Inlägg

Inlägg som osgorth har skrivit i forumet
Av osgorth
Skrivet av mrqaffe:

Skulle de kosta 8000kr vid lansering lär de sälja bra direkt om de inte har en massa barnsjukdomar.
De måste inte vara billigare än dagens diskar för de ger ju en stor fördel bara genom att vara större per enhet vilket sparar plats, troligen sänker ljudnivån och sparar energi.

Naturligtvis är det trevligt om de blir billigare men samma pris gör dem ändå mycket intressanta för diskar tar plats att lagra.

Oja, jag har ingen som helst tvekan om att de kommer att sälja bra, och då primärt till datacenter/företag.

För entusiaster som jagar pris/TB lär det dock dröja ett par år innan de är överkomliga - det var det jag menade.

Av osgorth

Det är rätt fantastiskt att dessa äntligen släpps loss på marknaden. Jag vet att de brottats med smått galna tekniska problem för att få till detta, och som många säkert vet är det flera år sedan det var meningen att de skulle lanserats. Superkul att se att de nu faktiskt är på gång, på riktigt.

Prismässigt lär det ta flera år innan det blir meningsfullt för gemene man. Det vi kan hoppas på är att priserna kommer att pressas på befintliga CMR/PMR-enheter så vi kanske kan komma ner i ~150kr/TB. Priset på dessa 32TB-enheter kommer garanterat att hamna en bra bit över det, jag gissar på nånstans runt 8,000-9,000 per disk vid lansering, med en trend mot ~7,000kr över tid.

Sen får vi ju se vad WD hittar på. De har en enklare teknik som kommer att nyttjas upp till 30-32TB som de kallar ePMR2 och som förhoppningsvis kommer att ge oss lite bättre priser. Det har varit rätt tyst om det ett tag nu dock. Vi lär få höra mer om detta under nästa år, misstänker jag.

Av osgorth
Skrivet av EntropyQ3:

Låt oss försöka få lite siffror mellan tummen och pekfingret. Det säljs ungefär 250 miljoner Windowsburkar per år. Ungefär en tredjedel är fortfarande stationära, säg knappt 100 miljoner. Enligt JPR såldes ungefär 6 miljoner diskreta GPUer förra kvartalet, så multiplicerat med fyra ungefär 25 miljoner dGPUer, eller ungefär en fjärdedel av alla stationära datorer välsignas med en dGPU.

Det finns dock ingenting som säger att alla dGPU:er som säljs paras ihop med en ny maskin, så siffran 25% är i bästa fall en grov överskattning. Många köper ju bara en ny GPU till befintlig maskin, och sen har vi ju alla de som köper GPU:er för beräkningar och serverbruk. I min erfarenhet är det långt ifrån alla företag som handlar "server-GPUs" utan många försöker nyttja konsumentkort så långt som möjligt pga den dramatiska prisskillnaden.

Vi är helt eniga i övrigt.

Av osgorth
Skrivet av Dyluck:

Varför lägger dom in en GPU i alla processorer, vem använder den inbyggda på en desktop?

Typ alla utom hardcore gamers? Jag har inga uppdaterade siffror men det skulle förvåna mig väldigt om mer än 5% av alla desktops har en diskret GPU. Tänk alla företagsdatorer som står och snurrar därute, det är väldigt få av dem som kör något annat än iGPU.

Det ger också delvis en förklaring till varför Intel är så dominerande i företagsvärlden. AMD har helt enkelt inte haft en intern GPU förrän relativt nyligen. Hoppas innerligt att framtiden ser bättre ut på den fronten, och det verkar ju så.

Av osgorth

Hade det varit en 4K-skärm hade jag köpt den på studs. Klockren att ta med sig på resor för filmtittande osv.
Den hade nog faktiskt kunnat helt ersätta mitt behov av en laptop.

Av osgorth

>2st Intel X540-T2 10GBe PCIe nätverkskort low profile.

900kr + frakt för båda!

Av osgorth

Nästan en Jonas.

Av osgorth

Linux på desktop är inte ens nära. X11 är hopplöst förlegat och Wayland är långt ifrån redo för verkligheten. Linux saknar helt stöd för HDR, kan ni begripa det? Distros är helt meningslösa och hämmar utvecklingen. Istället för att tillsammans pusha utvecklingen framåt sitter det tusentals smurfar och filar på sina egna distros som ingen bryr sig om. Sånt makalöst slöseri med talang och resurser, suck.

En annan populär åsikt är att allt som är "smart" i själva verket är precis tvärtom. Jag bojkottar alla "smarta" produkter så långt jag kan.

Av osgorth

Jag kör allt på engelska. Inte för att jag har något emot det svenska språket, men det är en gammal vana som, för mig, är svår att bryta.

När jag började leka med datorer på 80-talet fanns knappt nånting på svenska, och det var det som tvingade mig att bli en fena på engelska. Sen har det bara snurrat på. Jag har dryga 30 år i branschen också och i stort sett all kommunikation sker på engelska så att blanda in andra språk gör det bara förvirrande för mig.

Av osgorth

Ok, 1200 är fine.

Av osgorth

Bjuder 1000kr + frakt.

Av osgorth

Oja, använder mest PotPlayer och VLC, men även Jellyfin för TV-serier och dylikt där man gärna vill minnas "var man är".

Har hela filmsamlingen i Jellyfin, men tycker att PotPlayer fungerar bättre och har mycket mer inställningar. VLC har hängt med sedan urminnes tider, och kommer sannolikt snart få en revival pga RTX-joxet de jobbar på. Det ser jag fram emot!

