Inlägg

Inlägg som pucko har skrivit i forumet
Av pucko
Skrivet av perost:

I det här fallet så var det nog inte möjligt att buda ö.h.t., för likt företag brukar göra på Tradera så ser det ut som att de kört med fast pris och "köp nu" istället för auktion. Det syns inte på annonssidan som länkades, men kollar man på företagets avslutade annonser så har de bara såna annonser.

Tillägg: Och TS skrev visst tidigare i tråden att det var fast pris ser jag.

Japp. men jag kan inte se att någon av de andra undantagen som räknas upp under §11
ens är i närheten av att ha bäring här heller så....

Av pucko
Skrivet av Joerå57:

Hej.

Jag köpte ett nytt grafikkort via Tradera från ett företag
https://www.tradera.com/item/341372/622709779/helt-ny-gigabyt...-

Kan sluta med läropengar. Då jag missade texten: ånger gäller ej. Oavsätt hur det slutar i det här så kan min historia avråda andra att göra samma misstag att köpa från detta företag.

Det började med att jag kontaktade säljaren med lite vanliga frågor, och fick då ett väldigt oprofessionellt svar. Jag meddalade då att jag önskade ångra beställningen. I detta läge var varan ej skickat från säljaren. Företaget svarade att dem nekar till ånger och hänvisar till:

"vänligen noter att köpt aktion "622709779" är skriftligt undantaget från ångerrätt, detta finner ni skrivet på svenska rakt ut i köpt aktion. Detta enligt lag och undantag som ges via 2 Kap, 11 § under Lag (2005:59)."

Googlade lagen som den hänvisar:
Undantag från ångerrätten

2. avser en vara eller tjänst vars pris beror på sådana svängningar på marknaden som näringsidkaren inte kan påverka och som kan inträffa under ångerfristen.

Tyckte att detta kändes absurt. Om inte ångerrätt gäller här, när gäller den. Kan ett företag bara skriva att ånger inte gäller och sedan är dem undantagna. Det är inte guld eller bitcoins jag har köpt.

Jag lämnar då ett dåligt omdöme på tradera där jag skriver: säljaren nekar ånger på betald men ej skickad vara, måste driva tvist via klarna/tradera

Säljaren ringer via telefon och hotar att jag kommer förlora i tingsrätten och att dem kan få mig svartlistad från tradera pga omdömet. Men säger sedan att dem skall acceptera min ånger. Jag ber om skriftlig bekräftelse men får aldrig det. Och blir sedan nekad igen via Tradera chatt några dagar senare.

Detta är fortfarande en ånger på en vara som inte ens är skickat från säljaren.

Tradera tar bort mitt omdöme 2 gånger utan kommentar. och när jag ringer till tradera och klagar att mitt omdöme är borttaget så hänvisar dem till ett mail som säljaren skickat till ifrån Konsumentverket där det bedöms att jag inte har ångerrätt pga den lagpunkten. Så jag får inte lämna dåligt omdöme om säljaren.

Roliga är att jag själv ringde konsumtverket tidigare för jag var nyfiken, och dem då meddelade mig att jag hade ångerrätt oavsätt vad säljaren skrev på tradera.

Traderas egna info om ångerrätt vid köp från företag:

https://info.tradera.com/sakerhetscenter/regler-pa-tradera/an...

Aja, får se vad som händer. Men störigt är det.

Ja auktioner kan vara undantaget. Men inte i detta fall. (dvs om det är möjligt att delta i auktionen på plats) så gäller inte ångerrätten. Vid en nätauktion gäller den. Bolla det tillbaks till Tradera och företaget att de bör läsa lagen ordentligt.

Lag (2005:59) om distansavtal

Kap 2:

Under: Undantag från ångerrätten

11 §

10. ingås vid en auktion, om det är möjligt att delta i auktionen även på ett annat sätt än genom att använda ett medel för distanskommunikation.

För jag antar att det bara varit möjligt att buda via nätet och inte befinna sig på plats.

