:

Jag tycker helt tvärt om. SweC är tydligt AMD-sided om man ser till användarna.

Dom kan inte erkänna att en över 2,5 år gammal 7700k (5ghz), fortfarande slår nya Ryzen i de flesta spel.

Hoppas jag inte fördärvar diskussionen men jag tycker många ändå håller med att Ryzen presterar sämre i spel än gamla Intel cpuer. Men Ryzen slår Intel hårt väldigt hårt på många andra ställen. men på spel så är den efter som sagt. På gott och ont får man välja det som passar en bäst Men jag tycker inte man ska säga att någon presterar kasst eller så, både AMD och Intel gör fantastiska cpuer. Speciellt kul är det att AMD har lyckats komma tillbaka så mycket som dom gjort ändå.

Av igelkotte
Skrivet av Dual-Tjur:

@igelkotte:

alltså i singel core och spel var den ju toppklass.
och i multicore var den också topp. 2700X var ju den närmaste konkurrenten.

Topp vet jag inte, marginellt bättre skulle jag kanske kunna säga om multicore, men jag tycker dom drar rätt jämnt. Och då är eller var det också till det dubbla priset.

Av igelkotte
Skrivet av Dual-Tjur:

Helt fel. Läs 9900k recensionen på nytt.

Jag dubbelkollade nu, men jag tyckte inte det förändrade min syn på saken dessvärre.

Av igelkotte
Skrivet av Dual-Tjur:

9900K UTMÄRKT
9700K BRA PRODUKT
9600K NULL

3600X UTMÄRKT
3600 BRA PRODUKT

Att 9900k inte fick toppklass måste vara den största parodi i historien i SC

Den halkar väl efter rätt mycket i flertrådsprestanda i alla fall. En topp processor borde prestera bättre där tycker jag.

Av igelkotte
Skrivet av Paddanx:

Jo, jag förstår den biten 100%. Vi kan inte alla alla saker, utan man får helt enkelt förlita sig på att andra får hjälpa en när man behöver det.

Med det mesta i tillverkning har du dock alltid en high-end nivå, en botten-nivå (överblivet) och sedan har du ev flera mer eller mindre prisvärda steg mellan. Det är ju här kunskap verkligen lönar sig, och tyvärr kommer säljaren i en butik inte alltid göra det rätta heller, för han lever på provision, så han vill sälja dig high-end, eller det som de tjänar mest på.

Detta är ju varför oberoende kunskap/hjälp från tex forum som Sweclockers kan vara guld värt. Svåra är att skilja på vad som är vettigt råd och inte. Alla råd är inte goda råd, helt klart. Och jag skulle personligen inte säga att alla måste ha värsting delar.

Jag själv har ena speldator med gammal Haswell 4790k överklockad, gammalt 1600Mhz DDR3 RAM, överklockat till 2133 med tajtare timings och R9 290 kort, också OCat både VRAM och core och 1TB+ SSD. Min kunskap gör att jag kan köpa lite billigare/enklare moduler och själv leka upp vad jag vill ha. Men vi pratar 5 år gammal CPU, GPU och RAM jag köpte på rea för 4 år sedan.

Den spelar än 1920x1080 spel förvånansvärt bra även idag, så även om delarna kostade en hel del nya, sett på livslängden, är det värt en hel del än. Finns folk som än idag sitter på sämre PC och försöker spela. Så ibland lönar det sig på sikt att lägga pengar nu. Jag håller själv på att sakta köpa ihop nästa 5års projekt nu.

Och just här är ofta vad okunniga gör fel med sina datorköp. De köper det billigaste, som är botten-skräpet, och sedan får de en dålig prestanda, och 1-2 år senare får de punga ut nya pengar. Mitt val ovan är kanske inte bästa heller, utan något mellan dessa två bör ge mest för pengarna.

När jag hjälper andra dock så får man baserar rådet på vad man tror de kommer tjäna mest på över tid. Dvs, ge dem råd på delar som de kan använda 5+ år, och det kan lätt vara värt mer. Men är de okunniga kan man inte ge dem rådet att överklocka allt, då detta är sällan något de orkar med/klarar av, utan man får tänka om och kanske sikta på 3år+ med mindre förbättringar iaf.