Av osgorth

Lagringsindustrin påminner lite om Intels monopolliknande situation där de år efter år pumpade ut 4-kärniga CPU:er som gav 5% bättre prestanda. Tekniken har inte utvecklats i den takt som dels förväntats, dels krävs för att konkurerra med flash.

Behovet för större och snabbare lagring finns definitivt, och efterfrågan är i princip oändlig - däremot saknas produkterna. Så länge som hårddiskarna inte orkar med mer än ~250MB/sek är de inget seriöst alternativ annat än för cold storage och backup. Vi behöver betydligt snabbare lösningar idag. För att förtydliga pratar jag om enterprise nu, inte konsumentlösningar.

Av osgorth

Näe! Det finns ingen mening idag, snarare tvärtom som de flesta är inne på här -- undervoltning rockar.

Det var helt andra toner förr i tiden, då överklockning var en stor (och givande) hobby. Glömmer aldrig min 3570K "golden sample" som klockade något helt vansinnigt högt då det begav sig. Hade även ett guldexemplar av i7-980X som hängde med bra länge med en rätt extrem OC.

Av osgorth

Nope! Jag inväntar Zen 5 innan jag börjar fundera på en uppgradering. Min 5950X duger gott och väl ett par år till som det ser ut nu.

Av osgorth
Skrivet av Shudnawz:

Hur är det att jobba runt de begränsningar som en vanlig TV har som bildskärm? Auto-på osv. 60hz?
Min dator kommer förmodligen inte kunna driva speciellt mycket i 4K snabbare än 60fps ändå, så det kanske kvittar.

Än så länge har jag inte märkt något konstigt. Jag kör den i 4K 120Hz och det var inga konstigheter alls att ställa in det - gick in i kontrollpanelen (Nvidia) och satte den på "PC 3840x2160" med 120Hz refresh, och boom.

Av osgorth
Skrivet av Kyraal:

Fast rätt verktyg för rätt jobb är väl ändå viktigare? Man köper vanligtvis inte en 27-tummare istället för att man inte har råd med något större, utan för att 42” är på tok för stort och 27” är precis tillräckligt på ett vanligt skrivbord.

Ja, absolut. Det jag menade var ju hur absurt det är att en mycket större skärm kostar nästan hälften så mycket, när den dessutom kommer från samma tillverkare.

Priset på 27:an känns helt orimligt, även när man tar i beaktning avsaknad av betald spyware, mindre produktionslinjer och marknad, osv. Jämför sedan med t.ex. de OLED ultra-wides som redan finns på marknaden så lär volymerna på de vara ännu mindre och ändå är priset direkt jämförbart med denna 27".

Av osgorth

Själv gick jag och köpte LG 42C2 för 8990kr inkl moms. Det är hyffsat mer prisvärt.

Av osgorth

Det här hade kunnat vara intressant om det stod 2003 på almanackan, men idag? Meningslöst.

Problemet med backupmedia är att tekniken inte har hängt med alls. Optisk media ligger kvar och trampar vatten på max 100GB per skiva, och bandbackup är mer eller mindre exklusivt för enterprise med skyhöga priser som ingen konsument ens skulle överväga.

Optisk lagring är tekniskt intressant, och kan vara säker. Den är däremot extremt långsam och väldigt dyr i förhållande till hur mycket (eller snarare hur lite) data man kan lagra. Om vi hade skivor som kunde lagra 1-2TB per skiva med en hastighet i paritet med moderna hårddiskar - då kunde det bli något. Jag vet att det jobbas på 1TB-skivor, men det där har vi hört i åratal och än så länge har inga produkter sett dagens ljus. Dessutom ser indikationerna ut som att enheterna kommer att starta på runt $5,000 så det lär inte bli en konsumentprodukt på bra länge även om de skulle släppas i morgon.

Teknik åsido, det absolut största problemet för alla backuplösningar är priset. Om du inte kan sälja din lösning för mindre än 200kr/TB saknas helt mening att ens försöka, då du idag kan köpa 20TB-hårddiskar för under 4,000kr. Vilket är precis vad de flesta som bryr sig om backups gör - skaffar en eller flera USB-diskar, en NAS eller dylikt. Har man mindre behov än så räcker det gott och väl med billiga molnlösningar som det finns en uppsjö av.

Nu gissar jag att Pioneer lanserar detta för att uppfylla nåt kontrakt eller lag som det hintas om i artikeln. Har svårt att tro att de seriöst pushar för produkterna.

Av osgorth

De senaste åren har det definitivt varit tangentbord, då jag varit på jakt efter något som kan hänga med in i pensionen. Efter en massa olika brytare och märken fastnade jag rätt otippat för ett budgetbord från Corsair - ett K60 Pro Low Profile med MX Speed-brytare. Otroligt skönt att skriva på, jag fastnade direkt. Köpte på mig ett lager när Inet hade rea så nu har jag 2 extrabord nya i låda när nuvarande lägger av - haha. Känns som jag har hittat bordet för mig nu, det är perfektion enligt mina fingrar.

Annars har möss en tendens att lägga av alldeles för tidigt. Lite samma historia här, jag har testat runt en massa olika varianter men fastnade för ett par år sedan för Razer Deathadder v2 (med sladd! usch för trådlöst) och har ett par nya sådana i box också tack vare generösa "halva-priset-reor" på Elgiganten. Lustigt nog har bara en gått sönder genom åren, och det var helt mitt eget fel (vattenflaska välte). Mycket skön mus, det ska mycket till för att jag ska testa nån annan nu.