Du kan även hänvis till hallå konsument:

https://www.hallakonsument.se/konsumentratt/kop-pa-auktion-oc...

Av pucko

Tyst 80mm slimfläkt?

Hej

Kan någon rekomendera ngn 80mm slimfläkt som är tyst?

Mvh

Magnus

Av pucko
Skrivet av eFoppa:

Har personen ifråga köpt grejerna redan har han väl rätt att få hjälp?

Som vanligt får folk som framför det minsta kritik mot Inet motta skit från div användare. Det är snarare en regel än undantag här.

Av pucko
Skrivet av downup:

Nu när jag har rotat igenom internet så är det tydligen Sync 2.0 i min bil och den stödjer inte Android auto eller Apple Carplay som det klart och tydligt står i annonsen att det ska finnas.

Bara sync 3.0 uppåt som har stöd det detta. Så de får ju helt enkelt byta ut hela displayen mot en Sync 3 version på forden.. :/

Kostar runt 15.000 att uppgradera enligt google.

Så det bilen saknar som ska finnas kostar runt

15.000 för Android Auto
10.000 för backkamera
4000 för tonade rutor

Klagar de imorgon ska jag ringa konsumentrådgivningen.

SÅ mycket som 15k behöver du inte betala för att få android auto.

https://www.nordnavi.se/ford-apple-carplay-android-auto-for-f...

Av pucko

Androd auto släpptes väl typ just 2015. Tror inte ford började med det förens 2016. Kan ha fel....

Av pucko
Skrivet av Webmasters:

Tyvärr finns det inte mycket att uppdatera om för tillfället då ärenden finns placerad i kö hos Polisen i Norrköping och så varit i månader.

Har du något diarienummer

Av pucko

Sånt översitteri är det extremt viktigt att man i ett tidigt stadium visar att man inte accepterar.

Gör klart för honom att det han ägnat sig åt är olagligt. Egenmäktigt förvarande och skadegörelse.

Jag hade sagt att jag hade kunnat se mellan fingrarna denna gång om han ersätter staketeet och står för nya blommor.

Fö hade jag gjort klart för honom att jag vill att han håller sig borta från hemfridszonen hädan efter.

Av pucko
Skrivet av friskybob:

Jag tolkar detta stycke som att TS kan kräva reparation eller en ny motsvarande disk från Webhallen givet att reparation eller ersättningsdisk är möjlig och inte medför en oskälig kostnad för Webhallen. Billigaste priset för disken i skrivande stund är 1256kr från Elgiganten vilket är mer än dubbla inköpspriset. Webhallen säljer Firecuda 520 1 TB som verkar vara uppföljaren för 949kr vilket vore en lämplig ersättare. Däremot är den 80% dyrare mot vad TS köpte sina diskar för. Man kan såklart diskutera exakt var gränsen för oskälig kostnad går, men i det här fallet tycker jag, baserat på min tolkning av ovan lagtext, att Webhallen har rätten på sin sida att göra en återbetalning istället för att skicka ut nya 520-diskar eller stå för ett täckningsköp. Om TS vill ha något av det får han argumentera för att mellanskillnaden på 80% är skälig.

Det brukar inte vara någon som nämner detta med oskälig kostnad för näringsidkaren i trådar som dessa, men jag har sett det förr och då har man varit överens om att butiken haft rätt att göra en återbetalning. Sen kan det ses som badwill när det inte handlar om några stora summor, men det är en annan sak.

Hur resonerar ni andra kring detta?

EDIT: Dåligt av Webhallen att erbjuda en sämre disk som ersättningsprodukt. Däremot är den ju lite dyrare och de hade kunnat formulera det som att de gör en återbetalning och bjuder på mellanskillnaden istället, för någon rimlig ersättningsprodukt är det ju inte.