Så kan du inse att kunskap om vad man köper inom PC är värt 1000-lappar många gånger om, så har du gjort ett av de största förbättringar du kan göra. Dvs lyssna på goda råd, även om det blir några extra 100-lappar.

Kanske inte så dum ide, men det är svårt att göra en som är perfekt och visar allt.
Dock har de börjat ta med snabbare minnestester i flertalet GPU/CPU tester, vilket visar att det gör nytta. Det krävs tester i flera nivåer och även prisklasser. Men det finns lite tester på nätet du kan titta på.

Sen kommer du inte få nytta av att köpa dyraste minnet heller, och en som köper 2080 - 9700/3700X tex kommer ha mer pengar till snabbt RAM än en som köper 9400/3600 och ett beg 1060. Men det lustiga är, om du har klenare CPU/GPU gör snabbt RAM faktiskt mer nytta än på kraftigare system. För du ligger närmare minimum nivån, blir alla flaskhalsar väldigt tydliga där CPU inte har marginalen att täcka upp. Så för budget system är det faktiskt viktigare än många tror.

Ett ex som hände förra veckan var en med gammal 2700X CPU och 3000 CL16 RAM som var fast på gammal BIOS, och kunde då bara få 2666 CL16. Han hade dippar i spelet ner till 40-ish som var märkbart stutter. Flera av oss gav rådet att byt RAM/OCa (först i tron att han hade 2666 bara). Vi insåg sen att han hade okej RAM.

Men efter lite djupare dykning så förstod vi att det var gammal BIOS som hindrade hans RAM från att fungera i rätt frekvens. Han hittade ny BIOS, och fick upp dem i 2933 CL16, vilket är väldigt nära stock. Resultatet blev märkbart direkt. Stutterna försvann, min fps är nu 70+ FPS och prestandan märktes... Så bara så lite skillnad som 266Mhz var det som behövdes för att få bort flaskhalsen.

Nu senast skulle han försöka "överklocka" dem för att få CL14... vilket ger mer prestanda om det lyckas. Spel är ofta glada för låg latens (svarstid) mot RAM, och det är nu vad både Intel och AMD verkar satsa på... mer cache i CPUerna, för att lasta av RAM. Kontorsprogram/surf, spelar mindre roll dock, men lägre latens är aldrig något negativt på prestanda om allt annat är samma.

Så mitt råd är som sagt, latens beräkning. Förkortat: 2000 / "DDR frekven" * Cas Latency (CL) = latens (ns). Det säger inte allt, men det ger en väldigt bra fingervisning i hur bra modulerna är. Och det fungerar på allt från DDR1 till DDR4+, då det är samma teknik i grunden.

Om vi tar fallet ovan: 2000/2666*16 = 12ns = stutter i hans fall.
2000/2933*16 = 10.9ns. Dvs ca 10% lägre latens. Detta räckte för att få upp prestandan, med detta och ynka 266Mhz.

Som jag gav råd ovan, sikta på strax över 10ns för budget. Prestanda nivå, sikta på 9ns eller lägre (typ för 3900X/9900 eller what-not). Har du detta bara i huvudet när du väljer RAM, har du gjort bra jämförelse att börja med. Sen kan man naturligtvis välja ännu bättre/sämre beroende på moderkort/CPU osv, och vad du ska med det till.

Så ser man det som 40 vs 70 min FPS stutter är ju lätt värt med bättre RAM om du lägger 1000-tals kronor på hela systemet. Och dessa stutters får dig ju att vilja uppgradera tidigare, vilket är varför det blir dyrare att snåla. Sen om nu pengarna är tajt, så ta begagnat. Det kräver mer kunskap och jobb, men du kan verkligen få mycket för pengarna om du gör rätt.

Man får tacka för svaret. Jag såg någon jämförelse video på Ryzen 3 och då såg det ut som det svängde en aning beroende på minne, men var bara klockfrekvensen som stod uppskriven på minnet. Men det såg ut som att i vissa spel presterade ett snabbt bättre och tvärtom i andra. Det gör verkligen inte saken lättare heller...

