Inlägg

Inlägg som jocke92 har skrivit i forumet
Av jocke92

Tror inte att du behöver ha intenon. Prova att koppla bort den och koppla din nya router direkt i väggen

Av jocke92

Blankt både som startsida och vid ny flik. Men öppnar alltid mina gamla flikar så startsidan spelar ingen roll.

Men i Chrome på telefonen så har jag default med sökrutan, ofta besökta sidor och nyheter(startsida, ny flik). Den använder jag flitigt.

Av jocke92

Bara till att maska. Problemet kan vara att kamerans vinkel gör att maskningen blir ivägen när någon rör sig i förgrunden för att man maskat i bakgrunden. Det tyvärr inte så att den känner av att man går på din sida staketet och klipper ut personen. Men det kommer nog snart med ai.

Av jocke92
Skrivet av Hasseman84:

Segt. Och jag som aldrig använder den grafiska miljön. Men får väl bli KDE och prova.

Nu hänger jag inte riktigt med. så som jag fattade det så har du laddat ner vdi-filen till virtual vox med hela paketet? Då sätter du DNS i det grafiska på webbsidan enklast.

Av jocke92
Skrivet av Hasseman84:

På VMcså kör jag med den filen som finns tillgänglig på HA:s hemsida. Men host OS på burken som kör VM är win 10.
Men önskar köra Debian 12 på en fristående burk.

Då ska du in i det grafiska gränssnittet och sätta DNS och fast IP. Annars tror jag att den skriver över vid omstart

Av jocke92
Skrivet av Hasseman84:

Mitt lampprojekt blev liggaden.

Just nu har jag HA i en Virtual Box på en win 10 dator då hårddsiaken rasade,

Jag gjorde många försök för att allt skulle fungera med docker osv (så jag hade det innan)
Installationen går bra tills jag skall ladda ner docker och får då svar "curl: (6) Could not resolve host: get.docker.com"
Jag vet sedan tidigare att det är ett dns fel ned.
När jag redigerar resolv.conf filen till googles DNS och SPARAR så blir den återställd vid restart.
Jag har inte lyckats hitta någon lösning.

[..]

Vilket operativsystem kör du i din VM? Du ska lägga DNS i någon nätverkshanterare ihop med där du sätter den statiska IP-adressen numera. Som i sin tur uppdaterar resolv.conf.

Av jocke92

Ingen konsollspelare men verkar ändå ha koll. Ena kontrollen minns jag att farsan hade till pc när jag var liten. Så den fuskade jag på, genom att fråga honom

Av jocke92
Skrivet av FireFox:

Jag fick en kopia av avtalet tidigare ikväll som hon fick på mailen och där framgår callcentrets namn. Googlar man på det så finns det några recensioner som handlar om bedrägeri. Men ser ut som att avtalet upprättades den 12/1-2024.

Vilka regler gäller numera för telefonförsäljning för att det ska vara ett giltigt avtal? Förut räckte det med ett inspelat samtal, måste hon ha bekräftat köpet med BankID eller signerat och skickat tillbaka en fysisk kopia av avtalet till Tele2 för att det ska vara giltigt?

<Uppladdad bildlänk>

Vid köp av tjänster där ett krav för att använda tjänsten är att använda operatörens utrustning, gäller ångerrätten från den tidpunkt då avtalet ingicks eller från den tidpunkt man hämtade ut utrustningen från posten? Hon berättade att det var något problem med att tv-hubben skickades till henne men att det var under fel namn och att den inte gick att hämta ut förrän dem gjort en omleverans och att hon hämtade ut hubben först den 8 februari.

Enligt det jag fått höra handlade inte om någon prova på period, säljaren var tydlig med att Netflix och Disney+ ingick i abonnemanget under hela bindningstiden (24 månader). Enda anledningen att hon nappade på det var för att det skulle billigare för dem att samla allt hos Tele2.

BankID fungerar bra. Men tror inte att man får skriva på när man pratar med säljaren. Du ska få avtalet och kunna läsa i lugn och ro innan underskrift.

Vet inte hur det säljaren säger förhåller sig till det skriftliga avtalet. I avtalet står det bara "tv standard" och inget om några streamingtjänster. Så då tänker jag att man får kolla hemsidan?

Av jocke92

Ja måste det inte finnas ett skriftligt avtal? Och det som sägs i telefonen spelar ingen roll, det är det man skriver på (innehållet i avtalet) som spelar roll.

Av jocke92

Hade inte vista och 7 samma avstängningsljud?

Av jocke92
Skrivet av Kilroy:

Det är inte teknikerna som nu jobbar hårdast i sig som är ansvariga för den bristfälliga strukturen. Jag tycker nog synd om dom flesta som tvingas städa upp efter dåligt styre.

När dom tvingas stressa och slita pga dåligt styre, vilket dom ofta gör, så tycker jag dom är stackars jävlar dom också.

Ja precis så är det troligen. Det är en stor organisation, så en enskild tekniker har nog inte så mycket att säga till om.

Sedan är det lätt att äventyra säkerheten för hela systemet om en tekniker gör ett snedsteg eller tar en genväg.

Men att se till att man följer 3-2-1 rutiner för backup med någon form av immutable backup. Det ligger på högre nivå

Av jocke92

Fick fel i min home assistant idag också. Var tvungen att starta om för att få in morgondagens värden. Så något var nog något skumt med deras api idag

Av jocke92

Här har krypteringen som jag förstått det skett på hypervisor-nivå. Kundernas respektive virtuella maskiner ska inte kunna kommunicera med varandra.