Att wh sålt något på kampanj till ett pris långt under genomsnittpriset det senaste året gör inte att kostnaden ska ses som oskälig. När man gör bedömningen om något är oskäligt skall det alltid sättas i relation till olägenheten för köparen. Grunden är ju att köparen ska stå skadefri.

Av pucko
Skrivet av TobiasStockholm:

Absolut, oskälig kostnad är en tolkningsfråga och mig veterligen finns ingen praxis vad som ska anses vara en oskälig kostnad för näringsidkaren. Det förändrar dock inte att utgångsläget är att man har rätt att få produkten reparerad och om det inte är möjligt ska man få den utbytt mot likvärdig vara. Utgångsläget är INTE "Nej den produkten är mycket dyrare så den kan vi inte byta ut mot", det är näringsidkaren som måste visa att det är en oskälig kostnad.

Nu finns ju samma disk i andra butiker, till ett högre pris. TS kan göra ett täckköp och har rätt till mellanskillnaden.
Att rådande marknadspris för samma produkt skulle ses som en oskälig kostnad kan man nog glömma.

Så för webhallen borde ett täckningsköp där man får stå för mellanskillnaden kosta mer än att erbjuda ett vettigt alternativ med samma prestanda.

Av pucko
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Trots det så har TS inte berättat vad som gick sönder. Märkligt. Det skulle vara min största poäng om en sko gick sönder.

Ni övriga tycker enbart att det är fel att företaget återbetalar pengarna som TS lagt ut på skorna, trots att personen använt dem i flera månader.

Om nu något var fel på skorna och företaget betalar de pengar som TS lagt ut, vad mer kan då företaget göra? Snälla.

Att det är en reklamation är både TS och Företaget i fråga överens om. Reklamationen är godkänd som sagt så varför trolla om det?

Vad företaget kan göra är att följa konsumentlagstiftningen.

Istället för att göra omleverans har företaget hävt köpet. Då har TS rätt till mellanskillnaden om han gör ett täckköp.

Av pucko
Skrivet av Charon242:

Köpte ett grafikkort utav Inet förra året och hade även köpt ett lika grafikkort utav en annan återförsäljare runt samma tidsperiod.
Ett utav grafikkorten hade ett problem med att fläktarna hade börjat vobbla och låta illa så jag reklamerade det till Inet.

Inet tar emot reklamationen och konstaterar samma fel och gör en återbetalning till mig.

3 månader senare kommer ett krav på faktura till Inet med full återbetalning på beloppet dem betalade ut mig tidigare för grafikkortet och det skall ske inom 10 dagar.
Jag väljer att bestrida fakturan då jag anser att jag inte ingått något avtal med dem.

Efter att jag bestrider fakturan så kontaktar Inet's ekonomiavdelning mig och frågar varför jag bestrider fakturan och jag förklarar då att jag inte ingått något avtal med dem.

Jag förklarar att när jag skickade mitt grafikkort till Inet fanns det ingen möjlighet att verifiera att kortet köpts utav Inet därför inget serienummer följer med kvitto ifrån Inet.

Samtalet pågår sedan under en längre tid och jag påpekar att dem borde inte påbörja åtgärd om det är så att grafikkortet inte sålts utav dem. Det kostar både dem själva och deras kunder pengar och tid, dem borde alltså isåfall kolla upp serienummer innan åtgärd påbörjas.

Vi kommer överens om att den åtgärd som skall tas vidare för att Inet skall stryka fakturan är att dem kollar upp om det är möjligt för dem att reklamera direkt till tillverkaren istället för deras distributör. Alternativt om det inte skulle gå kunde Inet själva reklamera kortet till återförsäljaren som jag köpt grafikkortet utav. Detta för att att jag som kund till Inet skall slippa behöva återköpa mitt grafikkort via Inet och sedan reklamera till den återförsäljaren jag köpt grafikkortet utav ifrån början.

Jag får till svar att Inet inte kan reklamera kortet till tillverkaren och därmed behöver jag skicka dem mitt kvitto för köpet, vilket jag gör och dem reklamerar sedan grafikkortet till återförsäljaren jag köpt det utav.