Av igelkotte

Nu har någon frivillig här chansen att ta jobbet och styra upp AMD, det är ju många verkar tycka det vore en enkel uppgift. Drömmen om att Skapa Intel spel dödaren närmare än någonsin

Av igelkotte
Skrivet av _Merc_:

pff, intel kommer nog inte över rx 580 prestanda. Köper hellre nvidia än en intel gpu. Dem behöver leverera rx 5700xt prestanda vid 2000kr för att det enns ska övervägas.

Va du menar väl att den måste leverera RTX2080 prestanda? Löns det ens konkurrera mot AMD som ändå inte kan leverera prestanda så att någon blir nöjd?

Av igelkotte
Skrivet av Tip Top:

med andra ord gör dom en intel med nu då ,, z370 till 390

men men det är ju AMD så då är det väl ok att göra

Jag tycker i alla fall att blir man slagen så har man rätten att slå tillbaka

Av igelkotte

Första gången jag hoppat över en konsolgeneration, lär blir fler också. Då behovet av bra internetuppkoppling är ett krav. Man är väl en bakåtsträvare, men jag är inte det minsta intresserad av att spela online heller.

Av igelkotte

"I inlägget står också skrivet att samtliga spelplattformer ska ha stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing vid det laget."
Bara Sony och Microsoft nämns... Nintendo då?

Av igelkotte

Är det inte så att Intel fortfarande har mest marknadsandelar på gpu fronten än? Jag kan i alla fall tänka mig att Intel lyckas komma med något bra grafikkort som typ matchar AMD/Nvidia så kommer dom nog att ta mycket mer marknadsandelar. Intel är ju trots ett mycket mycket starkt varumärke.

Av igelkotte
Skrivet av Paddanx:

Jo och som jag sa i ett annan ovan svar bör man tänka lite på vad sakerna är värde i nästa behov också.
Folk som snålköper gör ofta den missen pga okunskap, och det slutar med att det kostar mer när de sen ska uppgradera än det gjort från början. Så dessa sparade 100kr blir snabbt 1000-lappar i ny utgift när du behöver uppgradera.

Folk som jag, jag kan verkligen inte mycket om ramminnet. Tittar typ bara på vilken typ av ddr det är och vilken frekvens det jobbar i. Annars brukar jag i regel fråga dom jag köper från om det passar moderkortet och processor, så man ska slippa en massa problem med kompatibilitet.

Kanske Sweclockers skulle kunna göra någon artikel på ramminnet där det gås igenom vad allt betyder, prestanda tester och kompatibilitet osv?

Av igelkotte
Skrivet av Paddanx:

Att köpa vettigt RAM är rätt bra investerat idag. För det kostar inte många 100kr extra, och du får 10% mer prestanda för struntsumma. Sen självklart ska du inte köpa dyraste prestanda RAMet, utan titta på prisvärt 3000-ish Mhz så får du faktiskt bra prestanda för pengarna. Och vill du sen uppgradera CPU/GPU, har du inte RAM som flaskhals...

Det är nämligen inte 2133 i sig som är problemet, utan latensen på detta RAM. Ofta har du 2133 CL14-16 som i bästa fall är strax över 13.1ns latens. 3000 CL16 som ofta är rätt prisvärt ger dig, ca 10.67ns, eller ca 23% lägre latens. Och just latens är varför många tittar ens på en Intel CPU... för latensen ger prestanda. Så du bokstavligt talat kastar prestandan i toan, med dåligt RAM.

Mitt råd är, sikta på runt 10ns-11nm för prisvärt, och 9-10ns för lite mer prestanda.
Hur räknar du ut det?
Använd formeln: 2000 / DDRfrekvensen * Cas Latensen, det ger dig svaret i nano sekunder, och lägre är bättre.

Problemet är väl också att dom där extra 100 kronorna inte låter mycket, men många bygger nog en komplett dator, och med det resonemanget så blir det lätt också "jamen lägg på 200 kronor mer på cpu och du får 10% extra prestanda", "köp ett värre nätaggregat för 300 kronor extra och det blir tystare..." Ja du kanske förstår dom där extra 100 kronorna blir fort 1000 lappar.
Men jag förstår att dom som känner dom har råd och är entusiaster tvekar inte på nånting dyrare, men jag tror dom flesta mer genomsnittliga datoranvändarna inte tänker så.