Man borde redan för flera år sedan gjort riskbedömningen att deras (Tietos) kontorsnätverk och drift ska vara separerade. Och det har nog framgått av artiklar att så är fallet. Sedan hostar de även en del tjänster där de själva underhåller tjänsten (typ Primula) som driftas, alltså inte bara säljer en virtuell maskin. Även den miljön skulle jag se att var separat, per tjänst. Även om den låg på samma hypervisors.

Men det svåra här är backuper. När man köper en virtuell maskin. Backup blir en tilläggstjänst och finns kanske i olika nivåer. För att hålla ner grundpriset. Och där får nog kunden skylla sig själva om de snålat. Och det blir bara Tietos fel om backuptjänsten inte klarat det som de lovat.

Av jocke92
Skrivet av DasIch:

Det där med offentliga upphandlingar är en bra tanke som blivit ett jäkla hundrunk. Det ska vara billigast hela tiden och för att vara billigast behöver det myglas. Skitsamma om tjänsten/upphandlingen funkar bra.

Jag har i positioner där jag både granskat hur upphandling och fakturering funkat, samtidigt som jag nyttjat de upphandlade tjänsterna. Uppifrån har det varit paragrafrytteri (även till den grad att jag stuckit ut hakan och förklarat att de ovanför mig inte förstår lagen - vilket de inte gjort - och företaget vi anlitat haft rätt). Samtidigt ser man att det här företaget är skitbra att jobba med - bästa vi haft. Allting klaffar, aldrig några problem.

De blir ersatta av ett annat företag. Mycket billigare på papperet. Deras affärsmodell är buda så lågt som möjligt och mygla så mycket som möjligt. Vi snackar inte längre om att vara oense om små detaljer. De har inte ens resurserna att leverera tjänsten, och absolut inte till det priset. Konkurrerande företag säger samma sak. Det är omöjligt.

Tjänsten funkar också därefter. Skit. Det är problem efter problem.

Lyfter det till den som är ansvarig för upphandlingar. Han är ett riksbeppo som inte fattar någonting.

Jag beställer 50 Big Mac & Co och får en cheeseburgare. Det är uppenbarligen ett problem. När det händer vid varje beställning är det ett stort problem. Att jobb som borde ta en dag tar en vecka.... ja, det är ett problem.

När frågan lyfts till ansvarig ska alla dessa problem antecknas, så kan de tas upp i nästa upphandling. Om 4 år, eller vad det nu råkar vara för tid som kontraktet löper.

Nu är det här förvisso ett problem av idioter som är ansvariga för upphandlingar, likväl som att lagen om offentlig upphandling slår fel. Om lagen varit mer tillåtande och idioter kunder örfilas upp vore det inget problem. Nu gäller dock ingetdera.

Rent pragmatiskt, i de situationer jag stött på, hade det såklart funkat bäst om man bara kunde fråga oss som faktiskt jobbar med dessa företag. Vilka har funkat bäst? Vilka vill ni jobba med, och om det står mellan dessa alternativ - och deras prislistor - vilka tycker ni är bäst val?

Så får man väl dock inte göra. Om man får det så har jag inte stött på någon som vågar det.

Ja men om leveransen inte lever upp till kraven borde man ju kunna häva avtalet? Visst man måste hitta bevis som fungerar mot avtalet.

Och risken är att man inte orkar med att processa eftersom en dålig leverans redan ger mer arbete till den interna avdelningen

Av jocke92

Du kan ju få in tado i home Assistant. Och dels baserat på de tempvärden som de ger och om su vill sätta extra rumsgivare. Så kan du nog få ihop det. Du får även in spotpriset via tibber-integrationen, eller så finns en nordpool-integration via hacs.

Hur styr du om pannan ska gå på el respektive pellets? Är det ett vred? Och hur tänker du styra det?

Av jocke92

Du har ju 15år, 200 000 klick på wph-01. Så det är ju inget moment som stör, att den går på batteri.

Av jocke92
Skrivet av difi:

Tjena!

Jag har 4 st AC pro alla kopplade till samma switch som matas via POE, konfigurerade via appen till en iphone.
Varje AP kör ett ett eget wifi-nätverk (tänk 1 per våning).
Samtliga AP delar på samma internetanslutning, vilket gör att man kan se enheter mellan de olika nätverken.

Mitt mål:

Alla APs kör separata wifi-nät där man inte kommer åt de andra tre nätverken, gärna där alla fyra routrarna ger täckning till alla fyra wifi-näten.

Vad jag har förstått kan denna setup lösas med Dream Machine Pro, men så mycket är det inte värt för mig när allt fungerar i övrigt.

Så frågan är då om man kan lösa detta på något annat sätt. Det är inget krav att alla APs ska ge täckning till alla fyra wifi-näten.

Du behöver en managerad switch och en router/brandvägg som hanterar vlan

Av jocke92

Gillar att de har många nätverksuttag på noderna. Men så kostar de rätt mycket också.

Av jocke92
Skrivet av alex20hz:

Dum fråga nu som jag forstätter här på mitt spår att använda third-party gateway och köra en raspberrypi som controller istället. Min IP range blir helt galen. Körde tidigare gatewayn på 192.168.0.1 samt följande range uppåt till 255. Nu med en USW-Lite-8-PoE (192.168.199.192) samt en U7-Pro (192.168.199.193) kopplad mot en av routerns LAN så får jag väldigt märkliga ranges från ex 192.168.10.112, 192.168.198.188 och 192.168.199.179 etc... Försökt tvingar ner USW:n via att sätta statiskt IP men hela nätveret ballar ur. Allt fungerar dock som vanligt.

Förövrigt rätt fett att få runt 1000/1000 via iPhonen.

Vad har du för gateway? Vad har du satt för nätmask i den?

Av jocke92

Om du loggar in i bankappen på den gamla och väljer att skapa bankid därifrån? Dvs. du går inte via datorn.