Reklamationen går bra och Inet får en ny produkt dem kan sälja och min faktura hos dem skall makuleras.

Skönt det löste sig tillslut tänker jag och Inet kanske behöver förändra sin process för hur dem sköter reklamationer där dem faktiskt stämmer av serienumret innan dem påbörjar åtgärd.

Igår behövde jag köpa lite prylar och Inet var den enda butiken med produkten i lager så jag lägger in en beställning och betalar med Swish. Jag får tillbaka en orderbekräftelse och börjar vänta på att mina prylar skall dyka upp och idag ser jag att Inet har återbetalt beloppet och ordern existerar inte på mina sidor hos dem. Jag kontaktar kundtjänst och frågar vad som har hänt.

Får till svar:
På grund av ärendet med grafikkortet i februari så har vi fattar beslut att vi inte längre önskar godkänna ordrar som du lägger. Jag beklagar.

Jag har alltid tyckt bra om Inet som återförsäljare, men detta förändrar så klart min uppfattning utav dem som återförsäljare.
Jag har handlat varor hos dem för över 100 tusen igenom åren och nu får jag inte längre handla hos dem vilket dem självklart har rätt att bestämma själva, men att dem beter sig på detta vis emot sina kunder övergår mitt förstånd.

Ärligt talat så är det inget att vara ledsen över. När något strular är de inte de trevligaste att ha att göra med. (Det är det du ser resultatet av nu). Det finns smidigare leverantörer där ute.

Av pucko
Skrivet av giplet:

Hur tänkte du dig att detta skulle sluta?
Jag tycker att det är ett högst märkligt beteende att riva upp himmel och jord över att man inte kan få ett kort med 24GB VRAM och när Inet får fram ett så tackar man nej. Risken är att det förstör för andra som har problem med sina kort. Varför som säljare göra det lilla extra när kunden ändå inte blir nöjd. Bara en massa merarbete.

Det lilla extra? Hur menar du nu? Är att följa konsumentköplagen att göra det lilla extra? Ehhh....

Av pucko
Skrivet av Mats1976:

Jag förväntade mig att kortet skulle gå att laga eller att Asus skulle skicka ett nytt , i andra hand pengarna tillbaka. Från början var det aldrig ett alternativ då inet erbjöd ett 4070ti eller pengarna tillbaka minus 6000kr i avdrag.

När inet hittade ett 3090 så anser jag också att de har presenterat en fullgod lösning. Problemet kvarstår dock i framtiden för alla gånger då de inte hittar ett likvärdigt kort och då gör ett ganska stort avdrag på kundens återbetalning.

Hur lång tid tog hela processen innan de kunde hittade ett 3090?

Tycker att 6000 i avdrag är en extremt dålig deal om jag ska vara ärligt. Dessutom ger det dem vatten på kvarnen för att fortsätta
med dessa värdeminskningsmetoder som jag tycker är helt uppåt väggarna.

Av pucko
Skrivet av anden55:

Varför ta det vidare till ARN? Inet skrev ju att dom fixade ett nytt 3090 efter att OP inte accepterat deras första lösning.

Nej de skrev ju inte uttryckligen det. Det inet skriver är inte direkt tydligt.

Det står att man letade efter ett 3090 med ljus och lykta, och att man till slut fick tag i ett kort som kundens trasig byttes mot.

Om det var just ett 3090 eller ej framgår inte. Det framgår inte heller om TS accepterade det kort man hittade och föreslog.

Så tills TS bekräftat att detta är löst så föredrar jag att lita på vad som faktist skrivits här, och inte gissas att det någon skrivit innebär något annat än det faktiskt står.

Av pucko

Vilken bullshit från både @Inet och från branchornagisationen.

Det skrivelsen hänvisar till är livslängd och avskrivningstider, och man hänvisar även till försäkringsbolagens ersättningsregler.

Uppenbarligen har man inte förstått skillnaden mellan nyttoavdrag och värdeminskning/åldersavdrag. @PeCe visar tydligt tanken bakom lagen.

@Inet försöker som vanligt hitta sätt att slippa ta ansvar. Detta är ett riktigt lågvattenmärke.

Hoppas detta tas hela vägen till ARN

Av pucko
Skrivet av Nexam:

@Inet har varit inloggade senast i dag men har ännu inte svarat i denna tråd. Intressant.

De har en tendens att tro att de står över lagen ibland tyvärr.

Av pucko

Vad blev det för lösning?

Av pucko
Skrivet av Mystah:

Det ska man verkligen!

Här är först Webhallens svar och sedan mitt svar därefter i ärendet hos Arn, som nu gått vidare för prövning.
(Ha i åtanke att butikschefen i Sisjön har medgett att han själv upptäckt att farthållaren inte fungerar som den ska men att det inte går på någon garanti enligt honom)
Samt skrev man här i forumet att cykeln var i relativt dåligt skick, som för mig kom från ingenstans då det inte stämmer, detta är heller inget man nämner alls i ärendet…).

Webhallen Sverige AB (”Webhallen”) motsätter sig anmälarens krav.
Anmälaren har köpt två elsparkcyklar av modellen Xiaomi Mi Electric Scooter PRO2 Nordic den 8 maj 2022. Anmälaren hämtade produkten i Webhallens butik i Sisjön, Askim samma dag. I samband med att en köpare lägger en beställning på Webhallens hemsida, så behöver köparen godta Webhallens köpvillkor (Bilaga 1 – Köpvillkor). I nämnda köpvillkor så blir köparen informerad om ångerrätt, ångerfrist och Webhallens öppet köp-policy.
Anmälaren kommer sedan in 30 september 2022 till samma butik där avlämnandet skedde med en felanmälan som lyder: ”Problem med farthållaren, fungerar bara i en kort stund. När man stannat med scootern så fortsätter den ofta gasa.” I samband med inlämningen så skriver anmälaren på ett inlämningskvitto där villkoren bland annat lyder: ”Genom att skriva under denna felbeskrivning intygar undertecknad (Kunden) att ovanstående (vara/varor inlämnat av Kunden, felbeskrivning samt övrig information) är korrekt. Kunden godkänner också att eventuell felsökningsavgift kan komma att debiteras kunden om 1) produkten är felfri, 2) kostnadsförslag för åtgärd som faller utanför garanti inte godkänts av Kunden, eller 3) felet faller utanför garantin p.g.a. handhavandefel eller felaktig hantering”
Webhallen skickar produkten till Conmodo AB i Malmö, en auktoriserad verkstad för Xiaomi elsparkcyklar, som i sin tur skickar vidare produkten till East & West Distribution AB som ansvarar över den faktiska felsökning och reparationen av produkten. Verkstaden felsöker produkten genom att göra testkörningar på totalt ca 4 km, utan att anmälarens beskrivna fel uppkommer. Verkstaden skickar tillbaka produkten till Webhallens butik i Askim, tillsammans med en undersökningsavgift på 812 kr som avser felsökning hos verkstaden, samt frakt till-och-från verkstaden.
Webhallen står bakom verkstadens utlåtande i att det inte föreligger ett fel i produkten. Då anmälaren inte hämtat produkten än, så kan Webhallen inte kommentera huruvida anmälaren fortfarande upplever samma problem. Utifall att felet kvarstår, så påpekar Webhallen rätten till två avhjälpningsförsök, även om inget fel har kunnat konstaterats vid första servicetillfället.

Min kommentar på Webhallens svar:
Webhallens butikschef i Sisjön har själv konstaterat att det är fel på farthållaren, men att inte garantin skulle täcka detta.
Webhallens svar är således felaktigt utformat.

Vilka pajaser.

Av pucko

Vad ska du med kolfilter till? Det använder man väl enbart om man inte har möjlighet att koppla den till en ventil.